28 Φεβ 2015

Πολιτιστική τραγωδία στη Μοσούλη – Φωτιά και τσεκούρι από το ISIS σε αρχαίους θησαυρούς [βίντεο]

mosouli-570
Από τον Ιούνιο του 2014, οι κάτοικοι της Μοσούλης, της δεύτερης σε πληθυσμό πόλης του Ιράκ, βρίσκονται κάτω από τον ζυγό του ISIS, που σκορπίζει τον θάνατο στο Ιράκ και στη Συρία και τη φρίκη στους τηλεθεατές όλου του κόσμου.

Τις τελευταίες ημέρες, μια νέα διάσταση της μεσαιωνικής βαρβαρότητας ξετυλίγεται στην πιο πολυφυλετική και πολυπολιτισμική πολιτεία του Ιράκ, με θύματα, αυτήν τη φορά, τους πολιτιστικούς θησαυρούς της.
Το Ισλαμικό Κράτος, περήφανο ως είθισται για τα… κατορθώματά του, έδωσε την Πέμπτη βίντεο στη δημοσιότητα διατρανώνοντας την καταστροφή ανεκτίμητων αρχαιοτήτων της Ασσυριακής εποχής από τους τζιχαντιστές.
Το βίντεο δείχνει άνδρες να καταστρέφουν αγάλματα στη Μοσούλη με βαριοπούλες ή τρυπάνια, λέγοντας ότι πρόκειται για σύμβολα ειδωλολατρίας.
Κάποια από τα αντικείμενα χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα π.Χ. Ανάμεσά τους φαίνεται πως βρίσκεται και ένας φτερωτός ταύρος - πρόκειται για μορφή μιας ασσυριακής θεότητας - το οποίο χρονολογείται από τον 9ο αιώνα π.Χ.
Οι αρχαιότητες προέρχονταν από Μουσείο στη Μοσούλη - αρχαία Νινευή - η οποία κατελήφθη από το Ισλαμικό Κράτος τον περασμένο Ιούνιο, δήλωσε πρώην εργαζόμενος του Μουσείου στο πρακτορείο Reuters.
mosouli1-570
«Ο προφήτης μάς διέταξε να ξεφορτωθούμε τα αγάλματα και τα λείψανα. Οι σύντροφοί του έκαναν το ίδιο όταν κατέλαβαν χώρες μετά από εκείνον», λέει άνδρας που εμφανίζεται σε βίντεο.
«Όταν ο Θεός μας διατάζει να τα μετακινήσουμε και να τα καταστρέψουμε, γίνεται εύκολο για εμάς και δεν μας ενδιαφέρει εάν κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια» συμπληρώνει ο ίδιος ανεγκέφαλος.
Τέφρα η βιβλιοθήκη της Μοσούλης
Αυτή ήταν μόνο η δεύτερη πράξη του πολιτιστικού δράματος που εξελίσσεται στη Μέση Ανατολή, αφού είχε προηγηθεί η εισβολή τζιχαντιστών στην βιβλιοθήκη της Μοσούλης και το κάψιμο χιλιάδων σπάνιων χειρογράφων και παπύρων.
Οπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Independent, οι τζιχαντιστές λεηλάτησαν αυτή την εβδομάδα βιβλιοθήκες της Μοσούλης, καίγοντας χιλιάδες – ίσως και πάνω από 100.000 – βιβλία, χειρόγραφα και χάρτες, μεταξύ των οποίων και σπάνια κειμήλια από το θησαυροφυλάκιο της ανθρώπινης γνώσης.
library-570
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Al Rai του Κουβέιτ, Ελάιτζα Μάνιερ, οι ιθύνοντες της βιβλιοθήκης ισχυρίζονται πως καταστράφηκαν 112.709 χειρόγραφα και πάπυροι καθώς και πάνω από 8.000 βιβλία, πολλά εκ των οποίων ήταν εγγεγραμμένα στα ιστορικά ντοκουμέντα της UNESCO.
Ανάμεσα στα αρχεία που καταστράφηκαν ήταν σπάνια χειρόγραφα από την οθωμανική περίοδο, σπάνιοι ταξιδιωτικοί χάρτες, αλλά και τόμοι με θέμα τη φιλοσοφία και την αραβική ιστορία.
Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, η ιρακινή αρχαιολόγος Λάμια αλ-Γκαϊλάνι είπε: «Δεν πρόκειται μόνο για την πολιτιστική κληρονομιά του Ιράκ, αλλά ολόκληρου του κόσμου. Πρόκειται για πανανθρώπινη πολιτιστική κληρονομιά. Είναι ανεκτίμητα, μοναδικά. Είναι απίστευτο. Δεν θέλω να είμαι πια Ιρακινή» τόνισε και παρομοίασε την καταστροφή με εκείνη αγαλμάτων του Βούδα από τους Ταλιμπάν στην κοιλάδα του Μπαμιγιάν στο Αφγανιστάν.
Η ίδια επεσήμανε ότι εκτός από τα ασσυριακά αγάλματα της Νινευή και του Νιμρούντ, οι τζιχαντιστές φαίνεται να καταστρέφουν αγάλματα από την Άτρα την ελληνιστική πόλη στο βόρειο Ιράκ.
Η βιβλιοθήκη της Μοσούλης πριν από την επίθεση
Η βιβλιοθήκη της Μοσούλης πριν από την επίθεση
«Οι τζιχαντιστές βομβάρδισαν την βιβλιοθήκη της Μοσούλης, χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς» δήλωσε ο διευθυντής της βιβλιοθήκης Γκανίμ αλ Ταάν, ενώ τοπικές πηγές δήλωσαν πως οι ανώτεροι αξιωματούχοι της πόλης προσπάθησαν να πείσουν τα μέλη της ISIS να μην την καταστρέψουν, αλλά δεν τα κατάφεραν.
Η βιβλιοθήκη της Μοσούλης ιδρύθηκε το 1921 και θεωρείται εμβληματικό ίδρυμα του σύγχρονου Ιράκ, ως σύμβολο γέννησης του.
Από τη στιγμή που το ISIS κατέλαβε τη Μοσούλη επιχειρεί να δημιουργήσει το πρώτο «σύγχρονο ισλαμικό χαλιφάτο» κυβερνώντας τα εδάφη αυτά με τις αρχές της πλέον ακραίας ερμηνείας της Σαρίας, του Ισλαμικού ιερού νόμου.
Όπερ και σημαίνει, τέλος στις «δυτικές» επιρροές στην εκπαίδευση, τέλος στη διδασκαλία των μαθημάτων της φιλοσοφίας και της χημείας επειδή «προκρίνουν τον πολυθεϊσμό και τη βλασφημία», αποκλεισμό των κοριτσιών από τα σχολεία, τέλος στα σχολικά τραγούδια, τέλος στη λογοτεχνία, τέρμα ακόμη και στα χρώματα στο μάθημα των καλλιτεχνικών τα οποία έχουν απαγορευτεί στην μονολιθική και ασπρόμαυρη δικτατορία του ακραίου σουνιτικού Ισλάμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com