2 Απρ 2014

Έντονη αντίδραση του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Θεσσαλονίκης στην ίδρυση κατεύθυνσης μουσουλμανικών σπουδών

Την περασμένη Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014, πραγματοποιήθηκε Συνέλευση των μελών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Μεταξύ των άλλων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης συζητήθηκε το θέμα «Περί της ιδρύσεως εισαγωγικής κατευθύνσεως μουσουλμανικών σπουδών σε σχέση με τη Θεολογική Σχολή». Σύμφωνα με πληροφορίες η συνέλευση του Τμήματος έλαβε ομόφωνα αρνητική απόφαση για την ίδρυση κατεύθυνσης μουσουλμανικών σπουδών στη Θεολογική Σχολή. 

Από την εκτενή συζήτηση διαφάνηκε ότι δεν συντρέχουν οι επιστημονικές και επιστημολογικές προϋποθέσεις για την ίδρυση τέτοιας κατεύθυνσης εντός της Θεολογικής Σχολής. Τέθηκε επίσης θέμα σεβασμού της ανεξιθρησκείας των μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών, καθώς οι σπουδές τους εντός μιας χριστιανικής Θεολογικής Σχολής αποτελεί προσβολή του δικαιώματος της θρησκευτικής τους ελευθερίας.
Η αρνητική απόφαση του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας αποτελεί σημαντικότατη εξέλιξη στο ζήτημα καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την υπερψηφισθείσα κατά πλειοψηφία από το Τμήμα Θεολογίας της ίδιας Θεολογικής Σχολής απόφαση ίδρυσης κατεύθυνσης ισλαμικών σπουδών.
Αναμένεται πλέον και η επίσημη ανακοίνωση του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας για το εν λόγω ζήτημα.  

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΓΕ στο τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ!
Όσο για το τμήμα Θεολογίας ( ο Θεός να το κάνει)τι να πει κανείς και τι να μολογήσει!
Βραχυκυκλωμένο απ τα μέλη του παλιόΚΑΙΡΟΥ μόνο προδοσίες περιμένουμε!

Ανώνυμος είπε...

Αναμφιρρήστως, η σημειωθείσα αντίδραση αποτελεί θετική εξέλιξη στην όλη υπόθεση, της υπό τινων δηλονότι μειοδοτικών κύκλων, προωθήσεως της ιδρύσως τμήματος "ισλαμικών σπουδών" όπως το ονομάζουν, ανεξαρτήτως του σκεπτικού στο οποίο αυτή εδράζεται.
Τοιουτοτρόπως, η θεολογική επιστημονική-ακαδημαική κοινότητα κάθε άλλο παρά παρουσιάζεται σύμφωνη με την εν θέματι πρωτοβουλία.
Αξιοσημείωτο, επίσης, τυγχάνει το γεγονός, της κατ ομοφωνίαν ληφθείσης αποφάσεως εν αντιθέσει με την ανάλογη περίπτωση του Θεολογικού Τμήματος της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ η οποία (απόφαση) ελήφθη κατά πλειονοψηφία , απαρτισθείσα, ως επί το πλείστον, απ τη γνωστή ομάδα πανεπιστημιακών θεολόγων, γνωστής ιδεολογικής κατευθύνσεως, που νέμεται το εν λόγω Τμήμα και κάποιων συνοδοιπόρων οι οποίοι αφρόνως συμπαρατάχθηκαν μαζί τους...
Ας ελπίσουμε ότι η καινούρια εξέλιξη θα συμβάλλει στην ανατροπή και ματαίωση της θρησκευτικά και εθνικά ύποπτης αποφάσεως στην οποία εμπλέκονται, όπως προκύπτει από τις συγκλονιστικής καταγγελίες των καθηγητών Σιάσου και Τσελεγγίδη, και υπερατλαντικά κέντρα εξουσίας!
Λ.Ν.

Παναγιώτης Νούνης (Panagiotis Nounis) είπε...

Να καθήσουνε να διαλεχθούν τα δύο θεολογικά τμήματα δημόσια σε μία κοινή επιστημονική ημερίδα, οι μέν με τα επιχειρήματά τους (τα οποία ακούμε και μαθαίνουμε εν κρυπτώ!) και οι δέ με όσα μας γνωστοποίησαν με πιό ενισχυμένη παρουσία και του αδελφού τμήματος της Ποιμαντικής!
Ο Σταμούλης, ο Μαρτζέλος και ο Μιλτιάδης ελπίζω να μην τραβάνε τα μαλλιά τους, που το αδελφό τμήμα τους κονιορτοποίησε επιστημονικά και ομόφωνα!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ το τμήμα Ποιμαντικό που διέσωσε την αξιοπρέπεια των πτυχιούχων θεολογούντων!

Ανώνυμος είπε...


"Αδελφό" τμήμα το Ποιμαντικό με το Θεολογικό του ΑΠΘ; Είμαστε με τα καλά μας; Εδώ μιλάμε για διαφορά χάους...

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Δεν το βάζουν κάτω οι οικουμενιστές… Δείτε την - μετά το δημοσίευμα των «Ακτίνων» -αντίδραση του φιλοπαπικού "Θεολογικού Συνδέσμου Λαρίσης", που λειτουργεί ως παράρτημα του οικουμενιστικού Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ και των καιροσκόπων θεολόγων του "ΚΑΙΡΟΥ" στη Θεσσαλική πρωτεύουσα: "...Θεωρούμε λάθος την απόφαση του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας μόνο και μόνο από το γεγονός ότι - σύμφωνα με το περιεχόμενο του δημοσιεύματος - το θέμα κρίνεται από ομολογιακή σκοπιά. H Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ δεν είναι εκκλησιαστική σχολή για να έχει κάθε - νόμιμο και κανονικό - δικαίωμα να αρνείται τη λειτουργία στη δομή της ενός ετεροθρήσκου προγράμματος σπουδών (όπως π.χ. θα μπορούσε να πράξει μια εκ των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών), αλλά είναι - η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, όπως και η αντίτοιχη του ΕΚΠΑ - μια πανεπιστημιακή σχολή που προσφέρει γνώσεις και παράγει έρευνα. Ετσι, η Θεολογική Σχολή όπως δεν μπορεί, σύμφωνα με τη κρατούσα νομολογία (βλ. αποφάσεις ΣτΕ 194/1987, 1798/1989, τις οποίες ασφαλώς θα έχουν υπόψιν τους οι αξιότιμοι καθηγητές του Τμήματος Ποιμαντικής) να αρνηθεί τη φοίτηση σε οποιονδήποτε ετερόδοξο, ετερόθρησκο ή ακόμη και σε άθεο, έτσι δεν μπορεί ν' αρνηθεί τη σύσταση προγράμματος θρησκευτικών μη χριστιανικών σπουδών, με την επίκληση ομολογιακού τύπου επιχειρημάτων..." (http://religiousnet.blogspot.gr/2014/04/oxi.html)

Ακουέτωσαν ταύτα πάντες οι σιωπώντες της Εκκλησίας σεβασμιώτατοι και των χριστιανικών οργανώσεων ελλογιμώτατοι...

ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στους μελλοντικούς καθηγητές θεολογους και επιστήμονες του τμήματος ποιμαντικης και κοινωνικης θεολογιας της ισχυρής θεολογικης σχολής του άπθ!!!!!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com