13 Ιουν 2016

Τι απαντά ο Νίκος Φίλης στο ερώτημα για πιθανή "ανυπακοή" Θεολόγων στην εφαρμογή του νέου Προγράμματος Σπουδών



Απόσπασμα συνέντευξης του Νίκου Φίλη στον Ελεύθερο Τύπο
Για την επόμενη σχολική χρονιά έχετε ανακοινώσει την εφαρμογή του νέου προγράμματος σπουδών των Θρησκευτικών. Οι αντιδράσεις από μερίδα θεολόγων είναι έντονες και υπάρχουν κάποιοι που έχουν προειδοποιήσει για πιθανή «ανυπακοή», με τους εκπαιδευτικούς να εφαρμόζουν το παλιό πρόγραμμα. Πώς θα αντιμετωπίσετε μία τέτοια κατάσταση;
Το νέο πρόγραμμα διδασκαλίας των Θρησκευτικών στην Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση εφαρμόστηκε πιλοτικά περίπου πέντε χρόνια, ήταν απόφαση προηγούμενης κυβέρνησης και τώρα ήρθε η ώρα να αξιολογηθεί.

Το ΥΠ.Π.Ε.Θ. μετά από την εισήγηση του ΙΕΠ θα προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή των νέων προγραμμάτων ώστε τα Θρησκευτικά να μην είναι πλέον ομολογιακό μάθημα αλλά θρησκευτικό μάθημα που θα δίνει τη δυνατότητα όμως μαζί με την ορθόδοξη παράδοση οι μαθητές να γνωρίζουν και τις άλλες θρησκείες. Τα νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών έχουν γίνει αποδεκτά από πολλούς θεολόγους εκπαιδευτικούς καθώς και από εκκλησιαστικούς παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση την ευθύνη για την λειτουργία του σχολείου την έχει το Υπουργείο Παιδείας και οι εκπαιδευτικοί εφαρμόζουν το αναλυτικό πρόγραμμα. Σας θυμίζω ότι επί υπουργίας της κας Γιαννάκου η εξομολόγηση καταργήθηκε από τα σχολεία παρά την αντίδραση της εκκλησίας και διαφόρων θεολόγων. Κι ακόμη τα ισχύοντα βιβλία Θρησκευτικών εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, παρά την αντίδραση και τότε της εκκλησίας.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το νεο προγραμμα διδασκαλιας Θρησκευτικων αξιολογηθηκε αρνητικα εδω και χρονια.Μπουρδες λεει ο ΧΟΥΝΤΙΚΟΣ υπουργος
Τα βιβλια αυτα διδασκουν την ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Αντιοικουμενιστής είπε...

Και συ τι πράττεις κε υπουργέ; Εφαρμόζεις την πολιτικήν βούλησιν μιας ισχνούς μειοψηφίας, του νεκρού Πασόκ; Αλήθεια θα εφαρμόσης το δήθεν ουδετερόθρησκον μάθημα της θρησκειολογίας ως "πολιτισμικόν" και ουχί ως "ομολογιακόν" και εις τους μαθητάς του Λατινικού δόγματος ή εις τους μαθητάς της μουσουλμανικής μειονότητος; Ούτοι δεν οφείλουν να γνωρίζουν τας ετέρας θρησκείας και να διευρύνουν τους ορίζοντάς των; Ή ούτοι θα συνεχίσουν να διδάσκονται τα κατηχητικά και ομολογιακά θρησκευτικά των;

Ανώνυμος είπε...

Εδώ την παν θρησκεία την διδάσκει και την εφαρμόζει ο Βαρθολομαίος, δεν θα την εισάγει ο Φίλης στα σχολεία?? ?

Ανώνυμος είπε...

Κανείς Ορθόδοξος εκπαιδευτικός δεν πρέπει να διδάξει αυτό το ολέθριο πανθρησκειακό νέο πρόγραμμα σπουδών για τα Θρησκευτικά!

Ο λαός πρέπει να επαναστατήσει εναντίον αυτού του ολέθριου και καταστροφικού πανθρησκειακού νέου προγράμματος σπουδών που αξίζει μόνο για προσάναμμα, για την φωτιά!

Εμπεδοκλής

Ξένος είπε...

Η ορθόδοξη ομολογία για τον κ. Υπουργό είναι λόγια χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Είναι λόγια σάν του εκ γενετής τυφλού που θέλει να περιγράψει την ομορφιά μιάς ανθοδέσμης.

Ανώνυμος είπε...

Ποτε θα ξυπνησουμε απο τον ληθαργο του εθνους μας;ποτε θα σταματησουν οι προσκυνημενοι να μας κυβερναν και να κανουν οτι θελουν;παει η νεολαια μας πανε και οι γονεις πανε ολα.μονο ενα μεγαλο θαυμα θα μας αφυπνισει!ο Θεος να βαλει το χερι του

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com