23 Μαΐ 2017

“Ήταν φώτα, χίλια φώτα…Μα δεν ήτανε το Φως…”

Αποτέλεσμα εικόνας για ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΦΩΣ
Ο παραπάνω λόγος ανήκει στον χριστιανό ποιητή Αλέξανδρο Γκιάλα (Γ. Βερίτη) και αναφέρεται στην πρό Χριστού εποχή, τότε που υπήρχε η πολυθεϊα και η ειδωλολατρεία και παρά τις προσπάθειες να φωτισθεί ο άνθρωπος, ο κόσμος ήταν στο σκοτάδι. Στο αδιαπέραστο πνευματικό σκότος.

Προφανώς ο λόγος αυτός έχει και διαχρονική σημασία και ισχύ, διότι και σήμερα πολλοί υπόσχονται «ενέργεια» και «φως» με «χαμηλό τιμολόγιο ρεύματος». Δηλαδή, όχι μόνο εταιρείες παροχής ηλεκτρικών υπηρεσιών, αλλά και θρησκείες, σέχτες, παραθρησκείες, αιρέσεις, και φυσικά πρόσωπα, όποιος και ό,τι στην εποχή μας υπόσχεται να βγάλει τον άνθρωπο από το πνευματικό σκοτάδι.
Δε μιλάμε για τους «γκουρού» πολιτικής, τέχνης και παιδείας… τα αποτελέσματα τα βλέπουμε καθημερινά. Παρεμπιπτόντως,«γκουρού» σημαίνει «ο δάσκαλος που οδηγεί στο φως»… Η Ινδία είναι γεμάτη – και η Δύση – από τέτοιους “δασκάλους” και εκεί κάτω ένας ολόκληρος λαός είναι βυθισμένος στη δυστυχία. Μάλιστα η Ν. Εποχή έχει ένα σύνθημα:« πηγαίνεις προς το Φως, έχεις το φως, είσαι το φως». Δηλαδή στην πανθρησκεία της παγκοσμιοποίησης, οι άνθρωποι, όλοι οι καλοί άνθρωποι, όπου γης, ασχέτως θρησκείας και πίστεως, θα φωτίζονται μέσω του διαλογισμού από τα «αγαθά» πνεύματα και δεν χρειάζεται καμμιά απόλυτη και συγκεκριμένη αλήθεια και κάποιος συγκεκριμένος θεός. “Πίστευε ό,τι θέλεις, αλλά μη απολυτοποιείς την πίστη σου”, λένε.
Τελευταία και ο ΟΗΕ για μια ώρα σβήνει τα φώτα, για να εξοικονομήσουμε ενέργεια, και άλλοι φορείς για μισή ώρα τη νύχτα ανάβουν τα φώτα για να φωτισθεί ο κόσμος.
Διαβάζουμε λοιπόν μια πρόσφατη ανακοίνωση: «Και φέτος την Κυριακή 4 Ιουνίου από ώρα 9.30΄έως 10.00΄ βραδυνή θα επαναληφθεί η συμβολική «Πράξη Φωτός» με αποφάσεις Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Δήμων και Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας και με εθελοντική δραστηριοποίηση των Δημοτών.
Η Περιφέρεια θα φωταγωγήσει τα κτίριά της και τα Μνημεία, το ίδιο και οι συμμετέχοντες Δήμοι (με αφετηρία Λαμιέων – Αταλάντης – Δομοκού) και οι Ιεροί Ναοί Φθιώτιδας θα φωταγωγηθούν σε μια συμβολική «Πράξη Φωτός», με πρόσκληση στους Πολίτες να ανάψουν ένα φως στον εξωτερικό χώρο κατοικιών τους.
Οι συνδιοργανωτές ΚΑΛΟΥΝ κάθε πολίτη να έχει τη δική του ενεργό δραστηριοποίηση «από το σπίτι του» στην εκδήλωση. Να ΑΝΑΨΟΥΝ καθένας ένα ΦΩΣ στον εξωτερικό χώρο κατοικίας οικογενείας τους την Κυριακή 4 Ιουνίου 2017 ώρα 9.30΄ έως 10.00΄ μ.μ. ώστε ΟΛΗ η Πόλη, ο ευρύτερος Δήμος να εκπέμψει ΦΩΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Κοινωνίας ΠΟΛΙΤΩΝ με ΠΡΑΞΗ ΤΟΥΣ Φωτός όλων, Ελευθερίας Ανθρώπου και Πολιτισμού μας εναντίον κάθε Σκοταδισμού – Τρομοκρατίας – Βαρβαρισμού οποτεδήποτε και οποθενδήποτε προερχομένων.
«Το εσωτερικό του Φως να εκπέμπει καθένας προς όλους σε μια Κοινωνία Πολιτών Φωτός εντός κοινωνικής ζωής μας και προς κάθε επιβουλέα της Ελευθερίας Ανθρώπου και Ζωής Προόδου Πνευματικής και υλικής ευημερίας μας με Πορεία στο Φως Αρχών και Αξιών πολιτισμού μας. Φως νικά κάθε μορφή βαρβαρισμού» λένε οι συνδιαργανωτές με ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ τους σε μια ΠΑΝΔΗΜΗ εκδήλωση Πανελλήνιας απήχησης με προβολή της, ΚΑΛΩΝΤΑΣ και επισκέπτες να γνωρίσουν την «Πράξη Φωτός» Δήμων Φθιώτιδας – Περιφέρειας – Ι. Μ. Φθιώτιδας – Πολιτών, για να ζήσουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία μέσα σε Πόλεις – Κοινότητες που κάθε δρόμος τους από ώρα 9.30΄- 10.00΄ βραδυνή θα φωτιστεί, θα εκπέμπει ΦΩΣ στα δημοτικά κτίρια, εκκλησίες, επαγγελματικούς χώρους και κυρίως ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ οικογενειών Πολιτών.
Υπόδειγμα – μήνυμα πανελληνίως Φωτεινής Ενότητας Κοινωνίας Πολιτών και Εκπροσώπων τους, «Πράξη Φωτός» Αρχών και Αξιών Πολιτισμού μας «εντός αλλά και ΠΡΟΣ ΕΚΤΟΣ συνόρων μας».
ΕΔΩ είναι η Πατρίδα μας ΕΛΛΑΔΑ. Και στη σύγχρονη παγκοσμιότητα με το ΦΩΣ Αρχών και Αξιών Πολιτισμού μας.
Θα δημοσιευτούν Δελτία Τύπου και Προσκλήσεων προς όλους με ευρύτερη ενημέρωση για τη συμμετοχή όλων μας «από το σπίτι μας», με τις οικογένειές μας σε μια ΠΑΝΔΗΜΗ εκδήλωση Ενότητας Φωτός Ψυχής παλαιότερων και νεώτερων Πολιτών στην Περιφέρεια ΣΤΕΡΕΑΣ Ελλάδας με αφετηρία τη Φθιώτιδα».
Συμβολική είναι η πράξη αυτή. Έχει ασφαλώς μια αξία. Να εκπέμψουμε φως από το σπίτι μας όλοι, το φως της ψυχής μας και το φως των αξιών μας…. Ναί αλλά έχουμε όλοι φως μέσα στο σπίτι μας ή είναι κομμένο από τη ΔΕΗ; Ύστερα έχου όλοι το ίδιο φως μέσα μας; Την ίδια πίστη και τις ίδιες αξίες; “΄Ανθρωπο βλέπεις, καρδιά δε βλέπεις”. Πόσοι και πόσοι κατοικούν στις πολυκατοικίες με διαφορετική προέλευση, πίστη και κουλτούρα… Αυτοί πως θα ανάψουν φως, τι φως; Αρχαίο; Ελληνικό; Χριστιανικό; Τέλος πάντων…
Εγείρονται και τέτοια θέματα…
Αλλά με τη συμβολική αυτή ενέργεια μη ξεχάσουμε και το πραγματικό Φως. Άλλο το ηλεκτρικό και άλλο το Αληθινό Φως. Εμείς σε κάθε λειτουργία, που ψέλνουμε, προσευχόμαστε, διαβάζουμε το Ευαγγέλιο και κοινωνάμε, ξεκινάμε με δοξολογία: “Δόξα σοι, τω δείξαντι το φως, δόξα εν υψίστοις Θεώ…” και στο τέλος καταλήγουμε δοξαστικά: “Είδομεν το Φως το Αληθινόν, ελάβομεν Πνεύμα επουράνιον, εύρομεν πίστιν αληθή, αδιαίρετον Τριάδα προσκυνούντες, αύτη γαρ ημάς έσωσεν”.
Τουλάχιστον όλο αυτό το γεγονός της φωταγωγήσεως να μας υπενθυμίσει το Αληθινό φως. Και το αληθινό Φως είναι ο Χριστός. Αυτός μας το είπε καθαρά: “Εγώ ειμί το φως του κόσμου, ο ακολουθών εμοί ου μη περιπατήσει εν τη σκοτία, αλλά έξει το φως της ζωής”. Επίσης και όσοι είναι παραγματικοί χριστιανοί είναι “φως του κόσμου, οι οποίοι με τα καλά τους έργα γίνονται καλό παράδειγμα στον κόσμο, για να βλέπουν και οι άλλοι άνθρωποι και να δοξάζουν το πατέρα τον Ουράνιο”.
Εξάλλου το βράδυ της Αναστάσεως οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ακούσαμε από τον ιερέα την μεγαλειώδη προτροπή: “Δεύτε λάβετε φως εκ του Ανεσπέρου Φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον αναστάντα εκ νεκρών”. Πήραμε τις λαμπάδες μας και με γεμάτες από αναστάσιμο φως τις ψυχές μας πλημμυρίσαμε τους δρόμους και μεταφέραμε στα σπίτια μας και στους άλλους το φως της Αναστάσεως, το Φως του Παναγίου Τάφου, το θαύμα της Ορθοδοξίας και χαράξαμε τον σταυρό στην είσοδο του σπιτιού μας για να μη πατήσει ποτέ ο δαίμονας του σκότους.. Θα μπορούσαμε λοιπόν να επαναλάβουμε την λαμπαδηδρομία και την αναστάσιμη λαμπαδηφορία σε μια φωτοφόρα λιτανεία για να καταλάβουμε τι πραγματικά διαλύει τα σκοτάδια της ψυχής μας.
Για νάχει φως η ψυχή μας όμως, που θέλουν οι καλοί άνθρωποι της εν λόγω διοργανώσεως, πρέπει να φύγουν τα σκοτάδια από την καρδιά μας και τα μπερδέματα από το μυαλό μας και γι αυτό χρειαζόμαστε το Ευαγγέλιο. Αν ο σύγχρονος κόσμος και η σύγχρονη ελληνική βουλή και κατ΄ επέκταση η κοινωνία μας ψηφίζει σκοτεινά και απάνθρωπα και αντιχριστιανικά μέτρα και νομοθετεί σαν να ζει πρό Χριστού, είναι γιατί λείπει το Φως του θείου λόγου. Η ψυχή δεν γεμίζει με το ηλεκτρικό φως. Χρειάζεται Φως Χριστού. “Φως Χριστού φαίνει πάσι”, λέμε στην Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.
Η μετάνοια και η Εξομολόγηση διαλύουν τα σκοτάδια της ψυχής. Το ευαγγέλιο και η ζωή του Χριστού διαλύουν τα σκοτάδια του μυαλού. “Τα φώτα και Ο Φωτισμός” είναι ο ερχομός του Χριστού στη γη, στον Ιορδάνη ποταμό, στον κάθε άνθρωπο, όταν πιστεύει και βαπτίζεται στο όνομα της Αγίας Τριάδος. “Ο Χριστός είναι το φως του κόσμου που φωτίζει κάθε άνθρωπο ερχόμενο στον κόσμο”. Και ο άνθρωπος που ακολουθεί με μετάνοια τον Χριστό μπορεί κάποτε να ήταν σκοτεινός και αποτρόπαιος, διότι η αμαρτία σκοτίζει νουν, ψυχήν, μορφήν και καρδίαν, αλλά μετά γίνεται “φως εν Κυρίω”.
Με λαμπάδες θάπρεπει να βγούμε, με το ευαγγέλιο στο χέρι, με τα φωτεινά παραδείγματα των αγίων και τις εικόνες τους στα χέρια… Και να αρχίζουμε να ζούμε ορθά και να μιλάμε ορθόδοξα, για να φωτίζεται και ο μακράν του Χριστού κόσμος. Μόλις ήρθε ο Χριστός στη και οι απόστολοι του Χριστού ξεχύθηκαν στον κόσμνο μετά την Πεντηκοστή, “ο λαός ο καθήμενος εν χώρα και σκιά θανάτου, είδε φως μέγα”.
Να πούμε και κάτι άλλο; Εφόσον οι φορείς, οι καλοί αυτοί άνθρωποι, επικαλούνται το φως της Ελλάδος, του πολιτισμού και των αξιών μας, της παραδόσεως και της ιστορίας μας, γιατί να μη σημαιοστολίσουμε κάθε σπίτι και να βάλουμε στο μπαλκόνι μας κι ένα αναμμένο καντήλι. Η Σημαία μας έχει φωτεινό περιεχόμενο. Είναι γεμάτη από φως. Ελλάδα, πατρίδα, σταυρός, ορθοδοξία, ελευθερία, αγνότητα, τιμή και θυσία, είναι το περιεχόμενο της ελληνικής σημαίας…
Δηλαδή πως στις συναυλίες ανάβουν τις πυγολαμπίδες των αναπτήρων τους; Εμείς δεν μπορούμε με λαμπάδες και καμπάνες και φώτα πνευματικά να διατρανώσουμε τις φωτεινές παραδόσεις της πατρίδας μας;
Θα μπορούσαν να χτυπήσουν οι καμπάνες της Ορθοδοξίας μας…
Όταν για πρώτη φορά είχαν φέρει τις καμπάνες στην Κωνσταντινούπολη και για πρώτη φορά χτύπησαν τα 400 σήμαντρα και οι 62 καμπάνες της Αγια-Σοφιάς, βγήκε ο κόσμος στους δρόμους γιατί νόμισαν ότι κατέβηκαν άγγελοι και γίνεται η Δευτέρα Παρουσία.
Με όλα αυτά θέλουμε να καταλάβουμε όλοι, και μείς και οι άλλοι και τα έθνη, ότι από την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, το Ευαγγέλιο, την Εκκλησία και την Ορθοδοξία φωτίστηκε και ο Δυτικός πολιτισμός και ο σλαβικός βορράς κι ο κόσμος όλος.
Η όλη ανακοίνωση έχει κι ένα άλλο τραγικό συμβολισμό: η φωταγωγία και η φωτοχυσία είναι μόνο για μισή ώρα… Αυτό σημαίνει πολλά:
Τόσο λίγο διαρκούν τα ανθρώπινα και κοσμικά φώτα.
Τόσο λίγο αντέχουμε στο Φως. “Δεν ερχόμαστε προς το φως για να μη ελεχθούν τα σκοτεινά έργα μας. Δε θέλουμε πολύ φως.
Επίσης τόσο λίγο επιτρέπουν τα μνημόνια να ξοδεύουμε φως και ενέργεια, γιατί λόγω της γενικής φτωχοποιήσεως δεν αντέχουμε για πολύ με πολλά φώτα και παντού να ξοδέψουμε ηλεκτρικό. Μας έχουν δυστυχώς βυθίσει σε βαθύ σκοτάδι οι κρατούντες με τις περικοπές…
Όλη η υπόλοιπη και μακριά νύχτα θάναι και πάλι σκοτεινή, αν δεν μας φωτίσει ο Θεός.
Καλή φώτιση!

Από xrestia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com