15 Ιαν 2014

Η Αγια-Σοφιά να επιστραφεί στους Ορθοδόξους! [Μια απόφαση του Κογκρέσου των Η.Π.Α., που ...αποσιωπήθηκε!]



Η Αγια-Σοφιά να επιστραφεί στους Ορθοδόξους!
[Μια απόφαση του Κογκρέσου των Η.Π.Α., που ...αποσιωπήθηκε!]
ΜΙΑ “ΚΡΥΦΗ” ΕΙΔΗΣΗ: Η είδηση, περυσινή μάλιστα, δεν ακούστηκε ούτε δημοσιεύτηκε πουθενά! [Γιατί;]. Μια απόφαση που απαγορεύει στους Τούρκους να μετατρέπουν σε τζαμιά, ξενοδοχεία, μουσεία, ή στάβλους(!), χριστιανικούς ναούς! [Αντί να εκμεταλλευθεί αυτή την απόφαση ο Πρωθυπουργός απαιτώντας από το νεο-σουλτάνο Ερντογάν να αποκαταστήσει τους Ορθόδοξους ναούς σε Τουρκία και Κύπρο, σπεύδει να κτίσει τζαμί στην Αθήνα, μάλιστα με λεφτά των αφαιμαχθέντων Ελλήνων πολιτών!] Πρόκειται για μεγάλη νίκη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Πολεμώντας σκληρά για το θέμα, πέρασαν νόμο στο Κογκρέσο που υποχρεώνει τους Τούρκους να επιστρέψουν την Αγια-Σοφιά στο Πατριαρχείο και να γίνει πάλι Ορθόδοξος Ναος (ο νόμος πέρασε πρώτα από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Συγκλήτου). Σήμερα οι Τούρκοι νιώθουν με την πλάτη στον τοίχο, γιατί τους πιέζουν οι Αμερικάνοι να εφαρμόσουν το νόμο. Το πλήρες κείμενο υπάρχει στην ιστοσελίδα: http://diolkos.blogspot.gr/2013/05/blogpost_8311.html. [Πρέπει να το μελετήσουν και οι αγαπητοί εθνοπατέρες μας, κυρίως οι καταγόμενοι από αλύτρωτες πατρίδες, γνώστες μάλιστα της απελπιστικής κατάστασης που έχουν οδηγηθεί τα ορθόδοξα μνημεία της Μ. Ασίας!]

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ: Λόγω της επισήμου ελληνικής χλιαρότητος, οι Τούρκοι προχωρούν σε λεονταρισμούς. Μετατρέπουν δυο πανάρχαιους ορθοδόξους ναούς σε τζαμια [Ναοί Α. Σοφίας Νίκαιας και Τραπεζούντας!], ενώ στις 8/11 το Κόμμα ΜΗΡ κατέθεσε νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της Αγια-Σοφιάς ως μουσουλμανικού τεμένους! Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ. δήλωσε (18.11): «οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για μετατροπή χριστιανικών ναών σε τεμένη συνιστούν προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος και είναι ενέργειες αναχρονιστικές και ακατανόητες για ένα κράτος που επιθυμεί να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι χριστιανικοί Βυζαντινοί ναοί αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της παγκόσμιας πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς και οφείλουν να τυγχάνουν του απαραίτητου σεβασμού και προστασίας»! [Σκληρή ... απάντηση!]
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ: Το 2005 ιδρύθηκε στις ΗΠΑ η κίνηση «Ελευθερώστε την Αγία Σοφία». Ψυχή της κίνησης ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός Κρις Σπύρου [Νιου Χαμσάιρ]. Στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κογκρέσου (20.6.2007), ανέφερε μεταξύ άλλων: «το “Free Agia Sophia Council” έχει χιλιάδες μέλη σε όλο τον κόσμο και αποστολή του είναι η αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως ως Ναού Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης, όπως ήταν πριν την οθωμανική Άλωση [1453]. Η Αγία Σοφία αποτελεί τη μεγαλύτερη μαρτυρία ωμότητας και βάρβαρης συμπεριφοράς ηγεμόνων και κατακτητών [...] Δεν είναι δείγμα ασέβειας για ένα κράτος να επιτρέπει τη λειτουργία μουσείου που ονομάζεται “Η Αγία του Θεού Σοφία”; Σε ποιου Θεού την Αγία Σοφία πουλάνε εισιτήρια; Σίγουρα όχι του δικού μας Θεού!». Ανάλογες προσπάθειες της κίνησης προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρ. Δικαιωμάτων αποδείχθηκαν, προς το παρόν, άκαρπες, καθώς αυτό είναι αναρμόδιο να επιληφθεί αιτήματος που δεν κατατέθηκε στα δικαστήρια της προσβαλλόμενης χώρας. Έτσι η οργάνωση κατέφυγε στα τουρκικά δικαστήρια, με σκοπό τη μελλοντική δικαστική μάχη στο ΕΔΑΔ. Η «Free Agia Sophia» αποκαλείται πλέον «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας» και είναι ανοιχτός οργανισμός, με εν δυνάμει μέλη του όλους τους Ορθοδόξους.
ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: “Ο κάτοχος του εδάφους που βρίσκεται το Παγκόσμιο Σύμβολο Ορθοδοξίας δίδει το δικαίωμα στο κράτος που το εξασκεί να μεταβάλλει ή να καταλύει το Παγκόσμιο Σύμβολο, το Ναό της Ορθοδοξίας, την Αγία του Θεού Σοφίας, Κωνσταντινούπολης;” Στο ερώτημα αυτό καλείται να απαντήσει η τουρκική δικαιοσύνη. Όπως δηλώνει ο Κ. Σπύρου, “το δικαίωμα να ζητήσει την αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας ως ιερού τόπου λατρείας έχει κάθε Ορθόδοξος χριστιανός όπου κι αν βρίσκεται”. Τα νομικά ερείσματα είναι περιληπτικά: Το Σύμβολο της Ορθοδοξίας να επαναρχίσει να υπηρετεί το λόγο δημιουργίας του. Η Παγκόσμια Ενορία Αγίας Σοφίας είναι δικαιούχος στην θρησκευτική κληρονομιά του Συμβόλου της Αγίας Σοφίας. Η Παγκόσμια Ενορία Αγίας Σοφίας δεν έχει απαίτηση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου της Αγίας Σοφίας. Υπάρχει απαίτηση από το τουρκικό κράτος, διότι το ελέγχει, να μην αλλοιώνει το μοναδικό αυτό Σύμβολο.
Αυτό είναι γενικά το νομικό πλαίσιο για την επαναφορά του περίλαμπρου ναού στην αρχική του υπόσταση με την οποία λειτούργησε περισσότερα από 1.000 χρόνια. Νομικός σύμβουλος της Παγκόσμιας Ενορίας, είναι ο εξαίρετος νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης, γνωστός από τις σημαντικές επιτυχίες στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των υποθέσεων της Τιτίνας Λοϊζίδου. [Το δικαστήριο δικαίωσε την κα. Λουιζίδου και το τουρκικό κράτος αναγκάστηκε να την αποζημιώσει για την καταστροφή της περιουσίας της στη διάρκεια εισβολής του Αττίλα! Όταν δικαιώνεται απλός πολίτης, μπορούμε να φανταστούμε τι θα γινόταν αν ενάγων ήταν ένα ολόκληρο Έθνος και μια Εκκλησία! Αλλά χρειάζεται βούληση!]
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ: Το Κοινοβούλιο των ΗΠΑ [436 ψήφοι υπέρ, 1 κατά], υπερψήφισε νομοθεσία που απαιτεί από την Τουρκία να επιστρέψει τις χριστιανικές εκκλησίες στους δικαιούχους τους. Ακολουθουν βασικά σημεία του κειμένου:
ΨΗΦΙΣΜΑ 306. IH: 112η Σύνοδος Κογκρέσου
“Καλούμε την Τουρκική Δημοκρατία να προστατεύσει τη Χριστιανική της κληρονομιά και να επιστρέψει τις κατασχεμένες Εκκλησιαστικές περιουσίες”. “... Επειδή, οι Η.Π.Α. συνεχίζουν να ανησυχούν για την ευημερία των Χριστιανικών μειονοτήτων στην Τουρκία, για το δικαίωμά τους για προσευχή και ελεύθερη έκφραση της πίστης τους, το νομικό καθεστώς και την κατάσταση των εκκλησιών, μοναστηριών, σχολείων, [...]ιερών τόπων, επειδή η Παγκόσμια Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πιστοποιεί ότι «ο κάθε ένας έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της σκέψεως, της συνείδησης και της θρησκείας», αυτό το δικαίωμα συμπεριλαμβάνει την ελευθερία [...] να διακηρύξει τη θρησκεία του, ή το πιστεύω του στη διδασκαλία, στην άσκηση της θρησκείας, προσευχής, εορτασμού, επειδή η Τουρκία έχει συνυπογράψει τη Διακήρυξη αυτή, είναι υποχρεωμένη να παρέχει σε όλους τους πολίτες της, συμπεριλαμβανομένων και των θρησκευτικών μειονοτήτων, «ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας», όπως ορίζει η Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επειδή λόγω της καταπίεσης και της σκόπιμης καταστροφής των αρχαίων Χριστιανικών πληθυσμών, εκατομμυρίων Αρμενίων, Ελλήνων, Ασύριων, Πόντιων και Συρίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, έχει απομείνει ένα μικρό μόνο μέρος αυτών των πληθυσμών, [...] επειδή, οι μη μουσουλμανικοί πληθυσμοί αποτελούν λιγότερο από το 1% του πληθυσμού1, καθιστώντας αυτές τις θρησκευτικές κοινότητες ιδιαίτερα ευάλωτες, [...] Επειδή, η Δημοκρατία της Τουρκίας δια μέσου επίσημων και ανεπίσημων πράξεων φυλετικών διακρίσεων, αδιαλλαξίας και εκφοβισμού, εμποδίζει τους εναπομείναντες Χριστιανούς της χώρας να ασκούν ελεύθερα τις αρχαίες τους θρησκείες,
Το Κογκρέσο απαιτεί τώρα, δια ταύτα: καλεί την Κυβέρνηση της Τουρκίας να τιμήσει τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες και το νόμο σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα:
1.Να θέσει τέλος στις θρησκευτικές διακρίσεις.
2.Να επιτρέψει στη νόμιμη Εκκλησία και στους ιδιοκτήτες των περιουσιών των Εκκλησιών, χωρίς περιορισμούς να οργανώνουν και να τελούν θρησκευτικές λειτουργίες, να παρέχουν θρησκευτική διαπαιδαγώγηση και ιερατική εκπαίδευση, [...].
3.Να επιστρέψει στους κανονικούς δικαιούχους όλες τις Χριστιανικές Εκκλησίες και άλλους τόπους προσευχής, μοναστήρια, σχολεία, [...].
4.Να επιτρέψουν στις Χριστιανικές Εκκλησίες και στους ιδιοκτήτες των περιουσιών των Εκκλησιών, χωρίς εμπόδιο, να διατηρήσουν, να ανοικοδομήσουν και να ανακαινίσουν, κατά την κρίση τους, όλες τις Χριστιανικές Εκκλησίες και τους άλλους ιερούς τόπους προσκυνήματος, μοναστήρια, σχολεία και άλλες θρησκευτικές περιουσίες εντός της Τουρκίας».
ΕΠΙΜΥΘΙΟ: Το Διεθνές Δικαστήριο έχει ήδη αποφανθεί πως “ό,τι κατέχεται παρανόμως δεν συνιστά ιδιοκτησία του κατέχοντος”. Αυτό ας το θυμούνται οι πολιτικοί μας ταγοί αν θέλουν να έχουν ακεραία την υστεροφημία τους κι ας δράσουν! Λοιπόν, μπορεί και η Ελλάδα να συνυπογράψει την προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρ. Δικαιωμάτων;

1. Το Ορθόδοξο Χριστιανικό Εκκλησίασμα [Ρωμιοί] αριθμεί σημερα λιγότερα από 2.000 άτομα. Γράφει σχετικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε επιστολή του στον Ερντογάν: “Η Ρωμηορθόδοξος Μειονότης ημών, η οποία ηρίθμει το έτος 1927 πληθυσμόν πλέον των εκατόν χιλιάδων συνερικνώθη σήμερον εις 2000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com