19 Μαρ 2014

Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος



«Εις τύπον και εις τόπον  Χριστού»
Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ
Όπως γράφτηκε στον τοπικό τύπο η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη μας θα γίνει στις 29 Μαρτίου. Για την τελετή της υποδοχής το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία ως δαπάνη το ποσό των 20.000 ευρώ, μειοψηφήσαντος μόνον ενός συμβούλου. Το εν λόγω ποσό θα καλύψει μεταξύ των άλλων τα έξοδα φιλοξενίας 500 (!) ατόμων και της μίσθωσης 50 δωματίων σε ξενοδοχεία προς διανυκτέρευση επισήμων.
Σε μία εποχή βαθειάς οικονομικής κρίσης που μαστίζει τον τόπο μας και την στιγμή που πολλές οικογένειες της πόλης μας στερούνται του επιουσίου είναι προκλητική η απόφαση της έγκρισης της προαναφερόμενης δαπάνης, η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί.
Κατά την χειροτονία του ο εκλεγείς Μητροπολίτης μας έδωσε δείγματα ταπεινού κληρικού, αποφασισμένου να ποιμάνει με αγάπη και δικαιοσύνη την επαρχία μας ως επίσκοπος και όχι ως δεσπότης. Ως εκ τούτου θα του ταίριαζε μία απλή και απέριττη τελετή υποδοχής από το ποίμνιό του, χωρίς ηχηρές τυμπανοκρουσίες και πολυδάπανες δεξιώσεις, που δεν συνάδουν με το πνεύμα των καιρών μας και της χριστιανικής διδασκαλίας, όπως ορθά επεσήμανε και ο μειοψηφήσας δημοτικός σύμβουλος. Και ακόμη  αν κάποιοι πιστοί προερχόμενοι από άλλες πόλεις επιθυμούν να παρευρεθούν και να τον τιμήσουν κατά την ενθρόνιση δε θα αποτραπούν από τα ατομικά τους έξοδα διατροφής ή διανυκτέρευσης.
Περαιτέρω είναι αδιανόητο σε μία καθαρά εκκλησιαστική εκδήλωση να διακρίνεται το χριστεπώνυμο πλήρωμα σε επίσημους και ανεπίσημους, δίνοντας πρωτοκαθεδρίες, ιδιαίτερες τιμές και περιποιήσεις σε άτομα που συνήθως εμφανίζονται μόνο σε τέτοιες προβεβλημένες εκδηλώσεις και μετά εξαφανίζονται. Το γνήσιο χριστιανικό φρόνημα δίδει ισοτιμία σε όλους τους πιστούς και επιβάλλει και στην παρούσα περίσταση να υποδεχθούμε όλοι, κλήρος, λαός κι άρχοντες, χωρίς διακρίσεις, ως μέλη του σώματος του Χριστού, με την δέουσα τιμή και το σεβασμό τον νέο προκαθήμενο της Εκκλησίας μας και να παρακολουθήσουμε με κατάνυξη, χωρίς χειροκροτήματα και ζητωκραυγές μέσα στον Καθεδρικό Ναό την τελετή της ενθρόνισής του. Στο τέλος θα αρκούσε ένα απλό κέρασμα στην έξοδο του Ναού για όλο το εκκλησίασμα.
Τα γεύματα που αποφασίστηκε να παρατεθούν, σε περίοδο μάλιστα Μ. Τεσσαρακοστής, καθώς και οι φανταχτερές και εξεζητημένες εκδηλώσεις που συνηθίζονται κατά τη υποδοχή πολιτικών αξιωματούχων, νομίζω πως απάδουν προς το επισκοπικό αξίωμα, αφού κατά τον Άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο, ο επίσκοπος  τοποθετείται στον ανώτατο βαθμό της ιεροσύνης «εις τύπον  και εις τόπον  Χριστού». Και ο Χριστός ήρθε στον κόσμο με αφάνεια και πτωχεία, έζησε με λιτότητα και άκρα ταπείνωση, καθόσον «ουκ ήλθε διακονηθείναι, αλλά διακονείσαι» (Μαρκ. 10,45).
Καταλήγοντας, πιστεύω ότι εάν το κονδύλιο των 20.000 ευρώ δίνονταν από το Δήμο προς ενίσχυση των ενοριακών συσσιτίων για άπορες οικογένειες θα αποτελούσε το καλύτερο δώρο για τον νέο Επίσκοπο μας και θα ικανοποιούσε τόσο τον ίδιο, όσο και τους δημότες από τα βαλάντια των οποίων προέρχεται η εγκριθείσα δαπάνη.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κύριοι θεολόγοι της Πιερίας τι έχετε να πείτε επ αυτού;

Μαχητής Θεσσαλονίκης είπε...

Συγχαρητήρια στον συγγραφέα για το κείμενό του. Επί τέλος κάποιος έγραψε το αυτονόητο.

Ανώνυμος είπε...

σχεδον ολοι οι αρχιερεις υποσχονται διακονια και καταληγουν σε δεσποτοκρατια προκλησι και ασεβεια οι φιεστες σε περιοδο μ τεσσαρακοστησ ΟΧΙ ΚΑΛΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΣΕΒ ΓΕΩΡΓΙΕ

ΓΕΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ είπε...

ΔΙΑΒΑΣΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΕΚΛΕΚΤΟΥ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΥΡΙΟΥ ΔΗΜ. ΔΗΜΗΝΑ- ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ- ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ Η ΑΠΛΟΤΗΤΑ Η ΤΑΠΕΙΝΟΦΡΟΣΥΝΗ Η ΣΕΜΝΟΤΗΤΑ - Ο ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΟΥ ΝΑ ΚΛΙΝΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ... ΠΙΕΡΟΣ ΟΛΥΜΠΙΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

1. Αν ο Δήμος πήρε τέτοια απόφαση σε τι φταίει ο νέος Μητροπολίτης;
2. Αν η ενθρόνιση ήταν μόνο "μια καθαρά εκκλησιαστική τελετή" τότε θα γινόταν αμέσως μετά την χειροτονία χωρίς να περιμένει ο νέος μητροπολίτης το ΠΔ και την διαβεβαίωση ενώπιον του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο Μητροπολίτης τιμάται από το κράτος γιαυτό "και παραγγέλλεται στις Αρχές του Κράτους να του απονέμουν τις τιμές που αρμόζουν στο αξίωμά του." ή εκτός αν δεν θέλουμε ένα τέτοιο κράτος.
3. Σωστά Ο Χριστός ήλθε να διακονήσει και όχι να διακονηθεί. Εμείς ως Χριστιανοί αν ερχόταν σωματικώς ο ίδιος ο Χριστός τί υποδοχή θα του κάναμε ????? Δεν βλέπω κάτι κακό στο να τιμούμε κάποιον που είναι "εις τόπον και τύπο του Χριστού". Το μεμπτό θα ήταν να επιζητούσε ο ίδιος ο νέος Μητροπολίτης. Το ζήτησε ο ίδιος ????
4. Ούτε η αντιπολίτευση (μόνο ένας) δεν αντέδρασε σ' αυτήν την απόφαση, και να σκεφτούμε ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο!!!

Ανώνυμος είπε...

οφειλε ο σεβ.να αποποιηθει την φιλοξενια την προκλητικη αλλος πειναει και αλλος μεθαει λεγει ο απ. παυλος θα εκτιματο περισσοτερον η απλοτητα λογω κυριως της οικονομικης κρισεως και δευτερευοντως η αγια τεσσαρακοστη π, χρυσοστομος καρυαι αγιου ορους

Ανώνυμος είπε...

Προς 9:32: και άλλοι μητροπολίτες "τιμώνται" από το κράτος αλλά σε λογικά πλαίσια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για εξωφρενική δαπάνη!
Μην προσπαθούμε λοιπόν να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα!
Ο παραλληλισμός με το Χριστό είναι παντελώς άστοχος, ασεβής και ανίερος!

Ανώνυμος είπε...

''διατί τοῦτο τὸ μύρον οὐκ ἐπράθη τριακοσίων δηναρίων καὶ ἐδόθη πτωχοῖς;

"εἶπε δὲ τοῦτο οὐχ ὅτι περὶ τῶν πτωχῶν ἔμελεν αὐτῷ, ἀλλ' ὅτι κλέπτης ἦν, καὶ τὸ γλωσσόκομον εἶχε καὶ τὰ βαλλόμενα ἐβάσταζεν…."

Ανώνυμος είπε...

Προς τον 8:28 "Ο παραλληλισμός με το Χριστό είναι παντελώς άστοχος, ασεβής και ανίερος!" Σωστά το λές !!!
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πως θέλουμε τον επίσκοπο να είναι εις "τόπον και τύπο" Χριστού ???
Όμως ....
Γιατί ο Χριστός αποδέχθηκε την μυράλειψη ??
Γιατί ο Χριστός δεν αντέδρασε, και αποδέχθηκε την υποδοχή Του με κλάδους βαΐων ?

Αλλά Εσείς γίνατε Κριτές των πράξεων άλλων ανθρώπων... Ο Χριστός το δίδαξε αυτό ???

Ανώνυμος είπε...

Τι σχέση έχουν τα αγιογραφικά χωρία που παρέθεσες προς το συζητούμενο θέμα;
Κλέφτες που διαχειρίζονται το γλωσσόκομο είναι οι αντιτιθέμενοι στη στρεβλή συλλογιστική σου ή ο μητροπολίτης θα υποστεί μυράλειψη;
Μην τρελλαθούμε κι όλας!
Τι σχέση έχει η θριαμβευτική πλην ταπεινή είσοδος του Ιησού (επί πώλου όνου) , παρακαλώ,στην Αγία Πόλη με τα υπέρογκα έξοδα διανυκτέρευσης της κουστωδίας;
Το σκανδαλισμό πού τον πας;
"Ου μη φάγω κρέα εις τον αιώνα ίνα μη τον αδελφόν μου σκανδαλίσω" παραγγέλει ο μέγας απόστολος!
Και ξαναρωτώ: γιατί στις ενθρονίσεις άλλων μητροπολιτών δε συμβαίνει το συγκεκριμένο αίσχος;
ΓΙΑΤΙ;;;;

Ανώνυμος είπε...

καὶ εἰ ὁ ὀφθαλμός σου σκανδαλίζει σε, ἔξελε αὐτὸν καὶ βάλε ἀπὸ σοῦ· καλόν σοί ἐστιν μονόφθαλμον εἰς τὴν ζωὴν εἰσελθεῖν ἢ δύο ὀφθαλμοὺς ἔχοντα βληθῆναι εἰς τὴν γέενναν τοῦ πυρός.
ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΕΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

"Καταλήγοντας, πιστεύω ότι εάν το κονδύλιο των 20.000 ευρώ δίνονταν από το Δήμο προς ενίσχυση των ενοριακών συσσιτίων για άπορες οικογένειες θα αποτελούσε το καλύτερο δώρο για τον νέο Επίσκοπο μας και θα ικανοποιούσε τόσο τον ίδιο, όσο και τους δημότες από τα βαλάντια των οποίων προέρχεται η εγκριθείσα δαπάνη" Επειδή κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις με αυτό έχουν σχέση Τα αγιογραφικά χωρία.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com