1 Μαΐ 2017

Κύπρος - Δεκάδες παιδιά πέφτουν κάθε χρόνο θύματα απαγωγής από τον έναν τους γονέα (μουσουλμάνο κατά κύριο λόγο)

Δεκάδες παιδιά απαγάγονται κάθε χρόνο από γονέα προς τρίτες χώρες 
Δεκάδες παιδιά πέφτουν κάθε χρόνο θύματα απαγωγής από τον έναν τους γονέα (μουσουλμάνο κατά κύριο λόγο), υπήκοο τρίτης χώρας, και μεταφέρονται μέσω κατεχομένων, κυρίως, σε αραβικές χώρες, αφήνοντας πίσω τους Κύπριους γονείς σε απόγνωση.

Το θέμα των απαγωγών παιδιών γονέων νυμφευμένων με υπηκόους τρίτων χωρών απασχόλησε και πάλι την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής. Οπως λέχθηκε, το 2016 υπήρξαν 29 υποθέσεις, (16 υποθέσεις αρπαγής, 8 κατακράτησης, 4 απαγωγής και μια κλοπής), ενώ το 2015 υπήρξαν 24 υποθέσεις.
Στην Επιτροπή παρευρέθηκαν και γονείς, οι οποίοι περνούν καθημερινά το δικό τους Γολγοθά και κατήγγειλαν ότι δεν λαμβάνουν την κατάλληλη στήριξη από το κράτος.
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου είπε ότι γονείς που προέρχονται από τρίτες χώρες, κυρίως αραβικές, αλλά και του πρώην ανατολικού μπλοκ, δεν συνεργάζονται, όπως δεν συνεργάζονται ούτε οι αρμόδιες υπηρεσίες τους.
“Ως εκ τούτου, το πρόβλημα διογκώνεται και καθίσταται σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις αδύνατον να βρεθεί λύση”, είπε.
Δήλωσε ότι σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις αρπαγής παιδιών από τον αλλοδαπό γονέα η διαφυγή τους έγινε μέσω των κατεχομένων.
Θα πρέπει, πρόσθεσε, να εξευρεθούν οι τρόποι εκείνοι να σταματήσει αυτό το φαινόμενο και να βοηθηθούν οι γονείς για να ξανασμίξουν με τα παιδιά τους.
Είπε ότι όπως εξηγήθηκε και από το ΥΠΕΞ, οι τρίτες χώρες που συνεργάζονται είναι ελάχιστες, ενώ οι αραβικές χώρες, όπου είναι τα περισσότερα περιστατικά, δεν συνεργάζονται.
Η Βουλή, είπε, θα πρέπει να δώσει εκείνα τα εργαλεία στις αρμόδιες υπηρεσίες ούτως ώστε να είναι ευέλικτες να αντιμετωπίζουν την κάθε περίπτωση.
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ κατήγγειλε επίσης το γεγονός ότι εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχει συσταθεί μια κατάλληλη Επιτροπή για χειρισμό αυτών των θεμάτων, ενώ από τη συνεδρία στη Βουλή απουσίαζε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κούτρα Κουκουμά είπε ότι το θέμα συζητείται για πέραν των τριών χρόνων και αφορά απαγωγές παιδιών από γονέα σε τρίτες χώρες αλλά και χώρες που έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, είπε, δεν εμφανίστηκε σήμερα στην Επιτροπή για να ενημερώσει για υποθέσεις που το αφορούν και που σχετίζονται με απαγωγές παιδιών που βρίσκονται σε χώρες που έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης.
Επίσης, η κ. Κουκουμά είπε ότι το Υπ. Εξωτερικών, το οποίο το 2014 είχε αναλάβει τον συντονισμό για περιπτώσεις απαγωγών σε τρίτες χώρες “δεν έχει γίνει κάνει τίποτε”, παρά το ότι το 2015 είχε πραγματοποιηθεί μια σύσκεψη για τη σύσταση μιας κατάλληλης Επιτροπής, η οποία, εάν υπήρχε, θα μπορούσε να απέτρεπε κάποιες περιπτώσεις απαγωγής.
Εάν το Υπουργείο Εξωτερικών, είπε, δεν το θεωρεί δική του αρμοδιότητα να αποφασιστεί από το κράτος σε ποιον ανήκει η αρμοδιότητα αυτού του ανθρωπιστικού θέματος.
“Οι λειτουργοί δεν είναι καταρτισμένοι. Χάνουμε υποθέσεις ακόμη και στις διαδικασίες στα δικαστήρια κυρίως στην έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων ή και διεθνών ενταλμάτων γιατί δεν γίνεται σωστή διαδικασία, δεν έχει συμπληρωθεί σωστά το έντυπο. Είναι τραγικό, γιατί έχουμε σήμερα ακούσει ξανά την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι οικογένειες. Και ξέρετε πόσο πιο τραγικό γίνεται όταν έχεις περίπτωση που έχουν απαχθεί τα παιδιά της και το μόνο που έχει κάνει το γραφείο ευημερίας είναι να της τερματίσει το επίδομα μονογονιού;”.
Η κ. Κουκουμά ανέφερε ότι υπάρχουν και Κύπριοι πατέρες των οποίων τα παιδιά τους έχουν απαχθεί.
Κάποια των παιδιών, είπε, βρίσκονται σε χώρες όπου μαίνονται πόλεμοι.
Ζήτησε είπε, να σταλούν αυστηρές επιστολές τόσο στο ΥΠΕΞ, γιατί “ανέλαβε μια ευθύνη και δεν έχει κάνει τίποτε” όσο και στο Υπ. Δικαιοσύνης γιατί δεν παρουσιάστηκε σήμερα να ενημερώσει για το πώς προωθούνται οι υποθέσεις σε χώρες που ήδη έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης.
Κραυγή αγωνίας από γονείς
Μια μητέρα δύο παιδιών που απήχθηκαν, η Χρυστάλλα Παναγιώτου, κατήγγειλε τη μη σύσταση της Επιτροπής, λέγοντας ότι δυστυχώς όταν η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία και οι αρμόδιες Αρχές δεν συνεργάζονται μεταξύ τους πώς μπορούν οι γονείς να πάρουν πίσω τα παιδιά τους.
“Απαιτούμε από την ΚΔ να συνεργαστεί, να συσταθεί επιτέλους αυτή η Επιτροπή που έπρεπε να συσταθεί πριν τέσσερα χρόνια που ήρθαμε στη Βουλή πρώτη φορά, και όμως ήρθαμε για τέταρτη χρονιά να ξαναπούμε τα ίδια. Λυπούμε για την ΚΔ, αγαπώ την πατρίδα μου αλλά περιμένω ως πολίτης να με βοηθήσει το κράτος”.
Είπε ότι εδώ και ένα χρόνο δεν έχει καμία πληροφορία για τα παιδιά της. Είπε ότι η απαγωγή των παιδιών της έγινε προγραμματισμένα από τον Σύρο σύζυγό της.
Τα παιδιά της όταν έγινε η απαγωγή ήταν 18 μηνών και 4,5 ετών το μεγάλο και σήμερα είναι 5 και 9 ετών.
“Αυτή τη στιγμή δεν ξέρω πού βρίσκονται τα παιδιά μου. Έχω μεγάλα παράπονα από την ΚΔ. Είμαι Κύπρια πολίτης και δεν με στηρίζει κανένας”, κατέληξε.
Μια άλλη μητέρα, η Λέσλυ Βαρσανίδου, είπε ότι αν και εξασφάλισε με δικές της ενέργειες αποφάσεις του δικαστηρίου του Λιβάνου και του Μουσουλμανικού δικαστηρίου στο Λίβανο που ζητούν την άμεση παράδοση του παιδιού στην Κύπρο, είπε ότι οι αποφάσεις αυτές δεν εκτελούνται εδώ και δύο χρόνια.
Ο γιος της, ανέφερε, όταν απήχθη από τον πατέρα του ήταν 6 χρονών και σήμερα είναι 13.
Υπήρξε παρέμβαση, είπε και του τέως Προέδρου και του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας με επιστολές όπως επίσης ήταν άμεση η ενημέρωση που είχε τότε από την Υπουργό Εξωτερικών την κ. Μαρκουλλή την οποία και ευχαρίστησε "αλλά δυστυχώς μέχρι να έρθουν οι αποφάσεις, η κ. Μαρκουλλή είχε αποχωρήσει. Από τότε, τίποτα".
Η κ. Βαρσανίδου είπε ότι μίλησε με το γιο της στο τηλέφωνο μετά από 2,5 χρόνια στις 6 του Μάρτη που ήταν τα γενέθλιά του και την άφησε ο πατέρας του να μιλήσει μαζί του.
"Πάντα, σε οποιαδήποτε συζήτηση που είχαμε, που με άφηνε ο πατέρας του να μιλήσω μαζί του, από τις πολλές φορές που έπαιρνα τηλέφωνο, έλεγε “μάμα πότε θα`ρθεις να με πιάσεις;”, είπε.

Πηγή: philenews.com / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com