11 Φεβ 2013

Αφρικανός ο νέος Πάπας;


Ο καρδινάλιος Peter Turkson
ΦΑΒΟΡΙ Ο ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑ
Αφρικανός ο νέος Πάπας;
Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Πάπα Βενέδικτου, άρχισε η διαδοχολογία, με έναν καρδινάλιο από την Γκάνα, τον Πίτερ Τάρκσον, να λανσάρεται ως το φαβορί.

Όπως δείχνούν και οι λίστες που έδωσαν οι εταιρείες στοιχημάτων Paddy Power και Ladbrokes τις οποίες αναδημοσιεύει η Guardian, ο Peter Kodwo Appiah Turkson, καρδινάλιος από την Γκάνα, εμφανίζεται ως φαβορί για την διαδοχή του Βενέδικτου του 16ου. Ακολουθούν ο Francis Arinze από την Νιγηρία, ο Marc Ouellet από τον Καναδά, ο Ιταλός Angelo Scola, ενώ στη λίστα υπάρχουν και λατινοαμερικανοί υποψήφιοι, όπως ο Odilo Scherer από την Βραζιλία.
Ο καρδινάλιος από την Γκάνα, θεωρείται ικανός στην επικοινωνία και η ηλικία του- 64 ετών- είναι ένα από τα ατού του, αν αναλογιστεί κανείς ότι ένα από τα βασικά προβλήματα του Βενέδικτου ήταν ότι κατά την εκλογή του το 2005 έκλεινε ήδη τα 78 του έτη.
Ωστόσο όπως γράφει και η Telegraph, ο Arinze ίσως είναι μια πιο ασφαλής επιλογή μετά την ξαφνική αποχώρηση του Βενέδικτου, καθώς το όνομά του είχε αναφερθεί και το 2005.
Ο καρδινάλιος Francis Arinze με τον Πάπα Βενέδικτο
Ο καρδινάλιος Francis Arinze με τον Πάπα Βενέδικτο
Αν όντως ο διάδοχος του Βενέδικτου είναι Αφρικανός, αυτό ίσως να σημαίνει ότι εγκαινιάζεται μια εποχή κατά την οποία ο Πάπας εκλέγεται πλέον με «γεωγραφικά» κριτήρια.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι μισοί πιστοί της Καθολικής Εκκλησίας είναι στην Λατινική Αμερική και περί τα 165 εκατομμύρια στην Αφρική, ίσως να μην είναι και τόσο «σωστό» ο Πάπας να είναι ευρωπαϊκής καταγωγής, γράφει η Guardian.
Όπως αναφέρει η Telegraph, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα εκλεγεί μαύρος Πάπας τουλάχιστον από τους πρώτους μετά Χριστόν αιώνες. Υπάρχουν μελετητές που υποστηρίζουν ότι ο πρώτος μαύρος Πάπας ήταν ο Βίκτορ ο Α' (189-199).
Έθνος On Line 11/02/2013
Δείτε και:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com