31 Αυγ 2010

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Είμαστε εις το τέλος της προετοιμασίας για την Πανορθόδοξη Σύνοδο»

«Η πίστη ζει, και η Ορθοδοξία ζει. Η Ορθοδοξία ζει και βασιλεύει, όπως λέει και ο λαός μας, κάτω από την συντονιστική σκέπη και προσπάθεια της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας εν τη Ορθοδοξία που είναι το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, που έχω την τιμή να εκπροσωπώ και να είμαι επικεφαλής αυτού του αιωνοβίου, του ιστορικού θεσμού της Ορθοδοξίας και του Γένους μας. Η Ορθοδοξία θα ζήσει, θα κάνει την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της, την οποία ετοιμάζει η Πανορθόδοξη Σύνοδος και είμαστε εις το τέλος της προετοιμασίας.

Στις αρχές του 2011 θα έχουμε την προτελευταία, πιθανότατα, προπαρασκευαστική επιτροπή στο Πατριαρχικό μας Κέντρο της Γενεύης και θα γίνει αυτό το μεγάλο γεγονός, έχει να γίνει παρόμοιο γεγονός από το έτος 787, από τον 8ο αιώνα έχουμε να κάνουμε Οικουμενική Σύνοδο αυτού του μεγέθους, αυτής της εμβέλειας. Και όλα θα πάνε καλά με τη Χάριν του Θεού και ειδικά για την Ορθοδοξία και τις σχέσεις μας με τις άλλες χριστιανικές εκκλησίες και ομολογίες».

«Amen»31/08/2010

Δείτε σχετικά και:

-Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος για την επικείμενη Πανορθόδοξη Σύνοδο

-π. Σαράντης Σαράντου, Ερωτήματα εις την επιτροπή της «Πανορθοδόξου Διασκέψεως»

-Δ' Προσυνοδική Πανορθόδοξη Διάσκεψη: Μαθητεία στον Οικουμενισμό ;

3 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

«Η πίστη ζει, και η Ορθοδοξία ζει. Η Ορθοδοξία ζει και βασιλεύει, όπως λέει και ο λαός μας», κλπ., κλπ.

Η πίστη ζει, γράφω εγώ, αλλά δεν βασιλεύει. Βασιλεύουν οι οικουμενιστές με τους διαλόγους της αγάπης δίχως όρους και όρια. Τα καταργήσαμε (οι άλλοι), γιατί τα όρια τα έβαλε ο αρχέκακος όφις που πλάνεψε την οικουμένη και όσους διετύπωσαν τα όρια με το Σύμβολο της Πίστεως.

Σήμερα, δηλαδή εδώ και μια εκατονταετία, μάθαμε ότι όρια δεν υπάρχουν. Η αγάπη λέει "ναι, σε όλα" και απαλλαχθήκαμε από ενοχικά σύνδρομα και άλλα ψυχοπαθολογικά κόμπλεξ - κατάλοιπα των ορίων.

Πάντως, κατά περίεργο τρόπο αυτά τα όρια επανέρχονται και ο οικουμενικός Βαρθολομαίος μας προετοιμάζει. Μας πληροφορεί ότι :

"Στις αρχές του 2011 θα έχουμε την προτελευταία, πιθανότατα, προπαρασκευαστική επιτροπή στο Πατριαρχικό μας Κέντρο της Γενεύης και θα γίνει αυτό το μεγάλο γεγονός, έχει να γίνει παρόμοιο γεγονός από το έτος 787, από τον 8ο αιώνα έχουμε να κάνουμε Οικουμενική Σύνοδο αυτού του μεγέθους, αυτής της εμβέλειας.".

Τι την θέλει τη Οικουμενική Σύνοδο; Τι θέλει και μας θυμίζει Σύνοδο, και μάλιστα Οικουμενική, αφού η Ιστορία όσες οικουμενικές έχει καταγράψει, εκτός άλλων, τις κατέγραψε και ως Συνόδους όρων και ορίων;

Μάλλον, κάτι άλλο θα έχει στο μυαλό του. Η προετοιμαζόμενη σύνοδος θα επικυρώσει την άνευ όρων και ορίων αγάπη. Αυτό και μόνο φτάνει. Τα υπόλοιπα τα προπαρασκευαστικά είναι άνευ λόγου και νοήματος. Ο Θεός είναι αγάπη και η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει. Τέρμα, ούτε προπαρασκευαστικές επιτροπές στη Γενεύη, ούτε βέβαια και προσμονή κανενός μεγάλου γεγονότος "αυτής της εμβέλειας !" (το θαυμαστικό δικό μου).

Το μόνο ερώτημα που απομένει, και αυτό αφορά στην Ορθοδοξία που δεν βασιλεύει, είναι να μας απαντήσει αν η αγάπη αυτή, η δίχως όρους και όρια, θα αποτελέσει το νέο όρο και όριο της συνόδου που μας ετοιμάζει. Είναι ή δεν είναι όρος και όριο, η αγάπη που μας ευαγγελίζεται; Ποιός θα μας απαντήσει; Αυτός ή ο πάπας;

Ανώνυμος είπε...

ΦΟΒΟΥ ΤΟΝ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΝ ΚΑΝ ΔΩΡΑ ΦΕΡΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

Για να γίνει Οικουμενική Σύνοδος πρέπει οι Ιεράρχες να έχουν φτάσει στην Θέωση. Ποιός από αυτούς έχει φτάσει εκεί;

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com