31 Μαΐ 2016

Ανοίκειοι χαρακτηρισμοί και απαράδεκτες διχαστικές αναφορές σε κείμενο του κ. Νίκου Κουρεμένου

Νικόλαος Κουρεμένος
ΑΝΟΙΚΕΙΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΔΙΧΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ  ΣΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ κ. Ν. ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΥ
Σε κείμενο που δημοσιεύτηκε στην Πύλη Εκκλησιαστικών ειδήσεων www.amen.gr, που τιτλοφορείται ‘’Η καταδίκη του θεολογικού φονταμενταλισμού : η ιστορική πρόσκληση της Πανορθόδοξης Συνόδου’’ που γράφει ο Δρ Νίκος Κουρεμένος (26/5/2016), επιλογικά αναφέρονται τα εξής : «Με αυτό το πρίσμα μπορούν να ερμηνευτούν οι έντονες και ακραίες αντιδράσεις μιας φωνασκούσας θεολογικής και εκκλησιαστικής μειοψηφίας, η οποία μετά το πέρας της Συνόδου δεν θα έχει λόγο ύπαρξης,  τουλάχιστον εντός των ορίων της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».  Είναι αναμφισβήτητα απαράδεκτα και ανεπίτρεπτα διχαστικά λόγια.
«…θα ήταν στρουθοκαμηλισμός η μη παραδοχή του έντονου προβλήματος της έκφρασης φονταμενταλιστικού και ιδεοληπτικού λόγου από ορισμένους κύκλους που ευτελίζουν τον πλούτο της ορθόδοξης παράδοσης σε μια στείρα ορθοδοξομανία και καθιστούν το σύγχρονο θεολογικό λόγο νοσηρή έκφραση παραθεολογίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ν. Κουρεμένος.  Το να επιμένει κανείς στη μοναδικότητα της Εκκλησίας του Χριστού αποτελεί ευτελισμό του πλούτου της ορθόδοξης παράδοσης;  Αποτελεί στείρα ορθοδοξομανία και νοσηρή έκφραση παραθεολογίας;  Είναι απαράδεκτες τέτοιες αναφορές. H επιμονή στην αλήθεια, στην πραγματική εκκλησιαστική ενότητα αποσκοπεί.

Μάλιστα προβαίνει και στο χαρακτηρισμό της στάσης των συμμμετεχόντων στην Ημερίδα, ως «διχαστικό λόγο μιας φωνασκούσας μειοψηφίας».  Διχαστικός όντως ο λόγος του κ. Ν. Κουρεμένου, σε ύφος αλλά και περιεχόμενο. Αποτελεί έκφραση αντιπαλότητας.  Είναι πολύ λυπηρό να ακούονται τέτοια λόγια.  Τώρα που έχει προστεθεί και η φωνή του Αγίου Όρους, θα ανακαλέσει τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς του ο κ. Ν. Κουρεμένος και την ανεπίτρεπτη διχαστική αναφορά του
Όταν γράφονται τέτοια κείμενα είναι προτιμότερο να γίνεται μια δεύτερη ανάγνωση, αφού προηγουμένως απαραίτητα αναγνωσθεί η γνωστή επιστολή του Αγίου Παϊσίου.  Έτσι θα αποφεύγονται ανεπίτρεπτες διχαστικές αναφορές και απαράδεκτοι για το Ορθόδοξο ήθος χαρακτηρισμοί.  Θα επαναλάβω τα διχαστικά και αναπίτρεπτα λόγια του κ. Ν. Κουρεμένου : «…η οποία μετά το πέρας της Συνόδου δεν θα έχει λόγο ύπαρξης,  τουλάχιστον εντός των ορίων της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».  Τέτοιες αναφορές λύπη μόνο προξενούν.
…………………………………………………………………………………………………
ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Η καταδίκη του θεολογικού φονταμενταλισμού: Η ιστορική πρόκληση της Πανορθόδοξης Συνόδου
του Δρ. Νίκου Κουρεμένου - Πηγή amen.gr
Η Πανορθόξη Σύνοδος που θα συγκληθεί στην Κρήτη από τις 18 έως τις 27 του ερχόμενου Ιουνίου αποτελεί ένα εξαιρετικής σημασίας θεολογικό και εκκλησιαστικό γεγονός που αφορά την Ορθόδοξη Εκκλησία στο σύνολό της. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι προετοιμασίες που θα καθιστούσαν δυνατή τη σύγκληση μιας τέτοιας συνόδου με τις εργασίες Πανορθόδοξων Προπαρασκευαστικών Επιτροπών και Προσυνοδικών Διασκέψεων κράτησαν παραπάνω από μισόν αιώνα, αντιλαμβάνεται εύκολα το ειδικό βάρος και τις προσδοκίες που δημιουργεί αυτό το εγχείρημα όχι μόνο στα μέλη της όπου γης Ορθόδοξης Εκκλησίας αλλά και στο σύνολο τουχριστιανικού κόσμου.
    Η επίσημη ανακοίνωση της σύγκλησης της Πανοθρόδοξης Συνόδου από τη Σύναξη των Προκαθημένων που έλαβε χώρα το Μάρτιο του 2014 με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, προξένησε μεγάλη χαρά στους ανά την οικουμένη καλής θέλησης χριστιανούς και αναπτέρωσε τις ελπίδες του θεολογικού κόσμου για μια καρποφόρα διαδικασία που θα τάραζε τα λιμνάζοντα ύδατα της συνοδικής συνείδησης της Ορθοδοξίας.
   Τα προβλήματα της σύγχρονης εκκλησιαστικής πραγματικότητας και θεολογικής έκφρασης στον ορθόδοξο χώρο είναι κατεγνωσμένα. Όποιος δεν εθελοτυφθεί αντιλαμβάνεται ότι στο σημερινό κόσμο η Ορθόδοξη Εκκλησία παρουσιάζεται σαν μια κατακερματισμένη σε πολλές «εθνικές» Εκκλησίες, ομοσπονδιακού τύπου κοινότητα, η οποία αδυνατεί να λύσει ακόμα και απλά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το θέμα του κοινού εορτολογίου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κοινός εορτασμός των Χριστουγέννων ανάμεσα στους ορθόδοξους χριστιανούς.
  Επίσης θα ήταν στρουθοκαμηλισμός η μη παραδοχή του έντονου προβλήματος της έκφρασης φονταμενταλιστικού και ιδεοληπτικού θεολογικού λόγου από ορισμένους κύκλους που ευτελίζουν τον πλούτο της ορθόδοξης παράδοσης σε μια στείρα ορθοδοξομανία και καθιστούν το σύχρονο θεολογικό λόγο νοσηρή έκφραση παρα-θεολογίας. Ο ενστερνισμός παλαιοημερολίτικου ύφους και επιχειρημάτων θα παρέμενε στα όρια του γραφικού αν δεν υιοθετούνταν εσχάτως από ορισμένους μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι μάλιστα δεν δίστασαν να οργανώσουν Ημερίδα και να επικυρώσουν Ψήφισμα, με το οποίο προδικάζουν ότι «η μέλλουσα να συγκληθεί Αγία και Μεγάλη Σύνοδος δεν θα είναι ούτε Μεγάλη, ούτε Αγία, διότι με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δεν προκύπτει ότι αυτή θα είναι σύμφωνη με την Συνοδική και Κανονική Παράδοση της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας» ενώ ταυτόχρονα  προεξοφλούν ότι αυτή θα επιχειρήσει και θα εδραιώσει την «παναίρεση του Οικουμενισμού». Η ανοχή του εκκλησιαστικού και του συνοδικού σώματος σε τέτοιες ενέργειες και νοοτροπίες με το πρόσχημα του φιλάδελφου και ενωτικού πνεύματος θα πρέπει κάποια στιγμή σταματήσει. Ο διχαστικός λόγος μια φωνασκούσας μειοψηφίας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μόνο με το χαμόγελο της συγκατάβασης. 
  Αλγεινή εντύπωση προκαλεί επίσης η φερόμενη σύμφωνα με δημοσιεύματα (βλ. ΕΔΩ) τέλικη πρόταση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας νααπαλειφθεί ο όρος «εκκλησία» από τα επίσημα κείμενα τις Πανοθρόδοξης Συνόδου όταν αυτός αναφέρεται σε άλλες πλην της Ορθόξοξης Εκκλησίας χριστιανικές ομολογίες. Ας παρακάμψουμε το γεγονός ότι σύνολη η ορθόδοξη εκκλησιαστική ιστοριογραφία παλαιά τε και νέα (βλ. Φιλάρετος Βαφείδης, Χρυσόστομος Παπαδόπουλος, Βασίλειος Στεφανίδης, Βλάσιος Φειδάς κ.α.) αναφέρεται στη Ρωμαικαθολική τουλάχιστον, αλλά και στην Αγγλικανικήκαθώς και στις Αρχαίες Ανατολικές (Κοπτική, Συριακή, Αρμενική κ.α.) με τον όρο «Εκκλησία» χωρίς να θίγεται στο παραμικρό η εκκλησιολογική αυτοσυνειδησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
   Ας μην λάβουμε υπόψιν μας ότι ο όρος αυτός χρησιμοποιείται ως terminus technicus στους θεολογικούς διαλόγους χωρίς να προσλαμβάνει τις εκκλησιολογικές διαστάσεις που του προσδίδει η εκκλησιολογική αποκλειστικότητα της ορθόδοξης δογματικής διδασκαλίας. Ας αντιπαρέλθουμε την πατερική και θεολογική παράδοση αιώνων, σύμφωνα με την οποία εκκλησιαστικές κοινότητες, ακόμα και στην περίπτωση που είχαν καταδικαστεί ρητά απο Οικουμενικές Συνόδους, όπως συνέβη με τις Αρχαίες Ανατολικές παραδόσεις, αποκαλούνται χωρίς ενδοιασμούς, έστω και καταχρηστικά ως Εκκλησίες. Θα ήθελα να σταθώ μόνο στο εξής.
    Εφόσον η Εκκλησία της Ελλάδας απέστειλε τριμελή Αντιπροσωπεία στη Σύναξη των Προκαθημένων του Ιανουαρίου του 2016 στο Φανάρι για την κατάρτιση της θεματολογίας και του Κανονισμού της Πανορθόδοξης Συνόδου και εφόσον η ίδια Αντιπροσωπεία ενημέρωσε το σώμα για τις αποφάσεις της Σύναξης των Προκαθημένων, για ποιόν λοιπόν λόγο θα πρέπει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, το ανώτατο δηλαδή όργανο διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδας, να επανέλθει στο θέμα και να καταθέσει αίτημα τροποποίησηςτου κειμένου στο τέλος του Μαϊου του 2016, δηλαδή ουσιαστικά λιγότερο απόένα μήνα πριν από τη σύγκληση της Πανορθόδοξης Συνόδου; Και σε τελική ανάλυση δεν είναι τουλάχιστον σκανδαλώδες το τόσο σημαντικό ζήτημα της σύγκλησης της Πανορθόξης Συνόδου, για την προετοιμασία της οποίας χρειάστηκε μισός αιώνας, να απασχολεί την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας μόνο 20 μέρες πρίν από τη σύγκλησή της;
   Η Πανορθόδοξη Σύνοδος συν Θεώ θα συγκληθεί σε ένα περίπου μήνα στην Κρήτη σύμφωνα με τις αποφάσεις των Συνάξεων των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών και μετά από τις πολυετείς εργασίες Πανορθόδοξων Προπαρασκευαστικών Επιτροπών και Προσυνοδικών Διασκέψεων. Η σπουδαιότητα της έγκειται μεταξύ άλλων στο ίδιο το συνοδικό γεγονός, το οποίο όλοι ευχόμαστε να αποτελέσει ένα ουσιαστικό βήμα για την βελτίωση της κατακερματισμένης εικόνας της Ορθοδοξης Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο.
  Φαίνεται ωστόσο πως για πρώτη φορά θα έχουμε μια συνοδική επικύρωσηκαι μάλιστα σε πανορθόδοξο επίπεδο της αναγκαιότητας των θεολογικώνδιαλόγων και της σχέσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τις υπόλοιπεςχριστιανικές Εκκλησίες και ομολογίες.

  Μ’ αυτό το πρίσμα μπορούν να ερμηνευτούν οι έντονες και ακραίες αντιδράσεις μιας φωνασκούσας θεολογικής και εκκλησιαστικής μειοψηφίας, η οποία μετά το πέρας της Συνόδου δε θα έχει λόγο ύπαρξης, τουλάχιστον εντός των ορίων της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Που ξεφύτρωσε κι αυτός αδελφοί; ''παλαιοημερολογιτικού ύφους επιχειρήματα'' και ''γραφικοί'' επειδή συμφωνούμε απόλυτα με τα πορίσματα της Ημερίδας που έγισε στον Πειραιά με τη συμμετοχή 4 μητροπόλεων;
Σιγά γίγαντα της δυτικίζουσας θεολογίας που θα μάς αποκαλέσεις ''ακραία φωνασκούσα εκκλησιαστική μειοψηφία''. Εκεί που σπούδασες δεν σου μάθανε για Ρωμιοσύνη, για Αγίους Πατέρες, για Αγίες Οικουμενικές Συνόδους και...ψευτοσυνόδους, τα όσα γράψανε οι σύγχρονοι Θεοφώτιστοι Ιουστίνος Πόποβιτς και Όσιος Παΐσιος δεν σε πιάνουν; Μήπως είναι... ''γραφικοί'' για το phd σου;
Τα είχαμε όλα, έχουμε και τά άρθρα ''πληντύριο'' για τη σύνοδο απο το μη έγκυρο, όπως πάντα, amen.
Περαστικά σας...

Ανώνυμος είπε...

Πρόκειται για κατάπτυστο κείμενο. Ντροπή στο amen.gr που το δημοσίευσε!

Aδαμάντιος Tσακίρογλου είπε...

Αξιότιμε Κύριε Χαραλάμπους,

συμμερίζομαι την λύπη σας. Είναι δυστυχώς η ώρα της νυχτός. Οι μάσκες πέφτουν και ο καθένας καλείται να αποδείξει ήθος και στάση.

Αδαμάντιος Τσακίρογλου

Ανώνυμος είπε...

Μήπως ανήκει στην ομάδα θεολόγων ΚΑΙΡΟΣ που κάνει τις συμφωνίες με το Φίλη ;;

Ανώνυμος είπε...

Κε που δε μου θυμίζει κάτι το όνομά σας, μάθετε πρώτα τι εστί Ορθοδοξία, γίνετε Χριστιανός Ορθόδοξος, μάθετε τους Ιερους Κανόνες, τις Αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων που κάποιοι σπουδαίοι Αγιοι Πατέρες που εσείς αποκαλείτε "μειοψηφία"(άκουσον άκουσον) στήριξαν και στηρίζουν σωστά και με επιχειρήματα και με γνώση και φώτιση του Αγίου Πνεύματος την εκκλησία μας και μετά ελάτε να μιλήσετε. Ποιος είστε κύριέ μου που ακυρώνετε ολόκληρη κοινωνία Πατέρων και Αγίων;Η λέξη ΑΛΗΘΕΙΑ βρίσκεται στο λεξιλόγιό σας ή μόνο η λέξη αγαπολογία που συνηθίζεται τώρα τελευταια για πονηρούς σκοπους;Λόγο υπαρξης δεν έχετε εσείς Κύριέ μου και σας εύχομαι επειδή είστε νεος άνθρωπος σύντομα να σας φωτίσει ο Κύριος και να καταλάβετε την πλάνη σας και σεις και αυτοί που τους υποστηρίζετε. Κ αφήστε επιτέλους τον Αγιο Παίσιο που τον χρησιμοποιείτε όπως εσείς θέλετε και σας συμφέρει όταν εσείς κάνατε τον "ξύπνιο"και τον ξερόλα εκείνος είχε ήδη αφιερώσει μια ολόκληρη ζωή στον Κύριό μας, μιλούσε καθημερινά με τον Κύριό μας και την Παναγία μας και τόσους αγίους μας και γι'αυτό τον σεβόμαστε τον ακούμε τον εμπιστευομαστε γιατι ήταν ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ έμπρακτα! Εσείς τι έργο έχετε να υποδείξετε;της πλάνης και του ψεύδους που γαλουχηθήκατε ποιος ξέρει σε τι μεταπατερικές ακαδημίες!! Βάλτε μετάνοια καλύτερα γιατί σας αρέσει ή όχι η αλήθεια πάει πάντα μπροστά και ο Κύριος θα απαντήσει αργά ή γρήγορα σε όλους μας και φανερά!

πραγματικά ντροπή που το ΑΜΗΝ ανάρτησε τέτοιο κατάπτιστο και άνευ γνώσης και ουσίας κείμενο. Τη δουλειά που κάνει ο ανωτέρω εύκολα την κάνει ο οποιοσδήποτε άσχετος περί θρησκευτικών, και αποκαλείστε και θεολόγος. Κρίμα και πάλι κρίμα! Καλή μετάνοια.

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΟ ΓΡΑΦΩ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΚΑΛΑ:Ο ΠΑΠΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΙΡΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ!!! ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΣΤΕΝΟΧΩΡΩ ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΑΝ ΑΠΑΓΓΕΛΕΤΕ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΛΕΤΕ ΤΑ "ΔΙΚΑ"ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΔΕ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΑΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΕΚΚΛΗΣΊΑ. ἙΙΣ ΜΙΑΝ ΑΓΙΑΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΝ!!!! ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΔΙΟΡΘΩΣΗ;;;; ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΛΕΤΕ!! ΚΑΛΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΕ Η ΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!

Ανώνυμος είπε...

Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΗ ΑΚΡΟΤΗΤΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ
ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΤΑ ΕΙΠΕ
ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Διχαστικά αίσχη του κ. Κουρεμένου

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΑΔΕΛΦΕ ΜΟΥ ΕΥΓΕ!!

Ανώνυμος είπε...

Καταπτυστο πραγματι το αρθρακι του Κουρεμμενου!

Ησυχαστικος

Ανώνυμος είπε...

Πάει πολύ ο λεγάμενος να εγκαλει με τέτοιο γλωσσικό ύφος σεβάσμιους ιεράρχες και καταξιωμένους στη συνείδηση των πιστών κληρικούς και μοναχούς.

Ανώνυμος είπε...

Απαράδεκτη και διχαστική η σταση του κ. Ν. Κουρεμένου που πολεμά την ενότητα της Εκκλησίας

Ανώνυμος είπε...

Το φιλο-πατριαρχικό amen.gr έχει βαλθεί με τα κείμενα που δημοσιευει αυτόν τον καιρό να μας πείσει για το πόσο αναγκαία είναι η σύγκληση της συνόδου, ότι όσοι αντιδρούν είναι φονταμενταλιστές και άλλες τέτοιες μπαρούφες. Χθες μάλιστα δημοσίευσε και το κείμενο κάποιου θεολόγου που ανακάτεψε στο όλο θέμα και τους αγίους Πορφύριο και Παίσιο για να μας πείσει πως πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην Εκκλησία, εννοώντας προφανώς μία ομάδα φιλο-οικουμενιστών επισκόπων! Τι να πει κανείς!

Ανώνυμος είπε...

NΤΡΟΠΗ ΝΑ ΜΙΛΑ ΤΟΣΟ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΑ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ.

Ανώνυμος είπε...

Θρασύτατο και υπεροπτικό κείμενο από ένα νεαρό σχετικά επιστήμονα. Γλώσσα ανοίκεια και προσβλητική.

Ανώνυμος είπε...

Κατά της πραγματικής ενότητας της Εκκλησιας το άρθρο του κ. Νικόλαου Κουρεμένου

Ανώνυμος είπε...

Οι στοχοποιθέντες ιεράρχες επιβάλλεται να απαντήσουν αποστομώνοντας τον τολμητία.

Ανώνυμος είπε...

Εὐλογεῖτε ἐν Χρισῷ ἀδελφοί, ὁ φτωχός λογισμός μου λέει πώς ὁ ἐν λόγο "κύριος" καί κάθε ἴδους παρόμοιοι "κύριοι" δέν εἶναι τίποτ᾿ ἄλλο παρά παπαγαλάκια τῶν οἰκουμενιστῶν νά θολώνουν τά νερά, στάχτη στά μάτια νά καθώμαστε νά ἀσχολούμαστε μέ τίς κάθε ἀνοησίες τοῦ καθενῶς καί νά χάνουμε τήν οὐσία τῶν ὄντως ἀληθινῶν γεγονότων. Σ᾿ αὐτούς καί σέ ἄλλους παρόμοιους ὅπως ὁ ἐν λόγο "κύριος" θέλει σιωπή ἀδιαφορία ὅπως τά σκυλιά πού γαυγίζουν διαφορετικά τούς δίνουμε πολύ ἀξία καί δέν τούς πρέπει.
Εὐλογεῖτε.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΜΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Ο συγκεκριμένος κύριος έχει κάνει κοπτικές σπουδές στη Ρώμη, Παπικό Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών, το οποίο μεταξύ άλλων προωθεί και την επαίσχυντη Ουνία....

Ανώνυμος είπε...

ΑΙΣΧΟΣ,ΝΤΡΟΠΗ Κ ΑΗΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟ.ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΘΕΟ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ.ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ.ΚΑΛΗ ΦΩΤΙΣΗ Κ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΕΣΤΩ Κ ΑΡΓΑ!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com