29 Απρ 2014

Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος, O εξοστρακισμός της Σουλεϊμάν



O εξοστρακισμός της Σουλεϊμάν
            Ο εξοστρακισμος της Θρακιώτισσας μουσουλμάνας Ρομά Σαμπιχά Σουλεϊμάν από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά, όπως παρουσιάσθηκε από το Κόμμα των κ.κ. Τσίπρα και Λαφαζάνη, η διόρθωση ενός λάθους και μιας επιπολαιότητας – που και αυτό δεν είναι λίγο. Ούτε ένα «αυτογκόλ», όπως το χαρακτήρισαν στελέχη του εν λόγω Κόμματος. Είναι μια σοβαρή ενέργεια με πολιτικές, εθνικές και κοινωνικές διαστάσεις, που θυμίζει καταστάσεις καταδικασμένες από όλο τον πολιτισμένο και δημοκρατικό κόσμο.

            Η Σαμπιχά είναι ένα αξιόλογο πρόσωπο της Θράκης και γενικά της Ελλάδος. Αυτό πρέπει να της αναγνωριστεί, είτε συμφωνεί κανείς μαζί της, είτε όχι. Αυτοδημιούργητη και δυναμική νέα στην ηλικία γυναίκα εργάζεται μέρα και νύχτα για να επιβιώσει η ίδια με την ιδιοπροσωπία της και να βοηθήσει και τους άλλους συμπατριώτες της, Έλληνες Θρακιώτες Μουσουλμάνους Ρομά, να διατηρήσουν την ταυτότητά τους.
Το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής και οι υποτακτικοί του την έχουν προγράψει κοινωνικά και πολιτικά, γιατί δεν ακολουθεί τη γραμμή τους. Αντέδρασαν λοιπόν στην υποψηφιότητά της και απείλησαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ουδείς από τους ψηφοφόρους που επηρεάζουν θα την ψηφίσει και τις ψήφους τους θα τις κατευθύνουν σε άλλο Κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέκυψε στην απαίτησή τους και την απέβαλε από το ψηφοδέλτιο. Πρόκειται για μια σοβαρή υποχώρηση του εν λόγω Κόμματος στη στρατηγική της Άγκυρας για τη Δυτική Θράκη, για λόγους ψηφοθηρικούς και ιδεολογικούς.
Σε κάθε αντικειμενικό Έλληνα μένει η ανησυχία για το πώς θα χειριστεί το θέμα της Θράκης ο ΣΥΡΙΖΑ, αν έρθει στην εξουσία. Αν δηλαδή θα επιβάλλει στους Ρομά και στους Πομάκους, που αγωνίζονται για την ιδιοπροσωπία τους, να υποταγούν στην κεμαλική αντίληψη της Αγκύρας και αν ντε φάκτο θα καταργήσει προς όφελος της Τουρκίας τη Συνθήκη της Λοζάνης. Σημειώνεται ότι η «προοδευτική» αριστερή ιντελιγκέντσια δέχεται τη λογική του εθνοφυλετικού αυτοπροσδιορισμού στους Έλληνες Μουσουλμάνους της Θράκης, αλλά ταυτόχρονα απαγορεύει στους εκεί Ρομά και Πομάκους να αυτοπροσδιορίζονται!...
            Εξίσου σοβαρό ζήτημα αποτελεί η σταλινικής αντίληψης λασπολογική επίθεση σε βάρος της Σαμπιχά από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι η Σαμπιχά επελέγη από το Κόμμα αυτό, μετά από έλεγχο και με βάση τη δράση της για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ρομά...Το σχόλιο της ΝΕ, που δημοσιεύθηκε στην «Αυγή» της 24/4/2014, ήταν: « Ο ρόλος της είναι γνωστός, όλα αυτά τα χρόνια (συνεργασία με τον μεγαλοεργολάβο Εμφιετζόγλου και Δίκτυο 21, μαύρες χρηματοδοτήσεις από το ΥΠ.ΕΞ, πολιτικό σουλάτσο σε ΔΗΜ.ΑΡ, ΑΝ.ΕΛΛ., ΠΑΣΟΚ, επαφές με Αμερικάνο πρόξενο, <διαχειρίστρια> προγραμμάτων επιμόρφωσης Ρομά κλ.π.»....Για να καταλάβει ο αναγνώστης τί εννοώ αρκεί να διαβάσει τις Δίκες της Μόσχας και στο «Μηδέν και το άπειρο» του Άρθουρ Καίσλερ την «απολογία» του «αντιδραστικού» Ρουμπάσωφ.(Βλ.σχ.Στις Εκδόσεις «Κάκτος» και στη σελ. 177). -   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com