18 Απρ 2018

Αντεπίθεση για τα Θρησκευτικά

Πρώτος γύρος σήμερα στον ακήρυχτο πόλεμο Εκκλησίας - κράτους, με «ιερή» συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας
Από τον Αντώνη Τριανταφύλλου

Σε κομβικό σημείο εισέρχονται οι σχέσεις ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία, και δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι προ των πυλών βρίσκεται μια ευθεία αντιπαράθεση. Η Ιερά Σύνοδος κινείται επιθετικά προκειμένου να δείξει ότι έχει και το ψυχολογικό πλεονέκτημα, αλλά και τις αντοχές να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση, ενώ στην άλλη όχθη το υπουργείο Παιδείας παρακολουθεί τις εξελίξεις περιμένοντας να «απορροφήσει» το πρώτο «πλήγμα».
Το προανάκρουσμα ή μάλλον η πρώτη αψιμαχία στον νέο πόλεμο που φαίνεται ότι έχει κηρυχθεί σιωπηρά εκτιμάται ότι θα δοθεί σήμερα στην έδρα του υπουργείου Παιδείας, όπου θα μεταβεί η Επιτροπή των Εκκλησιών Ελλάδας και Κρήτης για να συζητήσει με τα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας και του ΙΕΠ τις εξελίξεις στο μάθημα των Θρησκευτικών.
Η σημερινή συνάντηση θα διεξαχθεί και στη σκιά της προσφυγής που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα η Εκκλησία της Ελλάδος στο ΣτΕ κατά του Κανονισμού του υπουργείου Παιδείας, υποστηρίζοντας ότι -κατά παράβαση του Συντάγματος- απαλείφθηκε από τον Κανονισμό η διατύπωση ότι το υπουργείο μεριμνά για την καλλιέργεια της θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών.
Η Εκκλησία της Ελλάδος φέρεται ότι είναι αμετακίνητη και θα συνεχίσει μέχρι τέλους τη δικαστική μάχη κατά του Κανονισμού. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «δημοκρατίας», η Ιερά Σύνοδος φέρεται ότι θα κοινοποιήσει και με επίσημο τρόπο στο υπουργείο πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί από το δικόγραφο που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Την ίδια στιγμή, η πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για το μάθημα των Θρησκευτικών αλλάζει τα δεδομένα στον διμερή διάλογο Πολιτείας και Εκκλησίας. Η Εκκλησία εμφανίζεται αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει το νομικό όπλο της απόφασης αυτής, που έκρινε ότι το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να έχει άλλη στοχοθεσία από αυτήν που υπήρξε μέσα στα νέα προγράμματα σπουδών, τα οποία τώρα διδάσκονται τα παιδιά.
Την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος για το μάθημα των Θρησκευτικών, αλλά σε άλλη βάση και όχι απλώς στην κατεύθυνση των βελτιώσεων στα υφιστάμενα προγράμματα σπουδών, φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι σχεδιάζει να διατυπώσει η Ιερά Σύνοδος σε επιστολή της προς το υπουργείο Παιδείας. Αυτό που κάνει κατ' ουσίαν η Εκκλησία είναι πως θα χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης την απόφαση του ΣτΕ προκειμένου να αρχίσει διάλογος για ριζική αλλαγή, ενδεχομένως και από μηδενική βάση, των προγραμμάτων σπουδών των Θρησκευτικών, με πυξίδα τις κατευθύνσεις που δίνει η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. 
Το υπουργείο Παιδείας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, χωρίς να δείχνει ότι επιθυμεί να κλιμακώσει το ίδιο την αντιπαράθεση με την Εκκλησία.
dimokratianews,18.04.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com