9 Νοε 2015

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλόφιλων που κατατέθηκε στη Βουλή



Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλόφιλων
Αθήνα
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από σήμερα, Δευτέρα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Για το κληρονομικό δικαίωμα εφαρμόζονται οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα που αφορούν τους συζύγους. Δεν προβλέπεται γάμος ή υιοθεσία παιδιού.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να πάρουν μέρος στην δημόσια διαβούλευση λόγω της σπουδαιότητας του νομοσχεδίου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου και ώρα 14:00.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, συμφωνία δύο ενήλικων προσώπων, ανεξάρτητα από το φύλο τους, με την οποία ρυθμίζουν τη συμβίωσή τους (σύμφωνο συμβίωσης) καταρτίζεται αυτοπροσώπως με συμβολαιογραφικό έγγραφο.
Η ισχύς της συμφωνίας αρχίζει από την κατάθεση αντιγράφου του συμβολαιογραφικού εγγράφου στο ληξίαρχο του τόπου κατοικίας τους, το οποίο καταχωρίζεται σε ειδικό βιβλίο του Ληξιαρχείου. 
Για τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης απαιτείται πλήρης δικαιοπρακτική ικανότητα.
Δεν επιτρέπεται η σύναψη συμφώνου συμβίωσης α) αν υπάρχει γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης των ενδιαφερόμενων προσώπων ή του ενός από αυτά, β) μεταξύ συγγενών εξ αίματος σε ευθεία γραμμή απεριόριστα και εκ πλαγίου μέχρι και τον τέταρτο βαθμό, καθώς και μεταξύ συγγενών εξ αγχιστείας σε ευθεία γραμμή απεριόριστα, και γ) μεταξύ εκείνου που υιοθέτησε και αυτού που υιοθετήθηκε.
Η παράβαση των διατάξεων του παρόντος άρθρου συνεπάγεται την ακυρότητα του συμφώνου συμβίωσης. Ακυρότητα συνεπάγεται και η εικονικότητα του συμφώνου.
Το σύμφωνο συμβίωσης δεν μεταβάλλει το επώνυμο των μερών. Ο καθένας μπορεί, εφόσον συγκατατίθεται ο άλλος, να χρησιμοποιεί στις κοινωνικές σχέσεις το επώνυμο του άλλου ή να το προσθέτει στο δικό του. 
Στις προσωπικές σχέσεις των μερών του συμφώνου μεταξύ τους εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις για τις σχέσεις των συζύγων από το γάμο, εφόσον δεν υπάρχει διαφορετική ειδική ρύθμιση στον παρόντα ή άλλο νόμο. 
Στις μη προσωπικές σχέσεις των μερών μεταξύ τους εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις για τις σχέσεις των συζύγων από το γάμο, εκτός αν τα μέρη τις ρυθμίσουν διαφορετικά κατά τη σύναψη του συμφώνου με βάση τις αρχές της ισότητας και της αλληλεγγύης. 
Τα μέρη δεν μπορούν να παραιτηθούν από την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα πριν από τη γέννησή της.
Ως προς το κληρονομικό δικαίωμα των μερών του συμφώνου εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα που αφορούν τους συζύγους. Κατά την κατάρτιση του συμφώνου το κάθε μέρος μπορεί να παραιτηθεί από το δικαίωμά του στη νόμιμη μοίρα.
Newsroom ΔΟΛ
Ανάλογα δικαιώματα με αυτά του γάμου και για το σύμφωνο συμβίωσης
ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
Δικαιώματα ανάλογα των ζευγαριών που έχουν επιλέξει τον γάμο θα έχουν στο εξής και τα ζευγάρια που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο επεκτείνεται με τις νέες διατάξεις και στα ομόφυλα ζευγάρια.
Σύμφωνα με νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Δικαιοσύνης το σύμφωνο συμβίωσης στο εξής θα επιλέγεται και από ομόφυλα ζευγάρια ως τρόπος συμβίωσης και θα παράγει όλα σχεδόν τα δικαιώματα που έχουν όσοι συνάπτουν γάμο, πλην της υιοθεσίας τέκνων, θέμα που θα απασχολήσει το υπουργείο στο μέλλον.
Δικαιώματα κληρονομικά, φορολογικά και δημοσιουπαλληλικού δικαίου θα ρυθμίζονται για τους συνάπτοντες σύμφωνο συμβίωσης, όπως τόνισε ο υπουργός κ. Παρασκευόπουλος, ενώ το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και άλλες σημαντικές διατάξεις.
Μεταξύ αυτών ρυθμίσεις για τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, ενώ με άλλες διατάξεις ενισχύεται η αντιρατσιστική νομοθεσία, με την πρόβλεψη ότι ρατσιστικά θα θεωρούνται τα εγκλήματα όχι μόνον που βασίζονται σε ρατσιστικό κίνητρο, αλλά και εκείνα που αντικειμενικά έχουν ρατσιστικά αίτια καθώς στηρίζονται στις διακρίσεις σε φυλή η θρησκεία.
Διατάξεις για τον Τύπο
Με άλλες διατάξεις καταργείται το κατώτερο πλαφόν για αποζημίωση σε βάρος του Τύπου για συκοφαντικά δημοσιεύματα που ήταν 10 χιλιάδες ευρώ και η αποζημίωση θα ξεκινά από μηδενική βάση και θα επαφίεται στη δικαστική κρίση.
Επίσης επανέρχεται η δυνατότητα της διόρθωσης των συκοφαντικών δημοσιευμάτων εκ μέρους του Τύπου στον οποίο δίδεται σχετική προθεσμία 20 ημερών και στην περίπτωση που δεν  υπάρχει επανόρθωση, τότε ο θιγόμενος θα μπορεί να προσφεύγει στη δικαιοσύνη.
Αδίκημα ο διαχωρισμός ανθρώπων με βάση το φύλο ή άλλα χαρακτηριστικά από φιλανθρωπικές δράσης
Σημαντικές είναι και οι διατάξεις που ποινικοποιούν για πρώτη φορά συμπεριφορές που διαχωρίζουν πολίτες με βάση το φύλο, την ιδεολογία ή τη θρησκεία από φιλανθρωπικές δράσεις, όπως συσσίτια ή αιμοδοσίες, καθώς θα προβλέπεται ότι τέτοιες συμπεριφορές θα είναι ποινικά διωκόμενες σε βαθμό πλημμελήματος.
Παράλληλα με άλλες διατάξεις επεκτείνεται η χρήση του συστήματος γεωεντοπισμού (βραχιολάκι) και σε άλλες κατηγορίες πλην φοιτητών και αναπήρων κρατουμένων, ενώ για την επιβολή του μέτρου σε υπόδικους στο εξής δεν θα χρειάζεται η κρίση του αρμόδιου ανακριτή παρά μόνον του Συμβουλίου της Φυλακής στο οποίο μετέχει εισαγγελέας.

Αλλες διατάξεις ρυθμίζουν θέματα δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών γραμματέων.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο καθένας έχει δικαίωμα να δίδει φιλανθρωπίες ή αίμα όπου αυτός θέλει. Αυτό σημαίνει ελευθερία. Δεν αδικεί κανέναν με τις φιλανθρωπίες ή την αιμοδοσία, που δίνει ΟΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΕΛΕΙ.
Είναι ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ να υποχρεώνει τον άλλον, τον οποιοδήποτε άνθρωπο, να δίνει αίμα ή φιλανθρωπίες όπου ΕΣΥ (το Κράτος ή ο οποιοσδήποτε άλλος)θέλει.

ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΝΕΟΠΟΧΙΤΙΚΟ το νομοσχέδιο και πρέπει να αποσυρθεί!

Γρηγόρης

Ανώνυμος είπε...

Η κυβέρνηση της συμφοράς και της παρακμής, αφού προ της εκλογής της ενέπαιξε τον ελληνικό λαό, προκειμένου να νεμηθεί την εξουσία, κατά τρόπο άθλιο και επαίσχυντο, καλλιεργώντας στους ψηφοφόρους της φρούδες ελπίδες εξόδου από τη βαθειά οικονομική κρίση, τον τελευταίο καιρό με τις ολέθριες επιλογές της συντελεί όχι μονάχα στην ποιοτική καθίζηση της νεοελληνικής κοινωνίας αλλά και στην ποινικοποίηση του αντιθέτου, με τις καταστροφικές της ιδεοληψίες, φρονήματος εν ονόματι ενός κίβδηλου και προσχηματικού "αντιρατσισμού".
Μέχρι και "Εθνικό Συμβούλιο κατά του ΔΗΘΕΝ ρατσισμού και της ΔΗΘΕΝ μισαλλοδοξίας" "σκαρφίστηκαν" οι "φαεινοί εγκέφαλοι" που υπηρετούν τη διαβόητη "πολιτική ορθότητα" προκειμένου να φιμώσουν τις φωνές που αντιστέκονται στην ισοπέδωση των πάντων!
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Ελλαδα του 2015. . . Ποιος το περιμενε η χωρα του Χριστου,της Παναγιας,των αγιων,των μαρτυρων,των ηρωων,να καταπατα και να προσβαλει τοσο καταφωρα το Ευαγγελιο και την εικονα του Θεου ,τον ανθρωπο. . .
Οι ποιμενες που ειναι; μονο οταν προσβαλετε το προσωπο τους η' τα οικονομικα τους επαναστατουν και βαζουν δικηγορους; για να δικαιωθουν. . .απορω οι της ι.συνοδου πως αντικριζουν το Χριστω; οι της ι.Κοινοτητος πως στεκονται μπροστα στην εικονα της Παναγιας; εμεις ολοι οι χριστιανοι δεν σκεπτομαστε την ωρα της φρικτης απολογιας;

Ανώνυμος είπε...

Συνυπογράφω το σχόλιο του Λ.Ν.

Καλλίστρατος

Ηλιάδης Σάββας είπε...

Μόνο ένας δαιμονικός νους θα μπορούσε να φανταστεί ότι μέσα σε τόσο σύντομο χρόνο η ελληνική βουλή θα ασχολούνταν με ανασκάλεμα κοπρίων.
Η.Σ.

Unknown είπε...

aisxos ntropi

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com