7 Αυγ 2012

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης θέλει να παραχωρήσει το Γενί Τζαμί στους μουσουλμάνους


Χώρο λατρείας ζητούν οι Έλληνες μουσουλμάνοι στη Θεσσαλονίκη Για την προσευχή τους κατά τη διάρκεια του Μπαϊραμιού
Αίτημα παραχώρησης χώρου οθωμανικού μνημείου για την προσευχή τους κατά τη διάρκεια του Μπαϊραμιού ήγειραν προς το Δήμο Θεσσαλονίκης σύλλογοι Ελλήνων μουσουλμάνων.Επ' αυτού, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε πως το συγκεκριμένο αίτημα δεν είναι καινούργιο και δεν αφορά μόνο το Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι η συζήτηση δεν αφορούσε το Αλατζά Ιμαρέτ, αλλά το Γενί Τζαμί και ότι ο ίδιος δεν υποσχέθηκε ποτέ ότι θα δοθεί χώρος λατρείας στους μουσουλμάνους στις 19 Αυγούστου.

«Δεν συζητάμε για το Αλατζά Ιμαρέτ, αλλά για το Γενί Τζαμί. Υπενθυμίζω ότι το Αλατζά Ιμαρέτ ήταν ορφανοτροφείο και ότι δεν υπήρξε ποτέ τζαμί. Αντίθετα το Γενί Τζαμί ήταν ιδιαίτερος τόπος λατρείας και είχε σημασία για πολλούς λόγους γιατί ήταν τζαμί των Ντονμέδων, δηλαδή των εξισλαμισθέντων Εβραίων» σημείωσε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε ότι η θρησκευτική αυτή γιορτή αποτελεί για τους μουσουλμάνους μια ευκαιρία σύντομης τουριστικής εξόδου.
«Με αυτή τη λογική αν τους δώσουμε τη δυνατότητα να προσευχηθούν μια ημέρα θα έχουμε πολλούς επισκέπτες που θα έρθουν να γιορτάσουν τη γιορτή τους και παράλληλα να κάνουν τις διακοπές τους στην πόλη μας» υπογράμμισε.
Σημειώνεται ότι οι σημαντικότερες ημέρες του χρόνου στις ισλαμικές κοινωνίες είναι το Σεκέρ Μπαϊράμ και το Κουρμπάν Μπαϊράμ. Το πρώτο σηματοδοτεί το τέλος του μήνα Ραμαζάν (μήνας νηστείας για τους μουσουλμάνους), κατά το σεληνιακό ημερολόγιο, ενώ το δεύτερο, που ονομάζεται και γιορτή της θυσίας, εορτάζεται περίπου 70 ημέρες αργότερα. Φέτος, ο τριήμερος εορτασμός του Σεκέρ Μπαϊράμ ξεκινά στις 19 Αυγούστου.
Το Αλατζά Ιμαρέτ και το Γενί Τζαμί παραχωρήθηκαν πρόσφατα !!! (Μάρτιος  2012) από  το υπουργείο Πολιτισμού στο Δήμο Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη: Υπογράφεται νέα σύμβαση μεταξύ Δήμου και υπουργείου Πολιτισμού για την παραχώρηση των Αλατζά Ιμαρέτ και Γενί Τζαμί
Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012 - agelioforos.gr
Στην ευθύνη του Δήμου Θεσσαλονίκης "επιστρέφουν" για άλλα δέκα χρόνια δύο ιστορικά μνημεία της πόλης, το Αλατζά Ιμαρέτ και το Γενί Τζαμί, η σύμβαση για την παραχώρηση χρήσης των οποίων, με το υπουργείο Πολιτισμού, είχε λήξει από το 2006 και δεν ανανεωνόταν, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών.     
Η σημερινή διοίκηση δίνει λύση στο θέμα, με την υπογραφή νέας σύμβασης, ώστε στους συγκεκριμένους χώρους να μπορούν να διοργανώνονται νόμιμα οι όποιες πολιτιστικές δραστηριότητες.
Το ζήτημα θα συζητηθεί στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, όπου ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης θα εξουσιοδοτηθεί να υπογράψει την συμφωνία με το αρμόδιο υπουργείο.     
Η ιστορία ξεκίνησε το 1986, όταν υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου, του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και του Δήμου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία παραχωρήθηκαν στο Δήμο, για 20 χρόνια, τα μνημεία Αλατζά Ιμαρέτ και Γενί Τζαμί, προκειμένου να αξιοποιηθούν ως Πολιτιστικά Κέντρα, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και τη λειτουργία τους ως εκθεσιακά κέντρα.     
Ο Δήμος ανέλαβε την υποχρέωση να συντηρεί τα δύο κτίσματα-μνημεία συστηματικά και να αποκαθιστά βλάβες και φθορές, σε συνεργασία πάντα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.     
Ωστόσο, η σύμβαση έληξε το 2006 και δεν ανανεώθηκε εδώ και πέντε χρόνια, παρά τη σχετική αλληλογραφία μεταξύ της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης και του υπουργείου. Σε όλο αυτό το διάστημα, ο Δήμος εξακολουθούσε να πραγματοποιεί εκθέσεις, έχοντας μία «σιωπηρή παράταση».     
«Υπήρχε μία συνεχής αλληλογραφία της προηγούμενης διοίκησης Παπαγεωργόπουλου και του υπουργείου, όμως δεν λύθηκε το θέμα. Οι εκθέσεις και οι εκδηλώσεις του Δήμου στα δύο από τα ιστορικότερα οθωμανικά μνημεία της πόλης γινόταν με σιωπηρή παράταση. Τώρα, κλείνουμε νομικά το ζήτημα και υπογράφουμε προγραμματική σύμβαση για τα επόμενα 10 χρόνια, έως το 2022» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού Σπύρος Πέγκας. 
Αλατζά Ιμαρέτ
    Το Αλατζά Ιμαρέτ, που σημαίνει «Πολύχρωμο άσυλο» ή Ισάκ Πασά τζαμί, βρίσκεται στην οδό Κασσάνδρου, κοντά στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου.     
Στην είσοδο του κτιρίου υπάρχει επιγραφή, σύμφωνα με την οποία το Αλατζά Ιμαρέτ ιδρύθηκε το 1484 από τον Ισάκ Πασά, ο οποίος ήταν Μεγάλος Βεζίρης επί Μωάμεθ Β’ και διοικητής της Θεσσαλονίκης επί Βαγιαζίτ Β’.     
Ανήκει στην κατηγορία των πρώιμων οθωμανικών τζαμιών, που κάλυπταν και άλλες ανάγκες, όπως σίτιση, διαμονή, συναντήσεις μοναστικών ταγμάτων.     
Η ονομασία Αλατζά Ιμαρέτ οφείλεται στους πολύχρωμους λίθους σε ρομβοειδή σχήματα που κοσμούσαν το μιναρέ του τζαμιού του οποίου σώζεται μόνο η βάση.
Γενί Τζαμί    
Το Γενί Τζαμί βρίσκεται ανατολικά της οδού Βασιλίσσης Όλγας, στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου 30. Ήταν το τζαμί των εξισλαμισθέντων Εβραίων της πόλης και χτίστηκε το 1902 από τον αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι.
Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922 στέγασε για μικρό χρονικό διάστημα πρόσφυγες και από το 1925 έως και το 1963 χρησιμοποιήθηκε ως αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.         
Το κτίριο συνδυάζει τη μουσουλμανική παράδοση με τον αρχιτεκτονικό συρμό του καιρού του. Στο προαύλιο φυλάσσεται πλούσια συλλογή μαρμάρινων γλυπτών της ρωμαϊκής εποχής και των πρωτοχριστιανικών χρόνων από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.
Χώροι έκθεσης του δήμου Θεσσαλονίκης
    Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί και έχουν φιλοξενηθεί τόσο στο Αλατζά Ιμαρέτ όσο και στο Γενί Τζαμί εκατοντάδες εκθέσεις καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
    Πρόκειται για εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, αναδρομικές, λαϊκής τέχνης, γλυπτικής και πολλές άλλες που δίνουν την ευκαιρία στους πολίτες και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης να γνωρίσουν τη σύγχρονη και παλαιότερη εικαστική δημιουργία, να επισκεφτούν τα μνημεία, να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική τους και να μάθουν την ιστορία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com