10 Φεβ 2013

Εικόνα - Ομοίωση


ΕΙΚΟΝΑ  –  ΟΜΟΙΩΣΗ
ΣΑΛΤΑΟΥΡΑΣ   ΧΡΗΣΤΟΣ
«Ο μεγάλος Θεολόγος και Φιλόλογος των ημερών μας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ χαρακτήρισε την κακοδοξία της ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, ότι ο Αδάμ έχει γονείς, ως ΑΙΡΕΣΗ!»
    Στους έσχατους καιρούς που ζούμε, καιρούς συγχύσεως, ποικίλες καινοφανείς κακοδοξίες έχουν εμφανιστεί. Μία από αυτές είναι και η αίρεση της ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ. Η παράδοξη αυτή δοξασία διδάσκει οτι πριν τον ΠΡΩΤΟΠΛΑΣΤΟ Αδάμ υπήρχαν άνθρωποι !!! Οι ακολουθούντες την κακοδιδασκαλία αυτή, στην προσπάθειά τους να παρερμηνεύσουν την Αγία Γραφή και να παρουσιάσουν την δήθεν δημιουργία του ανθρώπου σε στάδια, αναφέρονται με σοφιστικό τρόπο στο εδάφιο Γένεση 1:26. Με αυτό το εδάφιο θα ασχοληθούμε σε αυτή την σύντομη μελέτη.

«και είπεν ο Θεός• ποιήσωμεν άνθρωπον
κατ ‘ εικόνα ημετέραν και καθ ‘ ομοίωσιν»
Γένεση 1:26.
   Οι οπαδοί της ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ λέγουν ότι το ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ είναι εντελώς διαφορετικό του ΚΑΘ’ ΟΜΟΙΩΣΙΝ και μάλιστα υποστηρίζουν- χωρίς αποδείξεις- οτι μεγάλη χρονική απόσταση χωρίζει το ένα από το άλλο ! Σύμφωνα με αυτή την άποψη, ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ σημαίνει την δήθεν βιολογική μόνο δημιουργία του ανθρώπου μέσω εξέλιξης από τον πίθηκο!!! Το ΚΑΘ’ ΟΜΟΙΩΣΙΝ σημαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό. Σημαίνει ότι ο βιολογικά μόνο ζωντανός άνθρωπος έλαβε μέσω του εμφυσήματος το Άγιο Πνεύμα που τον κατέστησε ΚΑΙ Πνευματικά ζωντανό.
Απαντούμε:
Στο εδάφιο Γένεση 1:26 έχουμε έναν συνηθισμένο Εβραϊκό συνωνυμικό παραλληλισμό που είναι, όπως όλοι οι παραλληλισμοί του είδους αυτού, ΕΜΦΑΤΙΚΟΣ-ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΟΣ.
Άλλωστε σύμφωνα με το Εβραϊκό κείμενο η λέξη που μεταφράζεται από τους Εβδομήκοντα ως ΟΜΟΙΩΣΗ στο εδάφιο Γένεση 1:26 είναι η ΙΔΙΑ που σε άλλα εδάφια μεταφράζεται ως ΕΙΚΟΝΑ και ως ΙΔΕΑ - Γένεση 5:1,3.Βλέπε και εδάφιο Ιεζεκιήλ 1:10 όπου το ΟΜΟΙΩΣΗ σημαίνει ΕΙΚΟΝΑ/ΜΟΡΦΗ. Δεν θα επιμείνουμε όμως εδώ στο Εβραϊκό κείμενο όχι γιατί δεν πρέπει αλλά διότι το αναλύσαμε επαρκώς σε άλλη μελέτη. Θα ασχοληθούμε με το Ελληνικό κείμενο της Αγίας Γραφής.
Ας σκεφτούμε τι ακριβώς σημαίνει η ο λόγος της Γραφής ότι ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ του Θεού επλάσθη ο άνθρωπος. Η εξήγηση των οπαδών της ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ότι αυτό σημαίνει την βιολογική ζωοποίηση του ανθρώπου είναι ορθή;
Ο Θεός είναι ΠΝΕΥΜΑ δεν έχει σώμα ούτε βιολογική ζωή, δηλαδή ζωή που στηρίζεται σε βιολογικές λειτουργίες (αναπνοή, κυκλοφορία αίματος, μεταβολισμός κ.τ.λ). Ο Θεός είναι η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΖΩΗ. ΠΩΣ λοιπόν το  ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ σημαίνει απλώς την βιολογική μόνο δημιουργία του ανθρώπου μέσω εξέλιξης από τον πίθηκο ;;; Είναι φανερό ότι δεν σημαίνει απλώς κάτι τέτοιο. Σημαίνει ότι ο άνθρωπος έχει ψυχή. Ως πνευματική ζώσα ύπαρξη ο άνθρωπος είναι ΕΙΚΟΝΑ του Θεού.
Η λέξεις ΕΙΚΟΝΑ και ΟΜΟΙΩΜΑ είναι συνώνυμες στα Ελληνικά. Κατά βάση σημαίνουν το ίδιο πράγμα. Γιαυτό τον λόγο ο Αδελφόθεος Ιάκωβος λέγει ότι οι ανθρώποι είναι «καθ' ομοίωσιν Θεού γεγονότες».
«την δε γλώσσαν ουδείς δύναται ανθρώπων δαμάσαι• ακατάσχετον κακόν, μεστή ιού θανατηφόρου.  εν αυτη ευλογούμεν τον Θεόν και πατέρα, και εν αυτη καταρώμεθα τους ανθρώπους τους καθ' ομοίωσιν Θεού γεγονότας» Ιακώβου 3:8-9.
Τι έτι χρείαν έχομεν μαρτύρων;;; Η ΙΔΙΑ η Καινή Διαθήκη που γράφτηκε στα Ελληνικά λέγει ότι οι άνθρωποι (γενικώς οι άνθρωποι όχι μερικοί εξ αυτών- π.χ οι πνευματικώς ζωντανοί μόνο, αυτοί που έχουν Άγιο Πνεύμα),δημιουργήθηκαν «καθ' ομοίωσιν Θεού». Το ότι ο Ιάκωβος ομιλεί γενικώς για όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο τους έχοντες Άγιο Πνεύμα, φαίνεται από το ότι η γλώσσα που ρίχνει τις κατάρες είναι γνωστό τοις πάσι ότι δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε πνευματικά ζωντανούς και πνευματικά νεκρούς! Αν το «καθ' ομοίωσιν Θεού» σήμαινε μόνο τους λαμβάνοντας το Άγιο Πνεύμα και το «κατ’ εικόνα» την κοινή σε όλους βιολογική ζωή ο Άγιος Ιάκωβος θα χρησιμοποιούσε το «κατ’ εικόνα» και όχι το «καθ' ομοίωσιν»! Επικυρώνει λοιπόν την άποψη ο Άγιος Ιάκωβος ότι το «καθ' ομοίωσιν» είναι ΚΟΙΝΟ στους ανθρώπους όπως το «κατ’ εικόνα» και αυτό είναι φυσικό αφού όπως είπαμε κατά βάση σημαίνουν το ίδιο πράγμα. Δεν θα αλλάξουμε την Ελληνική Γλώσσα εμείς για χάρη κακοδόξων ! Ούτε είναι δυνατόν οι Πατέρες της Εκκλησίας να διδάσκουν διαφορετικά από τον Άγιο Ιάκωβο! Η εκφραστική ποικιλία των Πατέρων της Εκκλησίας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ενάντια στον ξεκάθαρο λόγο της Γραφής.Και ας μην προσπαθήσουν οι διάφοροι απολογητές της ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ να διαστρέψουν το χωρίο Ιακώβου 3:8-9 με διάφορα εξω-Γραφικά σχήματα λόγου ! ΜΕΣΑ από την Αγία Γραφή να πουν αν έχουν κάτι να πουν….
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΔΑΦΙΩΝ ΓΕΝΕΣΗ 1:26 ΚΑΙ ΓΕΝΕΣΗ 5:3
   Το εδάφιο Γένεση 1:26 είναι λοιπόν συνωνυμικός παραλληλισμός. Όμοια περίπτωση είναι και το εδάφιο Γένεση 5:3 το οποίο παραθέτω ευθύς αμέσως από τους Εβδομήκοντα : «έζησε δε Αδάμ τριάκοντα και διακόσια έτη, και εγέννησε κατά την ιδέαν αυτού και κατά την εικόνα αυτού και επωνόμασε το όνομα αυτού Σηθ».
Να μας απαντήσουν οι θιασώτες της ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ (που λέγουν ότι στο όμοιο εδάφιο Γένεση 1:26 δεν έχουμε συνωνυμικό παραλληλισμό),ΕΧΟΥΜΕ ή ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ συνωνυμικό παραλληλισμό στο εδάφιο Γένεση 5:3;;;
Αν δεν έχουμε συνωνυμικό παραλληλισμό, αν δηλαδή οι λέξεις ΙΔΕΑ και ΕΙΚΟΝΑ δεν χρησιμοποιούνται από τους Εβδομήκοντα ως συνώνυμες, να μας πουν οι προπαγανδιστές της ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ποία η διαφορά της έννοιας των λέξεων ΙΔΕΑ/ΕΙΚΟΝΑ σε αυτό το συγκεκριμένο εδάφιο !
Αν πάλι έχουμε συνωνυμικό παραλληλισμό (και πράγματι έχουμε) να μας πουν ΠΩΣ το κατάλαβαν και γιατί η περίπτωση του εδαφίου Γένεση 1:26 θεωρούν ότι είναι διαφορετική από το Γένεση 5:3 !
Κλείνοντας θα ήθελα να σημειώσω δύο πράγματα σχετικά με το εδάφιο Γένεση 1:26 και γενικά για την άποψη της ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ότι ο Αδάμ έχει γονείς:
Ο μεγάλος Θεολόγος και Φιλόλογος των ημερών μας κύριος ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσίως σε ομιλία του αλλά και κατ΄ιδίαν σε εμένα δήλωσε ότι στο εδάφιο Γένεση 1:26 έχουμε συνωνυμικό παραλληλισμό. Όταν δε έθεσα υπόψιν του την διδασκαλία της ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ότι ο Αδάμ έχει γονείς, χαρακτήρισε αμέσως αυτή ως ΑΙΡΕΣΗ !

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να επανέλθουμε άλλη μια φορά σε σχολικά μαθήματα για να υπενθυμίσουμε ότι η Θεολογία ασχολείται με το ΠΟΙΟΣ έπλασε τον κόσμο και οι θετικές επιστήμες με το ΠΩΣ έγινε ο κόσμος; Δεν είναι γνωστό ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΙΑ ότι η κάθε επιστήμη οφείλει να μένει στα "χωράφια" της και να μην χώνεται στη δουλειά των άλλων κλάδων; Ακόμη δεν έγινε κατανοητό σε ορισμένους θεολόγους ότι οι αλήθειες των πρώτων κεφαλαίων της Α.Γ. είναι αλληγορικές και υπαρξιακές και όχι ιστορικές; Διαβάστε το βιβλίο θρησκευτικών β΄ Λυκείου στο κεφ. "Ο άνθρωπος στο αρχικό του μεγαλείο" για να δείτε πόσο ωραία τα λέει. Να υπενθυμίσουμε ότι ο/οι ιερός/οί συγγραφείς της Γένεσης δεν ενδιαφέρονται να κάνουν επιστήμη αλλά να υποδείξουν ΜΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥΣ ότι ο Θεός είναι πίσω απ' όλα και τα κατευθύνει; Να αρχίσουμε να ρωτάμε πώς φαντάζονται κάποιοι την πρώτη δημιουργία του ανθρώπου; Πιστεύουν δηλαδή ότι έγινε ξαφνικά και από το πουθενά; Μήπως από ένα βουναλάκι χώμα που άρχισε σιγά σιγά να υψώνεται και σε λίγα λεπτά έγινε ο Αδάμ; Διότι χρειάζεται ταπείνωση εδώ και ορισμένοι θεολόγοι να μην υπεισέρχονται στα εδάφη της βιολογίας και παλαιοντολογίας. Η επιστήμη είναι ανεξάρτητη στο έργο της και οφείλει να είναι πάντα. Για άλλη μια φορά να τονίσουμε ότι δεν συγκρούεται η θεωρία της εξελίξεως με την Αγία Γραφή! Πιστεύει ο κ. Σαλταούρας λ.χ. ότι ο Θεός έχει χέρια, αφού έτσι λέει ότι έπλασε τον άνθρωπο η Γένεση; Έχει πόδια και περπατάει στον παράδεισο, έχει στόμα για να φυσήξει κ.λπ.; Δεν είναι όλα αυτά ανθρωπομορφικές εκφράσεις; Βεβαίως και είναι, και ο κ. Χρήστος φυσικά και τα γνωρίζει όλα αυτά πολύ καλά. Επομένως αφού οι ιεροί συγγραφείς προσπαθούν (και καταφέρνουν) να εντάξουν μοναδικές όντως αλήθειες σε μια φτιαχτή και απίθανα όμορφη ιστορία για να κάνουν θεολογία, γιατί ο κ. Χρήστος μάς το χαλάει και το κάνει επιστήμη; Για να απορριφθεί αργότερα επιστημονικά, ΑΝ ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΕΙ ΕΝ ΤΕΛΕΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ; Αλήθεια κ. Χρήστο, αν επαληθευτεί ΠΛΗΡΩΣ σε μερικά χρόνια η θεωρία της εξελίξεως των ειδών, τότε εμείς οι χριστιανοί τι θα πρέπει να κάνουμε, να απορρίψουμε τον χριστιανισμό μας; Για σκεφθείτε το λίγο!
Τέλος, διαβάστε π. Ιωάννη Ρωμανίδη περί δημιουργίας κόσμου και θετικών επιστημών στο ΑΝΤΙΦΩΝΟ και θα δείτε πόσο συμπλέουν αρμονικά επιστήμη και Αγία Γραφή στο θέμα αυτό, αφού δεν συγκρούονται.

Παρακαλώ να δημοσιευτεί το άρθρο μου, σαν μια θετική συμβολή σε ένα γόνιμο διάλογο που ίσως ανοίξει, με κάθε σεβασμό φυσικά προς τις απόψεις του κ. Σαλταούρα και κάθε άλλου που θα συνεισφέρει.

ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ,
Ο ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Η θεωρία της εξελίξεως είναι όχι μόνο τεκμηριακά αθεμελίωτη αλλά αλλά και θεωρητικά μη αποδείξιμη. Ο διεθνούς φήμης καθηγητής της Ζωολογίας και ένθερμος υποστηρικτής της θεωρίας αυτής (πέθανε προ πολλών ετών αφού ασπάσθηκε το χριστιανισμό) T.Dobzhansky διακήρυξε ότι οι εξελικτικές μεταβολές είναι γεγονότα μοναδικά, ανεπανάληπτα και αναντίστρεπτα (irreversible), δηλαδή είναι αδύνατο πειραματικά στο εργαστήριο να μετατραπεί ένα ασπόνδυλο σε σπονδυλωτό ή ένα ερπετό σε πτηνό και τανάπαλιν, γιατί όπως είπαμε σύμφωνα με τη θεωρία αυτή οι εξελικτικές μεταβολές δεν μπορούν να επαναληφθούν ή να αντιστραφούν.Επί πλέον η εργαστηριακή παρακολούθηση μιας "ιστορικής " διαδικασίας, που έλαβε χώρα σε διάστημα εκατομμυρίων χρόνων, εμποδίζεται αθεράπευτα από το ολιγόχρονο της ζωής οποιουδήποτε πειραματιστή.

Ανώνυμος είπε...

Πόθεν συνάγεται ότι τεκμηριώνεται επιστημονικά ο δαρβινισμός; Απ τα πειράματα ή απ τα απολιθώματα;
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Ο δαρβινισμός κύριε Λ.Ν. είναι ένα σενάριο "επιστημονικής;" φαντασίας!
Μια υπόθεση και τίποτε άλλο!

Ανώνυμος είπε...

Ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μια θεωρία επιβάλλεται αξιωματικώς σαν επιστημονική είναι η παρατήρηση και το πείραμα. Ποτέ κανείς εξελικτικός δε στηρίχθηκε σ αυτά για να αποδείξει την ορθότητα των απόψεών του. Ας μην ξεχνάμε ότι ο πολύς Δαρβίνος πίστευε στην αυτόματη γένεση της ζωής προσκολλημένος στην ιδέα της ενότητας ανόργανης και ενόργανης ύλης την οποία κατέρριψε πανηγυρικά ο Παστέρ.

Ανώνυμος είπε...

Προς Λ.Ν.: από πουθενά!

ΣΤΕΛΙΟΣ Γ. είπε...

ΕΥΧΟΜΑΙ Ο ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ (10-2-2013, 8.31μμ.) ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΙΣΩΣ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΑΝ ΦΥΣΙΚΑ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΑΠΕΙΝΟ ΦΡΟΝΗΜΑ. ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΡΙΒΟΛΟΓΟΥΜΕ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΝΕ...ΑΙΩΝΕΣ ΤΩΡΑ.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστή Λυκούργε η ερώτηση-παρατήρησή σου.
Καλούνται οι εξελικτικοί να απαντήσουν.
Και μη μας πουν για τον ανθρωποπίθηκο γιατί θα γελάσει και το παραδαλό κατσίκι.

Ανώνυμος είπε...

ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΞΕΡΕΙΣ ΕΣΥ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΕΛΙΟ ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΙΣ, ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ; ΣΟΥ ΤΟΝΙΖΩ ΤΟ "ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ" ΓΙΑΤΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΨΑΧΝΕΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ, ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΘΕΜΑΤΑ. ΕΝΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΕΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ; ΟΤΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΑΔΑΜ; ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ! ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ Π.Χ. ΕΝΑΣ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΟΣ; ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΒΙΟΛΟΓΟΣ Ή ΦΥΣΙΚΟΣ ΤΟΤΕ ΜΕΙΝΕ ΤΑΠΕΙΝΟΣ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΕΡΕΙΣΑΙ ΤΩΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΣΕ ΧΩΡΑΦΙΑ ΆΛΛΩΝ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ. ΕΙΠΑΜΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ: ΤΟ "ΠΩΣ" ΕΓΙΝΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ. ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΑΥΤΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ: "Ο ΑΚΤΙΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΤΑΙ ΔΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ, Ο ΚΤΙΣΤΟΣ ΟΜΩΣ ΚΟΣΜΟΣ ΝΑΙ, ΕΡΕΥΝΑΤΑΙ". Ο ΣΚΟΠΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΟ ΘΕΟ, ΟΧΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΙΩΝΩΝ. ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΠΡΟΙΚΙΣΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΟΤΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΙΟ ΔΩΡΟ; ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΕΝΟΧΛΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ; ΒΛΕΠΕΙΣ ΟΤΙ ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΤΑΠΕΙΝΟΣ; ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΟΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΑΥΤΟ ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΟΜΩΣ ΘΕΛΕΙ ΕΞΗΓΗΣΗ. ΔΙΟΤΙ Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΘΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΕΙ, "ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΤΟΝ ΕΚΑΝΕ;" ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΟΥ; ΘΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΡΝΗΘΕΙΣ;
ΑΚΟΜΗ: ΠΟΙΟΣ ΣΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ Η ΓΕΝΕΣΗ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ; ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΤΙ ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΙ, ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ (ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΝΟΜΙΖΑΝ ΘΕΟΥΣ ΤΟΤΕ). ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΤΕΛΕΙΣ (ΟΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΟΠΝΕΥΣΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΕΛΕΙΣ).
ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΜΟΥ ΛΟΙΠΟΝ, ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ; ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΨΑΞΕΙΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΑΓΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΑ. ΕΙΔΕΣ ΠΟΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΑΙΔΙ, ΜΟΛΙΣ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ, ΝΑ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΚΙΟΛΑΣ ΕΤΟΙΜΟ; ΔΕΝ ΠΡΟΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΠΕΡΜΑΤΟΖΩΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΩΑΡΙΟΥ, ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΥΤΤΑΡΟ ΠΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΝΙΑ ΜΗΝΕΣ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΓΕΝΝΟ ΒΡΕΦΟΣ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΕΞΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ; ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ; ΕΙΔΕΣ ΚΑΤΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ; ΟΠΟΙΟΣ ΣΟΥ ΕΙΠΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ. ΔΙΟΤΙ ΨΑΧΝΕΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΓΕΝΕΣΗ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ. ΠΟΙΟΣ ΣΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ; ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΙΠΕ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΟΥ ΚΗΠΟΥ, ΦΙΔΙΟΥ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΣΕ, ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΠΛΑΣΤΟΥΣ Κ.Α. ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΞΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΕΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΛΛΗΓΟΡΙΚΑ, ΜΕ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ,ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑΝΟΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ;
ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΣΤΑ ΤΟΣΟ ΟΜΟΡΦΑ ΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΥΦΟΣ ΜΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΜΕ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΙ' ΑΥΤΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΩ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ.

Ο ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Προς "ερευνητή αλήθειας": άλλο εξέλιξη μέσα στο είδος στην οποία αναφέρθηκες κι άλλο εξέλιξη-μεταμόρφωση ενός είδους σε άλλο.
Και στο τελευταίο οι εξελικτικοί δεν έχουν αποδείξει τίποτε παρά μόνο κάνουν υποθέσεις.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε των 8:01 μ.μ. όταν λες εξέλιξη μέσα στο είδος, εννοείς π.χ. ότι ΣΕ ΕΝΑ ΚΛΑΣΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟΥ εμφανίστηκε ξαφνικά μια μορφή ανθρώπου, που σε πολλά χρόνια αργότερα έφτασε στον άνθρωπο του σήμερα; Αν εννοείς κάτι τέτοιο, αυτό είναι μαγικό και όχι πραγματικό, δεν νομίζεις; Φαντάζομαι όμως ότι αυτό εννοείς, αφού δεν δέχεσαι προηγούμενη εξέλιξη του ανθρώπου από άλλα είδη ζώντων οργανισμών. Σήμερα δηλαδή που μιλάμε για τη Μεγάλη Έκρηξη και τη διαμόρφωση του σύμπαντος μέσα σε δισεκατομμύρια χρόνια, γιατί οι χριστιανοί το δεχόμαστε αυτό και δεν δεχόμαστε ότι σε ένα δευτερόλεπτο δημιουργήθηκε το σύμπαν; Γιατί υποθέτεις ότι με άλλα μέτρα και σταθμά φτιάχτηκε το σύμπαν και με άλλα ο άνθρωπος; Γιατί πειράζει δηλαδή να προήλθε από άλλα είδη ζώντων ειδών; Μας χαλάει γιατί ξυπνήσαμε κάποτε άνθρωποι και δεν γνωρίζουμε το παρελθόν μας; Μας πέφτει πολύ ταπεινό να έχουμε πρόγονο τον πίθηκο; Έπρεπε να μας ρωτήσει ο Θεός για το πώς θα μας φτιάξει; Και τέλος, να ξέρεις ότι οι επιστήμονες ανακαλύπτουν συνεχώς νέα στοιχεία που επαληθεύουν την εξέλιξη. Όχι πως με νοιάζει αν προήλθαμε ή όχι από τον πίθηκο. Αλλά δεν έχουμε δικαίωμα να γράφουμε συνεχώς κατά των ερευνών των σημερινών βιολόγων, γιατί θα επαναληφθεί μια μεγάλη επίθεση κατά του χριστιανισμού στην περίπτωση που επαληθευτεί τελικά ότι ισχύει η εξέλιξη. Η θεολογία πρέπει να μείνει στην προσευχή και στη θέωση και η επιστήμη στην έρευνα της ύλης. Διαφορετικά συγχέονται οι αρμοδιότητές τους και θα μας κατηγορούν και για άσχετους. Αυτό όσοι γνωρίζουμε για την μεγάλη αξία του χριστιανισμού, δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ

ΣΤΕΛΙΟΣ Γ. είπε...

ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΄΄ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ΄΄ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣΕ ΕΙΣ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑΝ ΤΟΣΟ ΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟΔΥΚΝΥΕΤΑΙ ΠΑΝΥΓΗΡΙΚΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΕΚΤΕΝΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΜΑ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΕΡΙ ΑΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΟΠΩΣ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΄΄ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ΄΄. ΞΕΚΙΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΣΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΠΟΥ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΕΝ ΑΓΙΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙ ΤΗ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕ ΕΠΕΙΤΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ. ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟΒΟΡΟ ΑΛΛΑ ΑΦΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΔΕ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΩΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΖΕΙΣ ΟΤΑΝ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΧΩΜΑ. ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΝΑ ΣΟΥ ΠΕΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟΣ ΟΧΙ ΕΣΥ, ΑΛΛΑ Ο ΑΔΑΜ ΚΑΙ Η ΕΥΑ, ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΕΡΙΑ ΑΛΛΑ ΟΜΙΛΕΙ Η ΓΡΑΦΗ ΘΕΟΠΝΕΥΣΤΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ. ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΄΄ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ΄΄ ΟΤΙ Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ. ΜΗ ΜΕ ΡΩΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ. ΘΑ ΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΙΣ ΒΡΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΣΟΥ. ΚΑΙ ΜΗ ΒΙΑΣΤΕΙΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΤΟΥ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΕΝΑΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕ ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΣΑΛΤΑΟΥΡΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ. ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΥΦΟΣ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΤΟ ΤΑΙΡΙΑΞΑ ΛΙΓΑΚΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΣΥΓΝΩΜΗ.

Ανώνυμος είπε...

Διάβασε ΕΡΕΥΝΗΤΗ το δεύτερο κατά σειράν σχόλιο και μετά φρόντισε να απαντήσεις. Με υποθέσεις και ιδεοληψίες δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά μία θεωρία. Τίποτε μα τίποτε δεν έχουν αποδείξει οι εξελικτικοί και συνεχώς αναθεωρούν τη στρεβλή θεωρία τους γελοιοποιούμενοι συνεχώς.

Αντιοικουμενιστής είπε...

"ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΕΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΛΛΗΓΟΡΙΚΑ, ΜΕ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ": Η Αγία Γραφή δεν έχει απολύτως τίποτε το "διακοσμητικόν". Δύναται να αλληγορεί, δύναται να συμβολίζει, ουχί να διακοσμεί, ουχί να κενολογεί. Και κάτι τελευταίον: η θεοποιημένη "επιστήμη" εις την οποίαν δυστυχώς σήμερα πιστεύουν εμπαθώς τινές των θεολόγων και τινές των μεγαλοκληρικών οίτινες αυτοπροσδιορίζονται και ως "ορθόδοξοι", είναι "κτιστή" και ως "κτιστή" δεν οδηγεί εις την Σωτηρίαν. Εις την Σωτηρίαν οδηγεί μόνον ο Άκτιστος Τριαδικός Ύψιστος Θεός και αι Άκτισται Ενέργιαί Του, ως μας εδίδαξαν οι Άγιοι Θεοφόροι Πατέρες. Η θεωρία του Δαρβίνου εκτός του γεγονότος ότι έχει απορριφθεί από τας νεωτέρας θεωρίας, αύτη η θεωρία επεβλήθη εκ του αντιχρίστου διαφωτισμού δια να γελοιοποιήσει τον Χριστιανισμόν, ό,τι δηλαδή ο άνθρωπος είναι προϊόν της φύσεως, δεν έχει την Θείαν Χάριν όπως επίστευαν και αρχαιοτέρως οι παγανισταί πάσης φύσεως. Το ασθενές και το μωρόν του Θεού ισχυρότερα των ανθρώπων εισί μας διατρανώνει ο θείος Παύλος. Ο Άγιος Θεός δεν έχει ανάγκη ούτε τους "νόμους" της φύσεως, ούτε άλλον τι, το οποίον άλλως τε ο Ίδιος εδημιούργησε προκειμένου εκ του μηδενός να καλέσει τινά εις ύπαρξιν. Εις την εξόδιον ακολουθίαν οι Άγιοι Πατέρες ξεκάθαρα διατρανώνουν: ο πάλαι μεν εκ μη όντων πλάσας με και εικόνι Σου Θεία τιμήσας. Οι Άγιοι Πατέρες ως φαίνεται ήτο άριστοι γνώσται της θεωρία της εξελίξεως την οποίαν απέρριψαν πολύ πριν μας την επιβάλλει ο γαλλικός διαφωτισμός και οι πάσης φύσεως "πεφωτισμένοι" επιστήμονες, εσχάτως δυστυχώς και "θεολόγοι" και μεγαλοκληρικοί...

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τη σημασία που μου δίδουν όσοι ασχολήθηκαν μαζί μου. Γεγονός είναι ότι έγραψα μέχρι τώρα τρία κείμενα με ερωτήματα προς τον Στέλιο και τους υπολοίπους εκλεκτούς, πλην όμως δεν διάβασα καμία ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ απάντηση σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ερωτήματα που έθεσα. Όλα αφήνονται στους Πατέρες της Εκκλησίας που με προτρέπουν να διαβάσω. Να ξέρεις όμως Στέλιο ότι οι Πατέρες της Εκκλησίας (ίσως τους ξέρω περισσότερο από σένα)-και εδώ είναι η μεγάλη παρεξήγηση- ΘΕΟΛΟΓΟΥΝ πάνω στην Αγία Γραφή και προτρέπουν σε προσευχή και σωτηρία. Η ερμηνεία τους είναι σαφώς σωτηριολογική, δεν τους ενδιαφέρει κυρίως η επιστημονικότητα του θέματος. Την επιστήμη χρησιμοποιούν ΟΣΟ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ για να αναπτύξουν τη θεολογία τους. Τώρα: το επιστημονικό κοσμοείδωλο των Πατέρων έχει ξεπεραστεί. Η επιστήμη της εποχής τους έχει ξεπερασθεί (ήταν πολύ πίσω). Οι Πατέρες, το ξαναλέω, είναι σωστότατοι στη Θεολογία τους, αλλά όχι και στην επιστήμη της εποχής τους, που εκείνοι χρησιμοποιούν. Το αλάθητο της Αγίας Γραφής βρίσκεται στο θεολογικό μήνυμά της, ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ. Αν δεν το καταλάβουμε αυτό κάθε συζήτηση είναι ανώφελη. Επομένως, συνοψίζοντας, ένας Πατέρας της Εκκλησίας είναι οδηγός απλανής μόνο όσον αφορά την Θεολογία του, όχι όμως και στην επστήμη που εισάγει, διότι αυτή έχει προχωρήσει πολύ μέχρι σήμερα. Αν δεν μπορεί να κατανοήσει κανείς αυτό, δεν μπορεί να θεολογήσει σωστά, διότι θα λέει ό,τι νάναι και θα το περνάει για θείες αλήθειες. Οι θείες αλήθειες της Βίβλου αφορούν την αποκάλυψη του Θεού ΜΟΝΟ για τη σωτηρία του ανθρώπου και ΜΟΝΟ ΣΑΝ ΟΧΗΜΑ χρησιμοποιούν την επιστήμη της εποχής τους. Το αλάθητο της Γραφής δεν βρίσκεται στις θετικές γνώσεις που είχαν ΤΟΤΕ, αλλά στο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ, που σε κάθε εποχή φυσικά είναι το ίδιο. Οι επιστημονικές ανακαλύψεις ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΜΩΣ ΣΥΝΕΧΩΣ και οφείλουμε να προσαρμόσουμε το σωτήριο μήνυμα του Θεού στην εποχή μας και στις επικρατούσες πλέον φυσικές, βιολογικές και άλλες γνώσεις. Γι' αυτό σας λέω: Δεν έχει καμία σχέση το πώς εμφανίστηκε ο άνθρωπος στη γη ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ, με τη ΣΩΤΗΡΙΑ του, που είναι στα χέρια του Θεού.
Διαβάστε και π. Ιωάννη Ρωμανίδη στο Αντίφωνο και μετά τα συζητάμε. Λέει το ίδιο πράγμα με μένα, φυσικά με το δικό του τρόπο.
Παρακαλώ όμως να διαβάσετε τι έχω γράψει μέχρι τώρα και μετά να απαντήσετε.

Ο ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

ΣΤΕΛΙΟΣ Γ. είπε...

ΚΟΛΗΣΕΣ ΑΔΕΛΦΕ ΜΟΥ, ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ. ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΝΑ ΣΟΥ ΕΞΗΓΗΣΗ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ Ο ΘΕΟΣ ΩΣ ΚΑΤ΄ ΟΥΣΙΑΝ ΣΥΓΡΑΦΕΑΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΝΑ ΤΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: 1)ΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ Ο ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ; 2)ΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΡΠΑΤΗΣΑΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ; 3) ΠΩΣ ΑΠΟ ΠΗΛΟ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΠΛΑΣΕ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΤΟΥΣ ΟΦΘΑΛΜΟΥΣ ΤΟΥ ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ ΤΥΦΛΟΥ; 4) ΠΩΣ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΄΄ΠΑΡΑΓΕΙ΄΄ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΣΟ ΜΥΡΟ ΠΟΥ ΝΑ ΦΘΑΝΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΑΦΘΟΝΟΤΕΡΟ; 5) ΠΩΣ ΤΑ ΑΦΘΑΡΤΑ ΣΚΗΝΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΑΣ ΕΥΩΔΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ Η ΕΥΩΔΙΑ ΣΕ ΟΜΑΔΑ 30 ΑΤΟΜΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ ΕΝΩ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΔΕΝ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ; ΘΕΛΕΙΣ ΚΙ ΑΛΛΑ; ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΔΕ ΘΑ ΕΠΑΡΚΕΣΕΙ Η ΜΝΗΜΗ ΟΧΙ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ MICROSOFT. ΑΝ ΤΩΡΑ ΕΣΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ. ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΥΠΟΜΟΝΗ. ΠΑΝΤΩΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΕΞΗΓΕΙ ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ - ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΕΣΥ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΓΝΟΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ- ΑΛΛΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΑ ΚΕΚΡΥΜΕΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΛΥΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΤΙΣΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ. ΤΕΛΙΩΝΟΝΤΑΣ ΘΑ ΣΟΥ ΕΛΕΓΑ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙΣ ΟΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΕΠΛΑΣΕ ΤΟΝ ΑΔΑΜ ΑΠΟ ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΠΛΑΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΤΑΓΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΓΕΝΟΣ. ΤΟ ΔΕΧΕΣΑΙ ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ, ΤΟ ΧΩΝΕΥΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΣΗΝΗ ΤΗΣ. ΣΥΝΝΕΝΟΟΥΜΑΣΤΕ;

Αντιοικουμενιστής είπε...

Αγαπητέ ευρευνητή, δυστυχώς όχι της Αληθείας διότι αλήθεια είναι μόνο ο Χριστός, βρίσκεσαι εις προφανήν πλάνην. Η επιστήμη είναι δημιούργημα ανθρώπου δηλαδή κτιστή. Είναι δικαίωμά σου να ευρίσκεσαι εις την πλάνην. Οι Άγιοι και Θεοφόροι Πατέρες κινήθηκαν πέρα από την επιστήμην διότι η επιστήμη ΔΕΝ σώζει! Η επιστήμη θέλει να θεώσει τον άνθρωπον δίχως Θεόν, ότι ακριβώς ήθελαν οι πρωτόπλαστοι, οίτινες συμπαρέσυραν και την κτίσιν εις την φθοράν. Εις την παρούσαν φάσιν δε θα ξανασχοληθώ μαζί σου διότι όπως συμβουλεύει και ο Θείος Παύλος, αιρετικόν άνθρωπον μετά μιάς και δευτέρας νουθεσίας παραιτού. Εύχομαι από καρδίας ο Άγιος Τριαδικός Ύψιστος Θεός να φωτίσει να εξέλθεις εκ της πλάνης αδελφέ.

Ανώνυμος είπε...

Σας επιστρέφω τα άσχημα σχόλια, εγώ δν μίλησα όμως με απαξιωτικές εκφράσεις εναντίον σας. Προσπάθησα για να κάνουμε μια πολιτισμένη συζήτηση, αλλά όταν με χαρακτηρίζετε "ερευνητή του παραλόγου", "πλανεμένο" και τα συναφή, δεν είστε άξιοι για καμία συζήτηση. Προφανώς θεωρείται, άκριτα, άγιο και εν αληθεία τον εαυτόν σας και το συνομιλητή σας αμαρτωλό και σκοτισμένο, πράγμα που φανερώνει φανατισμό. Ξέρετε είναι πολλοί Ορθόδοξοι έτσι, νομίζοντας ότι αυτό είναι το Ορθόδοξο πνεύμα. Κάνετε λάθος. Και σας το λέει κάποιος που έχει δαπανηθεί στα εκκλησιαστικά από μιρκό παιδί. Τέλος, επιστρέφω τα λόγια του απ. Παύλου σε σας και εύχομαι σωτηρία σε όλους μας.

Ο ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Αντιοικουμενιστής είπε...

Θα κάνω μιάν τελευταίαν επισήμανσιν άσχετη με τους ισχυρισμούς οιουδήποτε σχολιαστή. Δυστυχώς η κίνησι να απομειωθούν οι Άγιοι και Θεοφόροι Πατέρες είναι παλαιά. Οι συγγραφείς της Παλαιάς Διαθήκης περιγράφουν με τρόπον απλούν την δημιουργίαν του κόσμου δίχως να τους απασχολούν φιλοσοφικαί ανησυχίαι όπως αντιθέτως έπρατταν λ.χ. οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, οίτινες εσκέπτοντο επιστημονικώς, επινοώντας διαφόρους θεωρίας περί δημιουργίας του κόσμου. Αφού η επιστήμη μας είχε ζαλίσει ότι το σύμπαν εδημιουργήθη εξ ενός προγενεστέρου υλικού το οποίον δια ωρισμένους λόγους διεσκορπίσθη εις το άπειρον του σύμπαντος, σχηματίζοντας γαλαξίας και πλανητικά συστήματα, σήμερα αι θεωρίαι ομιλούν δια μιάν κατάστασιν πριν την ύπαρξιν του σύμπαντος ως "το απόλυτο τίποτα". Φταίει η Αγία Γραφή όταν μας ομιλεί δια την ύπαρξιν εκ του μηδενός; Είναι αντιεπιστημονική; Ο Προφήτης Μωυσής εγνώριζε περί "μπιγκ - μπαγκ"; Τινές εκ των "επιστημόνων" χλευάζουν δια τα θαύματα του Μωυσέως ότι δήθεν ήτο τρυκ. Δηλαδή ο Μωυσής ήτο εις απατεών! Τεσσαράκοντα έτη εις λαός χιλιάδων ανθρώπων έζη εις την έρημον με τα τρυκ του Μωυσέως; Ήμαρτον Κύριε! Ο Μωυσής ήτο εις απατεών, άλλά εθεολόγη ορθώς όταν κατήλθε εκ του Αγίου όρους Σινά κρατώντας τον Δεκάλογον, αλλά ως επιστήμων ήτο ταχυδακτυλουργός επειδή τις οπαδός του καρόλου ράσελ ερμήνευσε δήθεν δια της "συγχρόνου επιστήμης" ότι τα θαύματα εις την έρημον ή αι δέκα πληγαί ήτο τρυκ; Είναι φανερόν ότι τινές οι οποίοι εφανίζονται είτε με ράσα είτε ως δήθεν επιστήμονες "σύγχρονοι" "θεολόγοι" στοχεύουν εις το να απαξιώσουν τους Θεοφόρους Αγίους Πατέρας της Ορθοδόξου ημών Πίστεως. Δεν το πράττουν "με μιας" αλλά προοδευτικώς. Αρχικώς τους απαξιώνουν "επιστημονικώς" ότι ήτο δήθεν "ξεπερασμένοι" και δεν έχουν σχέση με το σήμερα κ.λπ. Εις το επόμενον στάδιον απομειώσεως θα επιχειρήσουν να συσχετίσουν την δήθεν επιστημονικήν "ασχετοσύνην" των με την ηθικήν την οποίαν εδίδαξαν ότι λ.χ. η ομοφυλοφυλία είναι σήμερον δήθεν ιατρικώς αποδεκτή, ενώ οι Άγιοι Θεοφόροι Πατέρες τότε την θεωρούσαν ακάθαρτην πράξιν εξ αιτίας των νόσων αι οποίαι εμεταδίδοντο δια της παρά φύσεως συνουσίαν, ενώ σήμερον η ιατρική την θεωρεί "επιστημονικώς" δήθεν εξηγήσιμη και συνεπώς παραδεκτήν. Τελευταίως θα ακολουθήσουν τα δόγματα τα οποία θα καταπέσουν ως δήθεν αντιεπιστημονικά και παροχημένα. Δυστυχώς διά τινάς, ευτυχώς δια την Ορθόδοξον Πίστιν και Εκκλησίαν οι Άγιοι Πατέρες ήτο ορθοί ΚΑΙ επιστημονικώς. Η Αγία ημών Ορθόδοξος Εκκλησία αντιμετώπισε επιτυχώς τον επιστημονικόν σχολαστικισμόν και έστειλε εις το διηνεκές ανάθεμα τον Βαρλαάμ, τους οπαδούς του και τους διαχρονικώς συνεχιστές του, οίτινες σήμερον χλευάζουν τους Αγιούς Πατέρας ως επιστημονικώς δήθεν παροχημένους. Δύναμαι να γράψω εκατομμύρια περιπτώσεις εις τας οποίας η επιστήμη εν γνώσει της οδήγησε πλειάδας ανθρώπων εις τον θάνατον, εις πνευματικάς και σωματικάς αναπηρίας, αλλά επιλήψει με ο χρόνος και ο χώρος διηγούμενος περί τούτων! Οι Άγιοι Πατέρες οδηγούν ΜΟΝΟΝ εις την σωτηρία και ουδέναν εις τον θάνατον και την απώλειαν...

Ανώνυμος είπε...

Ιωάννης Ιωάννου

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον όλες τις συζητήσεις που έχουν γίνει. Εκφράστηκαν πολύ σημαντικές απόψεις. Ταπεινά έχω να πω ότι για την Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι σε όλα. Όταν λέμε οι χριστιανοί "Πατέρας της Εκκλησίας" δεν εννοούμε έναν άνθρωπο που εκτός από την αγιότητά του γνωρίζει τα πάντα και όλες τις επιστήμες της γης. Φυσικά και μπορεί να κάνει λάθη επιστημονικά και φυσικά να αμαρτήσει. Γιατί, είπε κανείς ότι υπάρχει αναμάρτητος άνθρωπος; Και αν μπορεί ένας άγιος να αμαρτήσει, τότε μπορεί να λαθέψει και σε διανοητικό επίπεδο. Δίδαξε ποτέ η Εκκλησία ότι ένας άγιος ή Πατέρας έχει Αποκάλυψη Θεού και σε επιστημονικά θέματα; Και ότι οφείλουμε να τον συμβουλευόμαστε υποχρεωτικά σε θέματα βιολογίας, μαθηματικών, φυσικής, αστρονομίας κ.λπ.; Φυσικά και όχι! Αλίμονο αν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Θα οδηγούσε σε θρησκευτικό καταναγκασμό, όπως κάποια πολύ γνωστή θρησκεία έχει απόλυτη υποταγή στα ιερά της βιβλία. Γι' αυτό στην Ορθοδοξία ενδιαφέρει η συνολική γνώμη των Πατέρων για ένα θέμα, όχι μόνο του κάθε Πατέρα ξεχωριστά. Το λεγόμενο Concencus Patrum. Διότι η Εκκλησία δεν αναγνωρίζει αλάθητους ανθρώπους πάνω στη γη. Ένας Πατέρας της Εκκλησίας δείχνει τον δρόμο σε δογματικό επίπεδο. Δεν ζητάμε τη γνώμη του όμως σε όλα τα θέματα της επιστήμης, διότι αυτό δεν το δίδαξε κανείς άγιος της Εκκλησίας, ούτε η Ορθόδοξη Παράδοση το δέχεται. Κανείς Πατρολόγος δεν δέχεται τέτοιο πράγμα. Διαφορετικά, θα πέσουμε στην ίδια άποψη με τους Ινδουιστές που θεωρούν τους γκουρού θεούς επί της γης και τους συμβουλεύονται περί παντός επιστητού. Θέλει προσοχή, διότι ξεφεύγουμε από τα Ορθόδοξα πλαίσια.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά οι οπαδοί της εξελικτικής δημιουργίας καταλήγουν στο αστείο συμπέρασμα ότι ο θεός είχε ανάγκη τον πίθηκο για να φτιάξει άνθρωπο.

Δυστυχώς πρωτοδιάβασα αυτή τη θεωρία πριν μερικά χρόνια στο διαδίκτυο και ομολογώ πως κλονίστηκα διότι δυστυχώς κατέληξα στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα από link μιας ορθόδοξης ιστοσελίδας.

Σήμερα πλέων είμαι πεπεισμένος ότι οι οπαδοί αυτής της ΑΙΡΕΤΙΚΗΣ θεωρίας έχουν πέσει στην πλάνη να προσπαθούν να μεθερμηνεύσουν την Αγία Γραφή ΔΕΧΟΜΕΝΟΙ ΩΣ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ επιστημονικές θεωρίες.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com