28 Ιαν 2018

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κάλυψε τον Αρχιεπίσκοπο.



Διαβάζουμε στο Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου με ημερομηνία 26/01/2018:
«Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος παρατηρεί ότι ορισμένοι ούτε ανέγνωσαν ορθά το γράμμα, ούτε αντελήφθησαν ουσιαστικά το πνεύμα της ξεκάθαρης θέσης Της, περί της μη αποδοχής εκ μέρους της Εκκλησίας του όρου «Μακεδονία» η παραγώγου του, ως συστατικού του ονόματος του Κράτους των Σκοπίων, που άλλωστε θα είχε επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της «Μακεδονίας».»

Ουδείς όμως έκφρασε αντίρρηση ως προς την θέση της ΔΙΣ περί της μη αποδοχής του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του για την ονομασία των Σκοπίων. Η τοποθέτηση της ΔΙΣ αντιθέτως έλαβε και επαίνους, αν και πολλοί θα ήθελαν να δουν διατυπωμένη και μία ξεκάθαρη θέση της ΔΙΣ υπέρ της λαϊκής έκφρασης στο μείζον αυτό εθνικό θέμα ενόψει του συλλαλητηρίου. Βέβαια η ακόλουθη επισήμανση  στο προηγούμενο Δελτίο Τύπου θα μπορούσε να εκληφθεί ότι ‘έδειχνε προς κάπου αλλού’, αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε: «Αναμένει δε από την υπεύθυνη Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία διαχειρίζεται το θέμα, να κατανοήσει την ανησυχία Της, που είναι και ανησυχία του οικουμενικού ελληνισμού
Οι αντιθέσεις που εκφράστηκαν όμως, δεν αφορούσαν την τοποθέτηση της ΔΙΣ, αφορούσαν τις γνωστές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β’, προέδρου της ΔΙΣ. Για ποιον λόγο Σεβασμιώτατοι απολογείστε για κάτι που κανείς δεν σας χρέωσε; Για ποιον λόγο δηλώνετε ότι «..ορισμένοι ούτε ανέγνωσαν ορθά το γράμμα, ούτε αντελήφθησαν ουσιαστικά το πνεύμα της ξεκάθαρης θέσης Της..»;
Σεβασμιώτατοι, φαίνεται εδώ ότι αποφασίσατε να χρεωθείτε τα χρωστούμενα του προέδρου σας διότι γνωρίζετε κι εσείς πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν «προσωπικές απόψεις» όταν εκφέρονται δημοσίως από έναν προκαθήμενο της Εκκλησίας, όπως απεδείχθη και από τις αντιδράσεις που επακολούθησαν.
Δεν θέλετε όμως να διαχωρίσετε την θέση σας από τις δηλώσεις του προκαθημένου της Εκκλησίας και προέδρου σας, αντιθέτως τον δικαιολογείτε όπως θα δούμε παρακάτω, πράγμα που δημιουργεί αντιφάσεις στα λεγόμενά σας.
Από τη μία:
«Η Εκκλησία της Ελλάδος, πρωτοπόρος διαχρονικά στους αγώνες του Έθνους, θεωρεί ότι κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας μας είναι επαινετή, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και πηγαία, και πάντα στο πνεύμα μιας νόμιμης και δημοκρατικής εκδήλωσης. Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της ελευθερίας εκφράσεως των Κληρικών και Λαϊκών μελών Της, σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση, με σύνεση και υπευθυνότητα
Από την άλλη:
«Εκφράζει δε την λύπη και την πικρία Της, διότι κάποιοι ηθελημένα παρερμήνευσαν την νηφάλια και ενωτική επισήμανσητου Μακαριωτάτου Προέδρου Της, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, περί της ανάγκης αντιμετώπισης του όλου ζητήματος με όρους εθνικής συναίνεσης, συνεννόησης και ομοψυχίας, στην διάρκεια της ενημέρωσής του από τον Πρωθυπουργό, για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την ονομασία του Κράτους των Σκοπίων, την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου ε.ε., στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Πρωθυπουργού και την ταυτόχρονη ενημέρωσή Του, από τον Μακαριώτατο, για την εκκλησιαστική διάσταση του θέματος.»
Αναρωτιέται κανείς εάν εσείς Σεβωσμιώτατοι έχετε αναγνώσει ορθά το γράμμα και αντιληφθεί ουσιαστικά το πνεύμα του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος ακόμη και μετά το συλλαλητήριο σε ερώτηση για την συμμετοχή εννέα μητροπολιτών, απάντησε ότι ήταν εννέα από τους ογδόντα δύο!!
Όντως, είτε έγινε συνειδητά είτε όχι, η απουσία αναφοράς στο πρώτο Δελτίο Τύπου υπέρ της έκφρασης λαού και κλήρου για την υπεράσπιση των δικαίων της Μακεδονίας μας, άφηνε περιθώρια στον Αρχιεπίσκοπο να κάνει τις δηλώσεις που έκανε. Εάν γινόταν αυτή η αναφορά, οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου και προέδρου της ΔΙΣ θα έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με εκείνο το Δελτίο Τύπου της ΔΙΣ.
Είναι παράλογο λοιπόν να αμφιβάλει κανείς αν σε περίπτωση που δεν πετύχαινε το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και σε περίπτωση που δεν υπήρχε η κατακραυγή του κόσμου, αν θα έβγαινε το δεύτερο διευκρινιστικό Δελτίο Τύπου;
Σχολιάζοντας όμως τις διευκρινίσεις της ΔΙΣ για τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου και αγνοώντας το «ηθελημένα», θα πρέπει να ειπωθεί το προφανές, ότι πρωτοπορία στους εθνικούς αγώνες και μούγκα στη στρούγκα δεν συμβιβάζονται, πόσο μάλλον δε όταν το μείζον αυτό εθνικό θέμα το διαπραγματεύονται απάτριδες ιδεοληπτικοί εθνομηδενιστές. Όλες αυτές οι εκφράσεις που χρησιμοποιείτε Σεβασμιώτατοι «νηφάλια και ενωτική … με όρους εθνικής συναίνεσης, συνεννόησης και ομοψυχίας» είναι δανεισμένες από τον ξερό λόγο των πολιτικάντηδων και δεν αρμόζουν στην Εκκλησία. Και μας λέτε μετά ότι δεν έχετε σχέση με αυτούς. Δεν με πιστεύετε; Να, φρέσκιες σημερινές δηλώσεις του Ανα(ν)στασιάδη. Λέξεις φανταχτερές χωρίς ουσία που δεν λένε απολύτως τίποτα. Λέξεις που όταν τις διαβάζει κανείς νοιώθει πως μπαίνει στον ομιχλώδη κόσμο της πολιτικής όπου τα πάντα λέγονται για γρήγορη και εύκολη κατανάλωση. Η υπεράσπιση της αλήθειας είναι όλα αυτά και ακόμα περισσότερα. Το συλλαλητήριο που αγκαλιάστηκε από τη βάση, κλήρου και λαού, έδειξε την πραγματική ομοψυχία, έδειξε την πραγματική ενότητα, έδειξε την πραγματική συνεννόηση, έδειξε την πραγματικήεθνική συναίνεση. Αυτό που διεμήνυσε ο Αρχιεπίσκοπος ζητούσε σιωπή και συμμόρφωση σε ό,τι αποφασίσει η «υπεύθυνη» κυβέρνηση και όχι εθνική ομοψυχία. Συναίνεση και συνεννόηση με τον έναν απ’ τους δυο να κρατάει το στόμα του κλειστό, εκ των πραγμάτων, δεν γίνεται Σεβασμιώτατοι. Ενότητα μακριά από την αλήθεια της Ελληνικότητας της Μακεδονίας μας δεν γίνεται, όπως δεν γίνεται και ενότητα μακριά από τον Ιησού Χριστό της Ορθοδόξου Πίστεως.
Και συνεχίζει το Δελτίο Τύπου:
«Στα άκριτα, μάλιστα, συμπεράσματα και τις εκ του πονηρού εύκολες αποφάνσεις όσων συνειδητά δεν αντιλαμβάνονται τις προθέσεις Αυτής και του Προέδρου Της, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ρητά δηλώνει ότι δεν μετέχει σε πολιτικές διεργασίες και μεθοδεύσεις, ούτε αποδέχεται να παίζει ο οιοσδήποτε πολιτικά παίγνια εις βάρος Της.
Μόνη Της ιερή ευθύνη είναι να διακονεί την ενότητα όλων των Ελλήνων αδιακρίτως.
Άλλωστε, στα εθνικά θέματα δεν χωρούν μικροκομματικές η μικροπολιτικές προσεγγίσεις και ερμηνείες
Αγνοώντας και πάλι το «εκ του πονηρού» θα πρέπει κι εδώ να ειπωθούν κάποια πράγματα.
Σεβασμιώτατοι. Υπάρχει ένα καταγεγραμμένο ιστορικό το οποίο δυστυχώς αντικρούει τα λεγόμενά σας. Δεν θα αναφερθούμε στα αντεθνικά και αντίχριστα νομοσχέδια που περνάει σωρηδόν και ανεμπόδιστα η κυβέρνηση. Δεν θα αναφερθούμε στην ‘ταχυδακτυλουργική’ τοποθέτηση συγκεκριμένων ιεραρχών ως εισηγητές σε κρίσιμες Συνόδους, οι οποίοι ‘ως εκ θαύματος’ διευκολύνουν και συμβαδίζουν με τις ανατρεπτικές / νεοταξικές θέσεις της κυβέρνησης. Δεν θα αναφερθούμε στην ‘δημοκρατικότητα’ εντός του Σώματος της Εκκλησίας, η οποία σκανδαλίζει και μολύνει το ποίμνιο με τους ανεξέλεγκτους φορείς διαφόρων καινοτόμων οικουμενιστικών ιδεών και πρακτικών, εναρμονισμένων με τις αντίστοιχες κυβερνητικές πολιτικές οι οποίες προετοιμάζουν την «κοινωνία ετερότητας», όπως την ονόμασε ο Μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ στην εισήγησή του. Δεν θα αναφερθούμε στην υποκινούμενη ψευδοσύνοδο της Κρήτης, την οποία αγκάλιασε η άθεη κυβέρνηση, και στην ψευδο-συνοδική κατοχύρωση της παναίρεσης του οικουμενισμού. Δεν θα αναφερθούμε στο πως τα της ψευδοσυνόδου -η οποία καταγράφηκε και στα «Δίπτυχα» της Εκκλησίας ως μεγάλο ιστορικό γεγονός- κύλησαν και στο εκπαιδευτικό σύστημα του Κράτους, όπου στο νέο μάθημα των Θρησκευτικών -μία βαθειά ανοιχτή πληγή που μας κληροδοτήσατε και σας ευχαριστούμε ιδιαιτέρως γι’ αυτό- τώρα διαφημίζεται η ψευδοσύνοδος και διδάσκονται στα μικρά παιδιά τα συγκρητιστικά συνονθυλεύματά της.
Θα αναφερθούμε στο Άρθρο 16 του Συντάγματος των Ελλήνων όπου γίνεται ρητή επιταγή ότι η παιδεία έχει σκοπό την ηθική και πνευματική αγωγή των Ελλήνων και την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής τους συνείδησης. 
Θα αναφερθούμε στο Άρθρο 3 του Συντάγματος των Ελλήνων το οποίο λέει ότι επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας που γνωρίζει κεφαλή της τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και με κάθε άλλη ομόδοξη Εκκλησία του Χριστούτηρεί απαρασάλευτα όπως εκείνες τους Ιερούς, Αποστολικούς και Συνοδικούς Κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. …. το κείμενο της Αγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο.
Και θα κάνουμε μία απλή ερώτηση. Πως είναι δυνατόν να έχουν καταργηθεί τα παραπάνω, χωρίς μάλιστα να το έχουν πάρει χαμπάρι οι περισσότεροι, εάν δεν υπήρχε και η μετοχή της διοικούσης Εκκλησίας σε πολιτικές διεργασίες και μεθοδεύσεις;
Το λαμπρό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης έστειλε μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες. Έστειλε μήνυμα και σε εσάς Σεβασμιώτατοι και σας είπε «μπορούμε και χωρίς εσάς». Είναι πολύ θλιβερό αυτό όταν το συνειδητοποιεί κανείς, διότι δείχνει ότι εδώ και καιρό βαδίζετε σε έναν διαφορετικό δρόμο….. Βεβαίως και υπάρχουν παραδοσιακοί Ιεράρχες που προσπαθούν να κρατήσουν Θερμοπύλες και σε αυτούς ελπίζουμε και για όλους σας προσευχόμαστε Σεβασμιώτατοι. Φαίνεται όμως πως είναι μειοψηφία, διότι η μπαλάντζα γέρνει προς την λάθος πλευρά. Ο απλός κλήρος και λαός, ο έσχατος φρουρός της Πίστεως και της Πατρίδος, είναι ο φωτεινός φάρος Σεβασμιώτατοι που σας δείχνει την ορθή πορεία. Καλώς λοιπόν που ξεκαθαρίσατε την θέση σας και ως προς το δικαίωμά μας να υπερασπιστούμε την Μακεδονία μας, τούτο είναι καλοδεχούμενο και ευπρόσδεκτο από όλους μας και σας ευχαριστούμε. Είναι όμως τούτη και μία ευκαιρία να επανεξετάσετε και να αναθεωρήσετε «γενικώς» τις έως τώρα προτεραιότητες και τακτικές σας, που σας έχουν απομακρύνει ψυχικά από το φρόνημα και το καρδιοχτύπι των Ορθόδοξων Ελλήνων.
Δεν γράφτηκε αυτό το άρθρο ντε και καλά για να απαντήσει. Γράφτηκε με λύπη και περίσκεψη διότι στην Πατρίδα μας συμβαίνουν πολύ άσχημα πράγματα. Ίσως μια εικόνα θα μπορούσε να περιγράψει την κατάντια μας. Μια ταπεινωτική εικόνα που προσβάλλει κάθε συνειδητοποιημένο Ορθόδοξο Έλληνα συνοδευόμενη με δύο φράσεις. Η μία είναι ο τίτλος στην επαναστατική προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη που σηματοδότησε την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων, η άλλη είναι η προφητεία ενός μεγάλου Αγίου της Ορθόδοξης Ρωμηοσύνης, του Εθναποστόλου και Ιεραποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Κοιτώντας αυτήν την εικόνα ας αναλογιστούμε που ακριβώς βρισκόμαστε….
ΜΑΧΟΥ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ
ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΑΣΘΕ
24s10gram
Φαίη για το ιστολόγιο ΑΒΕΡΩΦ.
Δείτε σχετικά και

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΑΝ ΤΟΝ ΕΚΑΛΥΨΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΔΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΣΥΝΗΔΕΙΣΕΩΣ ΤΩΝ
ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ ΟΥΤΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ
π χρηστος Θεοδωριδης λαρισα

Ανώνυμος είπε...

σιγά τα ωά....
εδώ δεν συνέβη τίποτα με τις υπογραφές σε οικουμενιστικά πορίσματα κακοσυνόδων (ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΠΙΣΤΗ;;;;;;;;)
και θα στάξει η ουρά του γαϊδάρου για τα συλλαλητήρια ;;;;;

απέραντη απερίγραπτη απογοήτευση...
"όλα τα πόστα πιασμένα, δεν έχεις που να στραφείς για να περιμένεις κάτι..."

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com