28 Οκτ 2010

Δραστηριότητα Ρωμαιοκαθολικών σε Χίο και Μυτιλήνη

Χίος 24/10/2010 - Ο Ρωμαιοκαθολικός ναός του Αγίου Νικολάου της Χίου μετά από 40 περίπου χρόνια απέκτησε δικό του μόνιμο “εφημέριο”.

Το Διάταγμα εγκατάστασης του νέου “εφημέριου” π. Πέτρου Σοκολόσκι έχει ως εξής:

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΧΙΟΥ

Αρ. Πρωτ. 13/2010

Αρ. Φακ. 001/001Β

ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ

ΟΡΙΣΜΟΥ ΕΦΗΜΕΡΙΟΥ

Σε κάθε τοπική Εκκλησία, ο Επίσκοπος είναι ο πρώτος υπεύθυνος της πνευματικής, της λατρευτικής και της διοργάνωσης της ποιμαντικής ζωής της, επ’ ονόματι του Αρχιποιμένα Ιησού Χριστού και με εντολή των Αποστόλων.

Οι εφημέριοι εξασφαλίζουν τη λατρευτική ζωή και τη διοργάνωση της ποιμαντικής δράσης κάθε ενορίας εν ονόματι του Επισκόπου, τον οποίο επιτόπου και εντός των ορίων της, εκπροσωπούν.

Σε κάθε ενοριακή Κοινότητα, με την ποιμαντική εξουσία που τους παραχωρεί, χρησιμοποιούν τα χαρίσματά τους προς όφελος του Λαού του Θεού, τελώντας τα Μυστήρια, κηρύττοντας το Θείο Λόγο και διοργανώνοντας και την υλική διαχείριση με τη βοήθεια των ενοριακών και ποιμαντικών Συμβουλίων.

Έχοντας υπόψη μου όλα τα παραπάνω, επιθυμώντας να εξασφαλίσω τη μεγαλύτερη δυνατή πνευματική και ποιμαντική εξυπηρέτηση στις ενορίες της Επισκοπής Χίου και με συνείδηση της ευθύνης μου έναντι της τοπικής αυτής Εκκλησίας, χρησιμοποιώντας το δικαίωμα που μου παρέχουν οι Κανόνες 515-543 και 1748-1752 του Κώδικα του Κανονικού Δικαίου της Εκκλησίας μας, εκτιμώντας τα χαρίσματα με τα οποία σε πλούτισε ο Κύριος,

Ορίζω

εσάς, σεβαστέ και αγαπητέ π. Πέτρο Sokolowski

εφημέριο του Καθεδρικού μας Ενοριακού Ναού του Αγίου Νικολάου στη Χίο και του Ενοριακού Ναού της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στην πόλη της Μυτιλήνης.

α) Η ενορία της Χίου και της Μυτιλήνης μετά από πολλά χρόνια αποκτούν δικό τους εφημέριο, και είναι μία νέα ευλογία του Θεού. Η δική σας ευθύνη είναι μεγάλη. Οφείλετε να προσφέρετε στην τοπική αυτή Εκκλησία τα χαρίσματά σας και όλο τον εαυτό σας για να αισθανθεί ότι, όχι μόνο δεν εγκαταλείφθηκε, αλλά ο Κύριος δια του Επισκόπου αυτής της Εκκλησίας, θέλησε να της προσφέρει έναν μόνιμο ποιμένα, ο οποίος θα αγρυπνά και θα φροντίζει για την πνευματική πρόοδο αυτών των δύο ενοριακών κοινοτήτων.

β) Η έδρα σας θα είναι η Χίος και από εκεί θα εξασφαλίζετε και την πνευματική εξυπηρέτηση της νήσου Μυτιλήνης και αργότερα με νεότερο έγγραφό μας, και εφόσον χρειαστεί, και της Σάμου.

γ) Κάθε μήνα θα επιστρέφετε για μερικές ημέρες στην Εκκλησία της Τήνου, για να συμμετέχετε στις συναντήσεις του Κλήρου που προβλέπονται από το Πρόγραμμα του Αρχιεπισκόπου και για να ανανεώνετε την ενότητα και τη φιλία σας με όλους τους ιερείς αυτής της Εκκλησίας.

δ) Να ασχολείστε με την ποιμαντική των δύο αυτών ενοριών εξασφαλίζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την προετοιμασία και την τέλεση των Μυστηρίων, την κατήχηση των παιδιών, την ποιμαντική των οικογενειών, των ασθενών, των ηλικιωμένων. Να συμπαραστέκεστε με πολλή αγάπη και φροντίδα στους κρατουμένους των Δικαστικών φυλακών της Χίου.

ε) Να αναπτύσσετε αδελφικές σχέσεις με την Ορθόδοξη Εκκλησία και τους Λειτουργούς της, δείχνοντας αγάπη και σεβασμό προς τον Ποιμένα της και όλους τους ιερείς της.

στ) Να συνεργάζεστε με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους άλλους κοινωνικούς, πολιτιστικούς, και γενικά ανθρωπιστικούς θεσμούς του νησιού.

Σας ζητώ να αναλάβετε επισήμως τα νέα σας καθήκοντα κατά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, την οποία θα τελέσουμε μαζί στον Καθεδρικό μας Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Χίο την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010 ώρα 10:00 το πρωί, και στον Ενοριακό Ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στην Πόλη της Μυτιλήνης την ίδια ημέρα στις 7 το βράδυ.

Θα είμαι πάντοτε κοντά σας. Θα προσεύχομαι για σας και δε θα χάνω ευκαιρία, να σας επισκέπτομαι και να ανανεώνω την πατρική μου αγάπη και την ευγνωμοσύνη μου για την πολύτιμη προσφορά σας προς τις δύο αυτές ακριτικές μας ενορίες.

Επικαλούμαι επάνω σας και στο ποίμνιο, το οποίο σας εμπιστεύομαι, την ευλογία του Θεού με τις ικεσίες της Παναγίας Θεοτόκου και του Αγίου Νικολάου.

Δόθηκε στα Γραφεία του Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου, στην Τήνο, 8 Σεπτεμβρίου 2010, εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου.

+ Νικόλαος

Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου

Αποστολικός Τοποτηρητής Επισκοπής Χίου

Μητροπολίτης παντός Αιγαίου.

Δείτε σχετικά και:

-Τι σχεδιάζουν οι Παπικοί στη Μυτιλήνη;

-Ο Καρδινάλιος Castrillon Hoyos Dario στη Λέσβο

-Τι σχεδιάζουν οι Παπικοί στη Μυτιλήνη; Ο Καρδινάλιος, Castrillon Hoyos Dario, στη Λέσβο μετά από πρόσκληση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

H Iερά Σύνοδος τί κάνει; Δεν θα έπρεπε να εκδώσει αυστηρές εγκυκλίους;

Χριστόφορος

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com