13 Μαρ 2014

ΑΠΘ: «Πράσινο» για ισλαμικές σπουδές



Απόφαση «ρουκέτα» για ίδρυση Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ έλαβε το Τμήμα Θεολογίας. Στην τελευταία συνεδρίασή του άναψε το πράσινο φως για τη σύσταση του τμήματος, παρά τις έντονες και οργισμένες αντιδράσεις από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, τους ιερείς της πόλης αλλά και φοιτητές της σχολής.
«Δεν μπορούμε να εισάγουμε στην πόλη του αγίου Δημητρίου, στο ΑΠΘ, Τμήμα Ισλαμικών Σπουδών. Το Ισλάμ μάς κατέστρεψε» τονίζει στη «δημοκρατία» ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος.
«Σχεδόν μισό αιώνα μάς κοροϊδεύουν, εμπαίζουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και δεν δίνουν άδεια για να λειτουργήσει η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη» προσθέτει ο μητροπολίτης και υπογραμμίζει: «Το Τμήμα Ισλαμικών Σπουδών θα μπορούσε να συσταθεί και να λειτουργήσει στο πλαίσιο της Φιλοσοφικής Σχολής που υπάρχει στην Κομοτηνή. Δεν έχει καμία θέση στη Θεολογική Σχολή, αφού το Ισλάμ αρνείται και μάλιστα πολεμά τον Χριστό».

Ο κ. Ανθιμος προειδοποιεί ότι ανοίγει κερκόπορτα στη Θεσσαλονίκη και επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν μέσα στη Θεολογική Σχολή μουσουλμάνοι, φορώντας επιδεικτικά τις στολές τους. «Η απόφαση του Τμήματος Θεολογίας για την ίδρυση Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών λήφθηκε με βάση την πολιτιστική και την ακαδημαϊκή προσέγγιση του θέματος» εξηγεί στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Τμήματος Χρυσόστομος Σταμούλης.
Απαντά στον μητροπολίτη Ανθιμο και σε όσους αντιδρούν, λέγοντας: «Το πανεπιστήμιο δεν είναι τμήμα της Εκκλησίας, αλλά είναι ελεύθερο, δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα και λειτουργεί με βάση τις ακαδημαϊκές ανάγκες. Πρώτος ενημέρωσα πέρυσι τον κ. Ανθιμο για την ίδρυση του τμήματος». Παράλληλα, συμπληρώνει: «Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης έχει διαφορετική άποψη, η οποία και είναι σεβαστή».
Ο κ. Σταμούλης εξηγεί ότι μέσω του τμήματος θα δίνεται η δυνατότητα στους μουσουλμάνους ιεροδιδασκάλους να αποκτούν πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Αυτοί θα διδάσκουν μόνο σε σχολεία της Θράκης, όπου φοιτούν μουσουλμάνοι μαθητές.
«Κάθε χρόνο θα φοιτούν στο τμήμα 10-15 άτομα, δεν είναι μεγάλος αριθμός και δεν δημιουργείται πρόβλημα» σημειώνει και προσθέτει: «Δεν πρέπει να επιμείνουμε στην γκετοποίηση των μουσουλμάνων και δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι είναι Ελληνες πολίτες. Μέχρι σήμερα οι ιεροδιδάσκαλοι σπουδάζουν είτε στην Τουρκία είτε σε αραβικές χώρες. Είναι προτιμότερο να σπουδάζουν στην Ελλάδα».
Για να ιδρυθεί το Τμήμα Ισλαμικών Σπουδών θα πρέπει η απόφαση του Τμήματος Θεολογίας να εγκριθεί από την Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής και από τη Σύγκλητο του ΑΠΘ.
 Θάνος Χερχελετζής
Δείτε σχετικά και:

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και μη χειρότερα! Ως πού μπορεί να φθάσει το κατάντημα των καθηγητών Θεολογίας! Τι γενιτσαρισμός είναι αυτός!

Ανώνυμος είπε...

ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ!

Ανώνυμος είπε...

Εύγε στη μειοψηφία των καθηγητών που όχι μόνο διέσωσαν το κύρος του Τμήματος, αλλά πλειοψηφούν μαζί με το εκκλησιαστικό πλήρωμα της πόλεως ενάντια στη συγκεκριμένη απόφαση.

Ανώνυμος είπε...

"Γιατί, δηλαδή, κύριοι, τι είναι οι καθηγηταί της θεολογίας; Ανθρωπάκια με τα παθάκια των".
Αείμνηστος Βλάσης Γαβριηλίδης, ιδρυτής και εκδότης της ιστορικής εφημερίδας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ.

Ανώνυμος είπε...

Προς κ.Παναγιώτη Σκαλτσή: κι εσείς κε Σκαλτσή;
Αυτά σας έμαθαν στο Σωτήρα, στα κατηχητικά και τις ομάδες του οποίου θητεύσατε;
Μάλλον ΟΧΙ.
Προ καιρού είδαμε έκπληκοι να φιγουράρει η υπογραφή σας στο κατάπτυστο έγγραφο της Σχολής σας με το οποίο ούτε πολύ ούτε λίγο ζητούσατε την εκκλησιαστική "τιμωρία" των μητροπολιτών Κυθήρων και Πειραιώς επειδή διαφοροποιήθηκαν απ την ολέθρια εκκλησιαστική πολιτική του Φαναρίου!
Κατασκανδαλίσατε όσους σας γνωρίζουν!
Και σήμερα βλέπουμε πάλι την υπογραφή σας να "κοσμεί" ένα άλλο θλιβερό κείμενο!
Τι κρίμα!

Ανώνυμος είπε...

ΕΚΑΤΟ * ΕΚΑΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ!

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο 10:43!-

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com