4 Σεπ 2013

Διωγμός σπουδαίου ιεραποστόλου



Διωγμός σπουδαίου ιεραποστόλου
            Φανταστείτε τον απόστ. Παύλο να εκδιώκεται υπό τις εξής συνθήκες: Εκλέγεται από κάποια σύνοδο επίσκοπος σε τοπική Εκκλησία, που ίδρυσε ο μεγάλος Απόστολος. Η πρώτη ενέργεια του νεαρού επισκόπου: Στέλνει γράμμα στον Παύλο και του παραγγέλνει να αφήσει το έργο του Θεού και «να επιστρέψει στη Μονή της μετανοίας του»!
·         Δεν είναι φανταστικό το παράδειγμα. Μιμητής του αποστ. Παύλου ο αρχιμανδρίτης Θεολόγος Χρυσανθακόπουλος. Κατέβηκε από το Άγιον Όρος στην Αφρική και με τα χαρίσματα που του έχει δωρίσει ο Κύριος (είναι και αρχιτέκτων), σε λίγο χρόνο κυριολεκτικά «έστησε» εκ του μηδενός την ορθόδοξη τοπική Εκκλησία στο Μπαζαβίλ (του Κογκό).

·         «Το έργο του αναγνωρίζεται από όλους, ως προς την ποσότητα, ως προς την ποιότητα και ως προς το αθόρυβον και άοκνον του χαρακτήρος του. Η Εκκλησία του αγίου Μάρκου στέκεται απέναντί του, εσαεί ευγνωμονούσα για αυτό».
Αυτά λέχθηκαν σε επίσημη στιγμή από εκπρόσωπο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Να σημειωθεί, ότι ο π. Θεολόγος ίδρυσε πολλές ενορίες, σχολείο με 350 παιδιά, ορφανοτροφείο με 37 ορφανά, κίνηση Νεότητας, ραδιοφωνικό σταθμό κ.ά.
·         Αντί όμως, του π. Θεολόγου, ωρίμου και σε ηλικία, εξελέγη επίσκοπος της νέας περιοχής Παντελεήμων τις Αράθυμος.
·         Και ο π. Θεολόγος; Έλαβε εντολή να εγκαταλείψει το έργο. «Παραγγέλλομεν ὑμῖν ὃπως ἐπανακάμψητε ὡς οἷον τάχιστα εἰς τήν Μονήν τῆς μετανοίας ὑμῶν».
·         Ας φύγει, λοιπόν, ο Παύλος, επειδή ενοχλείται νεαρός τις. Ως προς δε τη Μονή, μάλλον ο παραγγείλας και το όργανό του έχουν ανάγκη Μονή μετανοίας.
-       Παύλε απόστολε (εν προκειμένω, π. Θεολόγε), δεν σε διώχνει ο Νέρων…

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αξίζουν δημόσια συγχαρητήρια στο συντάκτη και στο Ορθόδοξο περιοδικό
'Ιωάννης ο Βαπτιστής ''
γι αυτό το εύστοχο σχόλιό του για τον

ΑΔΙΚΟ - ΑΝΑΙΤΙΟ - ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ
για το πλήρωμα της Εκκλησίας μας

ΔΙΩΓΜΟ

του ιεραποστ π.ΘΕΟΛΟΓΟΥ.

Έτσι Διωκόμενος ποιός ;;;

Ο ΓΝΗΣΙΟΣ ΙΕΡΑΠΌΣΤΟΛΟΣ π.ΘΕΟΛΌΓΟΣ

Ενώ Διώκτης;;; όχι ο Νέρων αλλά

.ποιός ;;; ο τωρινός δηλαδή διάδοχος του ευαγγελιστή Μάρκου-ιδρυτού του πατριαρχείου Αλεξανδρείας;;;

ΦΡΙΞΟΝ ΗΛΙΕ...

Ωστόσο π. Θεολόγε ,ο Κύριος μας διεκηρυξε δια τους υπομένοντας διωγμούς :

''Μακάριοι οι δεδιωγμένοι ένεκεν δικαιοσύνης , και

Χαίρετε και αγαλλιάσθε ότι ο μισθός υμών πολύς εν τοις ουρανοίς...

Για δε εκείνους που εμμένουν στο κακό ,και δεν μετανοούν ισχύει το :

'' Φοβερόν το εμπεσείν εις χείρας Θεού Ζώντος ''

Αλλοίμονό μας....

Αντιοικουμενιστής είπε...

Δεν φταίει ο νεαρός επίσκοπος. Φταίει η αχαρακτήριστος σύνοδος του πάλαι ποτέ ενδόξου κορυφαίου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Δεν εγνώριζε τον π. Θεολόγο; Πόθεν εγνώριζε τον επίσκοπον οίον εξέλεξε; Και όμως επέταξε τον π. Θεολόγον ως "σκουπιδόχαρτον"! Ποία αρχή δύναται να ελέγξει τι εψήφισε, πως εψήφισε και διατί εψήφισε έναν μητροπολίτην μία σύνοδος σκιά της πάλαι ποτέ ενδόξου Πατριαρχικής Συνόδου της Αλεξανδρείας; Επιτέλους πρέπει να υπάρξει μίαν αρχήν οία θα θέσει οριστικό τέλος εις τας αστείας αυθαιρεσίας τινών συνόδων και εις τον σκοτεινόν τρόπον δια του οποίου αύται εκλέγουν επισκόπους και μητροπολίτας. Αδελφοί, γρηγορείτε και προσεύχεσθε...

Ανώνυμος είπε...

Σχόλιο για ένα διωγμένο ιεραπόστολο απο ένα συκοφαντημένο αρχιμανδρίτη τον π. Δανιήλ Αεράκη.

Ανώνυμος είπε...

Φαντάζεσθε κάποιο ''Στρατηγό ''που σε καιρό άγριας συνεχούς μάχης με τον αρχηγό του σκότους του αιώνος τούτου,
αποσύρει και εκδιώκει από το ΜΕΤΩΠΟ της μάχης ΕΝΑΝ ΜΠΑΡΟΥΤΟΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟ ΕΜΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟΠΟΛΕΜΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΤΟΥ,ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΜΕ
εναν άκαπνο - αγύμναστο και άπειρο για τέτοιο πόλεμο αξιωματικό των διοικητικών του υπηρεσιών ;;;;

Ένας τέτοιος ''στρατηγός''θα είναι ή όχι ο ηθικός αυτουργός της επικείμενης συντριβής;;;

Το θέμα είναι τι κάνουν και οι συμμετέχοντες στρατηγοί (Μητροπολίτες ) στο Πνευματικό Επιτελικό Συμβούλιο .

Συμφωνούν σε όλα ;;;Έχουν γνώμη ;;; Κρίνουν ορθά;; Έχουν το θάρρος να διαφωνούν όταν η Επισκοπική τους συνείδηση τους πληροφορεί για την κατά Θεόν ορθότητα της ΄θεσης των έστω και άν αυτή είναι αντίθετη με εκείνη του προέδρου ,αλλά ωφέλιμη για το πιστό Λαό του Θεού ;;

Άν σκύβουν το κεφάλι ,αντίθετα με ό,τι τους πληροφορεί η Επισκοπική τους συνείδηση , θα τύπτουν και αυτοί ,ως συνυπεύθυνοι, τα στήθη των ....
Αλλά τότε θα είναι πολύ αργά ...
Ωστόσο Ζεί Κύριος Παντοκράτωρ

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να παρατηρήσω στα όσα καλώς γράφει ο «αντιοικουμενιστής», ότι ο π. Θεολόγος δεν πετάχτηκε ως «σκουπιδόχαρτον», όπως μπορεί να ενόμισαν οι κατ’ εντολήν «εκλέκτορες» και αδύναμοι να ορθώσουν αγιοπνευματική θέληση.
Με την πράξη τους αυτή οι ίδιοι έθεσαν εαυτούς στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας, η οποία αδέκαστη θα κρίνει και την πράξη-πράξεις τους.
Όμως πάντα υπάρχει καιρός για μετάνοια και διόρθωση των κακώς κειμένων αρκεί να υπερισχύσει τόλμη για αναγνώριση των λαθών και τήρηση των θείων εντολών.

Μάρκος

Δημήτρης Καραμάτσκος είπε...

Δυστυχώς τα πράγματα είναι χειρότερα από αυτά που περιγράφονται στο άρθρο του π. Δανιήλ.
Ο περί ου ο λόγος επίσκοπος τρομοκρατεί τους νέους που είναι αντίθετοι στον διωγμό του π. Θεολόγου με αφορισμό και με τιμωρία, με παράλληλη αποστολή των στοιχείων τους στο Υπουργείο Εργασίας, για να μην μπορούν να εργαστούν εφ' όρου ζωής, πράγμα που δείχνει πώς αντιλαμβάνεται την ιεραποστολή αλλά και τη χρήση ή μάλλον την κατάχρηση των ιερών κανόνων. Αφορίζει τα τέκνα της ιεραποστολής!!!
Τώρα δημοσιεύω μόνο το γράμμα που απέστειλαν τα παιδιά του ορφανοτροφείου "Άγιος Ευστάθιος" στο Dolisie, προς τον Πατριάρχη, ο οποίος απέστειλε την επιστολή να αναχωρήσει στο Άγιον Όρος ο π. Θεολόγος για "εφησυχασμό και προσευχή", "ως οίον τάχιστα", στην οποία (επιστολή, στην ουσία) κατηγορούν τον Πατριάρχη ότι δεν τους έλεγε αλήθεια, όταν τους υποσχόταν ότι δεν θα έφευγε ο π. Θεολόγος, που γι' αυτά, εκτός από πνευματικός πατέρας είναι σαν βιολογικός τους πατέρας.
Αν δεν ακούει ο Πατριάρχης κανέναν άλλον τουλάχιστον θα έπρεπε να ακούσει τις φωνές των παιδιών, στα οποία υποσχέθηκε άλλα από αυτά που τον πείσατε, όπως ομολογήσατε σε φίλο της ιεραποστολής, να κάνει.
Το γράμμα τους είναι μια κραυγή αγωνίας τόσο για τη δίωξη όσο και για την υπόσχεση.
Γράφουν:
Προς τον Μακαριώτατον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄

Με μεγάλη μας χαρά, εμείς τα παιδιά της εστίας του «Αγίου Ευσταθίου» απευθύνουμε εγγράφως τους χαιρετισμούς μας και τις ανησυχίες μας, διότι ερχόμαστε να σας πούμε ή να σας υπενθυμίσουμε ότι κατά την στιγμή που επισκεφτήκατε την εστία μας, μας δώσατε αυτή την υπόσχεση λέγοντάς μας «παιδιά μου, μην ανησυχείτε, ο π. Θεολόγος θα είναι μαζί σας μέχρι που θα μεγαλώσετε».
Και σήμερα ο πνευματικός μας πατέρας είναι στο σημείο να αναχωρήσει, δηλαδή να μας αφήσει όχι προσωρινά αλλά για πάντα. Αυτό μας στενοχωρεί πραγματικά, αυτή η απόφαση, γιατί εμείς, αν και είμαστε παιδιά, αισθανόμαστε εγκαταλειπόμενα. Αυτός που μας πήρε από τότε που φτάσαμε στο ορφανοτροφείο ακόμη πολύ μικρά παιδιά και μας έδωσε τα πάντα. Έχοντας εξοικειωθεί μαζί μας στα πάντα όπως και εμείς επίσης μαζί του αισθανόμαστε σαν να μας παίρνουν τον βιολογικό πατέρα μας.
Δεν σας ζητάμε τίποτε άλλο παρά μόνο να επιτρέψετε στον πνευματικό μας πατέρα να μείνει μαζί μας, γιατί λυπόμαστε πολύ με αυτή την απόφαση που έχετε πάρει.
Ευαρεστηθείτε να δεχθείτε η Αγιότητά Σας τους μετά σεβασμού χαιρετισμούς μας.

Τα παιδιά της εστίας «Άγιος Ευστάθιος».

Αντιοικουμενιστής είπε...

Εισαγγελείς υπάρχουν; Τραπεζικούς λογαριασμούς μητροπολιτών, επισκόπων, πατριαρχών και στενών συγγενών και συνεργατών των ελέγχουν; Περιουσικά στοιχεία όλων αυτών ελέγχουν; Αν ελεγχθούν ποτέ, αι δαιμονοσύνοδοι, οι οικουμενισταί και οι σοδομισταί θα εξαφανισθούν ωσεί ο άνεμος διαλύει την αχλύν. Ο Άγιος Τριαδικός Ύψιστος Θεός ας μας ελεήσει, Αμήν.

Κωνσταντινος Ζαγλανίκης είπε...

Πάντως ο Πατριάρχης μπορεί να έδιωξε τον π. Θεολόγο αλλά... παρασημοφόρησε με τον μεγαλόσταυρο του Αγ. Μάρκου τον....Βενιζέλο. Ίσως να τον τίμησε για την φαεινή του ιδέα να φέρει το χαράτσι στην Ελλάδα ποιός ξέρει...
http://www.triklopodia.gr/2013/09/blog-post_6060.html?

Ανώνυμος είπε...

Φίλοι επισκέπτες ,

Αναρωτηθήκατε άν τέτοιες καταστάσεις και επώνυμες καταγγελίες απαραδέκτων
γεγονότων από νεαρό νεοεκλεγέντα Επίσκοπο ,που βλέπουν τη δημοσιότητα , έχουν τις τελευταίες δεκαετίες ανάλογο προηγούμενο στο πατριαρχείο Αλεξανδρείας ;;;
Γιατί δεν τον μαζεύουν ;;;
Μήπως κάποιοι τον φοβούνται;;;
Τι περιμένουν , τα χειρότερα ;;;
Αντιλαμβάνονται τις διαστάσεις του όλου θέματος ;;;
Οι συνοδικοί Μητροπολίτες ,της Αλεξάνδρειας ,δεν έχουν τη τόλμη να παρέμβουν ;;;
Είναι ή δεν είναι και αυτοί συνυπεύθυνοι ;;;

Ανώνυμος είπε...

Υπακοή στον Επίσκοπο
Επειδή πολλοί που δεν γνωρίζουν την εκκλησιαστική ιστορία και την πατερική σκέψη σχετικά με την υπακοή στον επίσκοπο και γράφονται από κάθε άσχετο διάφορα περί υπακοής στον επίσκοπο, ανεξάρτητα από την ποιότητά του, αναφέρονται μερικά κείμενα, για να γνωρίζουμε πώς έβλεπαν οι Μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας την ορθόδοξη στάση των πιστών σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Μέγας Αθανάσιος. Contre Valentine, Volume 26, page 1257, line 36,

Βαδίζοντες δὲ τὴν ἀπλανῆ καὶ ζωηφόρον ὁδὸν, ὀφθαλμὸν μὲν ἐκκόψωμεν σκανδαλίζοντα· μὴ τὸν αἰσθητὸν, ἀλλὰ τὸν νοητόν· οἷον ἐὰν ὁ ἐπίσκοπος ἢ ὁ πρεσβύτερος, οἱ ὄντες ὀφθαλμοὶ τῆς Ἐκκλησίας, κακῶς ἀναστρέφωνται καὶ σκανδαλίζωσι τὸν λαὸν, χρὴ αὐτοὺς ἐκβάλλεσθαι.

Συμφέρον γὰρ ἄνευ αὐτῶν συναθροίζεσθαι εἰς εὐκτήριον οἶκον, ἢ μετ' αὐτῶν ἐμβληθῆναι, ὡς μετὰ Ἄννα καὶ Καϊάφα, εἰς τὴν γέενναν τοῦ πυρός.

(Βαδίζοντας δε την οδό την σταθερή και ζωηφόρο, να κόψουμε τον οφθαλμό που σκανδαλίζει. Όχι τον αισθητό αλλά τον νοητό. Όπως όταν ο επίσκοπος ή ο πρεσβύτερος, που είναι οι οφθαλμοί της εκκλησίας, συναναστρέφονται κακώς και σκανδαλίζουν τον λαό, πρέπει να τους διώχνετε. Είναι συμφέρον χωρίς αυτούς να συγκεντρώνεστε στην εκκλησία ή μαζί με αυτούς να μπείτε στην γέεννα του πυρός (την κόλαση) όπως μαζί με τον Άννα και τον Καϊάφα).

Ιωάννης Χρυσόστομος : In epistulam ad Hebraeos (homiliae 1-34) : Vol 63, pg 232, ln 27
Ἀλλ' ἴσως ἐρεῖ τις ἡμῖν, ὅτι ἔστι καὶ τρίτον κακὸν, ὅταν ὁ ἄρχων
ᾖ κακός. Οἶδα κἀγὼ, καὶ οὐ μικρὸν τοῦτο κακὸν, ἀλλὰ καὶ τῆς ἀναρχίας πολλῷ κάκιον· κρεῖττον γὰρ ὑπὸ μηδενὸς ἄγεσθαι ἢ ὑπὸ κακοῦ ἄγεσθαι. Ὁ μὲν γὰρ πολλάκις μὲν ἐσώθη, πολλάκις δὲ ἐκινδύνευσεν· οὗτος δὲ πάντως κινδυνεύσει, εἰς βάραθρα ἀγόμενος.
(Αλλά ίσως μας πει κάποιος ότι υπάρχει και τρίτο κακο, όταν ο άρχοντας είναι κακός.
Ξέρω κι εγώ ότι αυτό δεν είναι μικρό κακό, αλλά είναι χειρότερο και από την αναρχία ο κακός άρχοντας. Είναι προτιμότερο να μην οδηγείσθε από κανέναν παρά από κακόν άρχοντα. Διότι ο μεν πολλάκις έχει σωθεί και πολλάκις έχει κινδυνεύσει. Αυτός όμως οπωσδήποτε θα κινδυνεύσει, οδηγούμενος στα βάραθρα)

Ο σπουδαίος θεολόγος π. Γεώργιος Φλωρόφσκυ, γράφει : «Πολύ συχνά το μέτρον της αληθείας είναι η μαρτυρία της μειοψηφίας. Είναι δυνατόν να είναι Καθολική Εκκλησία το μικρόν ποίμνιον [Λουκ.12, 32]. (...) Το καθήκον της υπακοής παύει όταν ο επίσκοπος παρεκκλίνει από τον καθολικόν κανόνα και ο Λαός έχει το δικαίωμα να τον κατηγορήση, ακόμη δε και να τον καθαιρέση». ( Πρωτοπρεσβ. Γ. ΦΛΩΡΟΦΣΚΥ, Αγία Γραφή, Εκκλησία, Παράδοση, εκδ. Π. Πουρναρά, Θεσσαλονίκη 1976, σελ.71

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζω τόσα σχόλια και σας ερωτώ έχετε ακούσει και την άλλη πλευρά ;; τα έργα του Ιεραποστόλου Ιερομονάχου μετά την εκλογή του Επισκόπου τα ξέρετε ; που προκάλεσαν και την αποπομπή του με την επιστολή του Πατριάρχου
;;

aggelos antonellis είπε...

Ανώνυμε 9.23 ( άν δεν είσαι και ο ίδιος ο άμεσα εμπλεκόμενος..)

Ιερομόναχος δεν είναι μόνο ο π.Θεολόγος ,φυσικά είναι και ο ίδιος ο Επίσκοπος..

Οι πιστοί της εκεί Ορθ. Εκκλησίας
στους λίγους μήνες από την εγκατάσταση του Επισκόπου ,είχαν να βλέπουν και τη ζωή και την όλη αναστροφή και του εξ Άλεξανδρείας νέου Επισκόπου.

Δυστυχώς όμως γνωρίζοντας από δεκαετίας τον εκεί πνευματικό τους πατέρα Θεολόγο ,διεπίστωναν χασμα μέγα μεταξύ της ζωής -αναστροφής των δύο Ιερομονάχων....
Ο ένας επιτελούσε ιερές αγρυπνίες ο άλλος αλλού σύχναζε.....
Έχουν γραφεί επώνυμα στο διαδίκτυο
αδιανόητες συμπεριφορές , που αισχρόν εστί και λέγειν...

Αυτή ήταν η αιτία για τον διωγμό του π.Θεολόγου ...

Δημήτρης Καραμάτσκος είπε...

Γράφει ο ανώνυμος 11 Σεπτεμβρίου 2013 - 9:23 π.μ.

τα έργα του Ιεραποστόλου Ιερομονάχου μετά την εκλογή του Επισκόπου τα ξέρετε ; που προκάλεσαν και την αποπομπή του με την επιστολή του Πατριάρχου.
Επειδή είναι γνωστό ότι μόνο ο επίσκοπος γνωρίζει τα έργα του Ιεραποστόλου μετά την εκλογή του Επισκόπου, είναι φανερό ποιος είναι ο ανώνυμος αυτός, που δεν τολμά να γράψει επώνυμα, όπως κάνουν οι άνθρωποι του σκότους, όταν κατηγορούν. Ερωτώ. Ποια ήταν Θεοφιλέστατε; Απαριθμήστε τα. Δεν θα αναφέρω τίποτε άλλο, αλλά θα ερωτήσω κι εγώ λόγον ένα: Ποια ήταν η συμπεριφορά η δική σας από την ώρα που φτάσατε στο Κονγκό; Γιατί κατηγορούν εσάς οι νέοι και οι πιστοί του Κονγκό και όχι τον π. Θεολόγο; Ότι εσείς ήσασταν αυτός που δεν ήθελε τη συνεργασία και ότι τον συκοφαντούσατε σε κάθε ευκαιρία; Αφού τα ξέρετε καλύτερα θα ξέρετε και ότι εσάς κατηγορούν και για άλλα. Επιτέλους, σταματήστε να γράφετε όλα αυτά τα ψεύδη, γιατί η ανοχή έχει τα όριά της.
Το μόνο κακό που έκανε ο π. Θεολόγος είναι ότι πίστεψε ότι θα ήσασταν άνθρωπος συνεργάσιμος αλλά αντί ευγνωμοσύνης για όσα σας ετοίμασε, να βρείτε μια Επισκοπή με το σπίτι σας έτοιμο, με τις εκκλησίες και τα ιδρύματά της τον συκοφαντούσατε σε κάθε ευκαιρία, σύμφωνα με όσα σας καταμαρτυρούν οι ίδιοι οι Κονγκολέζοι (όχι εγώ). Ακόμη και το αυτοκίνητο, που του ανήκε προσωπικά, του το αφαιρέσατε με το έτσι θέλω "επισκοπικώ (βλέπε δικτατορικώ) δικαίω". Με ποιο δικαίωμα άραγε; Για να τον συκοφαντείτε οχούμενος ή για άλλους λόγους;
Και κάτι άλλο που σας διέφυγε. Η επιστολή του Πατριάρχου γράφει ότι επεράτωσε "καλλικάρπως" την αποστολή του. Δεν θα του έγραφε ότι "μετά από την συμπεριφορά σας απέναντι στον Θεοφιλέστατο...." πρέπει να γυρίσετε στη μονή της μετανοίας σας;
Εσείς συντάξατε το γράμμα αλλά σας διέφυγε αυτό, ευτυχώς.
Αν επανέλθετε στα ίδια ψεύδη, θα αναγκαστώ να υπερασπιστώ την αλήθεια με τρόπο που σας έχω γράψει σε προσωπικό μήνυμα. Τέλος.
Από εδώ και πέρα περιμένουν όλοι τη σύνεσή σας έστω και την υστάτη ώρα. Σας ζητούν να παραιτηθείτε, αν θέλετε να φύγετε "με τιμή", όπως σας γράφουν οι πιστοί του Κονγκό.
Για τον π. Θεολόγο τι γράφουν αλήθεια; Θρηνούν για τον διωγμό του και μόνο καλά λόγια γράφουν και λένε όλοι. Τα έργα του και το ήθος του είναι γνωστά πανελληνίως και όση λάσπη και αν ρίξετε γυρίζει πίσω.

aggelos antonellis είπε...

Επισκέπτες του ιστολογίου ,
ο π. Δανιήλ Αεράκης στο δυναμικό – τολμηρό – ηχηρό αλλά και εύστοχο σχόλιό του για το διωγμό σπουδαίου ιεραποστόλου ( του π.Θεολόγου )χαρακτηρίζει τον.π Θεολόγο '' μιμητή του Απ. Παύλου αφού , κατέβηκε από το Άγιον Όρος στην Αφρική και με τα χαρίσματα που του έχει δωρίσει ο Κύριος (είναι και αρχιτέκτων), σε λίγο χρόνο κυριολεκτικά «έστησε» εκ του μηδενός την ορθόδοξη τοπική Εκκλησία στο Μπαζαβίλ (του Κογκό).
Να σημειωθεί, ότι ο π. Θεολόγος ίδρυσε πολλές ενορίες,σχολείο με 350 παιδιά, ορφανοτροφείο με 37 ορφανά, κίνηση Νεότητας, ραδιοφωνικό σταθμό κ.ά.''

Στηρίζει δε τα παραπάνω και στα λεχθέντα σε επίσημη στιγμή από εκπρόσωπο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας ότι δηλαδή :
«Το έργο του αναγνωρίζεται από όλους, ως προς την ποσότητα, ως προς την ποιότητα και ως προς το αθόρυβον και άοκνον του χαρακτήρος του. Η Εκκλησία του αγίου Μάρκου στέκεται απέναντί του, εσαεί ευγνωμονούσα για αυτό».
Δίκαιος και οφειλόμενος ο Έπαινος από τον Μητροπολίτη Καμερούν.
(άν δεν κάνω λάθος.)

Έτσι για τον π.Θεολόγο ,η σφραγίδα του πολυετούς ιεραποστολικού του έργου στο Κογκό είναι η ζωντανή Ορθόδοξη εκεί Εκκλησία που ίδρυσε με το πλήθος των έμψυχων Ναών ,αλλά και ιερών Ναών ,της Επισκοπής ,αλλά και των τόσων άλλων ευαγών ιδρυμάτων.
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΕΡΗ ΑΠΟΛΟΓΙΑ του π.Θεολόγου σε όσους θέλουν ακόμη να τον ανακρίνουν.
Και όλα αυτά κατορθώνονται με τη Χάρη του Θεού σε κάθε γνήσιο διάκονο Του που αγωνίζεται καθημερινά να είναι, κατά την προτροπή του Απ. Παύλου προς τον Τιμόθεο :

''τύπος γίνου των πιστών εν λόγω ,εν αναστροφή ,εν αγάπη ,εν πνεύματι,εν πίστει, εν αγνεία . ...,συ δε άνθρωπε του Θεού, δίωκε δικαιοσύνην ,ευσέβειαν,πίστιν,αγάπην,υπομονήν,πραότητα.''

Γνωρίζεις π.Θεολόγε ,ότι τον πάγκαλον Ιωσήφ ,οι αδελφοί του δια φθόνον ,εξεδίωξαν και επώλησαν ώς δούλον ..άλλ΄ο Κύριος ανέδειξεν αυτόν τελικά,

Άρχοντα γης Αιγύπτου ,,, !!!

τους δε διώκτας αδελφούς του .. ικέτας του.!!!

π. Θεολόγε , εύχεσθε ..
Άγγελος

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com