26 Απρ 2012

Γνωμοδότηση για τους φοιτητές που ζητούν εξαίρεση από την τελετή ορκωμοσίας για λόγους θρησκευτικής συνείδησης


Εφόσον για τη λήψη έγγραφου τίτλου του πτυχίου προβλέπεται από το νλόμο καθομολόγηση ενώπιον των αρμοδίων πανεπιστημιακών αρχών , κάθε απόφοιτος υποχρεούται σε αυτήν. Επιτρέπεται, όμως , απόφοιτος που δεν επίθυμεί θρησκευτικό όρκο, να δώσει αντίστοιχη προσωπική διαβεβαίωση με επίκληση της τιμής και της συνείδησής του, μη υποχρεούμενος σε αποκάλυψη των όποιων θρησκευτικών πεποιθήσεών του.
Την παραπάνω ατομική γνωμοδότηση εξέδωσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σε ερώτημα του Πανεπιστημίου Αθηνών σχετικά με τη δυνατότητα εξαίρεσης ή μη από την υποχρέωση συμμετοχής στην τελετή ορκωμοσίας για τη λήψη του πτυχίου αποφοίτου, επικαλουμένου λόγους θρησκευτικής συνείδησης.

 Το ερώτημα αυτό έθεσε το Πανεπιστήμιο επειδή προπτυχιακός φοιτητής κατέθεσε αίτηση εξαίρεσής του από την υποχρέωση συμμετοχής στην τελετή ορκωμοσίας (καθομολόγηση) για τη λήψη του πτυχίου του, επικαλούμενος θρησκευτικούς λόγους. Επίσης ο φοιτητής αντί της προβλεπόμενης και τηρούμενης καθομολόγησης , δεν επιθυμεί να προβεί ούτε σε σχετική διαβεβαίωση κατ επίκληση της τιμής και της συνείδησής του, ζητώντας να λάβει το πτυχίο του ανωμοτί.

1 σχόλιο:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Η είδηση δεν μας πληροφορεί ποιας Σχολής ή τμήματος του Πανεπιστημίου ήταν αυτός ο αρνητής συνειδήσεως. Εν πάση περιπτώσει, θα μπορούσε να μας απαντήσει ο Άρειος Πάγος αν τα ανωτέρω ισχύουν σε περίπτωση όπου απόφοιτος της Ιατρικής αρνηθεί να δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη;
Να σημειώσω, δεν νομίζω ότι υπήρξε ποτέ κανείς. Μπορεί όμως να υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις, σπάνιες οπωσδήποτε.

Ο εν λόγω φοιτητής, ο οποίος δεν θέλησε να προβεί ούτε στη σχετική διαβεβαίωση κατ΄ επίκληση της τιμής και της συνείδησής του, είναι προφανές ότι θεωρεί ανύπαρκτα και την τιμή και την συνείδηση. Με άλλα λόγια, είναι ενας γνήσιος μαθητής του Δαρβίνου και απευθείας απόγονος των θηλαστικών (πιθήκων). Όχι του homo sapiens. Τουλάχιστοαν αυτός ονομάσθηκε sapiens, δηλ. σκεπτόμενος, διότι κάτι θα υποψιαζόταν. Παραδείγματος χάριν, ότι υπάρχει μια ασύλληπτη συμπαντική ενέργεια, που τον έκανε να τρέμει πότε αιτιολογημένα και άλλοτε εντελώς αδικαιολόγητα.

Σχεδόν είμαι βέβαιος ότι λαμπρό διαγράφεται το μέλλον του φοιτητή. Αυτοί προκόβουν σήμερα.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com