14 Νοε 2017

Ένας θεός ξέρει τι κάνει στους εγκεφάλους των παιδιών μας: Ο πρώην πρόεδρος του Facebook κυνικά αποκαλύπτει

Ο 38χρονος πρώην ιδρυτικός πρόεδρος του Facebook, ο Sean Parker, ήταν απαράδεκτα ειλικρινής για τη δημιουργία του σε μια συνέντευξή του στο Axios. Τόσο πολύ που φεύγοντας είπε αστειευόμενος ότι ο Mark Zuckerberg πιθανόν να μπλοκάρει το λογαριασμό του αφού την διαβάσει.
Ο Parker εξήγησε πώς τα κοινωνικά δίκτυα αγκιστρώνουν σκόπιμα τους χρήστες και δυνητικά βλάπτουν τον εγκέφαλό μας, ενώ είπε πως όλοι οι δημιουργοί κοινωνικών δικτύων γνώριζαν από πριν αυτές τις βλάβες, το έκαναν όμως έτσι κι αλλιώς.
Παρακάτω τα όσα είπε:
”Όταν το Facebook άρχισε να δουλεύει, είχα αυτούς τους ανθρώπους που θα έρχονταν σε μένα και θα έλεγαν ‘δεν είμαι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης’. Και εγώ έλεγα, ‘ΟΚ, ξέρεις, θα μπεις’. Και τότε θα έλεγαν: ‘Όχι, όχι, όχι, εκτιμώ τις πραγματικές αλληλεπιδράσεις μου, εκτιμώ τη στιγμή, εκτιμώ την παρουσία, εκτιμώ την οικειότητα’. Και εγώ έλεγα … “Θα σε πάρουμε στο τέλος.
”Δεν ξέρω αν καταλάβαινα πραγματικά τις συνέπειες αυτών που έλεγα, γιατί απρόβλεπτες συνέπειες ενός δικτύου όταν φτάνει να έχει 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους… αλλάζουν κυριολεκτικά τη σχέση μας με την κοινωνία, με τους γύρω μας… Κατά πάσα πιθανότητα παρεμβαίνει στην παραγωγικότητα με περίεργους τρόπους. Ένας θεός ξέρει τι κάνει στους εγκεφάλους των παιδιών μας.”
”Το σκεπτικό που ακολουθήθηκε για να κατασκευαστούν αυτές οι εφαρμογές, με το Facebook να είναι η πρώτη απ’ αυτές… ήταν το εξής: ‘Πώς καταναλώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο από το χρόνο σας και τη συνειδητή προσοχή σας;”’.
”Και αυτό σημαίνει πως πρέπει, κατά κάποιο τρόπο, να σας δίνουμε λίγη δόση ντοπαμίνης μια στο τόσο, επειδή κάποιος έκανε like ή άφησε σχόλιο σε μια φωτογραφία σας ή σε μια ανάρτησή σας ή οτιδήποτε. Και αυτό θα σας κάνει να συνεισφέρετε με περισσότερο περιεχόμενο, και αυτό θα σας φέρει περισσότερα like και σχόλια.”
Είναι ένας βρόχος ανατροφοδότησης κοινωνικής επικύρωσης. Είναι ακριβώς αυτό που θα σκεφτόταν ένας χάκερ όπως εγώ, επειδή εκμεταλλεύεσαι μια ευπάθεια στην ανθρώπινη ψυχολογία.”
”Οι εφευρέτες, οι δημιουργοί – είμαι εγώ, είναι ο Mark [Zuckerberg], είναι ο Kevin Systrom για το Instagram, είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι – το καταλάβαμε αυτό συνειδητά. Και το κάναμε ούτως ή άλλως.”

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι το 90% των ανθρώπων ψάχνονται, ψάχνουν ..ταίρι, μια συντροφιά, να μιλήσουν εικονικά. Αποτελεί μια μορφή πλήρους απομόνωσης, αποχαύνωσης, μιας εικονικής πραγματικότητας. Καταπίνει το πολύτιμο χρόνο, αποσπάει τον άνθρωπο από την πραγματική ζωή, τρέφει τον εγωισμό και την αυταρέσκεια. Οι περισσότεροι αναρτούν φωτογραφίες από ιδιωτικές στιγμές τους, αναζητώντας την επιβεβαίωση μέσα από τα likes!!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω απολυτα! Το facebook ειναι η κατεξοχην τροφη του εγωισμου και μετα ερχεται
η επικοινωνια και αυτη ειναι εικονικη οχι γνησια....

Ανώνυμος είπε...

Σαν τις μύγες στο τζάμι που προσπαθούν να βγουν έξω... γίναμε οι άνθρωποι κολλημένοι στις οθόνες,
προσπαθώντας να βγούμε από την πραγματικότητα.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com