13 Φεβ 2010

Τι σχεδιάζουν οι Παπικοί στη Μυτιλήνη;

ΜΥΤΙΛΗΝΗ: ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΠΟΥ ΤΑ ΣΤΕΓΑΖΕΙ
Γιορτή χωρίς λείψανα του Αγ. Βαλεντίνου
Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ

Τέτοιες μέρες, πριν από ένα χρόνο, από τις σελίδες αυτής της εφημερίδας αποκαλύπταμε πως επί δύο ολόκληρους αιώνες τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου, αγίου προστάτη των ερωτευμένων αναπαύονταν στην καθολική εκκλησία, τη γνωστή σε όλους μας «Φραγκοκλησιά» στην οδό Ερμού της Μυτιλήνης, κάτω από την Αγία Τράπεζα.

Όπως είχαμε γράψει, τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου το 1990 μεταφέρθηκαν από τον τότε εφημέριο της Καθολικής Εκκλησίας της Μυτιλήνης, φραγκισκανό μοναχό π. Τορκουάτο Μορίνι, μια και ελλείψει πληρώματος της Εκκλησίας δεν διέμενε πια στο νησί, αλλά στην Αθήνα και περιστασιακά εξυπηρετούσε και τη Μυτιλήνη. Κάποια τμήματα από αυτά τα λείψανα τοποθετήθηκαν στο παρεκκλήσι του Τάγματος των Καπουτσίνων, το αφιερωμένο στους Αγίους Φραγκίσκο και Κλάρα, στην οδό Γκυϊλφόρδου 7, στην πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα, και κάποια άλλα λέγεται πως στάλθηκαν στην έδρα της Καθολικής Εκκλησίας στη Ρώμη. Από όπου και είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους στην Ανατολή πριν από δυο αιώνες...
Σήμερα, τα λείψανα του Αγίου και έπειτα από όλες τις «νόμιμες και επιβαλλόμενες διαδικασίες που προβλέπονται από τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας για τη μεταφορά Λειψάνων Αγίων», όπως λέει ο κ. Νικόλαος, Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου, Τήνου, Ανδρου και Μυκόνου, τοποτηρητής της Χίου και Μητροπολίτης παντός Αιγαίου, την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου θα ήταν στη Μυτιλήνη. Πλην όμως φαίνεται πως ένα τέτοιο σημαντικό γεγονός, όχι μόνο από θρησκευτικής πλευράς αλλά και αναπτυξιακής για τη χειμαζόμενη οικονομικά Λέσβο, προσκρούει στη γραφειοκρατία του ελληνικού κράτους...
Κυριολεκτικά ζωσμένος με σκαλωσιές είναι εσωτερικά ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, της Καθολικής Εκκλησίας στην οδό Ερμού της Μυτιλήνης. Από πέρυσι τον Ιανουάριο, ένα τμήμα της ψευδοροφής, που είναι αληθινό κόσμημα, κατέρρευσε. Οι ειδικοί που επισκέφτηκαν το ναό ενημέρωσαν ότι αυτό οφείλεται στην υγρασία που υπάρχει στο κτήριο· μάλιστα υπάρχει κίνδυνος να αποκολληθεί και άλλο τμήμα!
Δεδομένου του ότι ο ναός χρησιμοποιείται για τις λατρευτικές ανάγκες των Καθολικών χριστιανών της Μυτιλήνης, έπρεπε άμεσα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα εκείνα μέτρα ώστε να προστατευθούν οι εκκλησιαζόμενοι. «Επειδή η δαπάνη δεν θα είναι μικρή και μπροστά στην αδυναμία μας να την αντιμετωπίσουμε άμεσα, μεταφέραμε από την Τήνο σκαλωσιές που διατέθηκαν δωρεάν ώστε να παραμείνουν εκεί για όσο διάστημα χρειαστεί και όλο το εσωτερικό του ναού καλύφθηκε με σκαλωσιές», λέει ο κ. Νικόλαος.
Και ξεκίνησε η προσπάθεια για τη συντήρηση του ναού. Η μελέτη επισκευής ολοκληρώθηκε και υποβλήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Έκτοτε η τύχη του αγνοείται...

Δεν έχει πλοίο

Παρά τούτο όμως, τα λείψανα επρόκειτο να μεταφερθούν στη Μυτιλήνη έστω και για λίγες μέρες φέτος. «Δεν τα καταφέραμε, αφού η απευθείας ακτοπλοϊκή γραμμή από τις Κυκλάδες στη Λέσβο, που θα επέτρεπε και έναν αριθμό Καθολικών Ελλήνων από τις Κυκλάδες να έρθουν στη Λέσβο για τη γιορτή του Αγίου, δεν λειτουργεί. Αλλά και γιατί έμπαινε ένα πολύ σοβαρό θέμα ασφαλείας των λειψάνων με την κατάσταση που επικρατεί στο ναό», λέει ο κ. Νικόλαος.
Ο οποίος και παρουσιάζει την πορεία επιστροφής του Αγίου Βαλεντίνου στη Μυτιλήνη, «πορεία που -όπως λέει- ξεκίνησε».
«Το έτος 2001, μας λέει, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της εσωτερικής ανακαίνισης του ναού της Μυτιλήνης και εντάθηκαν οι προσπάθειές μας για την επιστροφή των ιερών Λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου
. Τελικά αποφασίστηκε πολύ αργότερα το έτος 2007 να επιστραφεί στη Μυτιλήνη ένα τμήμα των Λειψάνων, διότι ήδη η παρουσία τους στο ναό του Αγίου Φραγκίσκου και της Αγίας Κλάρας στην Πλατεία Βικτωρίας είχε δημιουργήσει στους νέους ευλαβείς του Αγίου μία ευαισθησία που θα πληγωνόταν.
Τελικά, ζητήσαμε να ξεκινήσουν όλες οι νόμιμες και επιβαλλόμενες διαδικασίες που προβλέπονται από τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας για την μεταφορά Λειψάνων Αγίων, ώστε τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου να ευρίσκονται στη Μυτιλήνη στις 14 Φεβρουαρίου 2009, ημέρα της εορτής του Αγίου. Όμως στα μέσα του Ιανουαρίου του 2009 συνέβη στο ναό η ζημία στην οποία αναφερθήκαμε. Οπότε και δεν ήταν δυνατόν να μεταφέρουμε τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου στο ναό στη Μυτιλήνη». «Η επίσημη επιστροφή, καταλήγει, θα γίνει με κάθε ιερότητα και λαμπρότητα που αρμόζει σε έναν Άγιο μάρτυρα της πίστεως όταν αποπερατωθεί η επισκευή του ναού».
«Ελευθεροτυ
πία» - 13/02/ 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com