14 Μαρ 2013

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για τον νέο Πάπα Φραγκίσκο


«Ενας Πάπας που έσπασε παραδόσεις αιώνων»
«Η εκλογή του πρώτου μη Ευρωπαίου Πάπα για παραπάνω από μία χιλιετία και του πρώτου από τη Λατινική Αμερική, όπου ζει το 40% των καθολικών, αποκαλύπτει στους καρδιναλίους που τον εξέλεξαν μία συναίσθηση του μεγέθους και της σημασίας του εκτός Ευρώπης ποιμνίου», σχολιάζει τοBBC. «Ο Καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο είχε τη φήμη ενός ταπεινού ιερέα, ο οποίος ακόμη και σε αυτή τη θέση πήγαινε στη δουλειά του με το λεωφορείο, έμενε σε διαμέρισμα αντί στο αποστολικό μέγαρο, ενώ μαγείρευε μόνος του», προσθέτει. 
Η εκλογή του Αργεντινού Χόρχε Μπεργκόλιο έσπασε την ευρωπαϊκή παράδοση αιώνων στον παπικό θρόνο, ανοίγοντας το δρόμο για μία νέα εποχή απλότητας και ταπεινότητας για τη ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η οποία κλυδωνίζεται από ίντρικες και σκάνδαλα, επισημαίνει το Reuters. «Είναι ο πρώτος Νοτιοαμερικανός ποντίφικας και ο πρώτος που ονομάζεται Φραγκίσκος προς τιμή του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, του Αγίου του 12ου αιώνα, ο οποιος απέρριψε τα πλούτη ακολοθώντας σε μία ταπεινή ζωή», πρόσθεσε το πρακτορείο.
Ωστόσο, ορισμένοι σχολιαστές αναφέρουν ότι ο Μπεργκόλιο, επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος Α' τιμώντας τον Αγιο Φραγκίσκο Χαβιέρ, συνιδρυτή, μαζί με τον Ιγνάτιο ντε Λογιόλα, της Αδελφότητας του Ιησού (1534).
Ο Guardian γράφει ότι οι καρδινάλιοι της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας εξέλεξαν για νέο τους πάπα έναν άνδρα «σχεδόν από το τέλος του κόσμου», καθώς είναι ο πρώτος μη Ευρωπαίος ποντίφικας που εκλέγεται εδώ και περίπου 1,300 χρόνια, ενώ είναι και ο πρώτος πάπας που ανήκει στο τάγμα των Ιησουιτών. Ο Μάριο Μπεργκόλιο, αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, έγινε ο Πάπας Φραγκίσκος Α' -ο πρώτος που λαμβάνει αυτό το όνομα- είναι μία πρώιμη ένδειξη της θητείας του ελπίζει ότι θα χαρακτηριστεί από πνευματικότητα και ευαγγελικότητα.
«Πάπας Φραγκίσκος ο ταπεινός: Ο καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο έγινε ο πρώτος Πάπας από την Αμερική», αναφέρει στον τίτλο της ηTelegraph.
«Με τις λέξεις "buona sera" (καλησπέρα) ο 76χρονος Αργεντινός Μάριο Μπεργκόλιο έγινε ο 266ος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο πρώτος εκτός Ευρώπης και ο πρώτος από το τάγμα των ιησουιτών που ανεβαίνει στο θρόνο του Αγίου Πάτρα.
«Τι θα κάνει αυτός ο άγνωστος στο πλατύ κοινό άνθρωπος», αναρωτιέται ο Ετιέν ντε Μοντετί στην εφημερίδα Le Figaro, ο οποίος, όπως υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, «αναλαμβάνει μια παμπάλαια κληρονομιά, αυτή μιας πίστης δύο χιλιάδων ετών». «Υπάρχουν εσωτερικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η αναμόρφωση της διοίκησης της Εκκλησίας είναι ένα από αυτά», προσθέτει ο αρθρογράφος της εφημερίδας.
«Αυτός ο ηλικιωμένος άντρας θα μπορέσει να οδηγήσει την Εκκλησία και τους πιστούς της σε ένα μεγαλύτερο άνοιγμα προς τις γυναίκες και τις διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις ή όπως οι προκάτοχοί του θα παραμείνει ένας αυστηρός φύλακας του δόγματος;», αναρωτιέται επίσης ο Φρανσουά Σερζάν στην Libération.
«Η διαδοχή είναι ένα βαρύ φορτίο», γράφει ο Ντομινίκ Κινιό στην La Croixκαι επισημαίνει την αναφορά του νέου πάπα στον προκάτοχό του Βενέδικτο 16ο.
«Μετά την θητεία του Βενέδικτου του 16ου που σημαδεύτηκε από πολλά σκάνδαλα, οι καρδινάλιοι θέλησαν να αλλάξουν το ύφος, να δείξουν ένα καινούργιο πρόσωπο της Εκκλησίας λιγότερο δογματικό, περισσότερο ανθρώπινο και χαρισματικό; Φυσικά. Πρόκειται πραγματικά για μια στροφή; Οι ειδικοί στα θέματα του Βατικανού το βεβαιώνουν, όμως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να το πούμε», υπογραμμίζει η εφημερίδα Le Parisien.
«Ο Αργεντινός» τιτλοφορεί άρθρο της για το νέο Πάπα η γερμανικήSüddeutsche Zeitung. «Ως Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, ο Χόρχε Μπεργκόλιο αρνήθηκε τη μεγαλοπρέπεια, φρόντισε για τους φτωχούς και χρησιμοποιούσε το λεωφορείο αντί της λιμουζίνας. Ο Πάπας θεωρείται ως άνθρωπος από το στρατόπεδο των μεταρρυθμιστών και δείχνει ταπεινότητα, αλλά ο ρόλος του στην ιστορία της Αργεντινής τον καθιστά ως «αμφιλεγόμενη προσωπικότητα», αναφέρει η SZ.
Με τον τίτλο «Ο Πάπας - έκπληξη» το γερμανικό περιοδικό Spiegelαναφέρεται με τη σειρά του στην εκλογή του νέου ποντίφικα. «Δύσκολα περίμενε κανείς τον Μάριο Μπεργκόλιο, τώρα είναι ο πάπας, ο πρώτος νοτιοαμερικανός, ο πρώτος Ιησουίτης. Ο Φραγκίσκος θεωρείται διανοούμενος ασκητής, ένας άνθρωπος της δέυτερης γραμμής. Εχει καταγγείλει επανειλημμένα τη διαφθορά και τη φτώχεια, αλλά στο παρελθόν του υπάρχει και ένα σκοτεινό σημειο» τονίζει το περιοδικό.
«Εχω οραματιστεί κάτι διαφορετικό» με τη φράση αυτή του νέου Πάπα τιτλοφορεί το άρθρο της η Welt. Οπως αναφέρει, η εκλογή του Πάπα Φραγκίσκου ήταν μία έκπληξη για τους γερμανούς καρδιναλίους. Επαινούν το νέο ως «αυθεντικό και εξαιρετικά ταπεινό». «Εχει την προσωπικότητα να είναι Πάπας», επισημαίνει η Welt.
«Πάπας Φραγκίσκος, ο ποντίφικας που έσπασε την παράδοση», αναφέρει σε άρθρο του το αμερικανικό CNN. «Όταν ο Χόρχε Μπεργκόλιο ανέβηκε στο μπαλκόνι του Βατικανού για να παρουσιαστεί ως ο νέος ηγέτης των 1,2 δισ. καθολικών, έγραψε ιστορία ως ο πρώτος μη ευρωπαίος Πάπας της σύγχρονης εποχής, ο πρώτος από τη Λατινική Αμερική, ο πρώτος Ιησουίτης και ο πρώτος που ονομάζεται Φραγκίσκος. Ο νέος Παπας έγραψε, όμως και άλλο ένα είδος ιστορίας στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μπροστά σε 150.000 ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου: Αντί να ευλογήσει πρώτος τους πιστούς, τους ζήτησε να προσευχηθούν για εκείνον», σημείωσε το CNN.
ΕΘΝΟΣ, On Line 14/03/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com