26 Ιαν 2014

Λαρίσης Ιγνάτιος, «Αλας άναλον» το Νέο Πιλοτικό Πρόγραμμα του μαθήματος των θρησκευτικών



ΧΘΕΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Στο επίκεντρο το μάθημα των θρησκευτικών
«Αλας άναλον», ήταν ο χαρακτηρισμός που έδωσε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, για το πιλοτικό μάθημα της πολυθρησκείας, που διδάσκεται σήμερα σε 150 σχολεία της χώρας, εκφράζοντας την αντίθεσή του.
Το εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα του μαθήματος των θρησκευτικών, που περιλαμβάνει τη διδασκαλία εννέα θρησκειών, σε μαθητές από την τρίτη Δημοτικού μέχρι και την τρίτη Γυμνασίου, απασχόλησε τη χθεσινή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Χριστιανική Εστία Λάρισας, από την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, και τη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. - Τομέας Χριστιανικής Παιδαγωγικής του τμήματος Ποιμαντικής Θεολογίας.

Εκφράστηκε η αντίθεση των θεολόγων και όχι μόνο απέναντι σε αυτό, από την άποψη ότι πλέον το μάθημα των θρησκευτικών μετατρέπεται από ορθόδοξο χριστιανικό σε πολυθρησκευτικό, σε μια ηλικία παιδιών που δεν είναι ώριμα να κατανοήσουν εννέα θρησκείες μαζί, με αποτέλεσμα να τους προκαλείται σύγχυση.
Τονίστηκε δε ότι: «Πρέπει τα παιδιά να μάθουν πρώτα την πίστη τους και δεν είναι σωστό να διδάσκονται ένα πλήθος θρησκειών, που το μόνο που μπορεί να τους προσφέρει είναι η ελλιπής κατανόηση της δική τους θρησκείας. Ηθικά και κοινωνικά δεν είναι σωστό…
Ορθότερο θα ήταν αυτό να γίνει σε μια πιο ώριμη ηλικία των παιδιών όταν θα έχουν καλύτερη αντίληψη, και συγκεκριμένα στις τάξεις του λυκείου».
Αναλυτικότερα το θέμα της ημερίδας ήταν «Η θρησκευτική αγωγή στην Ελλάδα. Προβλήματα – Προοπτικές» και αντίστοιχα αναπτύχθηκαν οι εξής εισηγήσεις: «Η μαρτυρία του Θεολόγου στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο», από τον κ. Μιχαήλ Τρίτο, κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, «Το Ορθόδοξο Θεολογικό μάθημα, ο διδάσκων και το πιλοτικό πρόγραμμα», από τον π. Γεώργιο Ευθυμίου, επίκουρο καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, αντιπρόεδρο της Π.Ε.Θ. και «Θρησκευτικά: Μάθημα πνευματικής προόδου ή οπισθοδρόμηση;», από τον κ. Ηρακλή Ρεράκη, καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διευθυντή Εργαστηρίου Χριστιανικής Παιδαγωγικής.
Χαιρετισμό κατά την εκδήλωση απηύθυναν ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Λάρισας κ. Ιγνάτιος, ο σχολικός σύμβουλος Θεολόγων κ. Παναγιώτης Τσιακούμης, ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων κ. Κων. Σπαλιώρας και η διευθύντρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Βασιλική Ζιάκα.
Τον συντονισμό της είχε ο πρόεδρος της Ένωσης Θεολόγων Λάρισας κ. Ιωάννης Καραμήτρος.
Πριν την έναρξη της ημερίδας τελέσθηκε πανηγυρική θεία λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Λαρίσης για την ιερά μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ
Ελευθερία,25/01/2014

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όχι μόνον άναλον άλας αλλά και επικίνδυνο!

Ανώνυμος είπε...

Τιθεται το ερωτημα ,αν παιδια βαπτισμενα στο ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΑΔΟΣ επιτρεπεται να διδασκοντε θρησκεολογια για ενεα θρησκειες,αν κατι τετοιο ειναι θεαρεστο.
Τα παιδια θα πρεπει να διδασκοντε την ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ,την ΚΑΙΝΗ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ να γνωρισουνε το ΑΓΙΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ,ΤΗ ΜΕΓΑΛΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ,μεσα στη δημιουργια ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ μεσα στις εντολες Του , για να ειναι σε θεσει να αντιμετωπισουν υπευθηνα τις πλανες και τους κινδυνους που εμπεριεχοντε στις αλλες θρησκειες.
Το μαθημα της θρησκεολογιας εμπεριεχει τον μεγιστο κινδυνο του προσυλιτισμου,διτοτι τα παιδια δεν εχουν κρισει για να καταλαβουν τον κινδυνο αποδοχης μιας αλλης θρησκειας,οτι κατι τετοιο ειναι αρνηση πιστεως και συνεπαγεται αιωνια κολαση .
Δεν μπορει κανεις να εκθεση τα παιδια σε τοσο μεγαλο κινδυνο και να διακινδυνευσει την αιωνια σωτηρια τους. Η ευθηνη της Ελλκησιας και των γονεων και των διδασκαλων γιαυτα τα παιδια απεναντι του ΘΕΟΥ ειναι τεραστεια.
Ο ιδιος ο Θεος.Εγω ειμαι ΚΥΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΣΟΥ, ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΙ ΑΛΛΟΥΣ ΘΕΟΥΣ,ΟΥΔΕ ΘΕΛΕΙΣ ΛΑΤΡΕΥΣΕΙ ΑΥΤΟΥΣ,ΟΥΔΕ ΘΕΛΩ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΥΤΩΝ ,ΘΕΛΩ ΚΑΤΑΣΥΝΤΙΨΕΙ ΤΑ ΕΙΔΩΛΑ ΑΥΤΩΝ. ΔΙΟΤΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΘΕΟΣ ΖΗΛΟΤΥΠΟΣ ,ΑΝΤΑΠΟΔΙΔΩΝ ΤΑΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΕΠΙ ΤΑ ΤΕΚΝΑ,ΕΩΣ ΤΡΙΤΗΣ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΓΕΝΕΑΣ ΤΩΝ ΜΙΣΟΥΝΤΩΝ ΜΕ ΚΑΙ ΚΑΜΝΩΝ ΕΛΕΟΣ ΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΑΣ ΓΕΝΕΩΝ ΤΩΝ ΑΓΑΠΟΝΤΩΝ ΜΕ. ΚΑΙ ΘΕΛΕΙΤΕ ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΚΥΡΙΟΝ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΘΕΛΕΙ ΣΑΣ ΕΥΛΟΓΕΙ.
Με τι οπλα αυτα τα παιδια θα αντιμετωπισουν τα προβληματα της ζωης και εναν κοσμο ,στον οποιο η ηθικη σαπιλα ειναι μεγαλιτερη απο εκεινη της εποχης του Νοε και απο τα Σοδομα και τα Γομορα;

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com