21 Φεβ 2009

«ΎΒΡΙΣ» ΤΟ ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ.


Σε προηγούμενη ανάρτησή μας (Ο κόσμος καίγεται και κάποιοι καρναβαλίζονται.) αναφέραμε κάποιους λόγους για τους οποίους έπρεπε να σταματήσει ο χλευασμός του τιμημένου ράσου στο πατρινό καρναβάλι.
Όπως είπε στη δίκη ο επικεφαλής της Επιτροπής Αντιαιρετικού Αγώνα -και ενάγων στη συγκεκριμένη περίπτωση-, π. Τιμόθεος Παπασταύρου: «Το άρμα αυτό αποτελεί ύβρη για το ράσο, τον κλήρο, την Ορθοδοξία, την Εκκλησία και το χριστιανισμό. Εγώ δεν βλέπω καμία σάτιρα και κανέναν Εφραίμ. Εγώ βλέπω ράσο. Δεν θα ήθελα, άλλωστε, σε καμία περίπτωση να περπατάω αύριο στο δρόμο και να βγουν από το μπαλκόνι για να μου φωνάξουν "γεια σου Εφραίμ" και να με φτύσουν». Ο πρόεδρος μάλιστα του Συλλόγου Φίλων του Αγίου Όρους, Νίκος Μπαρζούκας, επιτέθηκε στο δήμαρχο Πατρέων, Ανδρέα Φούρα, και αντιπαρέβαλε τις αντιδράσεις των θιγομένων με ενδεχόμενες διαμαρτυρίες μουσουλμάνων, εάν στο άρμα του Εφραίμ παριστανόταν κάποιος μουλάς. «Μου κάνει εντύπωση, γιατί πέρυσι είδα το δήμαρχο Πατρέων, Ανδρέα Φούρα, στο Άγιο Όρος. Φαίνεται πως πήγε μόνο για τουρισμό», τόνισε ο κ. Μπαρζούκας.
Οι υπεύθυνοι όμως δεν εννοούν να καταλάβουν γιατί δεν θέλουν. Εκείνο που τους λέμε είναι ότι η γνήσια σάτιρα μπορεί και να προκαλεί ακόμα, με στόχο να προβληματίζει . Η σάτιρα όμως δεν νομιμοποιείται να προσβάλλει, να προπαγανδίζει ή και να θίγει πέρα από κάθε μέτρο και λογική τις ιδέες, το εθνικό ή το θρησκευτικό συναίσθημα του οποιουδήποτε. Πάνω από όλα αυτού του είδους η «σάτιρα» δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από τον ελληνικό λαό.
Άλλο σατιρίζω κάποιο πολιτικό πρόσωπο πού δεν φέρει επάνω του μόνιμο "σχήμα - σύμβολο" και άλλο η σάτιρα θρησκευτικών προσώπων πού φέρουν μόνιμο "σχήμα-σύμβολο" και πού έχουν πνευματική σύνδεση με το λαό.
Τελειώνοντας ήθελα να ρωτήσω τους θολοκουλτουριάρηδες υβριστές. Το περιστατικό που έγινε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τι ήταν Προσβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας και του θεσμού που εκπροσωπεί ή απλώς μια διαμαρτυρία με στοιχεία σάτιρας;
Δείτε
την σχετική είδηση εδώ zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com