20 Οκτ 2013

Παγκόσμια τζιχάντ: θρησκεία, πολιτική ή μπίζνες;

Φωτογραφία: EPA

Παγκόσμια τζιχάντ: θρησκεία, πολιτική ή μπίζνες; Μέρος πρώτο
Τα στρατόπεδα εκπαίδευσης των Ουαχάμπι εδώ και πολύ καιρό και επιτυχώς λειτουργούν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως, εξάλλου, και σε όλο τον κόσμο. Οι Αρχές των χωρών της Ευρώπης είτε προσποιούνται πως δεν βλέπουν τίποτα, είτε εσκεμμένα αποσιωπούν τα γεγονότα. Σχετική έρευνα της «Φωνής της Ρωσίας» επιβεβαίωσε ότι η τζιχάντ ήδη είναι στην Ευρώπη.

 Τα γεγονότα δείχνουν ότι οι ριζοσπάστες ισλαμιστές στη Γαλλία δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο. Όμως οι ευρωπαϊκές Αρχές προτιμούν να κλείνουν τα μάτια μπροστά στο παγκόσμιο πρόβλημα – μετά από κάθε επίθεση των τρομοκρατών δηλώνεται ότι πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση. Αυτή την άποψη υποστηρίζει, π.χ., ο ειδικός του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ασφάλειας Πληροφοριών και Στρατηγικής (l’European Security Intelligence and Strategy Center) Άλαν Σου:
- Όντως, υπάρχουν νεαροί, οι οποίοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον στο Διαδίκτυο για τη δραστηριότητα της Αλ Κάιντα. Όμως δεν πρέπει να υπερβάλλουμε τις διαστάσεις αυτού του φαινομένου: σε σύγκριση με τα 5 εκατομμύρια της μουσουλμανικής κοινότητας στη Γαλλία αυτές οι περιπτώσεις είναι ολιγάριθμες. Παρόλ΄ αυτά, έχουμε υιοθετήσει αστυνομικά και νομικά μέτρα, τα οποία μας παρέχουν τη δυνατότητα να ενεργούμε πολύ προληπτικά. Έχουμε ολόκληρο δίκτυο εσωτερικών πολιτικών πληροφοριών, στο οποίο υπάρχει πλήρης εικόνα για τα δρώμενα στις «κοινότητες ρίσκου». Ο συνδυασμός νομικών και εσωτερικών δυνατοτήτων εξασφάλισης πληροφοριών μας παρέχει τη δυνατότητα στενής παρακολούθησης όλων των ατόμων, που θα μπορούσαν να αποτελούν κίνδυνο σ΄ αυτό τον τομέα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται για τρομοκράτες, πρόκειται μάλλον για άτομα, που θα μπορούσαν να υποκύψουν στον πειρασμό να προσχωρήσουν στους τζιχαντιστές.
Πάντως από το γειτονικό Βέλγιο η γαλλική εικόνα φαίνεται εντελώς διαφορετικά, είπε στη «Φωνή της Ρωσίας» η Επίτιμη Πρόεδρος της Βελγικής Γερουσίας Άνν-Μαρί-Λιζίν:
- Στη Γαλλία και το Βέλγιο συνεχίζεται η στρατολόγηση νέων και ανθρώπων μέσης ηλικίας χρονών για επιχειρήσεις στο όνομα της τζιχάντ. Αυτοί οι άνθρωποι πηγαίνουν να πολεμήσουν με χρηματική αμοιβή και υπάρχουν συγκεκριμένες χώρες, που πληρώνουν γι΄ αυτές τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις στρατολόγησης πραγματοποιούνται από ανθρώπους σουνιτικού θρησκεύματος και εξτρεμιστικού χαρακτήρα – με αυτό σίγουρα ασχολείται η Σαουδική Αραβία.
Ακόμα ποιο συγκλονιστικά στοιχεία παραθέτει στο βιβλίο του «Πλάνη» ο Γάλλος δημοσιογράφος Ζαν-Μισέλ Βερνός. Συγκεκριμένα εξακρίβωσε ότι τον τελευταίο καιρό στη Γαλλία έχουν εκπαιδευτεί περίπου 400 τρομοκράτες Ουαχάμπι, οι οποίοι πήγαν να πολεμήσουν με το μέρος της συριακής αντιπολίτευσης. Νωρίς ή αργά αυτοί οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στη χώρα τους, όμως είναι απίθανο ότι θα προτιμήσουν τη ζωή των απλών πολιτών. Έτσι η τζιχάντ, κατά την άποψη του Βερνός, ήδη βρίσκεται έξω από τις πόρτες των ευρωπαϊκών πόλεων, όμως οι Αρχές προτιμούν να προσποιούνται ότι τίποτα δεν συμβαίνει. Επιπλέον, στην περίπτωση της Γαλλίας δεν πρόκειται μόνο για τρομοκρατικές ενέργειες, είναι πεπεισμένος ο δημοσιογράφος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του, το Κατάρ, όπως και η Σαουδική Αραβία, σιγά-σιγά «αγοράζουν» τη Γαλλία. Στο Κατάρ ήδη ανήκει ο ποδοσφαιρικός όμιλος Paris Saint-Germain (PSG), ένα μέρος των μετοχών του χρηματιστικού γίγαντα Vinci, καθώς και μετοχές της πετρελαϊκής εταιρείας Total. Η πρόληψη του Βερνός είναι η ακόλουθη: οι Γάλλοι δεν πρέπει να εκπλαγούν, αν σε καμιά δεκαριά χρόνια αρχίσουν να τους εκδιώκουν για την πραγματοποίηση της μουσουλμανικής προσευχής με την απειλή αυτομάτων, αν κατεδαφίσουν την Εκκλησία της Παναγίας των Παρισίων, ξεριζώσουν τα αμπέλια τους και αναγκάσουν τις συζύγους και τις κόρες τους να φορέσουν φερετζέ. Αυτή θα είναι μια νέα Γαλλία, Γαλλία των Ουαχάμπι.
Саудовская Аравия Сирия Ваххабизм Ваххабиты Джабхат Ан-Нусра
Παγκόσμια τζιχάντ: θρησκεία, πολιτική ή μπίζνες; Μέρος δεύτερο
Κατά τα προσεχή έτη, «καυτό σημείο» του ριζοσπαστικού Ισλάμ στην Ευρώπη μπορεί να γίνουν τα Βαλκάνια. Στο κέντρο προσοχής των εμπειρογνωμόνων κατά τους τελευταίους μήνες βρισκόταν το Μαυροβούνιο. Απ’ αυτή την ήσυχη χώρα-θέρετρο με αξιοσημείωτη συνέπεια άρχισαν να φθάνουν πληροφορίες για τη δραστηριότητα του ριζοσπαστικού Ισλάμ.
Έτσι, πριν από λίγο καιρό εμφανίστηκαν πληροφορίες για την κράτηση μιας οικογένειας Σέρβων που έχουν υιοθετήσει την ιδεολογία και τα έθιμα των Βαχαβιτών. Κατά την έρευνά τους στον οικογενιάρχη και τον γαμπρό του βρήκαν όπλα και πυρομαχικά . Όπως αποδείχθηκε, οι άνδρες αυτοί περιοδικά «πήγαιναν στον πόλεμο στη Συρία» για να υποστηρίξουν τους ομοιδεάτες τους στον αγώνα κατά του Μπασάρ Άσαντ.
Περίπου την ίδια ώρα, στο βόρειο τμήμα του Μαυροβουνίου, κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, πραγματοποιήθηκε η παραδοσιακή «συγκέντρωση» Βαχαβιτών υπό τις σημαίες της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σήμερα στις βόρειοανατολικές περιοχές του Μαυροβουνίου (κυρίως μουσουλμανικές, που είναι οι φτωχότερες στη χώρα), υπάρχουν τουλάχιστον 200 οπαδοί του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Δεν είναι και τόσο πολλοί, όπως θα έλεγε κανείς, αλλά η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας ανησυχεί ενώπιον τυχόν επέκτασης τέτοιων διαθέσεων και επισημαίνει την ύπαρξη άμεσης απειλής για τη χώρα.
Εν τω μεταξύ, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βαχαβίτες εκπαιδεύονται συχνά σε σχολικά γυμναστήρια. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι εκπαιδευμένοι στο έδαφος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης μαχητές έχουν άμεση σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις στα τρένα στη Μαδρίτη το 2004. Στους σκοτωμένους στη Συρία άνδρες της αντιπολίτευσης βρίσκουν συχνά βοσνιακά διαβατήρια. Η τελευταία τέτοια πληροφορία έχει την ημερομηνία της 27ης Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Εξοικειωμένη με τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό είναι και η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον Μακεδόνιο εμπειρογνώμονα στα ζητήματα της ασφάλειας Ιβάν Μπαμπανόφσκι, στρατόπεδα της Αλ Κάιντα βρίσκονταν σε εκείνο το μέρος της Δημοκρατίας, που ελεγχόταν από τους τρομοκράτες, του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού». Πρόκειται για τα στρατιωτικά τμήματα που εισέβαλαν από το Κοσσυφοπέδιο στην ΠΓΔΜ το 2001. Εδώ που τα λέμε, και σήμερα ακόμα στο Κοσσυφοπέδιο - στο μεγάλο στρατόπεδο στο Κατσάνικ εκπαιδεύονται εθελοντές, που πηγαίνουν μετά στον πόλεμο στη Συρία.
Σε σχέση με όλα αυτά θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το «Ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο» είναι το σχέδιο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και είναι αμφίβολο αν συμβαίνει κάτι σ’αυτό το έδαφος χωρίς τη γνώση τους. Και αυτό, δυστυχώς, είναι μόνο ένα σημείο στην πλατιά γεωγραφία των στρατοπέδων εκπαίδευσης μαχητών, τα οποία χρηματοδοτούνται από τη Δύση, - είπε σε συνέντευξή του στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» ο Γερμανός εμπειρογνώμονας, Δρ Χανς Κρεχ.
- Με το θέμα αυτό δημοσιεύθηκε πριν από δύο περίπου μήνες μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση του σεβαστού περιοδικού των ΗΠΑ Defense and Foreign Affair Strategic Policy. Αν πιστεύψουμε σ΄αυτή την έκθεση, οι ειδικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εδώ και πολλούς μήνες εκπαιδεύουν στην Ιορδανία 3000 μαχητές για να σταλούν μετά στη Δαμασκό. Μια φορά έχουν ήδη προσπαθήσει να το κάνουν αυτό, αλλά κόλλησαν στις μάχες με άλλες ομάδες στασιαστών, οι οποίοι τους εμπόδισαν να προελάσουν πιο πέρα. Σε αραβικά περιοδικά διάβασα ότι οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, επίσης είναι μπλεγμένες στην εκπαίδευση τέτοιων μαχητών.
Παγκόσμια τζιχάντ: θρησκεία, πολιτική ή μπίζνες; Μέρος τρίτο
Παγκόσμια τζιχάντ: θρησκεία, πολιτική ή μπίζνες; Μέρος τρίτο
Εδώ και πολύ καιρό είναι γνωστό ότι στις ανατολικές χώρες-συμμάχους του ΝΑΤΟ, δημιουργείται στην ουσία προγεφύρωμα για τους άνδρες της Αλ Κάιντα, - είπε στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» ο Ρώσος εμπειρογνώμονας στα ζητήματα των χωρών της Μέσης Ανατολής Στανισλάβ Ταράσοφ.
- Η Τουρκία αρχικά απέρριπτε την ύπαρξη των τρομοκρατικών οργανώσεων στο έδαφός της. Όμως, όσο εξελίσσονταν τα γεγονότα στη Συρία, ο αμερικανικός, ο ευρωπαϊκός και στη συνέχεια και ο τουρκικός Τύπος άρχισαν να αναγνωρίζουν ότι στις παραμεθόριες περιοχές βρίσκονται στρατόπεδα όπου εκπαιδεύονται μαχητές ή μέσω των οποίων πραγματοποιείται η μεταφορά τους από διάφορες χώρες και συγκεκριμένα από το Λίβανο.
Αποδείξεις της συμμετοχής της Άγκυρας στην εκπαίδευση των μαχητών κατάφερε να βρει και η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch. Η οργάνωση αυτή καλεί τις τουρκικές Αρχές να πάρουν τα αυστηρότερα μέτρα σ΄αυτό τον τομέα,- είπε στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» ο εμπειρογνώμονας για τη Συρία και το Λίβανο Λάμα Φατίχ.
- Καταφέραμε να μάθουμε ότι η μπλεγμένη στη δολοφονία 190 αμάχων ομάδα, αποτελόταν από ξένους μαχητές, οι οποίοι, κατά τη γνώμη μας, μεταφέρθηκαν στη Συρία μέσω Τουρκίας. Διαπιστώσαμε επίσης ότι ορισμένα πρόσωπα που είχαν χρηματοδοτήσει αυτές τις επιχειρήσεις, το έκαναν αυτό από χώρες του Περσικού Κόλπου.
Χάρη στη γενναιόδωρη χρηματοδότησή τους οι τρομοκρατικές οργανώσεις που συσπειρόνονται γύρω από την Αλ Κάιντα έχουν αποκτήσει κυριολεκτικά δεύτερη πνοή. Μάλιστα, η Συρία έγινε πεδίο έμπρακτης εκπαίδευσης των μισθοφόρων σε μαχητικές συνθήκες, - είπε ο Μοχάμεντ Γιασίν αλ-Ντιλάσι, πολιτικός αναλυτής της Τυνησίας.
 - Από την αρχή της συριακής κρίσης σε ορισμένες χώρες άρχισαν να στρατολογούν μαχητές. Ιδιαίτερα πολλά τέτοια «κέντρα» υπάρχουν στη Λιβύη και την Τυνησία. Τους εκπαιδευμένους μαχητές απ’ αυτές τις χώρες τους στέλνουν μέσω της Τουρκίας και της Ιορδανίας στη Συρία. Οι άνδρες από την Τυνησία μετριούνται σε χιλιάδες. Στη Λιβύη έχουν δημιουργηθεί βάσεις με πολύ καλό τεχνικό εξοπλισμό, όπου οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν την τέχνη του πολέμου. Εκπαιδευτές εκεί είναι μέλη της Αλ Κάιντα, που έρχονται από την γειτονική Αλγερία.
Οι κύριοι χρηματοδότες της τζιχάντ, απ’ ότι φαίνεται, δεν θέλουν να μάθουν τίποτα. Ας σημειωθεί σχετικά με αυτό ότι το πρώτο ισλαμικό εκστρατευτικό Σώμα είχε συγκροτηθεί με την υποστήριξη των ΗΠΑ ακόμα κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν 1979-1989. Μερικές δεκάδες χιλιάδες ιθαγενείς του αραβικού κόσμου, καθώς επίσης και Πακιστανοί, πολέμησαν εναντίον του σοβιετικού στρατού με την ενεργό υποστήριξη των ειδικών υπηρεσιών της Δύσης και της Μέσης Ανατολής. Μετά ξέσπασε μεγάλο κύμα βίας: οι βομβιστικές επιθέσεις έλαβαν χώρα στη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, την Αλγερία και το Μαρόκο. Στη συνέχεια ακολούθησε ο «μαύρος» Σεπτέμβριος του 2001 στις ΗΠΑ, οι βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη και το Λονδίνο και τελευταία - η τρομοκρατική επίθεση στη Βοστώνη. Παρόλα αυτά, η Δύση εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι «νέοι μουτζαχεντίν» είναι μόνο μαριονέτες στα χέρια της, χωρίς να βλέπει ότι το λουρί που τους έδενε έχει σπάσει από καιρό.
Ίγκορ Σιλέτσκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com