25 Ιουν 2016

Διαμάχες με αφορμή τη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος για τους ετερόδοξους


Βγήκαν «πατερίτσες» στην Πανορθόδοξη Σύνοδο

Βγήκαν «πατερίτσες» στην Πανορθόδοξη Σύνοδο
Αρχισαν οι διαμάχες με αφορμή τη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος για τους ετερόδοξους
Ενταση κυριαρχεί σήμερα, Παρασκευή, προ τελευταία ημέρα των συνεδριάσεων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Από αργά το βράδυ της Πέμπτης και ολόκληρη την Παρασκευή οι αρχιερείς «διασταυρώνουν τις πατερίτσες τους» με αφορμή το κείμενο για τις σχέσεις της «Ορθοδόξου Εκκλησίες προς τον λοιπό χριστιανικό κόσμο». Αφορμή στάθηκε η θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος ότι ο όρος Εκκλησία για τους ετεροδόξους πρέπει να αντικατασταθεί από τον όρο «Χριστιανικές κοινότητες και ομολογίες». «Δεν μπορείτε να κρατάτε "αιχμάλωτη" τη Σύνοδο», φέρεται να είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. «Να διαγραφεί από τα πρακτικά. Δεν μπορεί να λέγονται αυτά» απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.

Η συζήτηση του θέματος αναμένεται να συνεχιστεί και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών έχει συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες καθώς η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν δέχεται ούτε τον προσδιορισμό ετερόδοξες Εκκλησίες.
«40 χρόνια συζητείται αυτό το κείμενο. Πέρασαν διαπρεπείς, κορυφαίοι και σεπτοί ιεράρχες από τις προσυνοδικές συνεδριάσεις και ουδέποτε έθεσαν ζήτημα και τώρα τα ανατρέπεται όλα» επέμεινε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.
Σε μια προσπάθεια εξεύρεσης διεξόδου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και άλλοι Προκαθήμενοι πρότειναν να υπάρξει πριν από τον όρο Εκκλησίες η λέξη «ετερόδοξες Εκκλησίες». Αυτή τη λύση, φαίνεται, ότι οι εκπρόσωποι των περισσοτέρων Ορθοδόξων Εκκλησιών την αποδέχονται.

Αντωνιάδου Μαρία -tovima.gr, 24/06/2016

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εφόσον σύμφωνα με το σύμβολο της πίστεως (που συντάχτηκε από Οικουμενική Σύνοδο της Εκκλησίας), η Εκκλησία είναι ΜΙΑ ( ΜΙΑ ! ), Αγία Καθολική και Αποστολική, βγαίνει αυθόρμητα το συμπέρασμα ότι οι αποκαλούμενες "ετερόδοξες εκκλησίες" βρίσκονται ΕΞΩ από τη ΜΙΑ Εκκλησία του Ιησού Χριστού. Συνεπώς ΔΕΝ είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ Εκκλησίες.

* * *

Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος: Η αξία των ιερών Κανόνων.

http://alopsis.gr/η-αξία-των-ιερών-κανόνων-αρχιμ-επιφάνι

Ανώνυμος είπε...

Εφ όσον τα όσα διαλαμβάνει το παρόν ρεπορτάζ τυγχάνουν ακριβή θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς ότι ο ολισθηρός κατήφορος του αρχιεπισκόπου Κύπρου συνεχίζεται.
Μετά τις περί "φονταμενταλιστών" κ.τ.ο. πομφόλυγες που "πομποδώς" εξετόξευσε εναντίον των παραγόντων εκείνων που θεοφιλώς αντέδρασαν στη σύγκληση της ληστρικής συνόδου της Κρήτης, της σφόδρα αντικανονικής και προβληματικής και διχαστικής και προδοτικής, της "συνόδου", αυτής, της σκοπιμότητας και των παρασκηνίων, τώρα προέβη σε απροσδόκητη και επιεικώς απαράδεκτη επίθεση σε βάρος της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος επειδή η τελευταία τηρεί την ενδεδειγμένη, από πλευράς Ορθοδόξου εκκλησιολογίας, στάση στην προκειμένη περίπτωση!
Αντί να τη συγχαρεί για την εν θέματι στάση της και να συμπαραταχθεί μαζί της στη μάχη που δίδει η τελευταία για την τεθεμελιωμένη επί του αρραγούς βράχου της Ορθοδόξου εκκλησιολογίας κατοχύρωση της ορθής εννοίας του όρου "Εκκλησία" διά της ενδεδειγμένης αποφυγής προσδώσεως εκκλησιαστικής υποστάσεως στις σχισματοαιρετικές κοινότητες της δυτικής χριστιανωσύνης, μία στάση που επιβεβαιώνει και περιφρουρεί την Ορθόδοξη αυτοσυνειδησία,αυτός τη μέμφεται μπήγοντας, κατ αυτόν τον τρόπο, στιλέτο στην καρδιά της Ορθοδοξίας!
Δικαίως ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών αξίωσε να διαγραφούν από τα πρακτικά τα σχετικά "άρρητα ρήματα" του προμνημονευθέντος πρωθιεράρχου!
Τυγχάνει φανερό, ότι κάποιοι πρωθιεράρχες επείγονται να θεσμοθετήσουν και εκκλησιολογικά τον επάρατο οικουμενιστικό συγκρητισμό. Διαφαίνεται, ΕΙΘΕ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΘΩ, ότι κάτι τέτοιο "κυοφορείται" κατά τη συγκεκριμένη συνεδρίαση. Εφ όσον οι εν λόγω υποψίες του πιστού κλήρου και λαού αποδειχθούν βάσιμες τότε αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις και ο νοών νοείτω!
Το πλήρωμα της Εκκλησίας δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη "συνοδική" νομιμοποίηση της εκ θεμελίων ανατροπής της Ορθοδόξου εκκλησιολογίας και θα πράξει επί τη βάσει των όσων διακελεύει η αγιογραφική, αποστολική, αγιοπατερική και ιεροκανονική παρακαταθήκη.
Λ.Ν.

Απόστολο είπε...

Δώσε τη μάχη σου Μακαριότατε και μετά φύγε με τους αρχιερείς σου πριν από τη λήξη της Συνόδου. Μην παραμείνεις κι εξευτελιστείς. Διότι θα σου επιβάλλουν το αιρετικό με το πρόσχημα της πλειοψηφίας. Δώστε σθεναρά την ομολογία σας και φύγετε μακριά.

Αντιοικουμενιστής είπε...

Δεν υφίστανται "ετερόδοξαι", ουδέ "αλλόδοξαι" "εκκλησίαι"! Μία εστί η Εκκλησία, μόνον η Αγία Καθολική, Αποστολική και Πατερική Ορθόδοξος Εκκλησία, καθότι Εκκλησία εστί η οδός Σωτηρίας και Λυτρώσεως. Εάν καλέσουσι τας ετέρας ομολογίας ως "εκκλησίας" έστω και ετεροδόξους, τούτον δέον ερμηνευθή ως και οι ετερόδοξαι "εκκλησίαι" οδηγούσι εις την "σωτηρίαν", άρα η Ορθόδοξος Εκκλησία καθίσταται "άχρηστος". Μη γένοιτο Κύριε! Ο πατριάρχης και οι συν αυτώ είχαν ητοιμασθή δια την λύσιν - παγίδαν. Όσον δια τον "άγιο" Κύπρου, διατί κάθηται εις την Ορθοδοξίαν; Να υπάγη εις τον παπισμόν, ή εις τας ετέρας "εκκλησίας", δια να λάβη, χρήμα, τιμάς, δόξας και σίγουρην και βεβαίαν θέσιν εις το αιώνιον πυρ. Αδελφοί, το Πνεύμα το Άγιον ας οδηγήση ημάς εν γη ευθεία, Αμήν.

Ανώνυμος είπε...

ΑΡΑΓΕ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ Η ΘΑ ΥΠΟΚΥΨΟΥΝ
ΚΑΙ ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΠΟΜΦΟΛΥΓΕΣ ΚΑΙ ΕΣΠΑΣΑΝ.....................

Ανώνυμος είπε...

ΈΧΟΥΝ ΦΑΓΩΘΕΙ ΟΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΔΩΣΟΥΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ. ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ ΠΟΥ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝΘΙΣΤΑΤΑΙ (ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ). ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΔΟΓΜΑΤΙΚΗΣ, ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΑΧΘΗΚΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΜΗΠΩΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ (ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟ ΘΕΜΑΤΑ) ΠΑΡΑΣΥΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΚΑΚΟΔΟΞΙΑ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ.
ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΑΠΟΣΚΙΡΤΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΚΟΔΟΞΙΑ ΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ
Ι.Λ.

Βασίλειος Παπασπυρόπουλος είπε...

ΜΙΑ είναι η Εκκλησία. ΜΙΑ είναι η Εκκλησία. ΜΙΑ είναι η Εκκλησία...

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω εις ένα Θεόν και εις Μίαν Εκκλησίαν!



Βασίλειος Παπασπυρόπουλος είπε...

Όταν θα λένε το Σύμβολο της Πίστεως... Θα λένε πιστεύω σε δυο τρεις Εκκλησίες ;

Ανώνυμος είπε...

Θα μπορουσαν καποιοι προτεσταντες η παπικοι να λενε πως ειναι 'Ορθοδοξοι',χωρις να εχουν βαπτισθη και χωρις να εχουν αποβαλλει τα δικα τους δογματα και να εχουν πιστεψει στην μοναδικοτητα της διδασκαλιας της Ορθοδοξου Εκκλησιας,χωρις το ενδυμα γαμου;;;
Με αυτα που θεσμοθετουνται,θα μπορουσαν!
Κι ομως ,δεν θεωρει ο γερων Αρσενιος Παπατσιωκ ,αυτες ουτε καν εκκλησιες .
Αυτοι που αρνουνται εστω κ μιαν αληθεια τηςΜιας κ μοναδικης Ορθ.Εκκλησιας,η Εκκλησια μας ,,,,,,τους θεωρησε αιρετικους και αποκομμενους απο Το Σωμα Του Χριστου ,που λεγεται Εκκλησια!!!

Δεν εχουν το πληρωμα της Χαριτος!
Δεν μετανοησαν και δεν υποταχθηκαν στην διδασκαλια της Αποστολοπαραδοτης Κ πατερικης εμπειριας της ΜΙΑΣ,ΑΓΙΑΣ,ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ,ΚΑΙ Α ΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ,δεν εβαπτισθηκαν στο ονομα Του Αγιου Πνευματος!!!
Αντιθετα, ΟΙ ΠΑΠΙΚΟΙ ΘΕΩΡΗΣΑΝ εμας ελλειματικη εκκλησια μαζι με τις παραφυαδες τους,
Οτι δηλαδη δεν εχουμε εμεις το πληρωμα της Χαριτος και ειμαστε σε ενοτητα οταν εχουμε σωματικη κ οχι πνευματικη πληροτητα κ ακεραιοτητα.Ουσιαστικα,δεν εχουν πιστευσει στην μοναδικοτητα της Ορθοδοξιας,αφου και εμεις καλυπτομαστε στην Βατικανη εκκλησιολογια...Επομενως,ειναι νομιζω επικινδυνο να μην καθοριζονται τα ορια της Ορθοδοξιας κ της πλανης ...
Θα μπορουσαν οι προτεσταντες Βαπτιστες να μπουν στην Ορθοδοξη Εκκλησια και να κοινωνησουν;;εκανε καποιος ερωτηση στον Ρουμανο Αρσενιο Παπατσιωκ;;;
Αλλοι θα ελεγαν πως εκανε καλα και αλλοι ασχημα διοτι και αυτοι ''εκκλησια'' ειναι!
Ο γερ.Αρσενιος απαντησε πως ειναι δωρον αδωρον,διοτι δεν εγινε Ορθοδοξος
Για τον Παπα οταν ρωτηθηκε,ειπε:''Δεχομεθα τον Παπα σαν τον πρωτο μεταξυ ισων,συμφωνα με την αρχαια ταξη της Ορθ.Εκκλησιας,αρκει να επιστρεψει στην Πιστη της αδιαιρετου ΜΙΑΣ,Αγιας,Καθολικης,Και Αποστολικης κ Πατερικης Εκκλησιας.
''Πατερες εγω ειμαι ιερεας κ τελω θεια Λειτουργια επι 46 χρονια.Οταν βλεπω τοσο φοβερα πραγματα κ θαυματα γυρω μου κ οταν εμφανισθηκε το θειο βρεφος με την μορφη Του Χριστου κ τοσα αλλα θαυματα εντος της Εκκλησιας,πως μπορω να συγκρινωμαι με αυτους που ουτε Προσκομιδη δεν εχουν;
Δεν ειναι δυνατον να μην αμφιβαλεις για την κοινωνια τους!''Γερ.Αρσενιος Παπατσιωκ.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com