1 Μαΐ 2017

Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος προς Οικουμενικό Πατριάρχη : Αναγνωρίζετε, λοιπόν, ως Αγίαν και Αποστολικήν Εκκλησίαν την Παπικήν και την Προτεσταντικήν;

Αποτέλεσμα εικόνας για Καλαβρύτων Αμβρόσιος ΑΚΤΙΝΕΣ
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΝ ΚΥΡΙΟΝ κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΝ
 ΕΙΣ ΦΑΝΑΡΙΟΝ
Αίγιον, 25 Απριλίου 2017
ΘΕΜΑ: ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ  ΚΑΙ  ΟΙ  «ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ»!
Παναγιώτατε,
Ο υποσημειούμενος, ένας πανάθλιος Επίσκοπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, συγχρόνως δε ανάξιος και τρισάθλιος εν Χριστώ Αδελφός Σας, τολμά να υψώσει τη φωνή του και να απευθυνθεί στην Παναγιότητά Σας, προκειμένου να θέσει υπ’ όψιν Της αποδεικτικά στοιχεία, κατά τα οποία η περί «Εκκλησιών» απόφαση της εν Κρήτη Μεγάλης (;) Συνόδου  έχει αποδοκιμασθή ήδη πανηγυρικώς από τον Δομήτορα της Εκκλησίας μας, τον Αναστημένο Σωτήρα μας Ιησούν Χριστόν!

Πόθεν αντλώ το θάρρος; Γιατί τόσο θράσος; ίσως θα διερωτηθείτε. Βαθυσεβάστως, λοιπόν, αλλά και μετά παρρησίας, Σας απαντώ. Το θάρρος μου αντλώ:
         Από την αγάπη μου προς τη Μητέρα Εκκλησία, δηλ. από την αγάπη μου προς την Αγία Ορθοδοξία μας!
Υπηρετώ την Εκκλησία από την παιδική μου ηλικία ως «παπαδάκι» του ιερού Βήματος. Έμεινα αγωνιστής του καλού κάτω από τη σκέπη Της από την πρώιμη νειότη μου, επέλεξα ως φοιτητής τη Θεολογική Σχολή, παρά το γεγονός ότι ήμουνα μαθητής του άριστα στα Μαθηματικά. Προσέφερα τον εαυτό μου ολοκαύτωμα στον βωμό της Αγάπης του Νυμφίου Χριστού, αφού κατά το έτος 1961 δέχθηκα την κουρά μου ως Μοναχός (στην ηλικία των 23 ετών). Αγωνίσθηκα και αγωνίζομαι σθεναρώς για το κλέος της Μητρός Εκκλησίας, μη πτοούμενος από την ισχύ των Προσώπων ή των Προσωπικοτήτων, καθημερινώς δε αναλίσκομαι για τη δόξα του Χριστού μας.
Εβίωσα τη Μοναχική ζωή ως μαρτύριο και ακόμη σήμερα, στην ηλικία των 79 ετών, ζω την απόλυτη μοναξιά! Και τώρα στο Επισκοπείο μας, εδώ στο Αίγιο (στην οδό Μελετοπούλων, αριθμ. 44), ζω μόνος, μονότατος, χωρίς κάποια ανθρώπινη βοήθεια και παρηγοριά, «ίνα μη εγκοπήν τινά δώμεν τω Ευαγγελίω του Χριστού» (Α’ Κορ. θ΄,12). Ταύτα γράφων, Παναγιώτατε, «γέγονα άφρων καυχώμενος! Υμείς με ηναγκάσατε!» (Β΄Κορ. ιβ΄, 11). Έδωσα τον εαυτό μου ολοκαύτωμα στον βωμό της θείας αγάπης. «Όλα για τη δόξα του Χριστού» ήταν το σύνθημά μου ήδη από αυτή την πρώιμη νεότητά μου.
Αντλώ, λοιπόν, το θάρρος μου από την αγάπη μου προς την Μητέρα Εκκλησία! Επί πλέον δε και από τα κατωτέρω αναφερόμενα στοιχεία: 
         Από τη γνωριμία μας -και την εν συνεχεία αναπτυχθείσα φιλία μας- σε ανύποπτο χρόνο. Θα Σας υπενθυμίσω:
Ήταν γύρω στα έτη 1961-1962, όταν για πρώτη φορά συναντηθήκαμε στη Ρώμη της Ιταλίας, όπου Σεις, ως Διάκονος τότε, πραγματοποιούσατε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών με αντικείμενο το Κανονικό Δίκαιο, ενώ εμείς ήμασταν ταξιδιώτες (ήτοι ο σεβαστός Γέροντάς μας Αρχιμ. Καλλίνικος Καρούσος -ο μετά ταύτα Μητροπολίτης Πειραιώς-, ο Διάκονος  Χριστόδουλος Παρασκευαΐδης -ο μετά ταύτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών- και ο Διάκονος Αμβρόσιος Λενής -δηλ. η ελαχιστότης μου). Εμείς, λοιπόν, ταξιδιώτες στη Ρώμη, Υμείς δε, φιλοτίμως προσφερθείς, γίνατε ο ξεναγός μας στην ιστορική εκείνη πόλη. Έκτοτε άρχισε μεταξύ μας μια αγνή φιλία! Μια φιλία, η οποία όμως χρόνο με τον χρόνο χαλάρωνε, καθώς Υμείς ανεβαίνατε τα σκαλιά της εκκλησιαστικής Ιεραρχίας και αναπνέατε τον «αέρα» του Φαναρίου! Δεν ημπορώ να λησμονήσω ότι, όταν τα καλοκαίρια συναντιόμασταν στη Γενεύη, στο Πατριαρχικό Κέντρο του Chambèsy, Υμείς, χωρίς καμιά απολύτως αιτία, με χαιρετούσατε «μακρόθεν» με μια αυξανόμενη υπεροπτική διάθεση!
Εν πάση περιπτώσει, αντλώ το θάρρος και από αυτή την παληά -ξεθωριασμένη πια- φιλία μας.
         Αντλώ επίσης το θάρρος από τις επιταγές του Κανονικού Δικαίου, επί τη βάσει του οποίου διοικείται η Αγία Έκκλησία μας.
Φοιτητής ων στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάχθηκα τις εξής θεμελιώδεις θεολογικές-κανονικές αρχές:
          «έκαστος Αρχιερεύς είναι εις τύπον και τόπον Χριστού»,
          «όλοι οι Αρχιερείς είναι ίσοι μεταξύ των».
Συνεπώς:
  «ο Μητροπολίτης Κυθήρων και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών είναι ισότιμοι μεταξύ των».
  «Το διοικητικό σύστημα της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι Δημοκρατικό - Συνοδικό», κατά το πρότυπο της Αποστολικής Συνόδου των Ιεροσολύμων. Συνεπώς,
          «έκαστος των Αρχιερέων διαθέτει μία ψήφο και άρα ο Πατριάρχης και ο νεώτερος των Επισκόπων-Σύνεδρος είναι ισότιμοι, με μόνη τη διαφορά ότι σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου» (τούτο όμως ισχύει και σε όλα τα κοσμικά Όργανα και Σωματεία!).
      Άρα οι Αρχιερείς, κατά το Κανονικό Δίκαιο της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας, είναι όχι απλώς ισότιμοι, αλλά ίσοι μεταξύ τους, συγχρόνως δε  κ α ι   σ υ ν υ π ε ύ θ υ ν ο ι  έναντι του πληρώματος της Εκκλησίας!
Αυτά, λοιπόν, και από τη μαθητεία μας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
     Επιπροσθέτως, αντλώ το θάρρος μου από δύο σημαντικά προσωπικά «κατορθώματα» Υμών, Παναγιώτατε:
§         Δεν ανακαλέσατε στην τάξη περιώνυμο κληρικό, Μέγα Πρωτοπρεσβύτερο του Πατριαρχείου Σας, ο οποίος ήδη από του έτους 2006 έχει ομιλήσει περιφρονητικά για το Άγιο Φως, το οποίο μας παραχωρείται από τον Αναστάντα Χριστό κατά τρόπο θαυματουργικό και όντως αχειροποίητο, το Άγιο Φως που αναβλύζει από τον Πανάγιο Τάφο! Είπε ο κληρικός Σας τα εξής απαράδεκτα:«Υπάρχει αιώνες τώρα διάχυτη η πεποίθηση στον ευσεβή μεν, αλλά θεολογικά και λειτουργικά απαίδευτο ορθόδοξο πιστό, που ψάχνει για «θαύματα» προκειμένου να πληρώσει το πνευματικό του κενό, ότι κατά την τελετή αφής το Άγιον Φώς κατέρχεται θαυματουργικά  «ουρανόθεν»… Όμως… πρόκειται για έναν θρύλο, ο οποίος καλλιεργήθηκε στους Άγιους Τόπους… Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο Πατριάρχης ανάβει τη λαμπάδα του από την ακοίμητη κανδήλα, που βρίσκεται πάνω στον Πανάγιο Τάφο… Επέστη ο καιρός να τερματισθεί ο διασυρμός των Θείων…»!!!!!!! (βλ. «pentapostagma» και Εφημερίδα «Μακελειό» της 18ης Απριλίου 2017).
Αυτά είπε ο περιώνυμος κληρικός Σας, Παναγιώτατε! Δεν έχει σημασία, ότι επικαλείται ή επαναλαμβάνει λόγια Πανεπιστημιακού Διδασκάλου! Σημασία έχει ότι αποδέχεται, επικροτεί και διαδίδει την ασεβέστατη αυτή άποψη, η οποία προσβάλλει, πληγώνει και υποτιμά τους ευσεβείς πιστούς, αλλά και παραπληροφορεί το Σώμα της Εκκλησίας! Διότι ασφαλώς γνωρίζει ο εν λόγω κληρικός, όπως θέλω να πιστεύω και Σεις προσωπικά, ότι σχετικά με το ζήτημα του Αγίου Φωτός έχουν κατά καιρούς γραφεί αξιολογότατες ιστορικο-θεολογικές αλλά και ειδικές εργαστηριακές επιστημονικές μελέτες, οι οποίες αποδεικνύουν τον θαυματουργικό τρόπο της εμφανίσεώς του κατά την ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου.
                           Επίσης, Παναγιώτατε, επιτρέψατέ μου να Σας εκφράσω τη βαθύτατη λύπη και την έκπληξη που μου προκάλεσε το γεγονός ότι, επικειμένης της ετησίας τακτικής Συνελεύσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά τον Οκτώβριο του παρελθόντος έτους, διά σεπτού  Γράμματος Υμών πρός τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμο, διαπομπεύσατε το ταπεινό όνομά μου, εφιστώντας την προσοχή του Αρχιεπισκόπου μας, «ίνα προφυλάξη το ιερόν Σώμα της Ιεραρχίας από τις ακραίες φωνές των Ιεραρχών Καλαβρύτων και Πειραιώς…». Σας ερωτώ μετά παρρησίας: Γιατί αυτή η διαπόμπευση, Παναγιώτατε, ενός γηραιού πλέον Μητροπολίτου, συγχρόνως δε και εν Χριστώ Αδελφού Σας; Γιατί τόση υπεροψία; Γιατί τόση σκληροκαρδία; Δεν θα ήτο περισσότερο πνευματικός τρόπος, εάν γράφατε ένα πατρικό Γράμμα προς την ελαχιστότητά μου, συνιστώντες σύνεση και προσοχή;Αφήνω βέβαια κατά μέρος το γεγονός, ότι η ενέργειά Σας αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως υπέρβαση των ορίων της κανονικής δικαιοδοσίας Σας ή και ως απόπειρα ασκήσεως ενός είδους πρωτείου εξουσίας προς μια Αδελφή Εκκλησία, έστω και αν η σχετική φράση έχει διατυπωθεί με το «μετριοπαθές» ύφος της φιλικής υποδείξεως…
Άρα Υμείς, Παναγιώτατε, καταλύσατε την ευγένεια και τον αλληλοσεβασμό ως τρόπον επικοινωνίας, η δε ελαχιστότης μου έλαβε την αφορμή να επικαλείται πλέον το ισότιμο των Αρχιερέων! Ως Πατριάρχης έχετε Προβάδισμα Τιμής και ουχί Αξίας ή Εξουσίας!      

         Τέλος, αντλώ το θάρρος από την πολυχρόνιο θητεία μου στη Μητέρα Εκκλησία.
Κατά την ευδοκία του Αρχιποίμενος Χριστού, αμφότεροι εδέχθημεν το χάρισμα της Ιερωσύνης κατά τον αυτό χρόνο! Ήταν το έτος 1961, όταν αμφότεροι χειροτονηθήκαμε Διάκονοι της Ορθοδόξου Εκκλησίας!
Ακολούθως, Υμείς κατά το έτος 1973 χειροτονηθήκατε Μητροπολίτης Φιλαδελφείας, ακολούθησε δε και η ελαχιστότης μου! Κατά το έτος 1976 χειροτονήθηκα Μητροπολίτης Ταλαντίου. Συνεπώς και η πορεία μας στη Μητέρα Εκκλησία υπήρξε παράλληλη! Αντλώ, λοιπόν, και εκ του προσθέτου τούτου λόγου, το δικαίωμα να εκφράζω ελεύθερα τη γνώμη μου, όταν αυτό επιβάλλει το συμφέρον της Εκκλησίας. Παρακαλώ, να μου συγχωρήσετε την παρρησία.
Έπειτα από τα παραπάνω προ-εισαγωγικά και επεξηγηματικά, ας έλθουμε στο κυρίως θέμα μας.
Θα ήθελα να Σας τονίσω, ότι εκεί κάτω στα άγια χώματα της Ιερουσαλήμ η Θεία Πρόνοια, για μία ακόμη φορά εφέτος, αποδοκίμασε πανηγυρικά την περί «Εκκλησιών» Απόφαση της Συνόδου της Κρήτης. Το Άγιο Πνεύμα, επαναλαμβάνω, για μία ακόμη φορά, έδειξε και απέδειξε ότι «η Εκκλησία» είναι Μία και αυτή είναι η Ορθόδοξος Εκκλησία!Εκεί κάτω στα Ιεροσόλυμα κάθε χρόνο το Άγιο Πνεύμα βροντοφωνεί και αποδοκιμάζει τόσο τους Παπικούς, όσο και τους Προτεστάντες! Δεν τους δέχεται! Δεν τους αναγνωρίζει! Γι’ αυτό και δεν τους παρέχει τη θεία ευλογία της αφής του Αγίου Φωτός!
Έπειτα από αυτά τα προκαταρκτικά, ας έλθουμε στο θέμα μας.
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ:
Προκειμένου να κατανοήσετε τις ανησυχίες μου, παρακαλώ επιτρέψατέ μου να αναφερθώ στο σεπτό πρόσωπό Σας και δη και σε όσα εισαγωγικά  αναγράφονται στο Βιογραφικό Σας σημείωμα, όπως αυτό καταχωρίζεται στο Ημερολόγιο του Πατριαρχείου μας, όχι δε του Πατριαρχείου Σας: Ιδού το απόσπαμα:
«...Μετά την εκλογήν Του ως Οικουμενικού Πατριάρχου προσεπάθησε να ενισχύση την πανορθόδοξον ενότητα και συνεργασίαν διά της συγκλήσεως κατά καιρούς Συνάξεων των Ορθοδόξων Προκαθημένων και διά πολλών επισκέψεών Του προς αυτούς και προσκλήσεώς των εις το Φανάριον. Επίσης προωθεί τον οικουμενικόν διάλογον με τας άλλας Χριστιανικάς Εκκλησίας και Ομολογίας, επισκεπτόμενος τας έδρας αυτών και συμμετέχων εις διαχριστιανικά συνέδρια  και επετειακάς εκδηλώσεις…» (βλ. έτος 2014, σελ. 655).
Προκαταρτικές παρατηρήσεις:
1.       Ο συγγράψας το κείμενο αυτό, οσάκις αναφέρεται στο πρόσωπό Σας, χρησιμοποιεί τα κεφαλαία γράμματα. Οσάκις όμως αναφέρεται στους Προκαθημένους των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών χρησιμοποιεί τα πεζά γράμματα! (Σημειώνονται με ερυθρά γράμματα). Γιατί αυτή η διαφορά; Γιατί αυτή η υπεροψία; Δεν θα έπρεπε και οι λέξεις «Αυτούς» και «Των», αφού αναφέρονται στους προκαθημένους των αδελφών ορθοδόξων Εκκλησιών -Πατριάρχες και Αρχιεπισκόπους-, να γράφωνται με κεφαλαία τα αρχικά;
2.  Το κυριώτερο: Στο παραπάνω κείμενο, ως συστατικό της προσωπικότητός Σας και της θητείας Σας ως Οικουμενικού Πατριάρχου αναφέρεται η προσπάθεια για την ενίσχυση της πανορθοδόξου ενότητος, την οποίαν όμως, δυστυχώς, ΔΕΝ ΚΑΤΩΡΘΩΣΑΤΕ! Δεν κατωρθώσατε, καθ’ όσον στην περιώνυ­μη πλέον «Αγία και Μεγάλη Σύνοδο» του Κολυμπαρίου της Κρήτης κατεδείχθη περιτράνως ακριβώς το αντίθετο, δηλ. η πολυδιάσπαση της Ορθοδόξου Εκκλησίας και η αναστάτωση του Χριστεπωνύμου Πληρώματος! Ένα νέο σχίσμα ευρίσκεται πλέον σε εξέλιξη και -δυστυχώς- αυτό θα είναι το χαρακτη­ριστικό της Πατριαρχικής Σας θητείας!
3.       Και τώρα η κορωνίς: Στο παραπάνω κείμενο ως συστατικό της προσωπικότητός Σας ως Οικουμενικού Πατριάρχου αναφέρεται η προώθηση του οικουμενικού διαλόγου «με τας άλλας Χριστιανικάς Εκκλησίας  και Ομολογίας». Άρα ενώπιόν μας έχουμε «όπερ έδει δείξαι»! Πολύ προ της κατακριθείσης Συνόδου της Κρήτης, Υμείς, Παναγιώτατε, είχατε αναγνωρίσει τις άλλες Χριστιανικές Ομολογίες, δηλ. τους Ρωμαιοκαθολικούς και τους Προτεστάντες ως «ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ»!
Διερωτώμεθα, όμως, υπάρχουν άραγε πολλές ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ; Τότε γιατί στο Σύμβολο της Πίστεως ομολογούμε «Μίαν Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν»; Δεν είναι αυτό εκκλησιολογική αντίφαση, αν όχι και σοβαρή δογματική παρεκτροπή; Ποιά είναι, τότε, η θεολογική έννοια και το περιεχόμενο των διαλόγων τους οποίους προωθείτε «με τας άλλας Χριστιανικάς Εκκλησίας  και Ομολογίας»; Οι υπάρχουσες και μη εισέτι εξαληφθείσες δογματικές παρεκκλίσεις των τελευταίων -παρά τους επί δεκαετίες διεξαγόμενους διαλόγους- δικαιολογούν άραγε εκκλησιολογικά τον χαρακτηρισμό τους, και μάλιστα υπό μορφήν επισήμου Αποφάσεως μιάς  «Πανορθοδόξου» Συνόδου, ως Εκκλησίες με την ορθόδοξη θεολογική έννοια του όρου;;
ΑΣ ΕΛΘΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Παναγιώτατε,
Οι ημέρες του αγίου Πάσχα, τις οποίες εορτάζουμε, κατέδειξαν τη λανθασμένη απόφαση της μη «Αγίας» και μη «Μεγάλης» Συνόδου του Κολυμπαρίου της Κρήτης. Εκεί, κατά τον μήνα Ιούνιο του έτους  2016, η Ορθοδοξία υπέστη βαρύτατο πλήγμα. Υπό την Υμετέραν προεδρείαν και επιστασίαν, ως γνωστόν, η Σύνοδος αναγνώρισε ως ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ τους Ρωμαιοκαθολικούς και τους Προτεστάντες! Έτσι σήμερα πλέον, όσοι Σας ακολουθούν, ομολογούν και αναγνωρίζουν ότι έχουμε τρείς Εκκλησίες, την Ορθόδοξη, τη Ρωμαιοκαθολική και την Προτεσταντική!
Και όμως στο Σύμβολο της Πίστεως, ας το επαναλάβω, ομολογούμεν πίστιν εις την «Μίαν, Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν»!
Βαθυσεβάστως, όθεν, τολμώ να Σας ερωτήσω: Αναγνωρί­ζετε, λοιπόν, ως Αγίαν και Αποστολικήν Εκκλησίαν την Παπικήν και την Προτεσταντικήν; Ώστε κατά την ημέρα της Πεντηκοστής, η οποία θεωρείται ως γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας του Χριστού, ο Χριστός μας συνέστησε τρείς Εκκλησίες; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΜΙΑ ΤΟΙΑΥΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ; Λησμονείτε, ότι το Σχίσμα του 1054 επήλθε αρχικά και ολοκληρώθηκε στη συνέχεια από τις αιρετικές διδασκαλίες των Παπικών; Υπάρχει κάτι μεταγενέστερο, που άλλαξε τις παπικές θεωρίες; Μήπως αποκήρυξαν το περίφημο Filioque; Μήπως παραιτήθηκε ο πάπας από τη διεκδίκηση του πρωτείου εξουσίας του εφ’ όλης της Εκκλησίας; Υπάρχει κάποια μεταμέλεια εκ μέρους των;Ασφαλώς όχι! Ακόμη περισσότερο, το παγκοσμίως μοναδικό, όσο και εκκλησιολογικά αδιανόητο μόρφωμα της τριπλής αλληλοπεριχωρήσεως και ενσωματώσεως στο πρόσωπο του πάπα, της ρωμαιοκαθολικής «Εκκλησίας», της αποκαλούμενης «Αγίας Έδρας» και του κράτους του Βατικανού, πώς μπορεί να το δικαιολογήσει η Απόφαση της Συνόδου της Κρήτης; Μέσα σ’ αυτό το περίεργο θεοκρατικό συνοθύλευμα, πού ευρίσκει θεολογικό έρεισμα η ιδιότητα της Εκκλησίας, όπως αυτή κατανοείται και βιώνεται στην Αγία Ορθόδοξο Εκκλησία μας;
Άλλο πράγμα είναι, Παναγιώτατε, η επικοινωνία, ακόμη και η συνεργασία, μετά των Ρωμαιοκαθολικών και των άλλων χριστιανικών Ομολογιών σε θέματα κοινωνικού χαρακτήρος και άλλο οι εκπτώσεις σε θέματα της αμωμήτου ημών Πίστεως!
Ώστε, λοιπόν, τώρα μόλις γίνεται κατανοητό το Υμέτερο σχέδιο, όπως εκτίθεται στο βιογραφικό Σας Σημείωμα.
«…Μετά την εκλογήν Του ως Οικουμενικού Πατριάρχου… προωθεί τον οικουμενικόν διάλογον με τας άλλας Χριστια­νικάς Εκκλησίας  και Ομολογίας»!
Επιτρέψατε, λοιπόν Παναγιώτατε, σε εμέ τον ευτελή, τον μικρό, τον άσημο, τον αμαρτωλό και τρισάθλιο, πλην όμως και ελάχιστο, αλλά συγχρόνως και ισότιμο εν Χριστώ Αδελφό Σας, ου μην αλλά και εις άλλους εισέτι πιστούς δούλους του Αναστάντος Χριστού, να Σας πληροφορήσουμε, ότι όσον εξαρτάται από ημάς δεν θα ανεχθούμε μια τέτοια εκκλησιολογική εκτροπή. Διότι το «ουκ αρνησόμεθά Σε, φίλη Ορθοδοξία» ηχεί ζωηρώς στα αυτιά μας!
«Ουκ αρνησόμεθά σε φίλη Ορθοδοξια, ου ψευσόμεθά σε πατροπαράδοτον σέβας… Εν σοι εγεννήθημεν, εν σοι ζώμεν, εν σοι και κοιμηθησόμεθα. Ει δε και καλέσει καιρός και μυριάκις υπέρ σου τεθνηξόμεθα» (Μοναχός Ιωσήφ Βρυέννιος  1350-1431. Βλ. «Μελέτη της περί των Κυπρίων…», Τα ευρε­θέντα Ασκητικά, Τόμ. Β΄, σελ. 28, Έκδοση Βασ. Ρηγοπούλου). 
Ενδεχομένως θα με ερωτήσετε: πόθεν αντλώ τη δύναμή μου; Με παρρησία, λοιπόν, επαναλαμβάνων τα ίδια διά πολλοστήν φοράν, Σας απαντώ: Από όσα για μία ακόμη φορά συνετελέσθησαν στον Πανάγιο Τάφο το Μέγα Σάββατο, στις 15 Απριλίου 2017. Ήτοι από το θαύμα της αφής και παροχής του Αγίου Φωτός μόνο στον Ορθόδοξο Πατριάρχη των Ιεροσολύμων! Αυτό το θαύμα, το οποίο ζήσαμε για μία ακόμη φορά, δίδει την αποστομωτική απάντηση στην πρωτοφανή για την Ορθοδοξία Απόφαση του Κολυμπαρίου της Κρήτης, την οποία Υμείς με φανατισμό υποστηρίζετε! Και με τον οφειλόμενο σεβασμό Σας ερωτώ: Εάν οι Παπικοί είναι Εκκλησία, τότε γιατί το «Άγιο Φως της Αναστάσεως» δεν προς-φέρεται και σ’ αυτούς;
Επειδή μάλιστα και κάποιοι άθεοι και ανιστόρητοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έθιξαν πολύ πρόσφατα το ζήτημα, για την ενημέρωση των πιστών που θα αναγνώσουν τις γραμμές αυτές, ζητώ την επιείκειά Σας για να τους παρουσιάσω μερικές καταπληκτικές και ατράνταχτες μαρτυρίες και αποδείξεις.
«Διηγείται ένας αυτόπτης Λατίνος μάρτυρας, ο Πουλχέριος, αυτός που μετά από αυτά έγινε Πατριάρχης, ότι κατά το έτος εκείνο (δηλ. το 1101 μ.Χ.) καθόλου δεν εμφανίζονταν το άγιο Φως παρ΄ όλες τις λιτανείες που τελέσθηκαν, κατά τις οποίες ψαλλόταν το «Κύριε ελέησον» από όλους που συμμετείχαν στις λιτανείες (σημ. από όλους μαζί Ορθοδόξους και Παπικούς-Λατίνους). Καταληφθή­καμε από μεγάλη λύπη και θλίψη. Πόσες ανακραυγές προς τον Κύριο! Πόσοι στεναγμοί, πόσοι οδυρμοί! Γιατί με οδυρμούς όλοι ψάλλαμε «Κύριε ελέησον», για να ζητήσουμε με τις ψαλμωδίες το έλεος του Κυρίου, όμως, αν και Τον ικετεύαμε, καθόλου δεν λαμβάναμε το ζητούμενο. Και ήδη ήρθε η εσπέρα και η ημέρα έληξε και επειδή σκεφτήκαμε ότι εξ’ αιτίας των αμαρτιών μας συνέβη ό,τι δεν συνέβη τα άλλα χρόνια, ο καθένας μας αποφάσισε ενδόμυχα να διορθωθεί σε όσα αμάρτησε προς τον Θεό. Το άγιο Φως δεν φάνηκε ούτε κατά το πρωί του Πάσχα! Ο Βασιλιάς Βαλδουίνος, απελπισμένος, προσευχόταν μπροστά στον άγιο Τάφο, ο δε λατινικός κλήρος βρέθηκε σε πολύ δυσάρεστη θέση, αγνοώντας αν έπρεπε να τελέσει ή όχι την εορτή του Πάσχα, χωρίς το άγιο Φως. Καθώς, λοιπόν, οι Λατίνοι βρίσκονταν σε τέτοια αγωνιώδη κατάσταση, αποφάσισαν να βγουν από τον Ναό της Αναστάσεως. Οι Έλληνες όμως, που απέμειναν μέσα, έκαναν θερμότερες προσευχές..., λιτάνευσαν, ικέτευσαν τον Θεό και το άγιο Φως εμφανίστηκε, πλημμυρίζοντας όλον τον Ναό. Με αλαλαγμούς έτρεξαν οι Λατίνοι να πάρουν το Φως από τους Έλληνες.
Και επαναλαμβάνουμε, ότι το επεισόδιο αυτό το διηγείται αυτόπτης Λατίνος, και όπως κι αν θελήσει κανείς να το εξηγήσει, είναι αναντίρρητο ότι οι Έλληνες που ταπεινώθηκαν και περιφρονήθηκαν από τους σταυροφόρους εξυψώθηκαν με αυτό. Και από τότε η τελετή του αγίου Φωτός παρέμεινε ως καθαρή ελληνική τελετή, ακόμα και κατά την περίοδο των σταυροφόρων».
(ΣΗΜ. Η μαρτυρία είναι από το βιβλίο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου, Ιστορία της Εκκλησίας Ιεροσολύμων, σελ. 426-427. Απόδοση στην Νεοελληνική για την Ι. Μ. Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου - Τέζας Γεώργιος, Φιλόλογος. Βλ. και J. Mischaud, Histoire des Croisades, Paris 1856, τομ. 1, σελ. 291).
ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟΣΤΟΜΩΤΙΚΗ
ΑΠΟΔΕΙΞΗ   ΕΞ ΟΥΡΑΝΟΥ
«Ξαφνικά η κολώνα σχίστηκε και βγήκε το Άγιο Φως»! Συγκλονίζει η μαρτυρία του Αγαρηνού Εμίρη.
Μόνο ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης έχει το προνόμιο και την εξουσία να βγάζει το Άγιο Φως. Κατά καιρούς έχουν γίνει απόπειρες και από άλλα δόγματα να βγάλουν το Άγιο Φως αλλά αυτό στάθηκε αδύνατον.
Για παράδειγμα το 1580 μ.Χ., σύμφωνα πάντα με αξιόπιστες ιστορικές κατα­γραφές, οι Αρμένιοι δωροδόκησαν τον σουλτάνο Μουράτ τον Γ΄ για να τους δώσει την άδεια να εισέλθουν στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως και να βγάλουν αυτοί από τον Πανάγιο Τάφο το Άγιο Φως. Πράγματι, ο σουλτάνος τους έδωσε την άδεια και οι Αρμένιοι μπήκαν μέσα στον Ναό και τον κλείδωσαν. Γεμάτος απελπισία ο Ορθόδοξος Πατριάρχης, όταν είδε τους Αρμένιους να βρίσκονται μέσα στον Πανάγιο Τάφο, γονάτισε έξω στην είσοδο του Ναού κοντά σε μία από τις κολόνες. Ξαφνικά η κολόνα σχίστηκε και βγήκε το Άγιο Φως ανάβοντας τις λαμπάδες του Πατριάρχη. Η κολώνα αυτή, ραγισμένη μέχρι σήμερα, δείχνει την αλήθεια τής Ορθοδοξίας!
Ο Αγαρηνός Εμίρης παρακολουθούσε από τον μιναρέ του τζαμιού, που βρίσκονταν απέναντι από τον Ναό. Μόλις είδε τα γεγονότα, φώναξε:«Μεγάλη η πίστη των Χριστιανών! 'Ενας είναι ο αληθινός Θεός, ο Θεός των Χριστιανών. Πιστεύω στον Αναστάντα εκ νεκρών Χριστό. Τον προσκυνώ ως Θεό μου».
Μετά από αυτή την ομολογία του πήδησε από τον μιναρέ, ή κατά μία άλλη πιο πιθανή εκδοχή, μαινόμενο πλήθος μουσουλμάνων ανέβηκαν και τον γκρέμισαν από τον μιναρέ. Κατά την πτώση του όμως δεν έπαθε τίποτα. Τότε οι μουσουλμάνοι τον έπιασαν και τον αποκεφάλισαν. Το άγιο λείψανό του φυλάσσεται μέχρι και σήμερα στην Ιερά Μονή της Μεγάλης Παναγίας των Ιεροσολύμων, όπως αναφέρει το orthodox-world.
Το Άγιο Φως συμβολίζει αλλά και υπενθυμίζει με θαυματουργικό τρόπο την Ανάσταση του Χριστού. Είναι ένα θεόσταλτο θαύμα δια μέσου των αιώνων από το Φως του κόσμου, που είναι ο Χριστός, για τον κόσμο. (Πηγή: http://www.kontranews.gr)
 Παναγιώτατε,
Σας σέβομαι και Σας αγαπώ! Σας αγαπώ και Σας σέβομαι! Γι’ αυτό και Σας παρακαλώ με ταπείνωση: ΜΗ επιμένετε στην αιρετική και βλάσφημη διδασκαλία, ότι τόσον οι Παπικοί, όσο και οι Προτεστάντες αποτελούν «ΕΚΚΛΗΣΙΑ»! Απλώς είναι κλαδιά, τα οποία κάποτε αποκόπηκαν από το δένδρο, που λέγεται «Εκκλησία»! Ώστε, Εκκλησία σήμερα είναι ΜΟΝΟΝ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ!
Ο Ουρανός διά του υπερφυσικού θαύματος της αφής, δηλ. της αχειροποιήτου αναβλύσεως του Αγίου Φωτός κατά την εορτή του Πάσχα μόνο στον Ορθόδοξο Πατριάρχη των Ιεροσολύμων επί τόσους και τόσους αιώνες, έχει δώσει την απάντηση! Οι Παπικοί και οι Προτεστάντες είναι βεβαίως χριστιανικές Κοινότητες ή Ομολογίες, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, με τη δογματική και την εκκλησιολογική έννοια του όρου. Αυτό τεκμαίρεται τόσο από το Σύμβολο της Πίστεως, το οποίο οι Παπικοί έχουν δυστυχώς αλλοιώσει με την προσθήκη του Filioque, όσο και το ιστορικά τεκμηριωμένο θαύμα της εμφανίσεως του Αγίου Φωτός μόνο στον Ορθόδοξο Πατριάρχη της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ.
Λυπούμαι βαθύτατα, διότι επέλεξα αυτόν τον τρόπο της μεθ’ Υμών επικοινωνίας! Επί μήνες τώρα παρακολουθώ, μετά βαθυτάτης δε θλίψεως και εν σιωπή, τα εν Ελλάδι θλιβερά γεγο­νότα της διενέξεως μεταξύ Κληρικών και του Ποιμενάρχου των, τα περί διακοπής της μνημονεύσεως του ονόματος του οικείου Επισκόπου των ή και του Υμετέρου Ονόματος, κ.λπ. Πιεζόμε­νος, λοιπόν, από τη φωνή της συνειδήσεώς μου, αποφάσισα να λάβω θέση και να ξεκαθαρίσω τα πράγματα κατά την ημετέ­ραν ταπεινήν άποψιν. Οδηγός μου είναι τα λόγια του Ιερού Χρυσοστόμου: «Τα δημοσίως λεγόμενα και πραττόμενα δη­μοσίως να ελέγχωνται».
Αλλά και ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης μας συμβουλεύει: «Αν ο προεστώς σου είναι σφαλερός εις την πολιτείαν και τα έργα του, μη τον περιεργάζεσαι. Αν όμως είναι σφαλερός κατά την πίστιν, φεύγε και παραίτησέ τον, όχι μόνο αν είναι άνθρωπος, αλλά κάν άγγελος είναι από τον ουρανόν» (Άγ. Νικόδημος Αγιορείτης, Περί συνεχούς Μεταλήψεως, σ. 175).
Τέλος και ο Μ. Βασίλειος μας συμβουλεύει: «Πρέπει να δείχνουμε για την Αλήθεια θάρρος, ακόμη κι αν σκανδαλί­ζωνται μερικοί». (Περισσότερα: https://xristianorthodxipisti.blogspot.gr/2013/05/blogpost_27.html).   
Παναγιώτατε,
Εθεώρησα χρέος μου να Σας εκθέσω δημοσίως τις παρα­πάνω σκέψεις μου, βαθυσεβάστως δε να Σας παρακαλέσω:
1.       Να επανεξετάσετε δίχως περαιτέρω αναβολήν τη σχετι­κή Απόφαση της Κρήτης, άλλως με σταθερή πορεία οδηγού­μεθα σε νέο Σχίσμα εντός των κόλπων της Ορθοδοξίας μας.
2.   Να παύσετε αμέσως τις διώξεις των διατυπωσάντων αντιρρήσεις Κληρικών, Μοναχών και Πιστών τέκνων της Εκ­κλησίας μας (βλ. και την περίπτωση των 100 Μοναχών και Ασκητών του Αγ. Όρους), και
3. Να δώσετε οδηγίες στους Προκαθημένους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, στους Αρχιερείς του κλίματος των λεγομένων Νέων Χωρών κλπ., ώστε να προετοιμάζωνται για μια νέα, πραγματικά δε Αγία και Μεγάλη, Σύνοδο των Μακαριωτάτων Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκ­κλησιών, ενώπιον της Οποίας θα τεθεί για επανεξέταση εκ νέου το ζήτημα «ΕΚΚΛΗΣΙΑ» και «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ»!
4.       Εν κατακλείδι Σας πληροφορώ, ότι η σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την τακτική Συνέλευση Αυτής (Μάϊος 2016) ασχολήθηκε με το ζήτημα εκτενώς, αποφάνθηκε δε, ότι τόσον οι Παπικοί, όσον και οι Δια-μαρτυρόμενοι ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ «ΕΚΚΛΗΣΙΑ»! Απλώς εντάσσονται στις «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ»!
5.       Δυστυχώς η για τη Σύνοδο της Κρήτης ορισθείσα Αντι­προσωπεία της Εκκλησίας μας ΥΠΕΡΕΒΗ τα όρια της δοθείσης εξουσιοδοτήσεως, «γυμνή τη κεφαλή» δε καταφρόνησε και καταπάτησε την Απόφαση της Ολομελείας του Σώματος.
        Ταύτα μετά βαθυτάτου μεν σεβασμού, αλλ’ εν ταυτώ και της εν Χριστώ παρρησίας, εθεώρησα χρέος μου να εκθέσω προς Υμάς, επί δε τούτοις διατελώ
Ελάχιστος εν Χριστώ Αδελφός
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Αίγιον, 25.04.2017

60 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα βλέπουν αυτά ορισμένοι που ξέρουν μόνο να κατηγορούν τον Καλαβρύτων;;

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να συνεχίσει όλη την υπόλοιπη ποιμαντορία του αντιοικουμενιστικά και να μην παραιτηθεί όπως έχει προαναγγείλει.

Κ.

Ιωαννα είπε...

Άξιος ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων!!!! Μακάρι να το δουν και άλλη Δεσπότες σαν καλό παράδειγμα και να ακολουθήσουν...Τι να φοβηθούμε; Έχουμε την αλήθεια του Κυρίου και Αυτήν προστατεύουμε...

ΧΑΡΙΛΑΟΣ είπε...

κ.ΑΜΒΡΟΣΙΕ,ΤΟ ΝΕΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ.ΕΠΕΒΛΗΘΗ ΕΠΙ ΤΗ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΤΟΥ 1920.ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΥΠΟ ΕΣΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΜΕΝΑ,ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΡΟΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΕΩΣ.ΣΥΝΕΠΩΣ,ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ...

Α.Α. είπε...

ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΑ,
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΥΓΚΙΝΗΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟΦΩΤΙΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΑΣ.ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΤΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗ.ΜΑΚΑΡΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΦΑΡΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΠΡΑΞΙΑΣ. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΛΕΙΜΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΕΝΑΓΩΝΙΩΣ ΤΟΝ ΠΟΙΜΕΝΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Χαριλαε, οταν επιστρεψεις στην Εκκλησια, ελα να μας ξαναμιλησεις.

Σάλπισμα Ζωής είπε...

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιε
Ευλογείτε.
Κινούμενος από Θείον Έρωτα, κραυγάζω:
Λίαν εὔφρανας, τοὺς Ὀρθοδόξους, καὶ κατήσχυνας, τοὺς κακοδόξους,Ιεράρχα του Χριστού Αμβρόσιε. Τούτο έπρεπε όλη η Εκκλησία σήμερα να φωνάζει κοιτώντας τον Δεσπότη που υψώνει το Ορθόδοξο ανάστημά του εναντίον της παναιρέσεως του Οικουμενισμού.
Πολλά τα έτη σας Σεβασμιώτατε.
π. Φώτιος Βεζύνιας.

Ανώνυμος είπε...

" 4. Ἐν κατακλείδι Σᾶς πληροφορῶ, ὅτι ἡ σεπτὴ Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος κατὰ τὴν τακτικὴ Συνέλευση Αὐτῆς (Μάϊος 2016) ἀσχολήθηκε μὲ τὸ ζήτημα ἐκτενῶς, ἀποφάνθηκε δέ, ὅτι τόσον οἱ Παπικοί, ὅσον καὶ οἱ Δια-μαρτυρόμενοι ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ «ΕΚΚΛΗΣΙΑ»! Ἁπλῶς ἐντάσσονται στὶς «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ»!
5. Δυστυχώς η γιὰ τὴ Σύνοδο τῆς Κρήτης ὁρισθεῖσα Ἀντιπροσωπεία τῆς Ἐκκλησίας μας ΥΠΕΡΕΒΗ τὰ ὅρια τῆς δοθείσης ἐξουσιοδοτήσεως, «γυμνῇ τῇ κεφαλῇ» δὲ καταφρόνησε καὶ καταπάτησε τὴν Ἀπόφαση τῆς Ὁλομελείας τοῦ Σώματος".
Πρόκειται,αναντιλέκτως, για σοβαρές επισημάνσεις-καταγγελίες από την πλευρά του ευθαρσούς μητροπολίτη ένεκα των οποίων δημιουργείται ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ τόσο για τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών όσο και για τα μέλη της εν Κρήτη αντιπροσωπείας της Ελλαδικής Εκκλησίας με το οποίο τάχιστα θα πρέπει να ασχοληθεί η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας .Είναι αδιανόητο οι Ελλαδίτες ιεράρχες να έχουν μεταβληθεί, εν προκειμένω, κατόπιν αφορήτων πιέσεων και κόντρα στην αρχική απόφαση της Ιεραρχίας του Μαίου σε εξαπτέρυγα του πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Περγάμου Ιωάννη, των ολετήρων αυτών της οικουμενικής Ορθοδοξίας.
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Θαρσειτε μη φοβεισθε εγω νενικηκα τον κοσμον
ταπεινως συγχαιρω θα ηθελα Σεβασμιωτατε να γνωριζω την θεση σας στην Συνοδο της ιεραρχιας που συζητηθηκε το θεμα της Συνοδου της Κρητης
μοναχος Ιλαριων καρυαι Αγιου ορους

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ ΔΕΣΠΟΤΑ,ΑΜΒΡΟΣΙΕ.

Ανώνυμος είπε...

Και από πότε μια τοπική σύνοδος προκρίνεται έναντι μιας πανορθοδόξου;
Ο,τι να είναι αμολάμε αρκεί να δικαιώσουμε τις εμμονές μας και να κακολογήσουμε τον Πατριάρχη ...

Ανώνυμος είπε...

Χαρίλαε καλά σου λένε ότι πρέπει να επιστρέψεις στην Εκκλησία. Ο σχισματικός παλαιοημερολογιτισμός δεν σώζει.

Κώστας

Στυλλιανή είπε...

Ο Θεός να δώσει δύναμη και σε άλλους..και σε άλλους..ποιμένες, για να φανερώσουν χωρίς φόβο την αλήθεια της πίστης μας. Το ποίμνιο καρτερεί ακτίνες φωτός και αληθείας!
Οι προσευχες μας θα σας ακολουθούν Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα κ.Αμβροσιε.

Ανώνυμος είπε...

Όχι μόνο πανηγυρισμοί, αλλά και ετοιμότητα για τα επερχόμενα. Πρέπει να πάρει ο καθένας μια απόφαση γι` αυτά που θα ακολουθήσουν. Οι έπαινοι και τα ευχολόγια είναι το πρώτο και εύκολο βήμα. Ο Σεβασμιώτατος γνωρίζει πολύ καλά τι θα ακολουθήσει μετά από αυτήν τη γενναία στάση του. Ας είμαστε έτοιμοι και για τις "συνέπειες". Και θα ανταποδοθούν ομαδόν και με τον "δέοντα" τρόπο από τους οικουμενιστικούς κύκλους. Ίσως ήρθε η ώρα για το ξεκαθάρισμα της ήρας από το σιτάρι. Να βυθιστεί η "αλαζονία", των Πατέρων της Εκκλησίας μας και να επιπλεύσει η περίσσια "ταπείνωση και αγάπη" των μεταπατέρων. Έτσι θέλουν. Έτσι νομίζουν. Λοιπόν,είναι ώρα κρίσεως. Είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα. Για όλους.Έλεος Κύριε!
Σάββας Ηλιάδης

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΓΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ,ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΚΕΠΕ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟΝ. ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΘΟΎΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ.ΚΥΡΙΟΣ ΦΩΤΙΕΙ.ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ.ΟΨΩΜΕΘΑ.

The Cave Dweller είπε...


Εκκλησία αγαπητέ ανώνυμε είναι εκεί όπου υπάρχουν όλα τα παρακάτω :

1) Ανόθευτη η Ορθόδοξη Πίστη
2) Ανόθευτη η Ορθόδοξη Διδασκαλία των Αποστόλων και των Αγίων Πατέρων.
3) Απαρασαλευτη η Παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Εσύ Κώστα εκεί που βρίσκεσαι εκκλησιαστικά, υπάρχουν τα παραπάνω ? Είσαι σίγουρος ότι είσαι εντός Εκκλησίας ?

Μην ταυτιζεις την εκκλησία με τα ντουβάρια.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί βάλατε το οικουμενιστικό σχόλιο του οικουμενιστή 2 Μαΐου 2017 - 7:56 π.μ. ;;;;;;

Ανώνυμος είπε...

Έχω την εντύπωση ότι ο παραπάνω Κυριάκος Βαρβέρης ανήκει στο σχίσμα του παλαιού ημερολογίου και γι αυτό αντιδρά με τον τρόπο αυτό. Αν κάνω λάθος, ας με διαψεύσει.

Ανώνυμος είπε...

Σωστος ο Κ Βαρβερβης . Η ειμαστε Ορθοδοξοι η οικουμενιστες με τους δυο δεν μπορουμε να μαστε μαζι.Αλλιως ειμαστε υποκριτες και αιρετικοι κατα τους Πατερες μας της Εκλησιας μας. Μπορω ν αναφερω πολλους απο τα συγραματα τους ολοκληρο βιβλιο δεν θα φτασει . Ερευνατε τας Γραφας και μην λετε οτι σας κατεβει σαν τους Λατινους.

Χατζητριανταφυλλος Βασιλειος

The Cave Dweller είπε...


Προς Ανώνυμο 4 Μαΐου 2017 - 8:34 π.μ. :

Εκτιμώ πολύ το γεγονός ότι σηκωθήκατε πρωί - πρωί και ασχοληθήκατε με την αθλιότητά μου.

Εγώ λοιπόν ήμουν στο νέο ημερολόγιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2016, μήνας όπου η Κρατική "Εκκλησία" της Ελλάδος αποδέχτηκε πλήρως και ΣΥΝΟΔΙΚΑ τις αποφάσεις της Κολυμπάριας ψευτο-"Συνόδου".

Κατόπιν των ανωτέρω και με πλήρη συνείδηση πήγα στους Γνησίους Ορθοδόξους Χριστιανούς υπό τον Καλλίνικο.

Αλλά επειδή μιλάτε για σχισματικούς, παρακαλώ να μου πείτε ποια Ορθόδοξη Σύνοδος και πότε καταδίκασε τους Αρχιερείς, Ιερείς και πιστούς του παλαιού εορτολογίου ως σχισματικούς.

Και μη μου πείτε η "Σύνοδος" της Κρατικής "Εκκλησίας" της Ελλάδος, γιατί τα δικαστήρια που ο δικαστής ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ με τον κατήγορο πολύ απλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.



Ανώνυμος είπε...

Χατζητριαντάφυλλε Βασίλη γνωρίζετε το σχίσμα του παλαιοημερολογιτισμου;

Ανήκετε άραγε σ' αυτό το σχίσμα;

Θέλουμε σαφή απάντηση χωρίς σάλτσες.

Ανώνυμος είπε...

Αστειέυστε κ. Βαρβέρη; (μόλις τώρα δημοσιεύθηκε το σχόλιο σας)

Δεν χρειάζεται να καταδικάσει κάποιος το σχίσμα για να είναι σχίσμα.

Είναι φανερό σε όλους το ημερολογιακό σχίσμα που προκάλεσαν οι παλαιοημερολογίτες επειδή πήγε η Εκκλησία 13 μέρες μπροστά...

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βαρβέρη, κάνεταιτο λάθος να εγκαταλείψεται την Εκκλησία.
Νομίζω ότι είναι προς το δικό σας συμφέρον και προς το συμφέρον των αδελφών εν θεολογική πενία,
κρατήσεται την αποστασία σας καλώς εσφαλισμένη εντός της ιδιωτικής σας ζωής.

Σήμερα η κάποιοι εκ της Ορθοδοξίας πάσχουν την συνήθη την ασθένεια της ανυπακοής εις τον Κύριον και εις τους αγίους και θεοφόρους Πατέρας της Εκκλησίας Του.

Κύριε Βαρβέρη επιτρέψατε μου να σας υποδείξω δημοσίως, ότι και εσείς πλέον πάσχεται την ταυτήν ασθένεια μετά των εξ ορθοδοξίας λατινολάγνων, κατ' αντίστροφον πορείαν επί των αντικειμένων άκρων επί του πεδίου της πλάνης, της θεομαχούσης την αγίαν Εκκλησίαν των ορθοδόξων, την μίαν Εκκλησίαν του Χριστού.

Η αθεολόγητος υπερηφάνεια των εκείνων σχισματικών πλέον του έτους 1935, έσχισε τον χιτώνα του Κυρίου και επέβαλε το ημερολογιακό σχίσμα.

Η αθεολόγητος υπερηφάνεια των εκείνων λατινολάγνων οικουμενιστών απείλει με νέο σχίσμα την αγίαν ορθοδοξιαν.

Η ευσεβής προς τον Κύριον άμυνα, διαθέτει μία επαλληλία χαρακωμάτων.
Εν εξ αυτών των χαρακωμάτων, είναι η αγία και προαιρετική παύσις του μνημονεύσεως των εκείνων εξ Ορθοδοξίας των κοινωνούντων αθέσμως και αμαρτωλώς μετά των αβαπτίστων λατίνων και λοιπών επί μέρους αγελών του Οικουμενισμού, η οποία όμως δεν επιβάλει παύσι της κοινωνίας μετά των λοιπών εκείνων εξ Ορθοδοξίας αδελφών, των επιλεγόντων την υπομονήν της μνημονεύσεως των αμαρτώντων διά της κοινωνίας μετά των αβαπτίστων.

Οι όποιες κραυγές εκτός Εκκλησίας από των συστάδων των 500 αντιμαχομένων παλαιοημερολογιτικών συνόδων, ως μετέχουσες του ταυτού σαπρού γεωργίου μετά των ποικίλης σημαὶας οικουμενιστών, ουδέν προσφέρουν εις το ευσεβές ποίμνιο.

Οι άγιοι της εποχής μας, ὸπως ο άγιος Πορφύριος και ο άγιος Παίσιος και οι αγιασμένοι γέροντες όπως ο π. Ιάκωβος Τσαλίκης και ο ο. Ευμένιος του νοσοκομείου των Λοιμωδων, μετα των οποίων ζήσαμε κάποιες στιγμές, αν και εγνώριζαν λίαν καλώς το πρόβλημα του Οικουμενισμού, δεν μετανάστευασαν στον θλιβερό και ίσως επάρατον παλαιοημεολογισμό.

Το έγκλημα του Οικουμενισμού, το οποίο απειλεί να ληστεύσει την σωτηρία,αντιμετωπίζεται μόνον μέσα από την Εκκλησία, και μία σύνοδος , ως επομένη των αγίων και οικουμενικών και των ευσεβων τοπικων, προφανώς είναι ότι ευσεβέστερο.

Τα μη ορθόδοξα εκ των λεγομένων Πανορθοδόξων συνόδων των εξ Ορθοδοξίας οικουμενιστών,τα πολεμούμε εντός της Εκκλησίας, ὸπως και τα λοιπά βλάσφημα έργα των.
Εκτὸς Εκκλησίας,τα δήθεν ορθόδοξα πυρά δεν ειναι απλώς άσφαιρα, είναι βολές κατεναντίον αυτής της ιδίας της Εκκλησίας.

Χρύσανθος Παναγιώτου Μπαἰρακτάτης.

The Cave Dweller είπε...

Κύριε Χρυσανθε,

Εσείς προφανώς αισθάνεστε αναπαυμένος ακολουθώντας την πνευματικήν οδό του Μελετίου Μεταξάκη και του Χρυσοστόμου Παπαδόπουλου και των συνεχιστών τους.

Εγώ πάντως όχι !!!

Ανώνυμος είπε...

κ. Βαρβέρη δεν είναι πολύ πρωί η ώρα 8:30 μ.μ.
Τί προσπαθείτε να πείτε, για να καταλάβω και εγώ ;
Εσείς πότε σηκώνεστε το πρωί στις 12 το μεσημέρι;;;
Περισσότερη σοβαρότητα περιμένουμε.

Ανώνυμος είπε...

Ο Χρύσανθος Παναγιώτου Μπαἰρακτάτης έχει δίκαιο για το σχίσμα του παλαιοημερολογιτισμού.

The Cave Dweller είπε...

Γράφετε :

"Οι όποιες κραυγές εκτός Εκκλησίας από των συστάδων των 500 αντιμαχομένων παλαιοημερολογιτικών συνόδων"

Παρακαλώ πολύ να ονομάσετε μια προς μια τις 500 συνόδους.

The Cave Dweller είπε...

Γράφετε :

"Το έγκλημα του Οικουμενισμού, το οποίο απειλεί να ληστεύσει την σωτηρία,αντιμετωπίζεται μόνον μέσα από την Εκκλησία, και μία σύνοδος , ως επομένη των αγίων και οικουμενικών και των ευσεβων τοπικων, προφανώς είναι ότι ευσεβέστερο."

Αν εννοείτε την Κρατική "Εκκλησία" της Ελλάδος τότε λυπάμαι αλλά έχετε ταυτίσει την Εκκλησία με τα ντουβάρια.

Όπως ανέφερα και πιο πάνω :

Εκκλησία είναι εκεί όπου υπάρχουν όλα τα παρακάτω :

1) Ανόθευτη η Ορθόδοξη Πίστη
2) Ανόθευτη η Ορθόδοξη Διδασκαλία των Αποστόλων και των Αγίων Πατέρων.
3) Απαρασαλευτη η Παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Πιστεύετε ότι, μετά το Κολυμπάρι, υπάρχουν τα παραπάνω στην Κρατική "Εκκλησία" της Ελλάδος ?

The Cave Dweller είπε...


Γράφετε :

"Δεν χρειάζεται να καταδικάσει κάποιος το σχίσμα για να είναι σχίσμα."

Αυτό ποιος ιερός κανόνας το λέει ?

The Cave Dweller είπε...


Γράφετε :

"Κύριε Βαρβέρη, κάνεται το λάθος να εγκαταλείψεται την Εκκλησία."

Ποια ακριβώς εκκλησία εγκατέλειψα ?

Μήπως συμφωνεί η εκκλησία που ίδρυσε ο Χριστός με τις εκκλησίες του Κολυμπαρίου ?

Εσείς σε πόσες εκκλησίες πιστεύετε ?

The Cave Dweller είπε...

Το πρώτο ιστορικό Ανάθεμα κατά του Οικουμενισμού από την Ρωσική Ορθόδοξο Εκκλησία της Διασποράς Ρ.Ο.Ε.Δ. έτει 1983.

«Τοῖς βάλλουσι κατὰ τῆς ᾿Εκκλησίας τοῦ Χριστοῦ καὶ διδάσκουσιν ὅτι ἡ τοῦ Χριστοῦ ᾿Εκκλησία μεμέρισται ἐν οὕτω καλουμένοις ῾῾κλάδοις᾿᾿, οἵτινες διαφέρουσιν ἀλλήλων ἐν διδασκαλίᾳ καὶ τρόπῳ ζωῆς, ἢ ὅτι ἡ ᾿Εκκλησία οὐχ ὑφίσταται ὁρατῶς, ἀλλ᾿ ἀπαρτισθήσεται ἐν τῷ μέλλοντι, ὅταν ἅπαντες οἱ ῾῾κλάδοι᾿᾿ ἢ τμήματα ἢ ὁμολογίαι ἢ προσέτι καὶ θρησκεῖαι ἑνωθῶσιν ἐν ἑνὶ σώματι· καὶ οἵτινες οὐ διακρίνουσι τὴν ἱερωσύνην καὶ τὰ μυστήρια τῆς ᾿Εκκλησίας ἀπὸ τὴν ἱερωσύνην καὶ τὰ μυστήρια τῶν αἱρετικῶν, ἀλλὰ λέγουσιν ὅτι τὸ βάπτισμα καὶ ἡ εὐχαριστία τῶν αἱρετικῶν εἰσὶν ἱκανὰ πρὸς σωτηρίαν· ὡσαύτως, τοῖς κοινωνοῦσιν ἐν γνώσει τοῖς προμνημονευθεῖσιν αἱρετικοῖς ἢ συνηγοροῦσι, διαδίδουσι, ἢ ὑπεραμυνομένοις τῆς καινοφανοῦς αὐτῶν αἱρέσεως τοῦ οἰκουμενισμοῦ ἐν προσχήματι ἀδελφικῆς ἀγάπης, ἢ ὑποτιθεμένης ἑνώσεως τῶν διαχωρισθέντων Χριστιανῶν, ΑΝΑΘΕΜΑ».

Ανώνυμος είπε...

Χριστός Ανέστη και ο Κύριος ας σκέπει τον Σεβ. Αμβρόσιο!Τελικά εφρανθη η καρδιά μας μέσα σε αυτή την καταθλιπτική σιωπή των επισκόπων.Εχει απόλυτο δίκιο ο Σ. Αμβρόσιος το Πατριαρχης είναι τιμή και είναι είναι κυρίως για εθνικούς λογους και αυτός ειναι Επισκοπος Κωνσταντινουπόλεως.Αλλωστε στους Πασχαλίους αινους δεν ψαλλομεν και εσύ Σιών η πρώτη των εκκλησιών???Ας αντιληφθούν όλοι επειδή ΚΥΡΙΟΣ αθετεί Βούλας εθνών ........... Ότι το πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως υπάρχει γιατί θέλει Ο ΚΥΡΙΟΣ και όχι ο Ερντογάν η οι ευρωπαίοι η οι επισκοποι.Ας αφήσουμε λοιπόν τα πρωτεία και τα τοιαύτα και ακούσουν τους πόθους και τους παλμούς του λαού γιατί η εκκλησία δεν είναι ιδιοκτησίας και μελετήσετε τι είναι ιερωσύνη τον Άγιο Χρυσοστομον,Γρηγοριον,Ισίδωρο Πηλουσιωτη για να σας ακολουθεί ο λαός. Η μήπως είσθε η επαλήθευση της β προς Θεσσαλονικείς ΟΤΙ ΕΑΝ ΜΗ ΕΛΘΗ Η ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ....,.ΚΥΡΙΟΣ επίτιμησαι υμάς........ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ

The Cave Dweller είπε...

Τέλος μια ερώτηση :

Ονοματάκι δεν έχετε ? Αβαπτιστος είστε ?

Ανώνυμος είπε...

Ο Κυριάκος Βαρβέρης να αφήσει τις παλαιοημερολογίτικες σχισματικές ιδέες και να επιστρέψει στην Εκκλησία.

Ανώνυμος είπε...

Απορώ πώς οι διαχειριστές του ιστολογίου επιτρέπουν στους παλαιοημερολογίτες να διαδίδουν τις σχισματικές ιδέες τους σε άσχετη ανάρτηση.

Ανώνυμος είπε...

Εύκολα μπορεί κανείς ν' απαντήσει στον κάθε παλαιοημερολογίτη και στον συγκεκριμένο Κυριάκο Βαρβέρη αλλά αυτή η ανάρτηση δεν μιλάει για τον παλαιο ημερολόγιο και τα σχόλια είναι ήδη πολλά.

The Cave Dweller είπε...

Εγώ είμαι στην Εκκλησία.

Εσείς πρέπει να μας πείτε αν υπάρχουν και γιατί, ετεροδόξες χριστιανικές "εκκλησίες" και αν το Σύμβολο της Πίστεως συμφωνεί με τις αποφάσεις του Κολυμπαρίου.

The Cave Dweller είπε...

Κοιτάξτε αγαπητέ ανωνυμόπουλε ,

Εάν δείτε την εξέλιξη του διαλόγου θα δείτε ότι απαντήσα αφού πρώτα κατηγορήθηκε ο κύριος Χαρίλαος ότι είναι εκτός Εκκλησίας.

Επομένως κάθε φορά που λέτε ότι οι Ορθοδοξοι Χριστιανοί που ανήκουν στη Μαρτυρική Εκκλησία των Γνησιων Ορθοδόξων είναι εκτός εκκλησίας θα λαμβάνετε και την ανάλογη απάντηση.

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Βαρβέρης θα ήταν χρήσιμο να διαβάσει το βιβλίο του π. Επιφανίου Θεοδωρόπουλο "ΤΑ ΔΥΟ ΑΚΡΑ".
Μιλάει για τον οικουμενισμό και τον παλαιοημερολογίτικο σχίσμα.

Όποιος παλαιοημερολογίτης έχει ανοιχτά τα μάτια, μόλις το διαβάσει θα επιστρέψει από το παλαιοημερολογίτικο σχίσμα στην Εκκλησία.

Ανώνυμος είπε...

 Κύριε Βαρβέρη,

Η Ορθοδοξία δεν έχει δόγμα σχετικά με τον προσμετρήσιμο χρόνο.
Εσείς, σαν παλαιοημερολογίτες, έχετει εφεύρει νέο δόγμα και με το δικό σας αντορθόδοξο δόγμα, σχίσαται την Εκκλησία.

Σε τι διαφέρει λοιπον το παλαιοημερολογικό δόγμα του προσμετρήσιμου χρόνου από το λατινικό δόγμα της ασπίλου συλλήψεως;

Στο σχολιασμο του ζ΄ιερού κανόνος των αγίων Αποσυόλων στο Πηδάλιο γράφει ο άγιος Νικκόδημος ο Αγιορείτης, ¨Δεν φροντίζει ο Θεός και η Εκκλησία δια την τοιαύτην παρατήρησιν χρόνων και ημερών πάρεξ δια μοναχήν την ομόνοιαν και την ειρήνην"

Εσεις σε ποιόν Θεό και σε ποιά Εκκλησία πιστεύται;

Το Πηδάλιο γράφει και τούτο.
"οτι το να νηστευει τινας και το να μακνη Πασχα εις τουτον τον καιρον ή εις εκεινον, μετα την εικοστην πρωτην του Μαρτιου, θετεον, ως καμνομεν ημεις οι Γραικοι, ή μετά την ενδεκάτην Μαρτιου, ως καμνουσιν οι Λατινοι. τουτο δεν ειναι εγκλημα"

και αμεσως παρακατω γραφει,

"Το να σχιση τινας την Εκκλησια ... ειναι εγκλημα ασυγχωρητον"

Λοιπον κε Βαρβερη, ο αγιος Νικοδημος ο Αγιορειτης ειναι οικουμενιστης;

Μας περισευει το ακρο του οικουμενισμου, το αλλο ακρο του παλαιοημερολογισμου θα ηταν καλο να μας αφησει ησυχους, εφοσον δεν μετανοειται προς επιστροφη και ενωσιν.

κε Βαρβερη, εαν δεν απαντησεται πως και γιατι ο αγιος Ιωαννης ο Χρυσοστομος και ο αγιος Νικοδημος ο Αγιορειτης σφαλουν και εσεις εχεται δικιο, θα σας παρακαλουσαμαι να μας αφησεται ησυχους απο τις σχισμαστικες ή μαλλον αιρετικες παρατηρησεις σας.

Χρύσανθος Παναγιώτου Μπαϊρακταρης

Ανώνυμος είπε...

Το όνομα σε απασχολεί η η ουσία αδελφέ το ορθοξος δεν είναι όνομα??? Μεγάλη ανησυχία αναζήτηση διαθετεις

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βαρβερη,
Το οτι η Εκκλησια της Ελλαδος διαθετει μη εισετι συνοδικως κατακριμενους οικουμενιστες, αυτο δεν στελνει αυτοματα ολη την Εκκλησια της Ελλαδας στα ταρταρα.
Αγιασμενοι γεροντες οπως ο γ. Ιωσηφ ο Ησυχαστης αλλα οπως και ο τοτε γεροντας μου ο πολυς γ. Χρυσανθος ο Αγιαννανιτης, ξεφυγαν απο την πλανη του παλαιου ημερολογιου εξ αιτιας σχισματικων πεποιθησεων οπως η δικης σας εδω,

“Αν εννοείτε την Κρατική "Εκκλησία" της Ελλάδος τότε λυπάμαι αλλά έχετε ταυτίσει την Εκκλησία με τα ντουβάρια.

Εκκλησία είναι εκεί όπου υπάρχουν όλα τα παρακάτω :

1) Ανόθευτη η Ορθόδοξη Πίστη
2) Ανόθευτη η Ορθόδοξη Διδασκαλία των Αποστόλων και των Αγίων Πατέρων.
3) Απαρασαλευτη η Παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας”

Συμφωνα με την θεση σας, η χειροτονεια του αγιου Κυριλλου Ιεροσολυμων από τον ομοιουσιανως αρειανο Ακακιο Καισαρρειας είναι ακυρη και ο αγιος κυριλλος Ιεροσολυμων ειναι τωρα υποδικος ενωπιον του Θεου, ως είναι υποδικος ο αγιος Μαρκος ο Ευγενικος συμφωνα με τον Πατριαρχη μας.
Το ότι καποιοι από την Εκκλησια της Ελλαδος δεν ορθοδοξουν με τις οικουμενιστικες τους θεσεις, αυτό δεν θετει την ολη Εκκλησια της Ελλαδος αυτοματα σε αιρεση.
Ο Ακακιος Καισαρειας ηταν γνωστος κομματαρχης του αρειανισμου, αλλα η παρουσια του μεσα στην Εκκλησια, δεν εθεσε ολη την Εκκλησια αυτοματα σε αιρεση όπως εσεις νομιζεται μεσα στην πλανη σας.
Αυτή είναι η συλλογικη απαντηση στην πονηρη ερωτηση σας. Η απαντηση αυτή προφανως αρκει στην συνειδηση του Ορθοδοξου.

Όμως εάν τεθει η απαντηση αυτή κατεναντιον της χρονολατρικης αιρεσεως των Παλαιοημερολογιτων, τι θα απαντουσατε κε Βαρβερη;
Στο Πηδαλιο, το οποιο προφανως αγνοειται επισταμενως, και στη αναλυση του ζ΄ ιερου κανονος των αγιων Αποστολων, ο αγιος Νικοδημος ο Αγιωρειτης παραθετει την θελογικη εκφραση του αγιου Ιωανννου του Χρυσοστομου, η οποια καθως περιεχει το αποσταγμα της Ορθοδοξου πιστεως και θεολογιας στο συγκεκριμενο θεμα, διδει την πιστη της Εκκλησιας στο ότι ο ανθρωπινως προσμετρησιμος χρονος δεν αφωρα την δογματικη της Ορθοδοξιας και την σωτηρια των Ορθοδοξων.
Λεγει λοιπον ο Χρυσοστομος πατερας των Πατερων, «χρονων ακριβειαν και ημερων παρατηρησιν δεν ηξευρει η του Χριστου Εκκλησια»

Οὐδὲ γὰρ ἡ ἐκκλησία χρόνων ἀκρίβειαν οἶδεν·,......, Τὸ μὲν γὰρ
τῷδε ἢ τῷδε χρόνῳ νηστεῦσαι οὐκ ἔγκλημα, τὸ δὲ σχίσαι ἐκκλησίαν, καὶ φιλονείκως διατεθῆναι, καὶ διχοστασίας ἐμποιεῖν, καὶ τῆς συνόδου διηνεκῶς ἑαυτὸν ἀποστερεῖν, ἀσύγγνωστον καὶ κατηγορίας ἄξιον, καὶ πολλὴν ἔχει τὴν τιμωρίαν. PG 48, 871
Χρύσανθος Παναγιώτου Μπαιρακτάρης

The Cave Dweller είπε...


Όπως αναπαυεστε κύριε Χρυσανθε. Ο Κύριος θα μας κρίνει και τους δύο όταν έρθει η ώρα.

The Cave Dweller είπε...


Κοιμηθείτε ήσυχος !!!

The Cave Dweller είπε...


Γράφετε :

"Το οτι η Εκκλησια της Ελλαδος διαθετει μη εισετι συνοδικως κατακριμενους οικουμενιστες"

Ορίστε κύριε Χρυσανθε Η ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥΣ :

Το πρώτο ιστορικό Ανάθεμα κατά του Οικουμενισμού από την Ρωσική Ορθόδοξο Εκκλησία της Διασποράς Ρ.Ο.Ε.Δ. έτει 1983.

«Τοῖς βάλλουσι κατὰ τῆς ᾿Εκκλησίας τοῦ Χριστοῦ καὶ διδάσκουσιν ὅτι ἡ τοῦ Χριστοῦ ᾿Εκκλησία μεμέρισται ἐν οὕτω καλουμένοις ῾῾κλάδοις᾿᾿, οἵτινες διαφέρουσιν ἀλλήλων ἐν διδασκαλίᾳ καὶ τρόπῳ ζωῆς, ἢ ὅτι ἡ ᾿Εκκλησία οὐχ ὑφίσταται ὁρατῶς, ἀλλ᾿ ἀπαρτισθήσεται ἐν τῷ μέλλοντι, ὅταν ἅπαντες οἱ ῾῾κλάδοι᾿᾿ ἢ τμήματα ἢ ὁμολογίαι ἢ προσέτι καὶ θρησκεῖαι ἑνωθῶσιν ἐν ἑνὶ σώματι· καὶ οἵτινες οὐ διακρίνουσι τὴν ἱερωσύνην καὶ τὰ μυστήρια τῆς ᾿Εκκλησίας ἀπὸ τὴν ἱερωσύνην καὶ τὰ μυστήρια τῶν αἱρετικῶν, ἀλλὰ λέγουσιν ὅτι τὸ βάπτισμα καὶ ἡ εὐχαριστία τῶν αἱρετικῶν εἰσὶν ἱκανὰ πρὸς σωτηρίαν· ὡσαύτως, τοῖς κοινωνοῦσιν ἐν γνώσει τοῖς προμνημονευθεῖσιν αἱρετικοῖς ἢ συνηγοροῦσι, διαδίδουσι, ἢ ὑπεραμυνομένοις τῆς καινοφανοῦς αὐτῶν αἱρέσεως τοῦ οἰκουμενισμοῦ ἐν προσχήματι ἀδελφικῆς ἀγάπης, ἢ ὑποτιθεμένης ἑνώσεως τῶν διαχωρισθέντων Χριστιανῶν, ΑΝΑΘΕΜΑ».

Ανώνυμος είπε...

κ. Βαρβέρη δεν σας προβληματίζει ότι το σχίσμα του παλαιού ημερολογίου κατέληξε σε τόσα κομμάτια αντιμαχόμενα το ένα το άλλο; Είναι σε όλους γνωστό.
Εσάς δεν σας προβληματίζει αυτό;


Παυλίνος

The Cave Dweller είπε...

Γράφετε :

"Οὐδὲ γὰρ ἡ ἐκκλησία χρόνων ἀκρίβειαν οἶδεν·,."

Τότε ποιος ο λόγος και η χρησιμότητα της χρήσης του νέου ημερολογίου ? Σε τι ενοχλούσε το παλαιό ?

Ανώνυμος είπε...

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ(ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ).ΤΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑ ΔΙΑ ΔΙΑΙΡΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΙΜΝΙΟΥ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.

The Cave Dweller είπε...

Μην ψάχνετε κύριε Χρυσανθε ιδού η απάντηση :

Οικουμενιστική εγκύκλιος του 1920 :

"Δύναται δε η φιλία αυτή και αγαθόφρων προς αλλήλους διάθεσις εκφαίνεσται και τεκμηριούσθαι ειδικώτερον κατά την γνώμην ημών ως εξής:

α) δια της παραδοχής ενιαίου ημερολογίου προς ταυτόχρονον εορτασμόν των μεγάλων χριστιανικών εορτών υπό πασών των Εκκλησιών.

β) δια της ανταλλαγής αδελφικών γραμμάτων κατά τας μεγάλας του εκκλησιαστικού ενιαυτού εορτάς, εν είθισται και εν αλλαις εκτάκτοις περιστάσεσι,

γ) Δια της οικειοτέρας συσχετίσεως των εκασταχού ευρισκομένων αντιπροσώπων των διαφόρων Εκκλησιών.

δ) δια της επικοινωνίας των Θεολογικών Σχολών και των αντιπροσώπων της Θεολογικής Επιστήμης και δια της ανταλλαγής των εν εκάστη Εκκλησία εκδιδομένων θεολογικών και εκκλησιαστικών περιοδικών και συγγραμμάτων

ε) δια αποστολής νέων χάριν σπουδών από της μιας εις τας σχολάς της άλλης Εκκλησίας

στ) Δια της συγκροτήσεως παγχριστιανικών συνεδρίων προς εξέτασιν ζητημάτων κοινού πάσαις ταις Εκκλησίαις ενδιαφερόντων,

ζ) δια της απαθούς και επι το ιστορικώτερον εξετάσεως των δογματικών διαφορών από της έδρας και εν ταις συγγραφαίς,

η) δια του αμοιβαίου σεβασμού των κρατούντων εν ταις διάφοροις Εκκλησίαις ηθών και εθίμων,

θ) δια της παροχής αμοιβαίως ευκτηρίων οίκων και κοιμητηρίων δια τας κηδείας και την ταφήν των εν την ξένη αποθνησκόντων οπαδών των ετέρων ομολογιών,

ι) δια του διακανονισμού μεταξύ των διαφόρων ομολογιών του ζητήματος των μικτών γάμων,

ια) δια της πρόφονος τέλος αμοιβαίας υποστήριξης των Εκκλησιών εν τοις έργοις της Θρησκευτικής επιρρώσεως, της φιλανθρωπίας και τοις παραπλήσιοις. "

Ελπίζω να καταλάβατε !

Ανώνυμος είπε...

Κοιμηθήτε ήσυχος κ. Βαρβέρη!!! Αν νομίζετε ότι το παλαιοημερολογίτικο σχίσμα σώζει!!!

Ανώνυμος είπε...

Τό πνεῦμα τῆς ᾿Εγκυκλίου του 1920 εἶναι ἡ προσέγγιση τῶν «ἁπανταχοῦ ᾿Εκκλησιῶν τοῦ Χριστοῦ» ἐπὶ «πρακτικοῦ καὶ ἠθικοῦ πεδίου». Κανεὶς λόγος πιὰ γιὰ «ἀναδενδράδες» (ἀναγκαία καὶ καθησυχαστική ἡ χρήση τοῦ ὅρου τὸ 1902), ἀλλ᾿ ἀπ᾿ εὐθείας καὶ ἀπροκάλυπτα γιὰ «᾿Εκκλησίες τοῦ Χριστοῦ». ῾Η ἐξίσωση ἔχει ἐπέλθει. Καθορίζονται, ἐπίσης, ἔντεκα «βήματα» πορείας, μὲ πρῶτο τὴν «δημιουργία κοινοῦ ἡμερολογίου». ῎Ετσι, συνδέονται ἡ ᾿Εγκύκλιος καὶ οἱ στόχοι της ἀμεσώτατα καὶ ἀστασίαστα μὲ τὸ ἡμερολογιακὸ ζήτημα.

Ανώνυμος είπε...

Το σχίσμα για τη διαφορά των ημερών δεν σώζει τον κόσμο.

Ανώνυμος είπε...

Οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδας δεν υπέγραψαν την οικουμενιστική εγκύκλιο του 1920 κ. Βαρβέρη.
Οι σχισματικοί δεν αποσχίστηκαν για τον οικουμενισμό, αυτές είναι σημερινές δικαιολογίες. Αποσχίστηκαν για την ημερολογιακή διαφορά.

The Cave Dweller είπε...

Αγαπητέ Ανωνυμόπουλε το σχίσμα το δημιούργησαν και το δημιουργούν οι καινοτόμοι και όχι αυτοί που δεν άλλαξαν ΤΙΠΟΤΑ.

Αφού λέτε ότι δεν είστε ημερολάτρες, τότε τι σας πείραζε το παλαιό ημερολόγιο ?

Υπάρχει κανείς από σας που να μπορεί να απαντήσει στην ερώτηση :

Τι καλό προσέφερε στην Εκκλησία η εισαγωγή του νέου ημερολογίου ? Και ποιος ήταν ο πραγματικός σκοπός της εισαγωγής του ?

The Cave Dweller είπε...

Δεν βλέπετε ότι την εφαρμόζουν ?

Γράφετε ότι :

"Οι σχισματικοί δεν αποσχίστηκαν για τον οικουμενισμό, αυτές είναι σημερινές δικαιολογίες."

Δηλαδή μας λέτε ότι ο οικουμενισμός εμφανίστηκε το 2016-2017 ? Διαδίκτυο έχετε, ψάξτε και μάθετε.

Ανώνυμος είπε...

Μην αλλάζετε το νόημα των γραφομένων μας κ. Βαρβέρη. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας για να καταλαβαίνετε τί σας λέμε.
Δεν λέμε ότι ο οικουμενισμός εμφανίστηκε το 2016-2017. Λέμε ότι οι παλαιοημερολογίτες των αρχών του 20ου αιώνα αποσχίστηκαν για την ημερολογιακή διαφορά.
Σήμερα οι σημερινοί παλαιοημερολογίτες για να δικαιολογήσουν το παλαιοημερολογίτικο σχίσμα μπορεί να λένε ότι αποσχίστηκαν οι παλιοί παλαιοημερολογίτες για τον οικουμενισμό αλλά δεν εἰναι σωστό αυτό.

The Cave Dweller είπε...

Θα ήθελα να μου επιτρέψει το φιλόξενο ,σεβαστό και δημοκρατικό blog σας μια τελευταία ανάρτηση που προέρχεται από μια δημοσίευση του Αρχιμανδρίτη Αθανασίου Αναστασίου ( έκδοση συναξεως ορθοδόξων ρωμηων "Φώτης Κοντογλου" Σεπτέμβριος 2016 σελίδα 31 ) :

" Μετά από όλα αυτά αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον η προσεχής σύγκληση της Ιεραρχίας του μηνός Οκτωβρίου, ώστε να πληροφορηθουμε όλοι, πως θα αντιμετωπισθει από τους Αρχιερείς η ανατροπή της αποφάσεώς τους. Τι θα πράξουν οι υπόλοιποι Αρχιερείς ? Θα συνεχίσουν να κωφευουν και να αδιαφορούν ? Θα συνεχίσουν να αποδέχονται ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΑ μιας επισκοπικής ολιγαρχίας, που επί σειρά ετών ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ συστηματικά και μεθοδευμένα τις οικουμενιστικές αντιλήψεις κατέχοντας κατ' εξακολούθηση καίριες θέσεις στις Συνοδικές Επιτροπές και στους διαλόγους με τους ετεροδόξους ? Θα ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ να γίνονται ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ και ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ στα ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ που συντελουνται κατά της αμωμητου πίστεώς μας ? "

Το ενημερωτικό αυτό έντυπο μοιράστηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στον Πειραιά τον Οκτώβριο του 2016 και όποιος θέλει μπορώ να του στείλω αντίγραφο.

Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.


Ανώνυμος είπε...

Καταλάβαμε κ. Βαρβέρη ότι προσπαθείτε με διάφορα σχόλια να μπαλώσετε τα αμπάλωτα του παλαιοημερολογίτικου σχίσματος. Δυστυχώς για σας δεν μπαλώνονται....
Το σχίσμα είναι σχίσμα.....

The Cave Dweller είπε...

Εγώ καλέ μου ανωνυμόπουλε δεν κάνω προσηλιτισμό για να προσπαθήσω να μπαλωσω τα αμπαλωτα.

Εγώ έκανα την επιλογή μου, όπως κι εσείς άλλωστε, και θα κριθω από τον Κύριο .

Κάτι ουσιαστικό όμως έχετε να πείτε για αυτό που έγραψε ο Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Αναστασίου ?

Μήπως μιλάω εγώ (ο σχισματικός για εσάς) για συνυπευθυνους και συνενόχους σε εγκλήματά κατά της Ορθοδόξου Πίστεως ?

Ανώνυμος είπε...

κ. Βαρβέρη δεν καταλαβαίνετε;
Η αίρεση δεν απαλείφεται με την καταφυγή στο παλαιοημερολογίτικο σχίσμα.
Ο αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Αθανασίου ανήκει στην Εκκλησία. Δεν πήγε σε παλαιοημερολογίτικη παράταξη και δεν συνέστησε καταφυγή σε παλαιοημερολογίτικα σχίσματα.

Νεοημερολογίτης αντιοικουμενιστής

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com