26 Μαΐ 2018

Εκκλησία της Ουκρανίας: ''Απειλείται η ενότητα της Ορθοδοξίας''

Священний Синод 2018 3 1
Την Παρασκευή, 25 Μαϊου 2018 στην κατοικία του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, πραγματοποιήθηκε συνεδρία της Ιεράς Συνόδους της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Η Ιερά Σύνοδος για πρώτη φορά ασχολήθηκε με τις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για την εκχώρηση αυτοκεφαλίας σε σχισματικούς.
Έτσι η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να απευθυνθεί με μήνυμά της προς τον πιστό λαό της Ουκρανίας, το οποίο θα αναγνωστεί στις Εκκλησίες της Ουκρανίας, με ευλογία και προοτροπή του Μητροπολίτη Κιέβου κ. Ονουφρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Ιερά Σύνοδος στο μήνυμά της, μεταξύ άλλων αναφέρει: "Τις τελευταίες εβδομάδες συζητείται ενεργά στη χώρα μας η δυνατότητα μονομερούς χορήγησης από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ο "Τόμος Αυτοκεφαλίας Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ουκρανία. Όμως η κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως κάποια επίσημη έκθεση σχετικά με το θέμα. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι οι κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, δεν έλαβαν επίσημες επιστολές από την Κωνσταντινούπολη που σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα."
Σε άλλο σημείο το μήνυμα αναφέρει: "Ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριος, με προσωπική επιστολή, ενημέρωσε τους Προκαθήμενους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, για την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία και τις πρωτοβουλίες για εκχώρηση αυτοκεφαλίας. Μέχρι σήμερα, Προκαθήμενοι και Ιεράρχες εξέφρασαν την επιφυλακτική αλλά και αρνητική στάση με εκχώρηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία."
"Συγκεκριμένα, οι τοπικές Εκκλησίες έχουν μια κοινή γνώμη σχετικά με το ζήτημα, λέγοντας ότι πρέπει να επιστρέψουν οι σχισματικές ομάδες στους κόλπους της κανονικής Εκκλησίας, η οποία μετά θα είναι σε θέση να συζητήσει την κατάσταση μιας ενιαίας Τοπικής Κανονική Εκκλησίας" συνέχιζει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Επίσης η Ιερά Σύνοδος υπογραμμίζει ότι θέσεις των Τοπικών Εκκλησίων συμπίπτουν με την θέση της Εκκλησία της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι "η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας από την αρχή της διαίρεσης, υποστηρίζει με συνέπεια την αποκατάσταση της ενότητας. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι ο τρόπος για να αποκατασταθεί η ενότητα της Εκκλησίας στην χώρα μας, δεν θα πρέπει να υπάρχει διαίρεση της Εκκλησίας του στη θέση του Χριστού. Έτσι οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια, είτε μεμονωμένα είτε στην εκκλησία αποτελεί παραβίαση της αρχής της συλλογικότητας και απειλούν την ενότητα της Εκκλησίας."
"Η παραβίαση της αρχής της συλλογικότητας, οι πολιτικές παρεμβάσεις, και άλλες κοσμικές δυνάμεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Εκκλησίας, στην πραγματικότητα οδηγούν σε διάσπαση της Ουκρανίας Ορθοδοξία" - αναφέρει χαρακτηριστικά η Ιερά Σύνοδος.
Να αναφερθεί ότι η Ιερά Σύνοδος στο μήνυμά της, ανατρέχει σε παρόμοιες προσπάθειες που έγιναν κατά το παρελθόν, οι οποίες προκάλεσαν διαίρεση στον λαό και διάσπαση της ενόητας.
"Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η εμφάνιση μιας άλλης παράλληλης αρμοδιότητας στην Ουκρανία μπορεί να δημιουργήσει νέα σύγκρουση στο εσωτερικό της χώρας μας, που όχι μόνο απειλούν την ασφάλεια του κράτους, αλλά και θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα μιας μελλοντικής ενότητας της Εκκλησίας στην Ουκρανία. Ο λαός μας μπορεί να χωριστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν όχι για πάντα" τονίζει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Για την Κυβέρνηση η Εκκλησία της Ουκρανίας τονίζει: "Βλέπουμε μια διέξοδο από αυτή την κατάσταση στην αποκατάσταση της ενότητας της εκκλησίας στην Ουκρανία, παρά στην εδραίωση του χωρισμού των εκκλησιών με την ίδρυση μιας παράλληλης δικαιοδοσίας εκκλησίας. Συμμεριζόμαστε την ανησυχία της κρατικής εξουσίας, με την παρουσία μιας διαιρεμένης εκκλησίας στη χώρα μας. Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι για την επιτυχή επίλυση αυτού του προβλήματος είναι απαραίτητες και άλλες συνθήκες, ιδίως η ειρήνη και η σταθερότητα στο κράτος μας. Συνεισφέραμε πάντα και θα βοηθήσουμε το κράτος σε θέματα ηθικής και πατριωτικής εκπαίδευσης, αλλά είμαστε ενάντια στη χρήση της Εκκλησίας σε έναν γεωπολιτικό αγώνα. Πιστοποιούμε την ανοιχτότητα και την ετοιμότητα για οποιαδήποτε εποικοδομητική συνεργασία και διάλογο για την επίτευξη της ενότητας της εκκλησίας."
Κλείνοντας το μήνυμά της η Ιερά Σύνοδος απευθύνει έκκληση προς τον λαό της Ουκρανίας για αντίσταση, τονίζοντας ότι "είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την ενότητα της Εκκλησίας και αυτή η ενότητα πρέπει να διατηρηθεί και να υπερασπιστεί."
"Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Εκκλησία δεν δημιουργήθηκε από ανθρώπους, αλλά από τον Θεό. Ο ακρογωνιαίος λίθος της εκκλησιαστικής ζωής είναι ο Κύριος και ο Θεός μας Ιησούς Χριστός. Η αποστολή της Εκκλησίας του Χριστού είναι να κηρύξει το Ευαγγέλιο του Χριστού, να εκπληρώσει τη μεταμόρφωση του κόσμου μέσω των μυστηρίων, διδάσκοντας τους ανθρώπους να ζουν σύμφωνα με τις εντολές του Θεού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Εκκλησία του Χριστού ζει σύμφωνα με τους κανόνες Του, οι οποίοι δεν μπορούν να αλλάξουν λόγω της μεταβαλλόμενης πολιτικής κατάστασης. Ο μόνος τρόπος να αποκατασταθεί η ενότητα της εκκλησίας είναι να τεθεί τέλος σε οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση στις εκκλησιαστικές υποθέσεις και να παρασχεθεί στην Ιερή Εκκλησία ευκαιρίες από μόνη της" προσθέτει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης -romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com