21 Μαΐ 2015

‘Ελευθερία'; Αρτοποιείο κρίθηκε ένοχο επειδή αρνήθηκε να φτιάξει τούρτα υπέρ του ομοφυλοφιλικού γάμου



Οι χριστιανοί ιδιοκτήτες ενός αρτοποιείου έκαναν διακρίσεις εναντίον ενός ομοφυλόφιλου άντρα όταν αρνήθηκαν να φτιάξουν μια τούρτα με σλόγκαν για τον γάμο ατόμων του ιδίου φύλου, αποφάσισε ένα δικαστήριο της Βορείου Ιρλανδίας.
Η Ashers Baking Company, η οποία ανήκει σε αφοσιωμένη χριστιανική οικογένεια στη Βόρεια Ιρλανδία, κρίθηκε ένοχη για διακρίσεις και έλαβε πρόστιμο αφού οι ιδιοκτήτες αρνήθηκαν να φτιάξουν τούρτα για τον Gareth Lee με φιλο-ομοφυλοφιλικό σύνθημα γάμου.

Ο Lee ήθελε μια τούρτα με τις μαριονέτες Sesame Street Bert και Ernie και το σύνθημα “Υποστηρίξτε τον γάμο ομοφυλοφίλων” για μια ιδιωτική εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Ομοφοβίας.
Το δικαστήριο του Μπέλφαστ καταδίκασε την επιχείρηση να καταβάλει αποζημίωση ύψους 500 λιρών, και την βρήκε ένοχη για διακρίσεις εναντίον του Lee λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του.
Η εταιρεία αρχικά αποδέχθηκε την εντολή να φτιάξει την τούρτα, αλλά δύο μέρες αργότερα επικοινώνησε με τον Lee για να το ακυρώσει και να επιστρέψει τα χρήματά του.
Ο ακτιβιστής των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων είπε στο δικαστήριο ότι η άρνηση του αρτοποιείου τον έκανε να αισθάνεται «ανάξιος» και ”ένα κατώτερο πρόσωπο.”
Στην απόφασή της η Επαρχιακή Δικαστής Isobel Brownlie είπε: ”Αυτό είναι άμεση διάκριση και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι ‘αυτό.”
Υποστήριξε ότι ενώ οι ιδιοκτήτες του αρτοποιείου είχαν δικαίωμα θρησκευτικών πεποιθήσεων, ”περιορίζονται ως προς το πώς να εκδηλώνονται.” Προειδοποίησε ενάντια στις θρησκευτικές πεποιθήσεις που υπαγορεύουν τον νόμο.
Δεδομένου ότι οι κατηγορούμενοι δεν ήταν θρησκευτικό ίδρυμα, αλλά έτρεχαν μια επιχείρηση με σκοπό το κέρδος, θα έπρεπε να έχουν φτιάξει την τούρτα, είπε η Brownlie.
«Το εύρημά μου είναι ότι οι κατηγορούμενοι ακύρωσαν αυτήν την παραγγελία καθώς αντιτίθενται στον γάμο του ιδίου φύλου για το λόγο ότι τον θεωρούν αμαρτωλό και σε αντίθεση με τις πραγματικές θρησκευτικές τους πεποιθήσεις», είπε.
”Το ψήσιμο του κέικ ήταν απλά η τήρηση του νόμου και η παροχή στον ενάγοντα υπηρεσίας.”
Μιλώντας έξω από το Ειρηνοδικείο του Μπέλφαστ την Τρίτη, ο γενικός διευθυντής της Ashers, Daniel McArthur, δήλωσε ότι η εταιρεία του ήταν ”εξαιρετικά απογοητευμένη με την απόφαση.”
“Έχουμε πει από την αρχή ότι το θέμα μας ήταν το μήνυμα στην τούρτα, όχι με τον πελάτη και ότι εμείς δεν γνωρίζαμε ποιός ήταν ο σεξουαλικός προσανατολισμός του κ. Lee, και δεν ήταν σχετικό. Είμαστα πάντα πρόθυμοι να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες που έρχονται σε μαγαζιά μας”, είπε.
”Η απόφαση δείχνει ότι όλοι οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να προωθήσουν οποιαδήποτε αιτία ή εκστρατεία, δεν έχει σημασία πόσο πολύ διαφωνούν με αυτό.”
Παράλληλα με τη δίκη, το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, οι Δημοκρατικοί Ενωτικοί, πρότειναν την εισαγωγή ενός νομοσχεδίου Συνείδησης που να επιτρέπει την παρακράτηση των υπηρεσιών για λόγους θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Αυτό έρχεται καθώς η Ιρλανδία πρόκειται να ψηφίσει για τη νομιμοποίηση του γάμου ατόμων του ιδίου φύλου, την Παρασκευή.
Αντί μιας κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας ή δικαστικής απόφασης, οι ψηφοφόροι στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα μπορούσαν να γράψουν ιστορία με την εισαγωγή του γάμου ατόμων του ιδίου φύλου σε δημοψήφισμα.
Ενώ όλα τα βασικά πολιτικά κόμματα στηρίζουν το Ναι στην ψηφοφορία, η Καθολική Εκκλησία και πολλοί κοινωνικοί συντηρητικοί θέλουν το κοινό να ψηφίσει Όχι.
Σημείωση OTR: Έχει παρατηρηθεί ότι αντί οι ομοφυλόφιλοι να προτιμήσουν απλά ένα άλλο αρτοποιείο ή κατάστημα σεβόμενοι τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του εκάστοτε επιχειρηματία, προτιμούν να μπουν σε δικαστική διαμάχη για να τον διασύρουν, κάτι που γίνεται σκόπιμα και συστηματικά.
Πρόστιμο σε ζαχαροπλάστη που αρνήθηκε να φτιάξει τούρτα με μήνυμα υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων!
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ - newsit
Ένα ζεύγος θρήσκων καθολικών ιδιοκτητών εταιρείας αρτοποιϊας-ζαχαροπλαστικής στη Βόρεια Ιρλανδία, που αρνήθηκε να παρασκευάσει μία τούρτα με ένα φιλικό προς τους ομοφυλόφιλους γαμήλιο μήνυμα, κρίθηκε ένοχο για σεξιστικές διακρίσεις από δικαστήριο του Μπέλφαστ, το οποίο και του επέβαλε πρόστιμο.
Ο ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων Γκάρεθ Λι κατέθεσε αγωγή εναντίον της εταιρείας Ashers Baking Company, στην οποία ανήκει το κατάστημα, στο Μπέλφαστ, επειδή ακύρωσε την παραγγελία του για μία τούρτα που θα έφερε το μήνυμα "Στηρίξτε Τους Γάμους των Ομοφυλοφίλων". Τα δικαστικά του έξοδα ανέλαβε να καλύψει η Επιτροπή Ισότητας της Βόρειας Ιρλανδίας.
Όπως κατέθεσε ο ίδιος στην ακροαματική διαδικασία τον Μάρτιο, η άρνηση της εταιρείας να εκτελέσει την παραγγελία του τον έκανε να αισθανθεί "ανάξιος" και "κατώτερος άνθρωπος".
Μιλώντας σήμερα έξω από το δικαστήριο, λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Ντάνιελ ΜακΆρθουρ είπε: "Με χαρά εξυπηρετούμε τους πάντες, αλλά δεν μπορούμε να προωθούμε έναν σκοπό που αντιβαίνει σε αυτό που διδάσκει η Βίβλος για τον γάμο".
Στην απόφασή της, η δικαστής Ιζομπελ Μπράουνλι αναφέρει ότι ενώ οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα του θρησκεύεσθαι, "περιορίζονται ως προς τους τρόπους έκφρασής του".
Η δικαστής πρόσθεσε ότι σε διαφορετική περίπτωση "θα ήταν σα να υπαγορεύουν οι θρησκευτικές απόψεις ποιός είναι ο νόμος".
Το δικαστήριο έκρινε ότι το ζεύγος Άσερ προέβη σε διάκριση εις βάρος του Λι με αφορμή την σεξουαλική του ταυτότητα καθώς και τις πολιτικές του πεποιθήσεις και του επέβαλε πρόστιμο περίπου 694 ευρώ.
Η υπόθεση προσέλαβε πολιτικές διαστάσεις στη Βόρεια Ιρλανδία με μέλη του μεγαλύτερου κόμματος της περιοχής, του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος, να προτείνουν την ψήφιση νομοσχεδίου περί θρησκευτικής συνειδήσεως που θα επιτρέπει την άρνηση παροχής υπηρεσιών με βάση τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας Μάρτιν Μακ Γκίνες, μέλος του ιρλανδικού εθνικιστικού κόμματος Σιν Φέιν, χαιρέτισε την δικαστική απόφαση χαρακτηρίζοντάς την "μία καλή εξέλιξη για την ισότητα".

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΦΑΣΙΣΜΟΣ!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com