18 Φεβ 2015

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Θεολογικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας

theolog2
Με επιτυχία το Θεολογικό Συνέδριο της Μητροπόλεως
Με την συμμετοχή εκατοντάδων σύνεδρων από όλη την χώρα πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 14-15 Φεβρουαρίου το ετήσιο Θεολογικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας. Το φετινό συνέδριο διεξήχθη σε συνεργασία με την Πανελλήνιο Ένωση Θεολόγων(Π.Ε.Θ.) και το Εργαστήριο Χριστιανικής Παιδαγωγικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το κεντρικό θέμα του Συνεδρίου ήταν «Παιδεία-Διαφωτισμός-Παγκοσμιοποίηση: Ορθόδοξη εκκλησιαστική θεώρηση» και καλεσμένους πολλούς εισηγητές από όλη την Ελλάδα. Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν στον Πύργο, στην αίθουσα της Αγίας Φιλοθέης το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ συνεχίστηκαν το πρωί της Κυριακής στην αίθουσα της «Θείας Οικοδομής» στην Αμαλιάδα.
Ανάμεσα στους εισηγητές ήταν ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Ηρακλής Ρεράκης, ο Πολιτειολόγος και Βουλευτής Κώστας Ζουράρις, οι Διδάκτορες θεολογίας κκ. Ευάγγελος Πεπές και Ιωάννα Κομνηνού και ο Πρόεδρος της Π.Ε.Θ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας. Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου με την Ι. Μητρόπολη Ηλείας ένιαι η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων και το Εργαστήριο Χριστιανικής Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ., ενώ τα θέματα που τέθηκαν από τους εισηγητές ήταν η θέση της Ορθοδοξίας απέναντι στον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό και την Παγκοσμιοποίηση.
Οι Εισηγητές Σύνεδροι αναφέρθηκαν για την σχέση του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού με την νεοελληνική σκέψη και την Ορθόδοξη Παράδοση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας, οπότε και εισάγονται στην Ελλάδα οι Ιδέες του Διαφωτισμού(όπως του Ρουσώ), όπως η προσπάθεια του Αδαμαντίου Κοραή που επιθυμούσε την «μετακένωση» στον ελληνικό χώρο των Ιδεών του Διαφωτισμού.
Όμως από Ορθόδοξης πλευράς δυναμική ήταν η παιδευτική προσπάθεια εργατών της Εκκλησίας όπως ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και οι Κολλυβάδες, που διαμόρφωσαν την δική τους απάντηση στην Κίνηση του Διαφωτισμού. Αντικείμενο συζήτησης στο Συνέδριο αποτέλεσε και η θέση του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σημερινά Σχολεία, καθώς συχνά αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης της Εκκλησίας με την Πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας.
theolog1
Με επιτυχία το Θεολογικό Συνέδριο της Μητροπόλεως σε Πύργο και Αμαλιάδα
Το Σαββατοκύριακο 14-15 Φεβρουαρίου – Εξαιρετικοί οι ομιλητές
Με την συμμετοχή εκατοντάδων σύνεδρων από όλη την χώρα πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο 14-15 Φεβρουαρίου το ετήσιο Θεολογικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας. Το φετινό συνέδριο διεξήχθη σε συνεργασία με την Πανελλήνιο Ένωση Θεολόγων(Π.Ε.Θ.) και το Εργαστήριο Χριστιανικής Παιδαγωγικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το κεντρικό θέμα του Συνεδρίου ήταν   «Παιδεία-Διαφωτισμός-Παγκοσμιοποίηση: Ορθόδοξη εκκλησιαστική θεώρηση» και καλεσμένους πολλούς εισηγητές από όλη την Ελλάδα. Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν στον  Πύργο, στην αίθουσα της Αγίας Φιλοθέης το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ συνεχίστηκαν το πρωί της Κυριακής στην αίθουσα της «Θείας Οικοδομής» στην Αμαλιάδα.  
Ανάμεσα στους εισηγητές είναι ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Ηρακλής Ρεράκης, ο Πολιτειολόγος και Βουλευτής Κώστας Ζουράρις, οι Διδάκτορες θεολογίας, Πεπές Ευάγγελος  και Ιωάννα Κομνηνού και ο Πρόεδρος της Π.Ε.Θ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας. Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου με την Ι. Μητρόπολη Ηλείας είναι η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων και το Εργαστήριο Χριστιανικής Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ., ενώ τα θέματα που θα θιχθούν από τους εισηγητές είναι η θέση της Ορθοδοξίας απέναντι στον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό και την Παγκοσμιοποίηση.
Οι ομιλίες
Οι Εισηγητές Σύνεδροι μίλησαν για την σχέση του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού με την νεοελληνική σκέψη και την Ορθόδοξη Παράδοση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας, οπότε και εισάγονται στην Ελλάδα οι Ιδέες του Διαφωτισμού(όπως του Ρουσώ), όπως η προσπάθεια του Αδαμαντίου Κοραή που επιθυμούσε την «μετακένωση» στον ελληνικό χώρο των Ιδεών του Διαφωτισμού. Όμως από Ορθόδοξης πλευράς δυναμική ήταν η παιδευτική προσπάθεια εργατών της Εκκλησίας όπως  ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και οι Κολλυβάδες, που διαμόρφωσαν την δική τους απάντηση στην Κίνηση  του Διαφωτισμού.  Αντικείμενο συζήτησης στο Συνέδριο αποτέλεσε και η θέση του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σημερινά Σχολεία, καθώς συχνά αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης της Εκκλησίας με την Πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας.
Με γνώση και χιούμορ ο Ζουράρις
Ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. , καθηγητής και Πολιτειολόγος Κώστας Ζουράρις ήταν  το πρόσωπο που κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον του θεολογικού συνεδρίου. Ο βουλευτής είχε ως θέμα στην ομιλία του τον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό και τον καθ’ ημάς νηπτικό Φωτισμό. Όπως ήταν αναμενόμενο ο Κώστας Ζουράρις δεν ξέφυγε από την πολιτική, την οποία παρέθεσε ως παράδειγμα στην ομιλία του πολλές φορές. Τοποθετήσεις του είχαν ως επιχειρήματα πολλά ζητήματα μέσα από την Ελλάδα της κρίσης, για την παιδεία, την οικονομία, την καθημερινότητα. Μάλιστα μέσα από τα απτά παραδείγματα της κοινωνίας μας, έδειξε το πόσο απουσιάζει ο διαφωτισμός από την Ελλάδα. Και αν στη Βουλή πρόσφατα κάποιοι δυσκολεύτηκαν στην ερμηνεία των λόγων του, στον Πύργο και στο Οικοτροφείο της Αγίας Φιλοθέης όπου μίλησε, ήταν απόλυτα κατανοητός στις έννοιες που έδωσε στο κοινό, το οποίο τον παρακολούθησε με μεγάλη προσοχή, ζητώντας μάλιστα να παρατείνει τη διάρκεια της ομιλίας του αν ήταν δυνατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com