8 Φεβ 2017

Προκαλούν την Εκκλησία με τα Θρησκευτικά



«Στον αέρα» οι διαβεβαιώσεις του Αλ. Τσίπρα στον Ιερώνυμο για τα βιβλία
Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), το «μακρύ χέρι» του υπουργείου Παιδείας, που με τις... εκσυγχρονιστικές μεθόδους του θέλει να «αλώσει» τα πάντα, προκαλεί και πάλι την Εκκλησία. Ενώ υπάρχει ρητή διαβεβαίωση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι δεν θα αλλάξει κανένα βιβλίο Θρησκευτικών χωρίς διάλογο και τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας, το ινστιτούτο «αποφασίζει και διατάζει». 

Σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος του ΙΕΠ Γεράσιμος Κουζέλης προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών -και μάλιστα από τον Σεπτέμβριο-, καθώς θα αντικατασταθούν τα διδακτικά εγχειρίδια όλων των τάξεων. Ο ίδιος τόνισε ότι τα Θρησκευτικά θα παραμείνουν μάθημα «με ορθόδοξο άξονα, αλλά με ανοίγματα στα κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα των μαθητών». 
«Τα νέα βιβλία θα έχουν χαρακτήρα φακέλου. Θα περιλαμβάνουν όλα τα υλικά που θεωρούμε ότι ανταποκρίνονται στον κορμό των καινούργιων προγραμμάτων σπουδών. Δηλαδή, πηγές, κείμενα αναφοράς, παραδείγματα βιωματικά, υλικό της θεολογικής επιστήμης και της ορθόδοξης παράδοσης, καθώς και ασκήσεις-ερωτήσεις για τους μαθητές σχετικά με τη διοργάνωση του μαθήματος. Είναι βιβλία με πολύ μεγάλη χρήση υλικού, εικόνας, λογοτεχνικών αναφορών, παραδόσεων και πολιτισμικών δεδομένων» σημείωσε. Ερωτηθείς για το αν το μάθημα θα είναι υποχρεωτικό στη β' και τη γ' λυκείου, ο κ. Κουζέλης εξέφρασε την άποψη ότι, αν δεν διδάσκεται εναλλακτικά, χάνονται ευκαιρίες, ωστόσο πρόσθεσε πως αν η Εκκλησία επιμείνει, τότε το μάθημα θα παραμείνει ως έχει. 
Ο πρόεδρος του ΙΕΠ κλήθηκε να δώσει απαντήσεις και για το μάθημα της Ιστορίας, εκφράζοντας μια ομολογουμένως... πρωτότυπη άποψη: Ούτε λίγο ούτε πολύ, ζήτησε να γραφτεί Ιστορία για γεγονότα που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. 
«Πρέπει να ξαναδούμε κάποια βιβλία που είναι προβληματικά και έχουν λογική αντιμετώπιση της Ιστορίας απολύτως παρωχημένη. Τα παιδιά δεν ξέρουν τίποτα για το σήμερα και τίποτα για τη διεθνή κατάσταση. Βλέπουν τον Σύρο και δεν καταλαβαίνουν ότι η Ιστορία τον έφερε εδώ» δήλωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου οι μαθητές δεν διδάσκονται τα γεγονότα του 20ού και του 21ου αιώνα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να ΄ταν μόνο τα βιβλία! Ακριβώς,μετά τους ολυμπιακούς αγώνες έχει δεχτεί η Ελλάδα ισχυρή επίθεση με πολλά μέτωπα. Οικονομική υποδούλωση που ΄ναι η ασφαλής οδός να ΄χεις κάποιον πάντα με σκυμμένο τον αυχένα για να δέχεται στωικά τις απαιτήσεις των διαβολικών ανθρώπων που κυβερνούν το κόσμο παρασκηνιακά. Τώρα λένε θέλουν ταυτότητες με τσιπάκι,δηλαδή βιομετρικά στοιχεία στη διάθεση του καθένα. Και δε θα μείνουν σ΄αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Οργάνωση αντιστασης

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com