30 Νοε 2016

Πόσο συχνά να προσέρχομαι στη θεία Κοινωνία; (Ζ’)

Αποτέλεσμα εικόνας για ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζ’
Πόσο συχνά νά προσέρχομαι στή θεία Κοινωνία;
(Συνέχεια ἐκ τοῦ προηγουμένου) (Α’) & (Β’)(Γ’) &(Δ’) &(Ε’) & (ΣΤ’)
Ὁ ἅγ. Νικόδημος καί τό Πηδάλιο

Η στάση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας, για τη Σύνοδο στο Κολυμπάρι της Κρήτης

Αποτέλεσμα εικόνας για www.bg-patriarshia
Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Βουλγαρίας www.bg-patriarshia.bg, ημερομηνίας 29 Νοεμβρίου 2016, όπου αναφέρεται στο κείμενο ‘’Η σχέση της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο’’, της Συνόδου στο Κολυμπάρι της Κρήτης, επισημαίνει με σαφήνεια τις αντιφάσεις, καθώς και το ότι δεν είναι σύμφωνες οι αντιφάσεις αυτές, με όσα διδάσκει η δογματική και κανονική Παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας και δεν είναι με βάση το γράμμα και το πνεύμα των Τοπικών και Οικουμενικών Συνόδων.

Βαπτιστές (+ π.Αντωνίου Αλεβιζόπουλου)

Αποτέλεσμα εικόνας για Baptists ministries
ΒΑΠΤΙΣΤΕΣ
+ π.Αντωνίου Αλεβιζόπουλου
 1. Ιστορία
Στην Αγγλία, κατά το δεύτερο ήμισυ του ΙΣΤ' αιώνα σχηματίσθηκαν κοινότητες, που ήσαν ανε­ξάρτητες από την επίσημη Εκκλησία, με σκοπό να ρυθμίσουν τις υποθέσεις τους χωρίς καμμιά εξάρ­τηση από την πολιτεία ή από άλλη εκκλησιαστική αρχή και να αναζητήσουν την «αγία κοινότητα» των πρωτοχριστιανικών χρόνων.

Απόστολος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος. Η πρώτη γνωριμία με το Χριστὸ (+Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτου)

Τοῦ ἀποστ. Ἀνδρέου τοῦ πρωτοκλήτου
Ἡ πρώτη γνωριμία μὲ τὸ Χριστὸ
Σήμερα, ἀγαπητοί μου, ἡ ἁγία μας Ἐκκλησία ἑορτάζει τὴ μνήμη τοῦ ἀποστόλου Ἀνδρέα.

Η εορτή του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου στο Παρεκκλήσιο των Γραφείων της ΠΕΘ

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2015 εορτή του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο της ΠΕΘ,

Ευάγγελος Στ. Πονηρός, Τα «Νέα» Προγράμματα Σπουδών στο μάθημα των Θρησκευτικών ακατάλληλα για τον οποιονδήποτε

Αποτέλεσμα εικόνας για νεο προγραμμα σπουδων θρησκευτικα
Εὐάγγελος Στ. Πονηρός Δρ Θ., Μ.Φ.
Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ01 Πειραιῶς, Δ΄ Ἀθηνῶν, Κυκλάδων
Τό ὀρθόδοξο χριστιανικό μάθημα θρησκευτικῶν, ὅπως τό γνωρίζαμε ἐδῶ καί διακόσια περίπου χρόνια στό ἐλεύθερο ἑλληνικό κράτος, εἶναι ἀπολύτως κατοχυρωμένο συνταγματικῶς (ἄρθρα 3, 16, 13 του Συντάγματος), ὅσο καί νομικῶς (ἄρθρα 1, 6 τοῦ Ν. 1566/1985). Τό μάθημα αὐτό δέν ὑποκαθιστᾶ τήν ἐκκλησιαστική κατήχηση ἀλλά καί δέν τήν ἀντιστρατεύεται. 

29 Νοε 2016

Oἰκουμενισμὸς - Ὁ Χριστὸς ξανασταυρώνεται.

Σχετική εικόνα
Oἰκουμενισμὸς -
Ὁ  Χριστὸς ξανασταυρώνεται.
(Παράρτημα στὸ τέλος γιὰ τὰ «ἕτερα εὐαγγέλια», γιὰ τὴν ἐκκλησιαστικὴ κοινωνία, γιὰ τὸ μάθημα τῶν θρησκευτικῶν)
Ὅταν τὴν νύκτα τοῦ πάθους ὁ Χριστὸς ὁδηγήθηκε στὸν Πόντιο Πιλάτο («Καὶ ἀναστὰν ἅπαν τὸ πλῆθος αὐτῶν ἤγαγον αὐτὸν ἐπὶ τὸν Πιλᾶτον.»,  Λκ. 23,1-βλ. Μετάφραση Νεοελλ. στο τέλος, 1), ἐκεῖνος δὲν ἄργησε  νὰ ἀντιληφθεῖ τὴν ἀθωότητά του («οὐδὲν εὑρίσκω αἴτιον ἐν τῷ ἀνθρώπῳ τούτῳ.»,  Λκ. 23,4 – Μτφ 2). 

Η Πολωνία ανακήρυξε επίσημα τον Χριστό ως Αρχηγό Βασιλέα του κράτους

Στις 19 Νοεμβρίου 2016, μία πρώην κομμουνιστική χώρα, η Πολωνία διακήρυξε επισήμως εκ νέου τον εαυτό της ως ένα χριστιανικό έθνος, αποκηρύσσοντας ουσιαστικά το άθεο παρελθόν της.

Σχολιασμός στην αναφορά του κ. Ζουράρι,‘’να δημιουργηθούν πολλά τζαμιά για τους πρόσφυγες’’

Φωτογραφία: SOOC
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ κ. ΖΟΥΡΑΡΙ, ‘’ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΤΖΑΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ’’
Όπως αναφέρουν αρκετά δημοσιεύματα, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Κώστας Ζουράρις θέλει ‘’να δημιουργηθούν πολλά τζαμιά για τους πρόσφυγες’’. Τις δύσκολες στιγμές των προσφύγων, που δυστυχώς επιβαρύνονται και με εκδηλώσεις αχαριστίας κάποιων από αυτούς, θα απαβλύνει με τα πολλά τζαμιά;

Δημήτριος Τσελεγγίδης: Η έννοια της υπακοής έχει πολύ παρεξηγηθεί και αυτό το εκμεταλλεύονται κληρικοί κατωτέρων και ανωτέρων βαθμίδων. Υπακοή κάνουμε μόνο στον Χριστό και στους Πατέρες της Εκκλησίας μας.


%cf%84%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%b5%ce%b3%ce%b3%ce%af%ce%b4%ce%b7%cf%82-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82

Ο κύριος Δημήτριος Τσελεγγίδης, καθηγητής Θεολογίας στον τομέα Δογματικής του ΑΠΘ, στην εκπομπή* ¨Ορθοδοξία, Ελληνισμός και κακοδοξία¨, [δημοσιεύτηκε στις 13 Μαρ 2016] απαντά σε καίρια ερωτήματα γύρω από τον οικουμενισμό που ταλανίζουν το Ορθόδοξο ποίμνιο. Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει ο πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Καντάνης, εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου.
*Η εκπομπή, λόγω του μεγάλου όγκου της και για ευκολότερη κατανόηση, θα παρουσιαστεί τμηματικά σε μία σειρά αναρτήσεων. Η 1η απομαγνητοφώνηση ΕΔΩ, η 2η ΕΔΩ η 3η ΕΔΩ η 4η ΕΔΩ η 5η ΕΔΩ
Ερώτηση π. Κωνσταντίνου Καντάνη:

Ιωάννης Φύκαρης, Εισήγηση σε εκδήλωση για τα Θρησκευτικά (Λάρισα 12.11.2016)

Ο Ιωάννης Φύκαρης, Επίκουρος καθηγητής Διδακτικής Μεθοδολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναπτύσσει την Εισήγησή του, στην εκδήλωση – ενημέρωση

Στέφανος ο Νέος, Ομολογητής και Μάρτυρας (28 Νοεμβρίου)

Στέφανος ο Νέος, ο Ομολογητής
Ο άγιος Στέφανος, εφάμιλλος του πρωτομάρτυρος, γεννήθηκε το 715 στην Κωνσταντινούπολη από ευσεβείς και επιφανείς γονείς που για πολλά χρόνια ήταν άτεκνοι. Όταν ο Θεός τους χάρισε το τέκνο αυτό μετά από φανέρωση της Υπεραγίας Θεοτόκου, το έταξαν στην υπηρεσία Του. Βαπτίσθηκε από τον άγιο πατριάρχη Γερμανό [12 Μαΐου], ο οποίος το έθεσε υπό τη σκέπη του πρωτομάρτυρος. Το παιδί πρόκοβε σε γνώση και αρετή, περιφρονώντας τις μάταιες απολαύσεις και επιδιδόμενο ιδιαιτέρως στην άσκηση της ακτημοσύνης και της ταπεινοφροσύνης.

28 Νοε 2016

Αρχιμ. Αθανάσιος Αναστασίου, Ένας πρώτος σχολιασμός της αποφάσεως της Ιεραρχίας της 23ης-24ης Νοεμβρίου 2016

Αποτέλεσμα εικόνας για Αθανάσιος Αναστασίου
Ἀρχιμ. Αθανάσιου Αναστασίου, Προηγουμένου Ἱ. Μ. Μεγάλου Μετεώρου
Στίς 23 καί 24 Νοεμβρίου 2016 συνεδρίασε ἐκτάκτως ἡ Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος μέ ἀποκλειστικό θέμα τήν ἀποτίμηση τῆς «Συνόδου» τῆς Κρήτης. Τήν συνεδρία αὐτή τῆς Ἱεραρχίας ἀνέμενε μέ μεγάλο ἐνδιαφέρον καί ἀγωνία ὁ πιστός λαός τοῦ Θεοῦ, πού εἶχε ἐναποθέσει σέ αὐτή τίς ἔσχατες ἐλπίδες του γιά ἕναν ἐπαναπροσδιορισμό τῶν θέσεων τῆς Ἱεραρχίας, πού θά ὁδηγοῦσε στόν ἐντοπισμό τῶν ἐσφαλμένων ἐπιλογῶν καί ἀποφάσεων τῆς «Συνόδου» τῆς Κρήτης.
Δυστυχῶς, ὅμως, οἱ προσδοκίες αὐτές διαψεύστηκαν, γεγονός πού μᾶς προκάλεσε βαθύτατο πόνο καί μεγάλη ἀπογοήτευση. Αἰσθανόμαστε τήν ἱερατική καί μοναχική μας συνείδηση νά ἀντιδρᾶ ἔντονα καί νά ἀνθίσταται, ἀδυνατώντας νά κατανοήσει καί νά ἀποδεχθεῖ τίς ἀποφάσεις πού ἐλήφθησαν. Αἰσθανόμαστε ἐπιτακτικά τήν εὐαγγελική ἐντολήνά μᾶς ὁδηγεῖ, ὥστε νά ὁμολογήσουμεὑπέρ τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ. Αἰσθανόμαστε νά μᾶς ἐπιτάσσει νά μήν σιωπήσουμε, ἀλλά νά καταθέσουμε,ἐνώπιον τῆς Ἐκκλησίας, τήν καλογερική δογματική μας συνείδηση μέ εὐθύτητα καί εἰλικρίνεια, χωρίς κατακριτική διάθεση, ἀλλά μέ ἔμπονη ἀγάπη πρός τήν Ἁγία μας Ἐκκλησία καί τήν ἀλήθεια τῆς ὀρθοδόξου πίστεώς μας.

Δημήτριος Τσελεγγίδης: Αν τηρούσαμε το θέλημα του Θεού οι ηγέτες μας θα εξέφραζαν αυτήν την πραγματικότητα. Η μετάνοια και η υπακοή στο θέλημά Του μέσα στο θεραπευτήριο της Εκκλησίας είναι η λύση που αναζητούμε.


%cf%84%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%b5%ce%b3%ce%b3%ce%af%ce%b4%ce%b7%cf%82-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82

Ο κύριος Δημήτριος Τσελεγγίδης, καθηγητής Θεολογίας στον τομέα Δογματικής του ΑΠΘ, στην εκπομπή* ¨Ορθοδοξία, Ελληνισμός και κακοδοξία¨, [δημοσιεύτηκε στις 13 Μαρ 2016] απαντά σε καίρια ερωτήματα γύρω από τον οικουμενισμό που ταλανίζουν το Ορθόδοξο ποίμνιο. Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει ο πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Καντάνης, εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου.
*Η εκπομπή, λόγω του μεγάλου όγκου της και για ευκολότερη κατανόηση, θα παρουσιαστεί τμηματικά σε μία σειρά αναρτήσεων. Η 1η απομαγνητοφώνηση ΕΔΩ, η 2η ΕΔΩ η 3η ΕΔΩ η 4η ΕΔΩ .
Ερώτηση π. Κωνσταντίνου Καντάνη:

Ηρακλής Ρεράκης, Εισήγηση σε εκδήλωση για τα Θρησκευτικά, Λάρισα 12/11/2016

Ο Ηρακλής Ρεράκης, Καθηγητής Παιδαγωγικής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ αναπτύσσει την Εισήγησή του,

Δημήτριος Νατσιός, Τώρα "εσυνηθίσαμε" να φοβόμαστε τους Τούρκους

Αποτέλεσμα εικόνας για τουρκοι ελληνεσ
Τώρα "εσυνηθίσαμε" να φοβόμαστε τους Τούρκους
«....Ότι αρχή και τέλος, όλα τα θερία πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε» Μακρυγιάννης
Κάτι συμβαίνει. Δεν περνά μέρα που να μην μας απειλεί με πόλεμο ο «βλαμμένος» Τούρκος πρόεδρος και ...ημείς άδομεν. Αν δεν κάνω λάθος, αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης, σημαίνει πόλεμος. «Επαχύνθη η καρδία του λαού τούτου». 

Το «χαμένο Ευαγγέλιο» και η δήθεν «παντρειά» του Χριστού (Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς)

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Εν Πειραιεί τη 28η Νοεμβρίου 2016
       Έχει γίνει πια «καθεστώς» η τακτική των χριστιανομάχων να ρίχνουν τα φαρμακερά τους βέλη κατά του Θεανδρικού πρόσωπου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, παραμονές μεγάλων εορτών, με ανιστόρητα και πολλές φορές παιδαριώδη και γελοία δημοσιεύματα. Σκοπός τους να σπείρουν την αμφιβολία στους ολιγόπιστους, να καταδείξουν την Εκκλησία μας ως δήθεν αναξιόπιστη, να μειώσουν την αξία των μεγάλων εορτών, κατά τις οποίες ο πιστός λαός του Θεού βιώνει τα σωτήρια γεγονότα της εν Χριστώ απολυτρώσεώς μας. Και προ πάντων να βεβηλώσουν το Θείο Πρόσωπο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυθήρων κ.Σεραφείμ τοποθετείται επί του τελικού Δελτίου Τύπου της Ιεραρχίας

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυθήρων κ.Σεραφείμ τοποθετείται επί του τελικού Δελτίου Τύπου της Ιεραρχίας

27 Νοε 2016

Δημήτριος Τσελεγγίδης : Τις Δογματικές αλήθειες και αξίες δεν τις διαπραγματεύεσαι, τις πραγματεύεσαι !!!

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου  που κατέκλεισε το αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου  Καλαμπάκας , πια  ΜΕΤΕΩΡΩΝ ,  πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η εκδήλωση του Συλλόγου «ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ» με ομιλητή τον γνωστό καθηγητή Δογματικής Θεολογίας του Α.Π.Θ  Δημήτριο Τσελεγγίδη , με θέμα «ΔΟΓΜΑ ΚΑΙ ΖΩΗ , ΜΙΑ ΑΔΙΑΡΡΗΚΤΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ»

Περί του Οσίου Νικηφόρου του Ησυχαστού του ‘’καταγνόντος την των Λατίνων κακοδοξίαν’’



ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΤΟΥ ΗΣΥΧΑΣΤΟΥ ΤΟΥ ‘’ΚΑΤΑΓΝΟΝΤΟΣ ΤΗΝ ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΩΝ ΚΑΚΟΔΟΞΙΑΝ’’
Ο Όσιος Νικηφόρος ο Ησυχαστής έζησε κατά τον 13ο αιώνα. Ο Όσιος αυτός ο οποίος καταγόταν από την Κάτω Ιταλία, δεν ανήκε στην Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά ακολουθούσε τα δόγματα των Λατίνων (ακολουθούμε την ονομασία που δίνει συνήθως ο Άγιος Γρηγόριος Πάλαμάς, για να δηλώσει τον Παπισμό). Αντιλαμβανόμενος όμως ο Όσιος Νικηφόρος τις κακοδοξίες των Λατίνων, επέστρεψε στην στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
Το κάλλος του μοναχικού βίου και της ησυχασικής ζωής τον οδηγεί στο Άγιο Όρος, όπου ζει ασκητικό βίο. Ως εραστής της ησυχίας επέλεξε τα πλέον ασκητικά μέρη, και αφού έζησε την μοναχική υπακοή κοντά σε παλαιούς Αγιορείτες ασκητές, ίδρυσε ασκητήριο. Μαθητής του Οσίου υπήρξε ο Άγιος Θεόληπτος Φιλαδελφείας.

Ψαλμός 20ος. Ὕμνος στόν βασιλέα (Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία)


  

        ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ
  ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ-ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΙΣ
Δημητσάνα - Μεγαλόπολη, Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
EΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΨΑΛΜΟΥΣ
1. Στόν προηγούμενο 19ο Ψαλμό, ἀδελφοί χριστιανοί, εἴδαμε τήν ἰσραηλιτική κοινότητα νά εὔχεται στόν βασιλέα τήν νίκη κατά τῶν ἐχθρῶν του. Στόν παρόντα 20ο Ψαλμό ἕνας ἄγνωστος ποιητής ἐγκωμιάζει ἕναν βασιλέα, ἴσως τόν Δαυΐδ, γιά τήν εὐτυχισμένη καί ἔνδοξη βασιλεία του, ἀλλά λέγει ὅτι ὅλα αὐτά πού ἀπολαμβάνει ὀφείλονται στήν «δύναμη» καί στό «σωτήριο», στήν βοήθεια δηλαδή τοῦ Θεοῦ (στίχ. 2). Ἔχουμε λοιπόν ἐδῶ ἕνα ἐγκώμιο πρός τόν βασιλέα ἤ γιατί αὐτός ἦρθε νικητής ἀπό τόν πόλεμο ἤ γιά κάποια ἑορταστική ἐκδήλωσή του, ὅπως γιά τήν ἀνάρρησή του στόν θρόνο του ἤ καί γιά τά γενέθλιά του ἀκόμη. 

Παναγιώτης Τσαγκάρης, Γ. Γραμματέας ΠΕΘ, Χαιρετίζει εκδήλωση για τα Θρησκευτικά, Λάρισα 12/11/2016

Ο Παναγιώτης Τσαγκάρης, Γενικός Γραμματέας της ΠΕΘ, χαιρετίζει την εκδήλωση – ενημέρωση

Λυκούργος Νάνης: Μερικά ερωτήματα αναφορικά με τη στάση των ιεραρχών στην πρόσφατη Συνέλευση της Ιεραρχίας

Αποτέλεσμα εικόνας για ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
ΜΕΡΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ
-Επί τη βάσει ποίων κριτηρίων ανετέθη η εισήγηση του όλου ζητήματος στο μητροπολίτη Σερρών; Μήπως ένεκα του αντιοικουμενιστικού και φιλοπαραδοσιακού του φρονήματος; Μήπως επειδή θεωρείται κάτοχος λιπαράς θεολογικής μορφώσεως; Μήπως επειδή δεν διατελεί σε σχέση πνευματικής εξαρτήσεως από το πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως που πρωτοστάστησε στην προετοιμασία και σύγκληση της ληστρικής συνόδου της Κρήτης;

Η Συνοδική Απόφαση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Γεωργίας, του 1988, για τις Συμφωνίες του Σαμπεζύ και του Μπάλαμαντ, για την Θεωρία των Κλάδων και πολύ περισσότερα.


Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Η Συνοδική Απόφαση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Γεωργίας, του 1988, για τις Συμφωνίες του Σαμπεζύ και του Μπάλαμαντ, για την Θεωρία των Κλάδων και πολύ περισσότερα.
Μία Απόφαση Ορόσημο, μείζον κεφάλαιο στον Αγώνα για την Ορθόδοξη Εκκλησιολογία
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η Συνοδική Απόφαση της Αποστολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Γεωργίας, του 1998 έχει ξεχωριστή σημασία ανάμεσα στα Κείμενα-ορόσημα της σύγχρονης Ορθοδόξου εκκλησιαστικής ιστορίας, τα οποία σφραγίζουν τον αγώνα της Εκκλησίας να διατηρήσει ανόθευτη την «άπαξ παραδοθείσαν πίστιν» και την πίστη Της στην «Μίαν Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν».

Ο Άγιος Ιωαννίκιος ο Α΄, ο Ομολογητής Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Σερβίας (1279)

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΚΙΟΣ Ο Α΄, Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ (1279)
Μελετώντας κανείς τον βίο του Ομολογητή Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Σερβίας Αγίου Ιωαννικίου Α΄, τόσο από τον πρώτο βιογράφο του Αγίου, τον Αρχιεπίσκοπο Δανιήλ τον Β΄,

Παρέμβαση Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ιεροθέου στην Ιεραρχία για τη Σύνοδο της Κρήτης (Νοέμβριος 2016)


Παρέμβαση καί κείμενο στήν Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος (Νοέμβριος 2016)
Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου
Στήν τελευταία Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος (23-24 Νοεμβρίου 2016) ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Σερρῶν κ. Θεολόγος διάβασε τήν εἰσήγησή του, μέ τίτλο «Ἐνημέρωσις περί τῶν διεξαχθεισῶν ἐργασιῶν τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας» καί στήν συνέχεια ἔγινε εὐρύτατη συζήτηση γιά τό περιεχόμενο τῆς εἰσηγήσεως καί ἐλήφθησαν ἀποφάσεις.

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου προς Συνοδικούς: "Δεν θα πάρετε πρόσκληση να έλθετε στη Σύνοδο αν δεν μάθετε να υλοποιείτε τις αποφάσεις της Μεγάλης Συνόδου που είναι υποχρεωτικές"

Συνέντευξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου στον «Εθνικό Κήρυκα»
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομος, με αποκλειστική του συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα», σχολιάζει το πρόσφατο ναυάγιο των συνομιλιών για το Κυπριακό. Αποκαλύπτει τις συνομιλίες και προτροπές του προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη «να είναι απαιτητικός».

Οικονόμου Δημήτριος, Πρόεδρος Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΘ, προλογίζει εκδήλωση για το μάθημα των Θρησκευτικών, Λάρισα 12/11/2016

Ο Οικονόμου Δημ., Πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΘ, προλογίζει την εκδήλωση - ενημέρωση

Ο π. Νικηφόρος Κοντογιάννης ευλογεί εκδήλωση για τα Θρησκευτικά (Λάρισα 12.11.2016)

Ο π. Νικηφόρος Κοντογιάννης, απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση - ενημέρωση

26 Νοε 2016

Αν πολιτικός αρχηγός έλεγε «Ζήτω η Ελλάς» !

Σχετική εικόνα
ΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΛΕΓΕ «ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ»!
Δημήτρης Ριζούλης
Ενα παιδικό ποίημα που μάθαιναν παλαιότερα οι μαθητές στο σχολείο έλεγε: «Της πατρίδας μου η σημαία έχει χρώμα γαλανό και στη μέση χαραγμένο έναν κάτασπρο σταυρό. Κυματίζει με καμάρι, δεν φοβάται τον εχθρό, σαν τη θάλασσα γαλάζια και λευκή σαν τον αφρό». Στη σημερινή εποχή της ισοπέδωσης φτάσαμε στο άλλο άκρο. 

Κυριακή ΙΓ΄ Λουκά –«Θεού ποίημα» (+Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτου)

«Θεοῦ ποίημα»
«Θεοῦ ἐσμεν ποίημα» (Ἐφ. 2,10)
Ἀρχίζω, ἀγαπητοί μου, μὲ ἕνα ἐρώτημα ποὺ θὰ σᾶς φανῇ παράξενο· ἐπισκεφθήκατε καμμιὰ φορὰ κανένα μουσεῖο στὴν πατρίδα μας, ποὺ εἶνε τόπος ἀρχαιοτήτων;

Κυριακή ΙΓ΄ Λουκά –Στο δρόμο για την τελειότητα

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Ἐφεσ. β΄ 4-10
ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ: Λουκ. ιη΄ 18-27
Δὲν εἶχε εὐτυχὴ κατάληξη ἡ συνάντηση τοῦ πλούσιου ἐκείνου νεανίσκου μὲ τὸν Κύριο, τὴν ὁποία μᾶς περιγράφει τὸ σημερινὸ ἱερὸ Εὐαγγέλιο. Ἔφυγε λυπημένος ὁ νέος ὅταν ὁ Κύριος τοῦ ζήτησε νὰ ἀποχωριστεῖ αὐτὸ τὸ ἕνα ποὺ κρατοῦσε αἰχμάλωτη τὴν ψυχή του: τὸ χρῆμα.

Mωυσής μοναχός: Απολογητική ομολογία για την δίωξή μου

Λογότυπο
ΑΠΟΛΟΓHΤΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΩΞΗ ΜΟΥ
Στις 26 Οκτωβρίου 2016 αποφασίσθηκε από τον Ηγούμενο και το 4μελές συμβούλιο, εντός διαστήματος ενός μηνός να εγκαταλείψω την Μονή του Προφήτου Ηλιού Πρεβέζης, αναζητώντας άλλο μοναστικό κατάλυμα.
Μετά από 16 χρόνια παραμονής και επιμελούς διακονίας στη Μονή που εκάρην μοναχός, εκδιώχθηκα υπογεγραμμένα από τον Ηγούμενο και τα 4 μέλη του Ηγουμενοσυμβουλίου.
Η αιτιολογία της εκδιώξεως μου  με το υπογεγραμμένο έγγραφο που μου απέδωσαν είναι: α) Αθέτηση της μοναχικής υπακοής β) Συκοφαντία κατά του Ηγουμένου και όλης της αδελφότητας και γ) ότι εξωθώ τους πιστούς σε σχίσμα εντός της Εκκλησίας.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Σχολιασμός κειμένου για την ψευδοσύνοδο της Κρήτης

Ομιλία του π. Θεοδώρου Ζήση που εκφωνήθηκε την Κυριακή 11-09-2016, στο "Αρχονταρίκι" του Ι.Ν. αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης. 

25 Νοε 2016

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, Κυριακή ΙΓ΄ Λουκά - Ελεύθεροι από το υλιστικόν φρόνημα

ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ
Ελεύθεροι από το υλιστικόν φρόνημα
Στη σημερινή Ευαγγελική περικοπή ακούσαμε για την συνάντησι και συνομιλία με τον Θείο Διδάσκαλο Ιησού Χριστό ενός πλούσιου άρχοντα, ο οποίος πλησίασε τον Χριστό με το ερώτημα τι πρέπει να κάνη, για να κληρονομήση την αιώνια ζωή.
Ο Κύριός μας, αφού πρώτα του είπε ότι ένας μόνο είναι αγαθός, ο Θεός, του υπέδειξε την τήρησι των θείων εντολών, για να πετύχη το ζητούμενο. «Ξέρεις τις εντολές, (του είπε): μη μοιχεύσεις, μη σκοτώσεις, μη κλέψεις, μη ψευδομαρτυρήσεις, τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου». Και όταν εκείνος του απάντησε ότι: «όλα αυτά τα τηρώ από τα νιάτα μου» ο Ιησούς του υπέδειξε ότι: «Ένα ακόμη σου λείπει: πούλησε όλα όσα έχεις και δώσε τα χρήματα στους φτωχούς, και έτσι θα έχης θησαυρό κοντά στον Θεό, ουράνιο θησαυρό. Και έλα τότε να με ακολουθήσης». Μόλις εκείνος τ’ άκουσε αυτά, πολύ στενοχωρήθηκε, γιατί ήταν πάμπλουτος.

Η σκόπιμη ανάγνωση αποσπάσματος παλαιότερου κειμένου του κ. Δ. Τσελλεγγίδη, στη Συνεδρίαση της Ιεραρχίας

Αποτέλεσμα εικόνας για Συνεδρίαση Ιεραρχίας
Η ΣΚΟΠΙΜΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΟΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟΥ κ. Δ. ΤΣΕΛΕΓΓΙΔΗ, ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ
Η σκόπιμη ανάγνωση αποσπάσματος από παλαιότερο κείμενο του καθηγητή κ. Δ. Τσελεγγίδη, όπου χρησιμοποιούνται οι όροι Καθολική Εκκλησία (για τον Παπισμό) και Προτεσταντική Εκκλησία, στη Συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας για τη Σύνοδο της Κρήτης, θα έπρεπε να αποφευχθεί, για τον λόγο ότι η αναφορά του αυτή πολλάκις έχει ανασκευασθεί. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται αυτή η παλαιότερη αναφορά του ως επιχειρηματολογική απάντηση, καθότι έχει τόσες φορές ανασκευασθεί, και εξακολουθεί να ανασκευάζεται, που την καθιστά ως μηδέποτε υπάρξασα.

Οι Κληρικοί και Μοναχοί στα έσχατα χρόνια.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κληρικοὶ Μοναχοὶ
Οἱ Κληρικοὶ καὶ Μοναχοὶ στὰ ἔσχατα χρόνια.
Στὰ ἐνταλτήρια γράμματα μὲ τὰ ὁποῖα ἐφοδίαζε ἡ Ἐκκλησία τοὺς χειροτονηθέντες Ἀρχιερεῖς, τὸ πρῶτο καθῆκον ποὺ τοὺς ὑπενθύμιζε ἦταν ἡ φύλαξη τῆς Ὀρθοδόξου Πίστεως. 

Παναγιώτης Τσαγκάρης, Ο Τραμπ και τα Θρησκευτικά!

Ο  Τραμπ και τα Θρησκευτικά!
Η επανάσταση της σιωπηλής πλειοψηφίας, η επιστροφή στις ρίζες
και τα νέα Προγράμματα Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών

Ηρακλής Ρεράκης, Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά: Ένα πνευματικό οίδημα που απειλεί την ορθόδοξη χριστιανική νεότητα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ηρακλής Ρεράκης
Ηρακλής Ρεράκης, Καθηγητής Παιδαγωγικής –Χριστιανικής Παιδαγωγικής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ
Το σχέδιο  του νέου ΠΣ, να διδάσκονται όλες οι θρησκείες μαζί στερείται θεολογικής και παιδαγωγικής θεμελίωσης, όταν μάλιστα είναι βέβαιο ότι αυτή η πολτοποιημένη διδασκαλία τόσων διαφορετικών θρησκευτικών εκδοχών, όπως αυτή που γίνεται με το νέο ΠΣ, θα έχει ως συνέπεια τη σύγχυση στη συνείδηση των παιδιών.

«Καταργείται μόνη της η Σύνοδος της Κρήτης»

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ
«Καταργείται μόνη της η Σύνοδος της Κρήτης»
Επιστολή προς τον Σεβασμιώτατον Αρχιεπίσκοπον Ιασίου και Μητροπολίτην Μολδαβίας και Μπουκοβίνας, κ. Θεοφάνην της Ηγουμένης της Ι.Μ. Paltin, Ιουστίνας:
«Σεβασμιώτατε,

Η εισήγηση του Μητροπ. Σερρών Θεολόγου στην Ιεραρχία για τη Σύνοδο του Κολυμπαρίου Κρήτης

Αποτέλεσμα εικόνας για σερρων θεολογος
«ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΣ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙΣΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ»*
«Το γαρ της Εκκλησίας όνομα ου χωρισμού, αλλά ενώσεως εστί, και συμφωνίας όνομα», (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Ερμηνεία εις την Α Κορινθίους, PG 61, 13).
Μακαριώτατε άγιε Πρόεδρε,
 Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Πατέρες και αδελφοί,

Το ΟΧΙ των Θεολόγων της Λάρισας στα νέα Προγράμματα Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών

Ανακοίνωση του Παραρτήματος Λαρίσης της ΠΕΘ
Στις 12 Νοεμβρίου 2016, στη Χριστιανική Εστία «Απόστολος Παύλος» της Λάρισας, σε μια κατάμεστη από πλήθος εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, γονείς και κηδεμόνες μαθητών, κληρικούς και απλούς πολίτες αίθουσα, πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία ημερίδα με θέμα: «Τα νέα Προγράμματα Σπουδών στο μάθημα των Θρησκευτικών ως εργαλεία για την αποδόμηση της ορθοδόξου πίστεως».

24 Νοε 2016

Η στάση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας, θα είναι πιστεύομε απάντηση και στα περί εθνοφυλετισμού

Αποτέλεσμα εικόνας για www.bg-patriarshia
Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΕΥΟΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟΥ
Πολλοί είναι εκείνοι που βιάστηκαν να αποδώσουν σε πολιτικούς και εσωτερικούς ή εθνοφυλετικούς λόγους, τη μη συμμετοχή του Πατριαρχείου Βουλγαρίας στη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Κολυμπάρι της Κρήτης. Μια βιασύνη που δυστυχώς δεν έχει μόνο το χρονικό χαρακτηριστικό.

Ἀντὶ γιὰ λέοντες ἀλώπεκες

Ἀντὶ γιὰ λέοντες ἀλώπεκες
Ὁ Ἅγιος Ἀθανάσιος μᾶς παρέδωσε μία ἱστορία, ἡ ὁποία ἀναδεικνύει τοὺς ψευδοποιμένες, ποὺ λυμαίνουν τὴν Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ: Ἕνας ἄνθρωπος–γράφει–ἔπασχε ἀπὸ βαρειὰ μορφῆς πνευμονία. Ἦρθαν λοιπὸν οἱ γιατροί, τὸν ἐξέτασαν στὰ χέρια καὶ στὰ πόδια, τὸν βρῆκαν ἀρτιμελῆ, συμφώνησαν, ὅτι εἶναι ὑγιῆς καὶ ἔφυγαν ἱκανοποιημένοι μὲ τὸ ἔργο τους.

Ο Οικ. Πατριάρχης για την αναγόρευση του Μακ. Αρχιεπισκόπου σε Επίτιμο Διδάκτορα

barth
24 Νοεμβρίου 2016
Τω Εντιμολογιωτάτω κυρίω Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, Άρχοντι Διδασκάλω του Ευαγγελίου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, Κοσμήτορι της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τέκνω της ημών Μετριότητος εν Κυρίω αγαπητώ, χάριν και ειρήνην παρά Θεού.

Δεύτερη Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (24.11.2016)

Συνήλθε την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016, στη δεύτερη ημέρα της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Λυκούργος Νάνης: Γιατί, σεβασμιώτατοι, περιφρονήσατε την έμπονη και αγωνιώδη κραυγή αγωνίας του ποιμνίου σας υπέρ του οποίου υπάρχετε;

Αποτέλεσμα εικόνας για ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
Γιατί, σεβασμιώτατοι, περιφρονήσατε την έμπονη και αγωνιώδη κραυγή αγωνίας του ποιμνίου σας υπέρ του οποίου υπάρχετε;
Πρόκειται για αποφράδα ημέρα που θα χαραχθεί με μελανά γράμματα στις δέλτους της Ιστορίας της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος.

π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης, Η Εκκλησία εκφράζεται αυθεντικά από τους αγίους

Εκπομπή "Εκκλησία και Κόσμος" της Μητροπόλεως Κασσανδρείας στο κανάλι Atlas TV που θα μεταδοθεί την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Το Μάθημα των Θρησκευτικών (Εξελίξεις)

Ομιλία του π. Θεοδώρου Ζήση που εκφωνήθηκε την Κυριακή 9-10-2016, στο "Αρχονταρίκι" του Ι.Ν. αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης.
Youtube katixisis

Κυκλοφορεῖ τὸ φύλλον 25.11.16 τοῦ «Ὀρθοδόξου Τύπου»

Μερικά ἀπό τά περιεχόμενά του:
Μήδεια διὰ τὸ δημογραφικὸν τὸ «Σύμφωνον» τῶν πολιτικῶν. Τά κόμματα δέν ἐνδιαφέρονται διά τό Εὐαγγέλιον, ἀλλά διά τό φραγγέλιον τῆς Εὐρώπης!
Ὁ Τρὰμπ καὶ τὰ Θρησκευτικά! Ἡ ἐπανάστασις τῆς σιωπηλῆς πλειοψηφίας, ἡ ἐπιστροφὴ εἰς τὰς ρίζας καὶ τὰ νέα Προγράμματα Σπουδῶν τοῦ μαθήματος τῶν Θρησκευτικῶν. Τοῦ κ. Παναγιώτου Τσαγκάρη, Γενικοῦ Γραμματέως τῆς Πανελληνίου Ἑνώσεως Θεολόγων.

Το πλήρωμα της Εκκλησίας, με αφορμή την Σύνοδο της Ιεραρχίας, αγρυπνεί και αγωνίζεται.


Το πλήρωμα της Εκκλησίας,
με αφορμή την Σύνοδο της Ιεραρχίας,
αγρυπνεί και αγωνίζεται.
Με αφορμή την έκτακτη Σύνοδο της Ιεραρχίας, που θα ασχολείτο με τις αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης, διακόσιες οικογένειες από την αγιοτόκο επαρχία της Ι. Μ. Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, με ενυπόγραφο κείμενο, που επιδόθηκε μέσω πενταμελούς εκπροσώπησης, ζητήσαμε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Ιωάννη, ως γνήσιο τέκνο του μακαριστού Παντελεήμονος του Β’ και διάδοχος στον θρόνο του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου:

Χάνεται καί ἡ τελευταία εὐκαιρία!

Αποτέλεσμα εικόνας για Λυκούργος Νάνης: Γιατί, σεβασμιώτατοι, περιφρονήσατε την έμπονη και αγωνιώδη κραυγή αγωνίας του ποιμνίου σας υπέρ του οποίου υπάρχετε;
Χάνεται καί ἡ τελευταία εὐκαιρία!
Ἡ Ἱεραρχία ἐκτός πραγματικότητος καί....ἀληθείας;
●Ὁρατός ὁ κίνδυνος ρήξεως Ἱεραρχίας καί πιστοῦ λαοῦ
●Μεγάλη ἡ εὐθύνη τῶν ὀρθοφρονούντων νά διαχωρίσουν τή θέση των ἱστάμενοι γενναίως ὑπέρ τῆς ἀληθείας

Δυστυχῶς, συμβαίνει καί ἐξελίσσεται ὅ,τι ἀπευχόμασταν, τό ὁποῖο, ὅμως, ἦτο ἐν πολλοῖς ἀναμενόμενο. 

23 Νοε 2016

Ο Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης. Ο σύγχρονος Γέροντας της Εύβοιας

Αποτέλεσμα εικόνας για Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης
Μητροπολίτου Μόρφου Νεοφύτου
Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΑΛΙΚΗΣ
Ο σύγχρονος Γέροντας της Εύβοιας*
            Ο Γέρο-Ιάκωβος εγεννήθη το 1920 στα ματωμένα χώματα της Μικράς Ασίας, εις το Λιβίσι της Μάκρης, απέναντι από τη γειτονική μας νήσο Ρόδο-Καστελλόριζο.

Σε κλίμα έντασης η συνεδρίαση της ΙΣΙ για την Σύνοδο της Κρήτης

Αποτέλεσμα εικόνας για ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
Σε κλίμα έντασης η συνεδρίαση της ΙΣΙ για την Σύνοδο της Κρήτης
Ανδρέας Λουδάρος
Σε εξαιρετικά έντονο κλίμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας σήμερα το πρωί όπου συζητήθηκαν τα θέματα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης.

Ποιος ρώτησε τους Σουλιώτες;

ΠΟΙΟΣ ΡΩΤΗΣΕ ΤΟΥΣ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ;
Νικόλαος Γεωργίου, εκπαιδευτικός - συγγραφέας, μέλος Δ.Σ. Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης
Διαχρονικά οι Ελληνο-Αλβανικές σχέσεις έχουν περάσει από πολλές δοκιμασίες. Το ιστορικό παρελθόν των δύο χωρών μπορεί να καταγραφεί μόνο από ιστορικούς και εκπαιδευτικούς, γνώστες των ιδιαιτεροτήτων που διαμόρφωσαν η βυζαντινή, οθωμανική και νεώτερη συνύπαρξη των δύο λαών στην περιοχή. Η ανακοίνωση της εφορείας αρχαιοτήτων Ιωαννίνων περί πρότασης σχεδίου υλοποίησης και δημιουργίας μουσειακών διαδραστικών χώρων πολιτισμού σε Ιωάννινα και Τεπελένι που θα εστιάζουν στην ιστορία και την κληρονομιά του Αλή Πασά δημιουργεί απορία και ανησυχία. 

Απάντηση στον υφυπουργό Παιδείας κ. Κ. Ζουράρι


Αποτέλεσμα εικόνας για ζουραρισ

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΕΙ Ο ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
(Απάντηση στον υφυπουργό Παιδείας κ. Κ. Ζουράρι)
Όπως αναφέρουν αρκετά δημοσιεύματα, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Κώστας Ζουράρις συμφωνεί με τον καθηγητή κ. Χρήστο Γιανναρά, ότι το μάθημα των Θρησκευτικών δεν πρέπει να είναι κατηχητικό στα σχολεία. Γιατί τηρεί ο κ. Ζουράρις τέτοια στάση για τον κατηχητικό χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών; Τι επιζητεί να διαχωρίσει τον κατηχητικό χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών; Δεν μπορεί να διαχωριστεί ο κατηχητικός, αλλά ούτε και ο ομολογιακός χαρακτήρας από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Με λόγια απλά

Αποτέλεσμα εικόνας για ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
Με λόγια απλά
            Εν όψει της έκτακτης σύγκλησης της Ιεραρχίας της Ελλάδος για τη λεγόμενη αγία και μεγάλη σύνοδο αλλά και της αγωνίας πολλών ορθοδόξων πιστών και της σύγχυσης που επικρατεί, κυρίως στο διαδίκτυο από αντικρουόμενα πολλές φορές σχόλια και αντιπαραθέσεις που κάθε άλλο παρά λύση δίνουν στο πρόβλημα που δημιούργησε το Φανάρι με τη συνεπικουρία του ξένου παράγοντα, ιδίως του αμερικανικού, γράφονται τα παρακάτω σε μια προσπάθεια αν μη τι άλλο να συνοψίσει σε μια τουλάχιστον κοινή συνισταμένη η οποία να προκύπτει απευθείας από την Ορθόδοξη παράδοση και δη τη βιωτή αγίων μορφών διαχρονικά, τα αυτονοήτως αυτονόητα.

Πρώτη Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

(23/11/2016).
Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016, στην πρώτη Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Μέχρι την τελευταία στιγμή πίεζαν τους θεολόγους να υποστηρίξουν το νέο πρόγραμμα σπουδών

Αποτέλεσμα εικόνας για  Γαβρόγλου
Μέχρι την τελευταία στιγμή πίεζαν τους θεολόγους να υποστηρίξουν το νέο πρόγραμμα σπουδών
Ανδρέας Λουδάρος
Μέχρι και την τελευταία στιγμή η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πίεζε ασφυκτικά τους θεολόγους, όπως μαρτυρούν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, προκειμένου να υλοποιήσουν στο ακέραιο το νέο πρόγραμμα σπουδών.

Ο Όσιος Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης

Ορθόδοξη Ησυχαστική Παράδοση και οι Ανατολικές Θρησκείες (Γιόγκα). Ομοιότητες και διαφορές

Ορθόδοξη Ησυχαστική Παράδοση και οι Ανατολικές Θρησκείες (Γιόγκα). Ομοιότητες και διαφορές
Ορθόδοξη Ησυχαστική Παράδοση και οι Ανατολικές Θρησκείες (Γιόγκα). Ομοιότητες και διαφορές
Λεωνίδας Κατσίρας, Σχολικός σύμβουλος Κλ. ΠΕ13
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η Γιόγκα, η οποία στην πατρίδα της, τις Ινδίες, πρέπει να οδηγεί τους ανθρώπους στο μυστικό βίωμα, στους ανθρώπους της Δύσεως προσφέρεται ως «βοήθεια», αλλά κατά τρόπον ουσιώδη διάφορο εκείνου που διδάσκεται στις Ινδίες. Ιστορικά είναι γενικευμένο έθιμο στους πολιτισμούς της Ανατολής ή στα σαμανικά έθιμα των πολιτισμών των Ινδιών. Είναι προσδιορισμός του μυστικού δεσμού του Ινδού με την ύψιστη υπερβατική πραγματικότητα, δηλ. ως μέθοδος ασκητική τεχνική, αλλά και ως μέθοδος διαλογισμού.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com