30 Σεπ 2016

Φταίει και η Εκκλησία για τα αίσχη του Φίλη!

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΙΛΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙΡΟΥ
Φταίει και η Εκκλησία για τα αίσχη του Φίλη!
Δημήτρης Ριζούλης
Η σύγκρουση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον Νίκο Φίλη για τα Θρησκευτικά πήρε διαστάσεις και άνοιξε πληγές που δύσκολα κλείνουν. Ο υπουργός Παιδείας θεωρείται πλέον αναξιόπιστος συνομιλητής της Αρχιεπισκοπής, σύμφωνα με τους στενούς συνεργάτες του κ. Ιερωνύμου. Η κορύφωση της κόντρας τους σήμανε και το τέλος των καλών διπλωματικών σχέσεων που είχαν αναπτυχθεί.

Επί της ουσίας, ήταν το τέλος των ψευδαισθήσεων. Στην Αρχιεπισκοπή κακώς δεν ήταν υποψιασμένοι από τον βίο και την πολιτεία του κ. Φίλη.
Τα Θρησκευτικά πάντως είναι η κορυφή του παγόβουνου, αφού στο παρασκήνιο υπάρχουν ακόμα πολλές τριβές στις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας. Απλώς στο συγκεκριμένο θέμα οι σύμβουλοι του κ. Φίλη το παράκαναν και ξεπέρασαν τα όρια. Σχεδίασαν μια συμπλεγματική αναδιάρθρωση των Θρησκευτικών, προκειμένου να ικανοποιηθεί ένα μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Ακαιρα, άσκοπα και με απίστευτες προχειρότητες και ανοησίες!
Ολα τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί ο κ. Φίλης για να δικαιολογήσει τις αλλαγές είναι έωλα. Ούτε κατηχητικού τύπου είναι το μάθημα σήμερα ούτε τα βιβλία του ακατάλληλα. Ολα αυτά είναι προσχήματα. Αλλο θέλει να πετύχει ο κ. Φίλης: μια «νίκη» κατά της Εκκλησίας. Να μπορεί, δηλαδή, να «κοκορεύεται» στο κοινό του, λέγοντας: «Εγώ είμαι αυτός που τα έβαλε με την Εκκλησία και την κέρδισε». Και, αν δεν τα καταφέρει και τελικά απομακρυνθεί (που είναι το πιθανότερο), να μείνει στην... Ιστορία ως εκκλησιομάχος!
Αυτές τις ημέρες, άλλωστε, υπήρξαν στον «αριστερό» Τύπο και σε ιστοσελίδες όλως τυχαίως δημοσιεύματα που τον συνέκριναν με τον αείμνηστο Αντώνη Τρίτση. Πόσο προβλέψιμη προπαγάνδα...
Ομως, ο κ. Φίλης δεν δρα μόνος. Εχει κοντά του μια ομάδα δήθεν προοδευτικών θεολόγων, που λειτουργεί σαν «πολιορκητικός κριός» και, παρότι ανήκει στην Εκκλησία, την πολεμά εκ των έσω. Βασικοί συνεργάτες στα σχέδια του κ. Φίλη είναι ο καθηγητής Γιαγκάζογλου και η ομάδα του. Αυτοί σχεδιάζουν εδώ και καιρό (από την εποχή της Αννας Διαμαντοπούλου) τις απαράδεκτες αλλαγές στα Θρησκευτικά. Από κοντά, η ομάδα θεολόγων «Καιρός», που με αριστερίζουσα λογική προσέγγισε το θέμα και θέλησε να εμφανιστεί ως... επικρατούσα τάση εντός της Εκκλησίας. Ολοι αυτοί έκαναν μεγάλη ζημιά και έδωσαν το δικαίωμα στον Φίλη να υπερηφανεύεται από το βήμα της Βουλής ότι «συμφωνούν μαζί μου οι σοβαροί θεολόγοι...».
Τεράστιες, όμως, είναι οι ευθύνες και της διοικούσας Εκκλησίας. Πρώτον, άργησε να «ξυπνήσει»? δεύτερον, διόρισε σε περίοπτη θέση και μισθοδοτούσε μέχρι πρότινος τον κ. Γιαγκάζογλου, που την πολεμούσε εκ των έσω? τρίτον, δεν φρόντισε εγκαίρως να καταδικάσει τις παρεκτροπές των θεολόγων του «Καιρού»? τέταρτον, διατηρεί ακόμα και σήμερα σε διευθυντικές θέσεις (!) στελέχη που έχουν αυτές τις απόψεις και τις προωθούν με κάθε τρόπο!
Εν ολίγοις, δεν έγιναν όλα αυτά ξαφνικά. Προετοιμάζονταν από καιρό, πριν από την εποχή Φίλη. Τον τελευταίο χρόνο, που επισπεύστηκαν οι συγκεκριμένες απαράδεκτες αλλαγές στα Θρησκευτικά, ελάχιστοι αντέδρασαν. Πολλοί αρχιερείς σιωπούσαν και τώρα ξαφνικά έγιναν λαλίστατοι. Ομως, η κριτική στους κυβερνώντες πρέπει να γίνεται προληπτικά και όχι κατόπιν εορτής. Δυστυχώς, τα λάθη που έγιναν από την πλευρά της Εκκλησίας ήταν πάρα πολλά! Μακάρι να μην αποδειχτούν μοιραία, γιατί είναι πραγματική ντροπή τα Ελληνόπουλα να διδάσκονται «Θρησκευτικά» μέσα από τα τραγούδια του Πορτοκάλογλου, του Νικόλα Ασιμου και της Ριάνα. Ντροπή και αίσχος!
dimokratianews,30.09.2016

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τα είπε άριστα ο κ. Ριζούλης.


Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com