19 Αυγ 2013

Μαγικές ευχές ξεματιάσματος σε Ορθόδοξη ιστοσελίδα.



Ο ιστότοπος «Αγιορείτικο Βήμα» και τα «ξεματιάσματα»
Χαράλαμπος Άνδραλης Δικηγόρος-συγγραφέας
Με μεγάλη μας θλίψη, παρατηρήσαμε στο γνωστό χριστιανικό ιστολόγιο, συμβουλές για …αποτελεσματικό ξεμάτιασμα. Με αφορμή λοιπόν αυτή την ατυχή ανάρτηση, κάνουμε κάποιες σκέψεις σχετικά με αυτή τη δεισιδαιμονία που δυστυχώς έχει επικρατήσει στη συνείδηση μιας σημαντικής μερίδας του χριστιανικού λαού, κυρίως των ηλικιωμένων.
Σαφώς και η Εκκλησία μας δέχεται το «μάτι» ή σωστότερα βασκανία. Δεν δέχεται όμως σε καμία περίπτωση τις «ξεματιάστρες». Υπάρχει στα ευχολόγια της Εκκλησία ειδική ευχή του Μεγάλου Βασιλείου, την οποία διαβάζει μόνο ο ιερέας φορώντας πετραχήλι.

Εναλλακτικά μπορούμε και με την ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με» ή με οποιαδήποτε άλλη καθιερωμένη προσευχή της Εκκλησίας να αντιμετωπίσουμε τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση. Επομένως, οποιαδήποτε άλλη μέθοδος με την χρήση λαδιών, φλιτζανιών, πτυέλων και ακατανόητων «ευχών» είναι αναμφισβήτητα δεισιδαιμονίες. Και όπου δεισιδαιμονία, εκεί και ο διάβολος. 
Δεν αμφισβητούμε όμως την …αποτελεσματικότητα αυτών των μεθόδων. Ο διάβολος δημιουργεί τη βασκανία, ο διάβολος και τη διώχνει. Με αυτό τον τρόπο όμως, οι πιστοί τον επικαλούνται να τους «βοηθήσει» και διόλου τυχαία ματιάζονται μετά, όλο και πιο συχνά. Αποτέλεσμα είναι να καταφεύγουν εκ νέου στις συμπαθητικές ξεματιάστρες και να δώσουν άλλη μία νίκη στον αντίθετο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι με τέτοιες αψυχολόγητες ενέργειες δίνουμε δικαιώματα στον διάβολο να επεμβαίνει στη ζωή μας.
Από την άλλη μεριά, η τακτική συμμετοχή στα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας απομακρύνει τις ελάχιστες πιθανότητες βασκανίας. Βάζοντας μέσα στη ζωή μας τον Χριστό, δεν αφήνουμε χώρο στον διάβολο και επομένως στη βασκανία.
Θα πρέπει όλα τα Ορθόδοξα Χριστιανικά ιστολόγια να τείνουν την προσοχή τους στις αναρτήσεις τους. Κι αυτό γιατί όσο πιθανό είναι να ωφελήσεις μια ψυχή, άλλο τόσο πιθανό είναι και να τη βλάψεις. Συνίσταται ανεπιφύλακτα το «φιλτράρισμα» αμφιλεγόμενων αναρτήσεων από έμπειρους πνευματικούς και θεολόγους για να πορευόμαστε σε ασφαλείς δρόμους.

Μαγικές ευχές ξεματιάσματος σε Ορθόδοξη ιστοσελίδα.

 2013-01-15_171517
Θα τις βρείτε στην ιστοσελίδα “Αγιορείτικο Βήμα” Όλη η αλήθεια με ένα κλικ… Περιττό να πούμε ότι αυτού του είδους οι “ευχές” είναι καθαρή μαγεία και ότι ευχή για βασκανία διαβάζει ΜΟΝΟ ο Ιερέας. Επειδή το ράσο δεν κάνει τον παπά…ΠΡΟΣΕΞΤΕ!

4 σχόλια:

Α.Τ.ΙΩΑΝΝΗΣ είπε...

Κάποιες φορές που μπήκα στην εν λόγω σελίδα, ψάχτηκα πραγματικά αν μπήκα στην σελίδα. Το θέμα είναι ότι σε σελίδες για τον ΠΑΟΚ είδα πιό πολλές αναφορές για το Άγιο Όρος, παρά στην εν λόγω σελίδα.

Ανώνυμος είπε...

Άγιοι Ανάργυροι και θαυματουργοί επισκέψασθε τας ασθενείας ημών, δωρεάν ελάβετε δωρεάν δότε ημίν.

Απολυτίκιον έτερον. σελίδα 32
+ Αρχιμανδρίτου Χαραλάμπους Βασιλόπουλου Οι Άγιοι Ανάργυροι
Εκδόσεις Ορθοδόξου Τύπου
Βίοι Αγίων 77

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

"Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι με τέτοιες αψυχολόγητες ενέργειες - σ.σ. του ξεματιάσματος - δίνουμε δικαιώματα στον διάβολο να επεμβαίνει στη ζωή μας", γράφει ο κ. Άνδραλης. Και λίγο πιο πάνω "ο διάβολος δημιουργεί τη βασκανία, (σ.σ. με το μάτιασμα), ο διάβολος και τη διώχνει" - με το ξεμάτιασμα συμπληρώνουμε.

ΚΧ
Και πώς να μη γίνεται αυτό, όταν οι ακατήχητοι πιστοί διδάσκονται να πιστεύουν στα μάγια. Το προσυπογράφει, άλλωστε, και η ιστοσελίδα, όθεν η αφορμή για το άρθρο του κ. Άνδραλη :

"Το αν πιάνουν οι ευχές (σ.σ. για το ξεμάτιασμα) αποτελεί προσωπική άποψη του καθενός και έχει να κάνει με την ΠΙΣΤΗ του (δικά μας τα Κεφαλαία), την κουλτούρα του και τον τρόπο που έχει μεγαλώσει".

Με άλλα λόγια δηλαδή πιστεύουμε και στην μαγεία! Άρα και στον διάβολο!! Τόση αφέλεια και τόση ακατανόητη θεολογία από βήμα υποτίθεται αγιορείτικο!!!

Αλλά, ρωτάμε εμείς, είναι το ίδιο πράγμα να λες "δέχομαι τη μαγεία" με το "πιστεύω στα μάγια"; Ποιος δίδαξε και ποιος κατήχησε τους πιστούς να χρησιμοποιούν με φειδώ και σωφροσύνη το ρήμα πιστεύω και τη λέξη πίστη; Τόσο μεγάλος ευτελισμός και κατάχρηση του ρήματος και της λέξης, δεν υπήρξε ποτέ.

Μήπως θα ήταν προτιμότερο, ρωτάμε και πάλι, ο κύριος Άνδραλης να μας έλεγε απλά ότι δεχόμαστε τον διάβολο, τα ματιάσματα και τα άλλα διάφορα, αλλά "πιστεύουμε μόνο εις ένα θεό" και τα εξής;

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστά κάνετε και αναδεικνύεται το θέμα έστω και με καθυστέρηση. Τα στραβά πρέπει να χτυπιούνται όπου και αν βρίσκονται.

ΟΡΘ.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com