7 Αυγ 2013

Ο μακαριστός μητροπολίτης Σάμου Ειρηναίος για τη συμμετοχή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Π.Σ.Ε



Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΣΕ
"Εφ όσον η πρεσβυγενής  Ορθόδοξος Ανατολική Εκκλησία πιστεύει, κατά το Σύμβολον των Οικουμενικών Συνόδων Νικαίας-Κωνσταντινουπόλεως, ότι αυτή είναι η  Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, αφού εστάθη ακλόνητος εις την ιστορικήν Της πορείαν μεταβιβάζουσα διά μέσου των αιώνων μέχρι σήμερον διά της ιερωσύνης, διά των επισκόπων Της, την ύπαρξίν Της, τους θείους χαρακτήρας Της, ως ώρισαν οι θείοι απόστολοι, ο μέγας των εθνών απόστολος Παύλος και η αδιάκοπος χορεία των αγίων Πατέρων, ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΣΧΕΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (έτσι ονομαζόταν τότε το ΠΣΕ), το οποίον αναζητεί να εύρη την μίαν, αγίαν Εκκλησίαν. Εάν μετείχεν εις αυτό ως οργανικόν μέλος, θα εβεβαίωνεν, ότι ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ, ότι αυτή είναι η Μία, Αγία, Καθολική  και Αποστολική  Εκκλησία συμφώνως προς την γνησιότητα της Ορθοδόξου χριστιανικής πίστεως και την ακεραιότητα της δογματικής μας παραδόσεως".


(Μητροπολίτου Σάμου Ειρηναίου, "Η Ορθόδοξος Ελληνική Εκκλησία και το Οικουμενικόν Συμβούλιον των Εκκλησιών", Αθήναι 1952, σελ. 10-11).

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς, αγαπητέ ιστολόγε και λοιποί φίλοι του blog, ελάχιστοι είναι στις μέρες μας οι επίσκοποι της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που εκφράζονται κατά τρόπο αρνητικό για τη συμμετοχή Ορθοδόξων Πατριαρχείων και τοπικών Αυτοκεφάλων Εκκλησιών στο δυσώνυμο ΠΣΕ, στο οποίο συμμετέχουν ως ισότιμα μέλη, ακόμη και αντιτριαδίτες και "παπαδίνες" και "επισκοπίνες", και "ιερείς" και "ιέρειες", που επευλογούν και "ιερολογούν" το "γάμο" των σοδομιτών! Εν τω μεταξύ, η Ρωμαιοκαθολική "εκκλησία", τουτέστιν παρασυναγωγή, αρκείται, από ετών, στην αποστολή παρατηρητών. Βλέπετε εμείς οι Ορθόδοξοι είμαστε "εξυπνότεροι" απ τους αιρετικούς παπικούς και συμμετέχουμε ισότιμα στην παναιρετική αυτή συναγωγή! Το κατ εξοχήν λυπηρό, εν προκειμένω, είναι η ανάληψη ηγετικής θέσεως, εντός των κόλπων του ΠΣΕ, απ τη μεριά ορθοδόξων εκκλησιαστικών αξιωματούχων, όπως δυστυχέστατα συμβαίνει με τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο Γιαννουλάτο, ο οποίος καλό θα είναι να προβληματισθεί πάνω στα όσα εξέφρασε σχετικώς ο αοίδιμος, λόγιος και διαπνεόμενος από αγάπη για την Ορθοδοξία, ιεράρχης της Σάμου.
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Πότε γιατρέ μου περιμένεις να προβληματισθεί;
Δε θα έπρεπε να το χει κάνει ήδη;

Μ.Π. είπε...

AYTA TA AKOYME ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ. ΚΙ ΕΝΩ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Ν' ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΒΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΣΕ ΠΡΟΔΟΣΙΑ, ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΜΑΣ ΤΟΝ «ΟΡΘΟΔΟΞΟΤΑΤΟ» ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟ! ΘΟΥ ΚΥΡΙΕ ΤΩ ΣΤΟΜΑΤΙ ΜΟΥ!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com