31 Μαρ 2009

Νέα λεηλασία από ιερόσυλους


Μέσα στο Σαββατοκύριακο άγνωστοι αφαίρεσαν από βυζαντινό μοναστήρι στον Ελαφότοπο στο Κεντρικό Ζαγόρι πέντε εικόνες και δύο βημόθυρα από το τέμπλο.

Οι δράστες χτύπησαν το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε το 1806 και φέρει σημαντικά κειμήλια, εικόνες και ένα σπάνιο ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Την κλοπή διαπίστωσε ο εφημέριος του μοναστηριού το πρωί της Κυριακής, ο οποίος και ειδοποίησε την Αστυνομία, ενώ ο δήμαρχος Κεντρικού Ζαγορίου, Γαβριήλ Παπαναστασίου, εξέφρασε την ανησυχία του και ζήτησε μεγαλύτερη προστασία από την Αστυνομία.

Μόλις έναν μήνα πριν, στόχος διαρρηκτών έπεσε ένα άλλο μοναστήρι στην ίδια περιοχή. Αγνωστοι ξήλωσαν ιερές εικόνες και πολύτιμα σκεύη από το μοναστήρι της Ιεράς Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ελαφότοπο, που χρονολογείται στον 17ο αιώνα.

Τα Ζαγοροχώρια είναι γεμάτα βυζαντινά μοναστήρια, τα οποία όμως είναι σε απόμερα σημεία, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Τον τελευταίο χρόνο δεκάδες από αυτά έχουν λεηλατηθεί, κυρίως τους χειμερινούς μήνες που η πρόσβαση από τους ντόπιους είναι δύσκολη. Οι διαρρήκτες σπάζουν τις πόρτες εισόδου, ανοίγουν τρύπες στις σκεπές, σπάζουν παράθυρα με βαριοπούλες, κάνουν οτιδήποτε θα τους φέρει στο εσωτερικό των μοναστηριών από όπου κλέβουν εικόνες, δισκοπότηρα, βημόθυρα.

Συνήθως οι ιερόσυλοι είναι... διαβασμένοι, όπως εκείνοι που μπήκαν στο ιστορικό μοναστήρι Γεννήσεως της Θεοτόκου -πριν από έναν χρόνο- στους Δραμεσιούς Δωδώνης και κυριολεκτικά το λεηλάτησαν.

Ξήλωσαν την οροφή του ξυλόγλυπτου τέμπλου που χρονολογείται στο 1683, αλλά και 15 παλιές εικόνες, άφησαν όμως κάποιες άλλες που ήταν αντίγραφα των γνησίων, οι οποίες φυλάσσονται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού των Ιωαννίνων.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι το κομμάτι του τέμπλου που αφαίρεσαν ήταν από την κατασκευή του χωρισμένο σε δύο κομμάτια, έτσι μπορούσε να μεταφερθεί εύκολα. Λίγες μέρες αργότερα άγνωστοι διέρρηξαν την εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων στην είσοδο της Δωδώνης και άρπαξαν 10 εικόνες και το άγιο δισκοπότηρο.

Η πιο μεγάλη -σε αριθμό κλοπιμαίων- διάρρηξη, πάντως, έγινε στις αρχές Νοεμβρίου του 2007 στη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μακρίνο του Ανατολικού Ζαγορίου, από όπου αφαιρέθηκαν 37 εικόνες, αλλά και η ξυλόγλυπτη, επίχρυση, δίφυλλη πόρτα της Ωραίας Πύλης.
Πηγή: «Έθνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com