11 Ιουν 2013

Καλύφθηκε η ζήτηση για ιεροδιδάσκαλους στη Ροδόπη



-Κατατέθηκαν 57 αιτήσεις για σύνολο 45 θέσεων, που προβλέπονταν από την προκήρυξη για τη Μουφτεία Κομοτηνής
-Το έργο τους θα είναι να διδάξουν το κοράνι στα τεμένη ή σε δημόσια σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής, σε μαθητές μουσουλμάνους οι οποίοι έχουν απαλλαγεί από το μάθημα των θρησκευτικών
Μέτσο Τζαμαλή, μουφτής Κομοτηνής, Σαδίκ Ισμαήλ Ιμπραχήμ, εκπαιδευτικός στο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο του Δήμου Ιάσμου, Μπαντάουι Χάσαν επίκουρος καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας του Αραβοϊσλαμικού Κόσμου στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιμάμ Τεφήκ Αμπτουλάχ θεολόγος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου ΑλΑζχάρ και δρ. Χαλήλ Τζιχάντ πτυχιούχος Ισλαμικού Πανεπιστημίου Μεδίνας με ειδίκευση στον Ιερό Ισλαμικό Νόμο, κάτοχο Μεταπτυχιακού τίτλου Σπουδών στο Ισλαμικό Ιερό Κήρυγμα και Διδάκτορα Ισλαμικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μεδίνας. 

Η παραπάνω πενταμελής επιτροπής θα επιλέξει τους καταλληλότερους ανάμεσα στους 57 ενδιαφερόμενους, που κατέθεσαν τα χαρτιά τους για τις 45 θέσεις ιεροδιδασκάλων, που προκηρύχτηκαν στα μέσα Μαΐου. Όπως είναι γνωστό 90 ιεροδιδασκάλους που θα πραγματοποιήσουν τη διδασκαλία του Κορανίου στα τεμένη της Θράκης ή σε δημόσια σχολεία της περιοχής, θα προσλάβει η κυβέρνηση. Σχετική απόφαση υπογράφηκε από τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Παιδείας και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 15 Μαΐου. Με αυτή προκηρύχτηκαν 90 θέσεις ιεροδιδασκάλων με σύμβαση ορισμένου χρόνου εννέα μηνών. Στη Μουφτεία Κομοτηνής δόθηκαν 45 θέσεις, 30 στη Μουφτεία Ξάνθης και 15 στη Μουφτεία Διδυμοτείχου.  Το έργο των ιεροδιδασκάλων είναι η διδασκαλία του κορανίου στα τεμένη της  Θράκης ή εφόσον το επιθυμούν και προκύψει σχετική ανάγκη και σε δημόσια σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Θράκης, σε μαθητές μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που έχουν απαλλαγεί από το μάθημα των θρησκευτικών, κατόπιν σχετικής απόφασης του αρμοδίου κατά περίπτωση διευθυντή πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και με αντίστοιχη μείωση της απασχόλησής τους στα τεμένη. Επιπλέον, προς κάλυψη επειγουσών αναγκών, οι ιεροδιδάσκαλοι μπορούν με απόφαση του οικείου μουφτή να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην κεντρική υπηρεσία της Μουφτείας, ως βοηθητικό διοικητικό προσωπικό και εντός του νομίμου ωραρίου, με αντίστοιχη μείωση της βασικής απασχόλησής τους, χωρίς πρόσθετες αποδοχές.
Στην πρόσκληση για πλήρωση των θέσεων η διστακτικότητα ήταν εμφανής στις πρώτες μέρες, αφού τις πέντε πρώτες ημέρες κατάθεσης των αιτήσεων (σ.σ. δόθηκε χρόνος δύο εβδομάδων) στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης κατατέθηκαν ελάχιστες αιτήσεις, μετρημένες στα δάχτυλα των χεριών. Οι Κασσάνδρες διαψευστήκαν και άνθρωποι οποίοι θέλουν απλώς να τελέσουν το επάγγελμα το οποίο επέλεξα, προσήλθαν στο αρμόδιο γραφείο κατάθεσης των δικαιολογητικών. Έτσι ο ζητούμενος αριθμός 45 ιεροδιδασκάλων για τη μουφτεία Κομοτηνής, καλύπτεται από τους 57 ενδιαφερόμενους. 
Η επιτροπή επιλογής ιεροδιδασκάλων θα ελέγξει τα δικαιολογητικά των υποψηφίων και θα αποκλείσει με αιτιολογημένη απόφασή της τους υποψηφίους που δεν πληρούν τους όρους του νόμου και της προκήρυξης. Ακολούθως θα ανακοινώσει τους πίνακες με τα ονόματα των υποψηφίων που πληρούν τους όρους του νόμου και της προκήρυξης στις αρμόδιες Μουφτείες και Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα ένστασης κατά των πινάκων, το αργότερο εντός πέντε (5) ημερών από την ανάρτησή τους. 
Οι ενστάσεις κατατίθενται στις αρμόδιες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίες υποχρεούνται να τις αποστείλουν άμεσα στην έδρα των Επιτροπών Επιλογής ιεροδιδασκάλων Η Επιτροπή Επιλογής ιεροδιδασκάλων μετά τη λήξη της προθεσμίας των ενστάσεων, θα συνεδριάσει προκειμένου να εξετάσει τις πιθανές ενστάσεις και καταρτίζει τους πίνακες των υποψηφίων ιεροδιδασκάλων που έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στη διαδικασία της συνέντευξης. Στη συνέχεια η Επιτροπή Επιλογής ιεροδιδασκάλων, θα ανακοινώσει τις ακριβείς ημερομηνίες και τον τόπο που θα διενεργηθεί η συνέντευξη των υποψηφίων που πληρούν τα τυπικά προσόντα και έχουν προσκομίσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ατομικών συνεντεύξεων και τη σύνταξη του σχετικού πρακτικού, η Επιτροπή Επιλογής ιεροδιδασκάλων αξιολογεί τους υποψηφίους και τους κατατάσσει σε σειρά προτεραιότητας συνεκτιμώντας, επιπλέον των τυπικών προσόντων, το ήθος των υποψηφίων, τη δραστηριότητα και την όλη προσωπικότητά τους καθώς και τη προηγούμενη σταδιοδρομία τους ως ιεροδιδασκάλων.
Η επιλογή τους πρέπει να γίνει εντός του καλοκαιριού, ώστε η πρόσληψή τους να γίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. 
Δήμητρα Συμεωνίδου
xronos,11/06/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com