13 Σεπ 2010

Τι σχεδιάζουν οι Παπικοί στη Μυτιλήνη; Ο Καρδινάλιος, Castrillon Hoyos Dario, στη Λέσβο μετά από πρόσκληση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Επίσκεψη πραγματοποίησε στη Λέσβο ο Καρδινάλιος, Castrillon Hoyos Dario, από τις 28 έως τις 30 Αυγούστου 2010, μετά από πρόσκληση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου.



Η υποδοχή στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Ο Καρδινάλιος με τη συνοδεία του έφτασαν στη Μυτιλήνη το Σάββατο το απόγευμα. Στο αεροδρόμιο τους υποδέχθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Αποστολικός Τοποτηρητής της Ρωμαιοκαθολικής Επισκοπής Χίου κ. Νικόλαος, ο "ιερέας" π. Ριχάρδος Ταράσκεβιτς, ο Νομάρχης Λέσβου Παύλος Βογιατζής και η Αντινομάρχης Μαρία Τσουβελεκάκη.



Η άφιξη στον Ενοριακό ναό της Μυτιλήνης

Την Κυριακή το πρωί στις 11, παρουσία όλης της Ρωμαιοκαθολικής ενοριακής κοινότητας της Μυτιλήνης, μικρής αντιπροσωπείας της ενορίας της Χίου, της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Σοφίας Θεολογίτου, του Νομάρχη Λέσβου κ. Παύλου Βογιατζή, εκπροσώπου του Στρατηγού της Νήσου, άλλων εκπροσώπων πολιτικών και στρατιωτικών αρχών αλλά και πολλών Μυτιληνιών, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ρωμαιοκαθολικό Ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στη Μυτιλήνη. Προΐστατο ο Καρδινάλιος Castrillon Hoyos Dario και συλλειτούργησαν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Νικόλαος, ο Γραμματέας του Καρδιναλίου Don Bruno και ο π. Ριχάρδος.


Το εσωτερικό του ενοριακού Ναού Μυτιλήνης

Ο Ναός ήταν κατάμεστος από Ρωμαιοκαθολικούς και Ορθοδόξους Χριστιανούς και ίσως είχε να ζήσει παρόμοιες στιγμές εδώ και 640 χρόνια.

Στην αρχή της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος υποδέχτηκε τον Καρδινάλιο στο όνομα της τοπικής Εκκλησίας και του ζήτησε να συμπροσευχηθεί μαζί του για την πνευματική πρόοδο της εκεί μικρής ενοριακής κοινότητας.

Ο Αρχιεπίσκοπος προσφώνησε τον Καρδινάλιο λέγοντας:

Εκλαμπρότατε,

Πληροφορηθείς από τον Εξοχότατο κ. Νομάρχη Λέσβου ότι σήμερα θα ευρίσκεστε στο νησί αυτό και ότι εκφράσατε την επιθυμία να τελέσετε τη Θεία Λειτουργία στον εδώ ενοριακό μας Ναό, θέλησα να είμαι παρών.

Να είμαι παρών, διότι η εδώ παρουσία σας αποτελεί τιμή για όλους μας, για τους φίλους σας οι οποίοι και σας προσκάλεσαν στο νησί, για την εδώ μικρή ενοριακή κοινότητά μας, για την πόλη της Μυτιλήνης, για όλο το νησί της Λέσβου.

Ήρθαμε να συμπροσευχηθούμε μαζί σας. Να προσευχηθούμε σ’ αυτόν τον ακριτικό μας ενοριακό Ναό, ο οποίος από ένα χρόνο δυστυχώς μοιάζει με «κατακόμβη». Υποχώρησε τμήμα της ψευδοροφής και αναγκαστήκαμε να τον σκαλώσουμε εσωτερικά.

Η εδώ παρουσία όλων μας και η πρόθεσή μας να τελέσουμε με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα την Κυριακάτικη Ευχαριστιακή μας Σύναξη, με την παρουσία των Αρχών της Νομαρχίας Λέσβου, της Περιφερείας Βορείου Αιγαίου και τη συμμετοχή της χορωδίας του Μητροπολιτικού μας Ναού, είναι δείγμα της αγάπης μας για την εδώ ενοριακή μας κοινότητα και της αναγνώρισης της τιμής που μας κάνει η εδώ παρουσία σας.

Ο μοναδικός και ιστορικός αυτός ναός μας στη Μυτιλήνη είναι τραυματισμένος και έχει ανάγκη από θεραπεία.

Σας παρακαλώ εκλαμπρότατε, σας παρακαλώ κύριε Νομάρχη, σας παρακαλώ κυρία Περιφερειάρχη, βοηθήστε μας να αποδώσουμε στην πόλη και στην εδώ μικρή μας ενοριακή κοινότητα το ναό που της αξίζει.

Εκλαμπρότατε, θα ενώσουμε την προσευχή μας με τη δική σας προσευχή, ζητώντας από τον Κύριο, με τις ικεσίες της Θεοτόκου, να ευλογεί αυτή την ενοριακή μας κοινότητα, την αδελφή Ορθόδοξη Εκκλησία και τον άξιο Ποιμένα της, τους άρχοντες και το λαό αυτής της πόλης και όλης της Νήσου.

Καλώς ήλθατε στο νησί, καλώς ήλθατε ανάμεσά μας.

Ο Καρδινάλιος ευχαρίστησε το Σεβασμιότατο π. Νικόλαο για τη θερμή υποδοχή και εξέφρασε τη χαρά του που ευρίσκεται στο πανέμορφο νησί της Λέσβου, προσκεκλημένος του κ. Νομάρχη.

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στα Λατινικά και στα Ελληνικά και όλοι οι παρόντες μπόρεσαν να συμμετάσχουν μέσα από το ειδικό τεύχος, που είχε ετοιμαστεί για την περίπτωση.


Με τον Καρδινάλιο, την κ. Περιφερειάρχη, τον κ. Νομάρχη και τα μέλη της Χορωδίας

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε ενώπιον όλων θερμή παράκληση προς την κυρία Περιφερειάρχη και τον κύριο Νομάρχη να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους ώστε το συντομότερο δυνατόν να αποκατασταθούν οι ζημιές που υπάρχουν στο Ναό της Μυτιλήνης.

Στη διάρκεια του τριημέρου 28,29,30 Αυγούστου έγιναν συναντήσεις του Σεβασμιοτάτου π. Νικολάου τόσο με την κ. Περιφερειάρχη όσο και με τον κ. Νομάρχη οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι θα ασχοληθούν σοβαρά με την υπόθεση του Ναού.

Με την ευκαιρία των γεγονότων στο νησί της Λέσβου είχε κληθεί ο πολιτικός μηχανικός κ. Σίμος Αργυρόπουλος, ο οποίος είχε αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης για την αποκατάσταση των ζημιών του Ναού και ο ειδικός κ. Γιάννης Σπανός που είχε ετοιμάσει τη μελέτη της αποκατάστασης του διακόσμου. Με την παρουσία τους έγιναν συσκέψεις τόσο με την κυρία Περιφερειάρχη όσο και με τον κ. Νομάρχη για να βρεθεί ο τρόπος ένταξης του έργου σε κάποιο πρόγραμμα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Καρδινάλιος συναντήθηκε με τους παρόντες στη Θεία Λειτουργία και δέχτηκε εκ μέρους της μικρής Ρωμαιοκαθολικής ενοριακής κοινότητας της Μυτιλήνης μικρό αναμνηστικό δώρο.


Γεύμα στο Ξενοδοχείο «Ζαΐρα»

Το μεσημέρι παρέθεσε γεύμα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου, στο ξενοδοχείο Ζαΐρα στον Εκλαμπρότατο Καρδινάλιο και στην ακολουθία του. Στο γεύμα παρακάθισαν οι Αρχές του νησιού, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος και τα μέλη της χορωδίας της Μητροπόλεως Νάξου. Σε σχετικό χαιρετισμό του ο Νομάρχης Λέσβου Παύλος Βογιατζής, τόνισε τον ιστορικό και ιδιαίτερα τιμητικό για τον τόπο χαρακτήρα της επίσκεψης του Καρδιναλίου. Ο Καρδινάλιος με τη σειρά του ευχαρίστησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια τη Νομαρχία Λέσβου και προσωπικά το Νομάρχη για την πρόσκληση και τη φιλοξενία και εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για την παρουσία του στη Λέσβο. Τόσο ο Νομάρχης όσο και ο Καρδινάλιος επεσήμαναν ότι η επίσκεψη αυτή ανοίγει νέους ελπιδοφόρους δρόμους συνεργασίας.



Στο Θεομητορικό Προσκύνημα στην Αγιάσο Λέσβου

Το απόγευμα ο Καρδινάλιος αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος μετέβησαν στην Αγιάσο, στο Ναό της Παναγίας, περπάτησαν στα σοκάκια του χωριού και επισκέφθηκαν το Αναγνωστήριο της Αγιάσου. Εκεί τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Αναγνωστηρίου Κλεάνθης Κορομηλάς, τους ξενάγησε και τους ενημέρωσε για τις πολλές και ποικίλες δραστηριότητες του πνευματικού ιδρύματος.


Ασπασμός με τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιάκωβο Γ΄

Το πρωί της Δευτέρας 30 Αυγούστου ο Καρδινάλιος και ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος κ. Νικόλαος συνοδευόμενοι από τον κ. Νομάρχη επισκέφθηκαν τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης, κ. Ιάκωβο, ο οποίος και τους δέχθηκε εγκάρδια και τους προσέφερε αναμνηστικά δώρα, εκδηλώνοντας τη χαρά του για την επίσκεψη αυτή.

Πριν αποχωρήσει ο Καρδινάλιος από τη Λέσβο και αφού συναντήθηκε με το Μητροπολίτη Μυτιλήνης, επισκέφτηκε με τη συνοδεία του τη Νομαρχία Λέσβου, όπου τους υποδέχτηκαν ο κ. Βογιατζής, η πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καλλιόπη Πρωτογεράκη - Γόμου, και η αντινομάρχης Μαρία Τσουβελεκάκη.
Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν μεταξύ τους δώρα, τονίζοντας τη σημασία της επίσκεψης αυτής, που -όπως είπαν- «βάζει τις βάσεις για συνεχή και καλή συνεργασία»

Αναφερόμενος στα «αισθήματα φιλίας» που, όπως είπε, εισέπραξε κατά την επίσκεψή του, ο καρδινάλιος υποσχέθηκε πως θα τα μεταφέρει με κάθε λεπτομέρεια στην πατρίδα του, καθώς και πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, για να υποστηρίξει την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία της Μυτιλήνης.

Κατά την κοινή τους συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στο θέμα της συνεργασίας της νομαρχίας Λέσβου με τα Διεθνή Βραβεία «Giuseppe Sciacca». Πρόκειται για ένα διαγωνισμό που διοργανώνεται εδώ και εννιά χρόνια, με συμμετοχές από όλον τον κόσμο, ενώ φέτος για πρώτη φορά θα συμμετέχουν σε αυτόν και δύο ελληνικές νομαρχίες, αυτές της Λέσβου και της Ξάνθης, που έχουν υπογράψει και το σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας.


Ο νομάρχης Λέσβου Παύλος Βογιατζής, με τον καρδινάλιο και τον Αρχιεπίσκοπο π. Νικόλαο ανταλλάσσουν δώρα.

Ο διαγωνισμός, που ως βραβείο έχει δύο υποτροφίες, αφορά 15 μαθητές, φοιτητές και νέους της Λέσβου, που έχουν επιδείξει εξαιρετικές επιδόσεις στις σπουδές τους, έχουν αποσπάσει ευρωπαϊκές διακρίσεις στον αθλητισμό, πρώτευσαν στις πανελλήνιες εξετάσεις ή έχουν μεγάλη πορεία στον εθελοντισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Βογιατζή, για την επιλογή των συμμετεχόντων δε θα υπάρξουν αιτήσεις ενδιαφέροντος, αλλά θα ακολουθηθεί αντίθετη διαδικασία που θα αφορά στην επιλογή τους από την επιτροπή -η οποία θα αποτελείται από τον πρόεδρο της Ένωσης Φιλολόγων Λέσβου και από εκπρόσωπο της νομαρχίας- μέσω των δημοσιευμάτων του Τύπου. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού πρόκειται να βραβευθούν οι δύο από τους 15 επιλεγέντες.

Όπως αναφέρθηκε, η επιτροπή πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία επιλογής, καθώς η βράβευση θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου.

Όπως τόνισαν, τόσο ο νομάρχης Λέσβου όσο και ο Καρδινάλιος που είναι επίτιμος πρόεδρος των βραβείων, ο πρόεδρος Ντον Μπρούνο Λίμα και ο αντιπρόεδρος Τζιοβάννι Τσίνκουε, το πρωτόκολλο «Giuseppe Sciacca» εξασφαλίζει σχέσεις φιλίας και κουλτούρας μεταξύ Ελλάδα και Ιταλίας.

Ο Καρδινάλιος κ. Castrillon Hoyos Dario και η συνοδεία του αναχώρησαν από τη Λέσβο στις 13:30 και στο αεροδρόμιο τους αποχαιρέτησαν ο κ. Νομάρχης και ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος ικανοποιημένοι και οι δύο, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, για την επιτυχία της επίσκεψης στο νησί της υψηλής αυτής προσωπικότητας.

Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου

Δείτε σχετικά και:

-Τι σχεδιάζουν οι Παπικοί στη Μυτιλήνη;

-Ο Καρδινάλιος Castrillon Hoyos Dario στη Λέσβο

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΙΣΧΟΣ! ΑΙΣΧΟΣ! ΑΙΣΧΟΣ!

ΕΚΑΣ ΟΙ ΒΕΒΗΛΟΙ!

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com