22 Ιουλ 2009

Πορτοκαλί ρόμπα


Μία από τις φιγούρες που το σύστημα αξιοποιεί στην προσπάθειά του να βγάλει μία εικόνα ανοχής και δημοκρατικότητας στα μάτια των αδαών είναι κι αυτή του Δαλάι Λάμα. Ο εξόριστος πνευματικός ηγέτης των Θιβετιανών που είναι μία από τις πιο προβεβλημένες φιγούρες - σελέμπριτις στα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία δείχνουν μία πολύ (ύποπτα, θα έλεγα) θετική στάση έναντι των Βουδδιστών μοναχών (βλ. και πρόσφατη εξέγερση στην Μυανμάρ).
Πριν λίγες μέρες λοιπόν ο Δαλάι Λάμα ξαναχτύπησε, βγάζοντας ανακοίνωση καταδίκης της έλλειψης δημοκρατίας στην Κίνα, με αφορμή την επέτειο των αιματηρών γεγονότων στην πλατεία Τιενανμέν το 1989. Έτσι λοιπόν “απέδειξε” ότι δεν είναι μόνο ηγέτης των αυτονομιστών του Θιβέτ αλλά παράλληλα ενδιαφέρεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες παντού. Μόνο που αυτό το ενδιαφέρον έχει μία περίεργη σύμπλευση με το αντίστοιχο της …CIA.
Έτσι θυμόμαστε ότι υποστήριξε και την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ και τον “πόλεμο κατά της τρομοκρατίας” και κάπως έτσι πρόπερσι του απονεμήθηκε το Μετάλλιο της Ελευθερίας του Κογκρέσσου από τον Τζώρτζ Μπους τον Καθυστερημένο.
Αν εξαιρέσουμε τις δηλώσεις αυτές τι μένει από τον εξωτικό ηγέτη; Η διαρκής υπονόμευση της Κίνας επί δεκαετίες, σύμφωνη με τα αμερικανικά συμφέροντα. Και τι κίνητρο θα είχε λέτε ο κυρ-Λάμας για να κάνει τέτοιες εκδουλεύσεις; Μήπως τα 1.700.000 δολάρια που έδινε ετησίως η CIA ήδη από την δεκαετία του ΄60 στο εξόριστο Θιβετιανό κίνημα για την αντικινεζική του δράση; Ή μήπως τα 180.000 δολάρια που έπαιρνε ετησίως ο ίδιος για τα προσωπικά του έξοδα (τα ποσά αποκαλύφθηκαν επισήμως το 1998);
Περιοδικό Αντιφωνητής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com