27 Φεβ 2014

Τουρκία: Μετά το «βαθύ κράτος, το «παράλληλο κράτος» του Γκιουλέν




Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι στην Τουρκία υπήρχαν δύο κρατικοί μηχανισμοί: το επίσημο κράτος και το «βαθύ κράτος», που ελέγχει σημαντικό μέρος των μηχανισμών ασφαλείας.
Μία νέα αποκάλυψη για μυστικές παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων επτά χιλιάδων ατόμων, από διαφορετικές υπηρεσίες, ιδιωτών, δημοσιογράφων, πολιτικών τραπεζιτών και επιχειρηματιών, συγκλονίζει την γείτονα, αφού η συγκεκριμένη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τη φορά αυτή όχι από το «βαθύ κράτος», αλλά από ένα «παράλληλο κράτος».
Σύμφωνα με μία λίστα με ονόματα που απέκτησε τουρκική εφημερίδα, επί τρία χρόνια επτά χιλιάδες άνθρωποι παρακολουθούνταν από ένα «παράλληλο κράτος», τα ηνία του οποίου κρατούσε το κίνημα Hizmet του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.
Όπως αναφέρεται στη λίστα, υπό παρακολούθηση ήταν στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας(!), της περίφημης ΜΙΤ, στελέχη του κρατικού τηλεοπτικού καναλιού TRT, ο αδελφός του τούρκου πρωθυπουργού και υπουργός Εσωτερικών, Εφκάν Αλά, ο γενικός διευθυντής της τράπεζας Vakifbank, στελέχη του ρεπουμπλικανικού κόμματος, δημοσιογράφοι κ.α.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιμάμης Γκιουλέν, μέχρι πρόσφατα σύμμαχος του τούρκου πρωθυπουργού, έχει έρθει σε ρήξη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αποτέλεσμα να έχει ξεσπάσει σφοδρή αντιπαλότητα μεταξύ των δύο, με «αλληλοχτυπήματα» όπως η αποκάλυψη αυτή.
Αιτία της αντιπαράθεσης είναι η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να εφαρμόσει σειρά αλλαγών στα προπαρασκευαστικά θρησκευτικά σχολεία, μέσω των οποίων και του δικτύου του Γκιουλέν προσλαμβάνονται στο Δημόσιο οι σπουδαστές τους.
Από τη λειτουργία των ιδιωτικών αυτών σχολείων ο ιμάμης εισέπραττε το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων, και, φυσικά, είχε πρόσβαση στην επιρροή στο τουρκικό Δημόσιο.
Πηγή περιοδικό "Επίκαιρα"
Δείτε σχετικά και:

Περισσότερα για τον Φετουλάχ Χότζα Γκιουλέν δείτε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com