24 Απρ 2011

Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος: Ο Οικουμενισμός είναι μια ρεαλιστική ιδέα

Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, παραχώρησε συνέντευξη στη Σερβική εφημερίδα DANAS και στη δημοσιογράφο Zorica Miladinovic. Ανάμεσα σε άλλα φιλοοικουμενιστικά δήλωσε: Ekumenizam je realna ideja (Ο Οικουμενισμός είναι μια ρεαλιστική ιδέα).

«Όσον αφορά μια ενδεχόμενη πρόσκληση προς τον Πάπα, είναι ένα θέμα της εκκλησίας μας, μιλάμε γι 'αυτό, σε συνεννόηση με τις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι το Ιωβηλαίο του 2013 θα είναι μια καλή ευκαιρία να συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των χριστιανικών εκκλησιών. Αλλά κάποιοι έχουν διαφορετική γνώμη. Πρέπει να το εξετάσει και να αποφασίσει η Ιερά Σύνοδός μας, και η τελική απόφαση θα παρθεί πιθανώς το Μάιο του τρέχοντος έτους» Σε άλλα σημεία ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος αναφέρει :

- Ο Οικουμενισμός, καλύπτει ολόκληρο τον κόσμο - εδώ εννοούμε το σύνολο του χριστιανικού κόσμου, χριστιανικός οικουμενισμός. Ο Οικουμενισμός είναι η επιθυμία να είμαστε όλοι ενωμένοι. Ο Χριστιανισμός είναι μια οικουμενική θρησκεία, με την ιδέα να συμπεριλάβει ολόκληρο τον κόσμο. ….. Όμως, δεδομένου ότι υπάρχει διαίρεση του Χριστιανισμού προς διάφορες κατευθύνσεις, και από το 1054 , το μεγάλο σχίσμα μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής εκκλησίας, υπάρχει ο οικουμενισμός. Εμείς στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία πιστεύουμε …..ότι όλοι πρέπει να ανήκουν σε μια εκκλησία, ένα Χριστιανισμό, και πάνω απ 'όλα να είμαστε ενωμένοι στη διδασκαλία.

-Πώς είναι αυτή η «ιδέα» ή «επιθυμία« είναι ρεαλιστική υπό τις παρούσες συνθήκες και την παρούσα κατάσταση;

- Είναι απολύτως ρεαλιστική, αλλά είναι άλλο πράγμα, αν και με ποιο τρόπο ο σημερινός κόσμος, στη σημερινή κατάσταση, είναι σε θέση να αποδεχθεί αυτή την ιδέα.

…Κατά τη γνώμη πολλών, ο κεντρικός εορτασμός της επετείου του Μεγάλου ιωβηλαίου θα πρέπει να γίνει στην πόλη Νις, όπου γεννήθηκε ο αυτοκράτορα Κωνσταντίνος . Κατά τη γνώμη πολλών,είναι το πιο βολικό, επειδή δεν είναι ούτε στην Ανατολή ούτε στη Δύση, αλλά μεταξύ Ανατολής και Δύσης και «ταιριάζει» και στους δύο Ανατολική και Δυτική Εκκλησία. Θα υπάρξει χρόνος και για άλλες γιορτές σε άλλους χώρους όπου ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος έζησε και έδρασε, αλλά το πιο φυσικό και πιο κατάλληλο να είναι μια κεντρική γιορτή .

Όσον αφορά την πιθανή πρόσκληση προς τον Πάπα - είναι ένα θέμα της εκκλησίας μας, μιλάμε γι 'αυτό, σε συνεννόηση με τις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι το Ιωβηλαίο του 2013 θα είναι μια καλή ευκαιρία να συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των χριστιανικών εκκλησιών. Αλλά κάποιοι έχουν διαφορετική γνώμη. Πρέπει να το εξετάσει και να αποφασίσει η Ιερά Σύνοδός μας, και η τελική απόφαση θα παρθεί πιθανώς το Μάιο του τρέχοντος έτους» Τότε θα ξέρουμε σε ποιο επίπεδο θα είναι η γιορτή που θα πραγματοποιηθεί, ή αν θα κληθεί ο Πάπας.

3 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Αυτός εδώ είναι πιο προσεκτικός από τον μακαρίτη Χριστόδουλο. Είπε ότι ο οικουμενισμός είναι μια "ρεαλιστική ιδέα". Δηλαδή, η αίρεση και όλες οι αιρέσεις είναι ρεαλιστικές. Σωστά, είναι τόσο ρεαλιστικές, ώστε πείθουν τα μικρά παιδιά να ζώνονται με εκρηκτικά και ... "αποθανέτω η ψυχή μετά των αλλοφύλων". Άλλοι, προτιμούν να πεθαίνουν τους ετοιμοθάνατους στο χειρουργείο για να μιμηθούν τον Κύριο, αφού ... "αλλήλων μέλη" είμαστε (Μητροπολίτης Μεσογαίας).

Έχουμε δηλαδή το ρεαλισμό "εκεί που δεν φαίνεται ο θεός" (μητροπολίτης Μεσογαίας) να φαίνεται ο άνθρωπος : Ο εγκληματίας άνθρωπος.

Ο μακαρίτης Χριστόδουλος είχε πει για την αίρεση του οικουμενισμού (σημ. δεν την χαρακτήριζε αίρεση διότι δεν ήταν ταλιμπάν) ότι υπάρχει ο καλός οικουμενισμός και ο κακός οικουμενισμός, για να εισπράξει από κάποιους Ορθοδόξους την ερώτηση : Δηλαδή υπάρχει η καλή αίρεση και η κακή αίρεση;

Αλλά, σημειώσαμε, ο μακαρίτης δεν ήταν ταλιμπάν, δεν δεχόταν ότι σήμερα υπάρχουν αιρέσεις, και όσοι γράφουν αυτά τα πράγματα, όπως τα δικά μου, είναι ταλιμπάν. Δεν είναι Ορθόδοξοι. Οι ορθόδοξοι είναι όπως ο Ειρηναίος της Σερβίας, οι νυν και τέως δικοί μας αρχιεπίσκοποι και οι υπόλοιποι λεγεονάριοι (λεγεών το όνομά μου).

Δημήτριος Ἀναστασιάδης είπε...

ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΔΕΡΦΕ,ΟΣΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑΛΙΜΠΑΝ Η ΜΗΠΩΣ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΑΝΟΙΚΤΟΜΥΑΛΟΙ ΕΙΣΤΕ ΠΙΟ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ??ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΚΟΛΛΑΜΕ ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ,ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΣΑΣ.ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ,Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ Ή ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΥΤΟΣ Ή ΨΥΧΡΟΣ.ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Συγγνώμη αδελφέ Δημήτριε, αλλά μάλλον δεν κατάλαβες καλά αυτά που γράφω : "Αλλά, σημειώσαμε, ο μακαρίτης (Χριστόδουλος) δεν ήταν ταλιμπάν, δεν δεχόταν ότι σήμερα υπάρχουν αιρέσεις, και όσοι γράφουν αυτά τα πράγματα, όπως τα δικά μου, είναι ταλιμπάν". Ποιοι είναι τώρα οι Ταλιμπάν; Εμ, ποιοί άλλοι; Αυτοί που φωνάζουν ότι υπάρχουν αιρέσεις και δεν θέλουν να ευλογούνται από τους συγκοινωνούς των αιρετικών, άρα, και των αιρέσεων.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com