22 Απρ 2017

Ομάδα της Σαηεντολογίας άπλωσε τα πλοκάμια της σε σχολεία του Λονδίνου



Του BENEDICT MOORE-BRIDGER
Μετάφραση-Επιμέλεια Ελένη Ζήνωνος
Δεκάδες χιλιάδες ανυποψίαστοι μαθητές βρέθηκαν εκτεθειμένοι σε ομάδα της Σαηεντολογίας, μέσω παρουσιάσεων στα σχολεία με θέμα τα ναρκωτικά.
Όπως αποκαλύπτει η ημερήσια εφημερίδα του Λονδίνου Evening Standard, σύμφωνα με έρευνα που έγινε, έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλος αριθμός μαθητών σε δημοτικά και γυμνάσια της πόλης, έχουν παρακολουθήσει διαλέξεις εμποτισμένες με τις αρχές της Σαηεντολογίας και του ιδρυτή της Λαφαγιέτ Ρον Χάμπαρντ.
Τον περασμένο χρόνο 35,000 παιδιά έλαβαν μέρος στο «αντιναρκωτικό πρόγραμμα» της οργάνωσης Ναρκωνόν, συμπεριλαμβανομένων πέραν των 16,000 μαθητών στο Λονδίνο.
Όπως έχει δημοσιευτεί, δύο σχολεία στην περιοχή Κιάμτεν του Λονδίνου φιλοξένησαν πρόσφατα τις διαλέξεις της οργάνωσης Νάρκωνον.
Η Νάρκωνον, η οποία δεν εργοδοτεί εγκεκριμένους ιατρούς, χρηματοδοτείται και διευθύνεται από τη λεγόμενη «Εκκλησία της Σαηεντολογίας».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Οργάνωσης, τα προγράμματά της «βασίζονται στις έρευνες και τα γραπτά του Λ. Ρον Χάμπαρντ, του ιδρυτή της θρησκείας της Σαηεντολογίας». Η μητρική εταιρεία «the Association for Better Living and Education» ιδρύθηκε από την «Εκκλησία της Σαηεντολογίας» (όπως αποκαλούνται) και στελεχώνεται από τα πλέον αφοσιωμένα μέλη της επίλεκτης ομάδας Sea Org.
Έκτοτε, πολλά πρώην μέλη έχουν υποστηρίξει ότι η Νάρκωνον χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα για προσηλυτισμό, κάτι το οποίο τόσο η Σαηεντολογία όσο και η Νάρκωνον αρνούνται.
Οι θεωρίες της οργάνωσης Νάρκωνον σχετικά με την εξάρτηση και τη θεραπεία από τα ναρκωτικά έχουν χαρακτηριστεί ως δυνητικά επικίνδυνες και έχουν απορριφθεί από ορισμένους επιστήμονες ως στερούμενες κάθε ιατρικής τεκμηρίωσης. Οι επικριτές λένε ότι οι διαλέξεις αυτές προάγουν ένα είδος «ανεπαίσθητης εισαγωγής» στη Σαηεντολογία.
Η Σαηεντολογία έχει υποστηριχθεί από διασημότητες όπως ο Τομ Κρούζ και ο Τζον Τραβόλτα. Ένα από τα δόγματά της είναι η πεποίθηση ότι οι άνθρωποι έχουν στοιχειωθεί από τα πνεύματα εξωγήϊνων που μεταφέρθηκαν στη γη με διαστημόπλοια και φονεύθηκαν με βόμβες υδρογόνου από τον γαλαξιακό πολέμαρχο Ζένου, πριν 75 εκατομμύρια χρόνια.
Έχει κατηγορηθεί ότι είναι σέκτα (cult) και κερδοσκοπική επιχείρηση. Η οργάνωση αρνείται τους ισχυρισμούς.
Ο καθηγητής Ντέιβιντ Ναντ, ο οποίος προέδρευε του κρατικού Συμβουλίου για το θέμα της Κατάχρησης Ναρκωτικών μέχρι το 2009, ανέφερε: «Γνωρίζαμε για χρόνια ότι οι Σαηεντολόγοι είχαν βάλει στο στόχαστρό τους τα σχολεία, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα ναρκωτικά. Είναι οι μόνοι που παρέχουν εκπαιδευτικά βοηθήματα στα σχολεία, καθώς ούτε η κυβέρνηση ούτε οι τοπικές αρχές προσφέρουν χρήματα γι’ αυτό το θέμα… Αυτό είναι αίσχος».
Ο καθηγητής Ντέιβιντ Τουρέτζκι του Πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον στο Πίτσμπουργκ, ο οποίος έχει γράψει εκτενώς για τη Σαηεντολογία και τη Ναρκωνόν, υποστήριξε ότι η Οργάνωση στοχεύει στους μαθητές «συνεχώς και με κάθε τρόπο».
Αποκάλεσε τη Νάρκωνον μια «κερδοσκοπική απάτη (a money- making scam), και μέσο προσέλκυσης νέων Σαηεντολόγων»:
«Το πρώτο βήμα είναι να πετύχουν να δουν οι άνθρωποι τον Λ. Ρον Χάμπαρντ σαν καλοπροαίρετη και φιλάνθρωπη αυθεντία, αντί του αντικοινωνικού, ανήθικου, άνομου και εγκληματικού ηγέτη μιας σέκτας (sociopathic cult leader) που είναι στην πραγματικότητα. Και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα ναρκωτικά αποτελεί ακριβώς εκείνο το πρώτο βήμα…», πρόσθεσε.
Πολλά σχολεία φαίνονται να αγνοούν τη σύνδεση μεταξύ της Νάρκωνον και της Σαηεντολογίας:
Υπεύθυνοι των σχολείων στο Κιάμτεν δήλωσαν ότι δεν το γνώριζαν και ότι οι διαλέξεις, οι οποίες γίνονταν υπό την εποπτεία εκπαιδευτικών, αναφέρονταν αποκλειστικά στην ευαισθητοποίηση για το θέμα των ναρκωτικών. Μια όμως μαθήτρια που ήταν παρούσα, φέρεται να είπε ότι οι μαθητές θορυβήθηκαν όταν ο ομιλητής αναφέρθηκε στον Χάμπαρντ ως «μεγάλο ανθρωπιστή…».
«Είχαμε πλήρη άγνοια! Αν είμασταν ενημερωμένοι, δεν υπήρχε καμία περίπτωση να τους επιτρέψουμε να περάσουν», τόνισε εκπρόσωπος ενός από τα σχολεία στα οποία έγιναν οι εν λόγω παρουσιάσεις.
Σχόλιο
Το 2015, ο οργανισμός Drugfree World που ανήκει στη Σαηεντολογία, προσπάθησε να διεισδύσει στα σχολεία της Λεμεσού στην Κύπρο, διανέμοντας σε σχολική εφορεία της πόλης ενημερωτικό υλικό για το θέμα των ναρκωτικών. Η προσπάθεια απετράπη ύστερα από ενημέρωση που είχαν τα μέλη της Σχολικής Εφορίας από τους Εντεταλμένους της Εκκλησίας της Κύπρου για θέματα αιρέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου