18 Οκτ 2015

Επιστολή του Αρχιεπισκόπου προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά σχετικά με την αναστήλωση του Τζαμιού στο Μοναστηράκι.



Επιστολή προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά απέστειλε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σχετικά με την αναστήλωση του Τζαμιού στο Μοναστηράκι. Ολόκληρη η επιστολή του Μακαριωτάτου έχει ως εξής:
18.10.2015
"Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Κατά την διάρκεια της θητείας σας ως Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, είχαμε μία σύντομη μεν, ωστόσο έντιμη και συνεπή συνεργασία. Σήμερα, με την ιδιότητα πια του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της αγαστής επικοινωνίας και συνεργασίας που είχαμε, αισθάνομαι την υποχρέωση να σας προειδοποιήσω ότι: Σας ετοιμάζουν μία έκπληξη που πιθανόν να συνδέσει το όνομά σας με τη διαχρονικότητα αυτού του τόπου και τα περίεργα της Ιστορίας του.

Προτού σας εκφράσω τον προβληματισμό μου θα ήθελα να σας αφηγηθώ ένα προσωπικό βίωμα. Όταν υπηρετούσα στη Βοιωτία, αρκετές δεκαετίες πριν, και ακόμη τα αρχαιολογικά μου ενδιαφέροντα παρέμεναν ζώπυρα, ταλαιπωρούσα με τις ερωτήσεις μου τους γέροντες μοναχούς. Μου έλεγαν, θυμάμαι, ότι ο Όσιος Λουκάς ο Στειριώτης, κατά την παράδοση της Μονής, έγινε πολύ νέος μοναχός στην Εκκλησία της όμορφης Παναγιάς στο Μοναστηράκι της Αθήνας, όχι όμως εκείνης που σώζεται και λειτουργεί σήμερα.
Επανέρχομαι στο σήμερα. Σε ανάρτηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στη «Διαύγεια» (στοιχεία ΑΔΑ: 76Γ5465ΦΘ3-684) διαπίστωσα ότι ελήφθη η απόφαση, κατά την επιθυμία και πίεση των γειτόνων μας (;), να προχωρήσετε στην αναστήλωση του Τζαμιού στο Μοναστηράκι. Επιστράτευσα κάθε αρχαιολογική μου γνώση. Προσπάθησα να συγκεντρώσω επιστημονικά στοιχεία από αξιόλογους ερευνητές. Τα στοιχεία είναι αδιάσειστα και καταγράφουν την ιστορική πραγματικότητα.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Ο κατακτητής μας μέσα στην αλαζονεία της νίκης, κατέστρεψε την πρώτη Εκκλησία της Αθήνας και πάνω της ανέγειρε το σωζόμενο Τζαμί. Οι έρευνες απέδειξαν του λόγου το αληθές. Τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου είναι πολλά.
Ασφαλώς και θα πρέπει να γίνουν όλες οι προβλεπόμενες στερεωτικές και αναστηλωτικές εργασίες Τζαμιού. Στις ημέρες μας, εν τούτοις, έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό η αναστηλωτική επιστήμη. Υπάρχουν, ακόμη, πολλοί και άριστοι επιστήμονες αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, αναστηλωτές και συντηρητές.
Μία πρόταση που σας καταθέτω, λοιπόν, είναι να αναστηλωθεί και να συντηρηθεί με τον ενδεδειγμένο επιστημονικό τρόπο η όμορφη Παναγιά και καταλλήλως να αναδειχθεί και το στερεούμενο Τζαμί. Δύο πολιτισμοί, δύο ιστορίες.
Κύριε Υπουργέ η πρωτοβουλία είναι στο χέρι σας. Δεν θα στερεώσετε απλώς σε έναν χώρο δύο μνημεία. Θα αναδείξετε την πορεία και την τραγικότητα της ιστορίας του τόπου.
Δεν έχω καμία αμφιβολία πως ήδη θα έχουν αρχίσει τα σχετικά «νεύματα» για να εξαφανισθούν «οι λίθοι οι κράζοντες». Πολλοί θα προσπαθήσουν να σας πείσουν να μπαζωθούν. Άλλοι θα υποστηρίξουν ότι οι πέτρες θα πρέπει να μεταφερθούν στο Μουσείο. Πολλοί, ευελπιστώ οι περισσότεροι, να στηρίξουν την πρότασή μου.
Αν όμως δεν απλώσετε σεις το στιβαρό σας χέρι για αλλαγή πορείας, τότε θα ακουσθεί και πάλι το παράπονο του Παλαμά: «Σβησμένες όλες οι φωτιές οι πλάστρες μεσ’ τη Χώρα».

Με εκτίμηση και ευχές"

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΔΩ ΔΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΓΡΟΝ ΑΓΟΡΑΖΕΙ.ΠΡΟΔΟΣΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Καλή και άγια η φροντίδα του αρχιεπισκόπου για την αναστήλωση, ανάδειξη και διάσωση ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ιερών ναών που αποτελούν, ταυτόχρονα, και ιστορικά-πολιτιστικά μνημεία.
Με τους έμψυχους, όμως, ναούς τι γίνεται; Αυτοί κι αν κινδυνεύουν από ολοκληρωτική κατάρρευση και διασκορπισμό σε σωρούς πνευματικών ερειπίων!
Αυτοί κι αν έχουν καταστεί βορά των ποικίλων ετεροδιδασκαλιών που λυμαίνονται το σύγχρονο εκκλησιαστικό και θεολογικό βίο!
Πότε η υπό τον κ.Ιερώνυμο ΔΙΣ ασχολήθηκε σοβαρά και επισταμένα με το νεονικολαιτισμό και τους εκφραστές του; Πότε ετέθη το όλο θέμα εν συνόδω απ το 1998, έτος εκλογής του νυν αρχιεπισκόπου, και εντεύθεν; Τόλμησε κανείς επίσκοπος να το "φέρει" προς συζήτηση στη σύνοδο;
Πώς ανέχονται οι ποιμένες μας κληρικούς και λαικούς "θεολόγους" να αμνηστεύουν τις προγαμιαίες σχέσεις ή την αποφυγή της τεκνογονίας;
Τι απέγινε η προς τη ΔΙΣ καταγγελία απ την πλευρά εκατοντάδων πιστών, επέχουσα θέση μηνύσεως, σε βάρος του μητροπολίτη Περγάμου επί κακοδοξία; "Αναπαύεται", μήπως, μεγαλοπρεπώς σε κάποιο συνοδικό ερμάριο;
Ή η φοβερή και τρομερή καταγγελία του μητροπολίτη Ναυπάκτου για τη διαβόητη "ακαδημία Δημητριάδος";
Δε γκρεμίζονται πνευματικά οι έμψυχοι ναοί-φοιτητές της Θεολογίας και μέλλοντες κληρικοί(κάποιοι απ αυτούς) όταν τρέφονται στα πανεπιστήμια με σάπια "θεολογική" τροφή που εξέρχεται απ τα χείλη και αποτυπώνεται στη γραπτή παραγωγή κάποιων τραγικά αθεολόγητων ετεροδιδασκάλων που αναξίως και καταχρηστικώς φέρουν τον τιμητικότατο τίτλο του θεράποντος της ιεράς επιστήμης;
Ή κάποιοι πιστοί που αντικρύζουν φαινόμενα ανεπίτρεπτου συσχηματισμού και συμπόρευσης κάποιων ποιμένων με τον άκοσμο κόσμο και το φρόνημά του και σχηματίζουν τη στρεβλή πεπεοίθηση ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί αμαρτία αφού οι ταγοί της Εκκλησίας επιδοκιμάζουν και επευλογούν τέτοιου είδους απαράδεκτα κοσμικά έθη;
Η Εκκλησία της Κύπρου, όπως απέδειξε η περίπτωση Πιτσιλλίδη,΄φαίνεται να συνέχεται απ το θλιβερό γεγονός ότι κάποιοι έμψυχοι ναοί καταρρέουν απ τα ανηλεή πλήγματα που επιφέρουν στο πνευματικό τους οικοδόμημα οι αντιευαγγελικές και αντιπατερικές ετεροδιδασκαλίες. Και έπραξε αναλόγως των δημιουργηθεισών περιστάσεων περιφρουρώντας το ορθόδοξο ήθος.
Στα καθ ημάς τι συμβαίνει άραγε; Πότε οι ποιμένες μας ΕΝ ΣΥΝΟΔΩ(γιατί μεμονωμένα ή και σε μικρό κύκλο επισκόπων έχουμε πολλά επαινετέα παραδείγματα) θα θωρακίσουν τους έμψυχους ναούς ούτως ώστε να παραμένουν απρόσβλητοι απ τον τυφώνα των ετεροδιδασκαλιών που λυσσωδώς και μανιωδώς επιπίπτουν με σκοπό να τους αλώσουν;
ΟΙ ΕΜΨΥΧΟΙ ΝΑΟΙ ΠΡΙΝ ΑΠ ΟΛΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ ΟΛΑ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΕ!
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

https://m.youtube.com/watch?v=37m8P272m5A
Να υπενθυμίσουμε επίσης στον αρχιεπίσκοπό μας και τη βεβήλωση ιερών ναών της αρχιεπισκοπής Αθηνών διά της διεξαγωγής κοσμικών συναυλιών;
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΕΙΔΗ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ Η ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ Η ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΤΟΤΕ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ ΠΛΗΓΕΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com